Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Σπάνιο video του ΕΛΑΣ στη δημοσιότητα

Πρόκειται για το σύνολο της παραγωγής σε φιλμ από το κινηματογραφικό συνεργείο του ΕΛΑΣ, (ή ορθότερα, το φωτοκινηματογραφικό συνεργείο του ΕΛΑΣ), που έχει διασωθεί.

 Κάτι λιγότερο από 11 λεπτά.

Δόθηκαν στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας από την Ολυμπία και τον Κώστα Παπαδούκα, αδερφό του Θανάση Παπαδούκα, του οπερατέρ του κινηματογραφικού συνεργείου του ΕΛΑΣ, από το φθινόπωρο του 1944 μέχρι λίγο μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας.
Πριν από τον Θανάση Παπαδούκα, την δουλειά αυτή έκανε ο οπερατέρ Ιωάννης Νισυρίου, με μία μηχανή που είχαν βρει «σε κάτι κιβώτια γερμανικά μαζί με φιλμ, τραβηγμένα και ατράβηχτα», όπως διηγείται ο Θανάσης Παπαδούκας.
Το συνεργείο, υπό την εποπτεία του ζωγράφου Δημήτρη Μεγαλίδη, και με τη συμμετοχή του Κώστα Μακρή, γύρισε αρκετά μέτρα φιλμ, από τα οποία έχουν διασωθεί αυτά τα αποσπάσματα που μπορείτε να δείτε παρακάτω στο βίντεο.
Τα μέλη του συνεργείου: * Δημήτρης Μεγαλίδης, προϊστάμενος * Ιωάννης Νισυρίου, οπερατέρ * Θανάσης Παπαδούκας, οπερατέρ * Κώστας Μακρής
Περιγραφή των σκηνών:
* Συνεδρίαση της ΠΕΕΑ στην Ευρυτανία, άνοιξη του 1944. Διακρίνεται ο Σπύρος Μελετζής, φωτογράφος του αγώνα [Οι φωτογραφίες των μελών του συνεργείου, στους τίτλους στην αρχή είναι του Σπύρου Μελετζή].
 * Ο Άρης Βελουχιώτης και οι Μαυροσκούφηδες, έφιπποι, τέλη του 1944 ή αρχές του 1945
* Η Ταξιαρχία Ιππικού στη Λάρισα, με τα άλογα που ο ΕΛΑΣ είχε πάρει λάφυρα από τους Ιταλούς, τέλη του 1944 ή αρχές του 1945, επίσης.
* Ο Στέφανος Σαράφης και ο Άρης Βελουχιώτης με τους Μαυροσκούφηδες του, όλοι έφιπποι, πιθανόν στα Ιωάννινα, φθινόπωρο του 1944.
* Ο Στέφανος Σαράφης και ο Άρης Βελουχιώτης με τα στελέχη του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ ποζάρουν στην έδρα του ΓΣ.
* Πορεία ανταρτών μέσα στο χιόνι, μετά από μάχη με του Γερμανούς. Κουβαλάνε τραυματισμένους συντρόφους τους. Όταν ο ένας πεθαίνει, τον θάβουν στο χιόνι, χειμώνας 1943-1944.
* Αντάρτες έπειτα από πορεία φτάνουν σε ορεινό χωριό, όπου οι γυναίκες του χωριού τους κερνούν και τους φιλεύουν.
* Σκηνοθετημένη μάχη-ναυμαχία του ΕΛΑΝ. Οι Γερμανοί "ηθοποιοί" είναι πραγματικοί αιχμάλωτοι, που μάλιστα, μη γνωρίζοντας για τη σκηνοθεσία, νόμιζαν ότι οι ΕΛΑΝίτες επρόκειτο να τους εξοντώσουν.
 * Θεατρική παράσταση από ερασιτέχνες ηθοποιούς των πολιτιστικών ομάδων των ΕΑΜ/ΕΛΑΣ/ΕΠΟΝ στην πλατεία του χωριού. Παρακολουθούν αξιωματικοί και οπλίτες του ΕΛΑΣ, και όλος ο πληθυσμός του χωριού, που μάλλον βλέπει για πρώτη φορά θέατρο.
 * Σκηνές απελευθέρωσης της Πάτρας.
* Παράδοση των όπλων του ΕΛΑΣ, μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας. Διακρίνονται και Βρετανοί ένστολοι που επιτηρούν την παράδοση των όπλων.
* Στο κλείσιμο, οι τραγικές σκηνές με τους αντάρτες του ΕΛΑΣ να κλαίνε την στιγμή που παραδίδουν τα τιμημένα άρματά τους.


πηγή εδώ

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Απολύθηκε ο Νίκος Μπογιόπουλος

Απολύθηκε πριν από λίγο από τον Ριζοσπάστη ο Μπογιόπουλος . Το αιτιολογικό είναι η μη υπογραφή ατομικής σύμβασης εργασίας.
πηγή neyrospastis

Το περιμέναμε.Ένας διωγμός περισσότερο από χρόνο διότι είχε άλλη άποψη,από τους ξεπουλημένους.
Καλύτερα.Δεν του άξιζε να σκύβει το κεφάλι σ' αυτούς.

Έλα ΠΑΜΕ με τις ατομικές συμβάσεις.Ξέρνα

Ελάτε ανθρωπάκια άσπονδοι σύντροφοι,και γλείφτες της κλίκας του Περισσού.Κελαηδήστε...

Για τους πραγματικούς φίλους και αναγνώστες του Ν.Μπογιόπουλου να θυμίσουμε ότι εμφανίζεται στο θέατρο του Καζάκου.

Λες να διαγράψουν και το Καζάκο,αν δεν τον διώξει? Είναι πάντα εγκληματικά αδίστακτοι.

Το Κράτος δεν είναι η Πατρίδα

από Σχολιαστές χωρίς σύνορα
Ένα κείμενο του Μ.Μπακούνιν


Η ευημερία του Κράτους είναι η αθλιότητα του πραγματικού Έθνους, του λαού
Το μεγαλείο και η ισχύς του Κράτους είναι η σκλαβιά του Λαού. Ο Λαός είναι ο φυσικός και νόμιμος εχθρός του Κράτους. Και αν ακόμη ο Λαός υποκύπτει – πολύ συχνά αλίμονο – στις αρχές, κάθε αρχή τού είναι μισητή.
Το Κράτος δεν είναι η Πατρίδα. Είναι η αφαίρεση, ο μεταφυσικός, μυστικιστικός, πολιτικός, νομικός μύθος της πατρίδας. Οι λαϊκές μάζες όλων των χωρών αγαπούν βαθιά την Πατρίδα τους. Αλλά αυτό είναι μία φυσική πραγματική αγάπη. Ο πατριωτισμός του λαού δεν είναι ιδέα, αλλά γεγονός και ο πολιτικός πατριωτισμός, η αγάπη του Κράτους δεν είναι η ακριβής έκφραση αυτού του γεγονότος, αλλά μια εκφυλισμένη έκφραση μέσω μιας απατηλής αφαίρεσης και πάντα προς όφελος μιας εκμεταλλεύτριας μειοψηφίας.
Η Πατρίδα, η εθνικότητα όπως και η ατομικότητα, είναι ένα γεγονός φυσικό και κοινωνικό, ψυχολογικό και ιστορικό ταυτόχρονα. Δεν είναι μια θεωρητική αρχή. Δεν μπορούμε να ονομάσουμε ανθρώπινη αρχή, παρά μόνο ότι είναι καθολικό, κοινό σε όλους τους ανθρώπους. Η εθνικότητα τους χωρίζει. Δεν είναι λοιπόν αρχή.
Αλλά αυτό που είναι αρχή, είναι ο σεβασμός που ο καθένας πρέπει να έχει για τα φυσικά, πραγματικά ή κοινωνικά γεγονότα. Η εθνικότητα, όπως και η ατομικότητα, είναι ένα από τα γεγονότα αυτά. Οφείλουμε λοιπόν να τη σεβόμαστε. Η καταπίεση της είναι έγκλημα, και για να μιλήσουμε με τη γλώσσα του Μαντσίνι, αυτή γίνεται ιερή αρχή κάθε φορά που απειλείται ή καταπιέζεται. Γι’ αυτό λοιπόν αισθάνομαι ειλικρινά και πάντα τον πατριώτη κάθε καταπιεσμένης πατρίδας.
Η Πατρίδα αντιπροσωπεύει το ιερό και αδιαφιλονίκητο δικαίωμα κάθε ανθρώπου, κάθε ομάδας ανθρώπων, ενώσεων, κοινοτήτων, περιοχών, εθνών, να αισθάνονται, να σκέπτονται, να θέλουν και να δρουν κατά τον τρόπο τους και ο τρόπος αυτός είναι πάντα το αναμφισβήτητο αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας ιστορικής εξέλιξης.
Υποκλινόμαστε, λοιπόν, μπροστά στην παράδοση, μπροστά στην ιστορία. Ή καλύτερα, τις αναγνωρίζουμε όχι γιατί μας παρουσιάζονται σαν αφηρημένα εμπόδια, που σχηματίστηκαν μεταφυσικά, νομικά και πολιτικά από τους σοφούς δάσκαλους και ερμηνευτές του παρελθόντος, αλλά μόνο γιατί έχουν περάσει πραγματικά μέσα στο αίμα και στη σάρκα, μέσα στις αληθινές σκέψεις και τη θέληση των σημερινών λαών.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………
ΠΗΓΗ: ΜΠΑΚΟΥΝΙΝ” – Εκδόσεις Πλέθρο (1984) – Σελίδες 103-104

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Στο Λαύριο έγινε χορός...

Για όσους συμμετείχαν χθες στην μεταφορά της συγκεντρωμένης βοήθειας στους πρόσφυγες του Λαυρίου η πληρωμή τους ήταν μεγάλη.

όπως αυτή


καραμέλες Ο'MAMMY.....



 περισσότερα εδώ  Γάλα κύριε ; Φέρατε γάλα;

Τρύπια άρβυλα

Τότε η επίσημη κατοχή κράτησε 3,5 χρόνια, 4/1941-10/1944.
Τόσα κρατάει ήδη και η σημερινή.Συγκρίσεις για την αντίσταση,συντριπτικές.







Λόγω ημέρας,σαν τιμή στους λίγους της άλλης όχθης,που προσπάθησαν να σώσουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια  σε ακραίους καιρούς και συνθήκες.


Ένας Ιταλός στρατιώτης στον ΕΛΑΣ.






Σχετικά με τη κατωτέρω φωτογραφία που ήταν υπό εξέταση μιας και υπήρχαν αμφιβολίες
αν ήταν όντως από τα Καλάβρυτα ή από την ευρύτερη περιοχή  βρέθηκε η προέλευση της .
Στο τόμο Γ1 από την Ιστορία της Ελλάδας του 20ου αιώνα
και στο κεφάλαιο
Γερμανοί αντιφασίστες στις τάξεις του ΕΛΑΣ του συγγραφέα ERIK EBERHARD
περιλαμβάνεται η υπό εξέταση φωτογραφία με  την λεζάντα
ότι πρόκειται για Γερμανούς αντιφασίστες με ελασίτες έξω από τον ΒΟΛΟ.

πηγή ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ 



Τρίζουν τα κόκκαλα του 902 ?

Λέγαμε ότι η απόκρυψη των αγοραστών του 902 και της δημόσιας συχνότητας έκρυβε πολλά.
Ακόμη κανείς δεν ξέρει ποιος είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης.Πολύ νωρίς όμως γράφτηκε ότι μάλλον κρύβονται τα αφανή αφεντικά της Χ.Α. και του λοιπού παρακράτους.

Και πριν λαλήσει τρεις...η δημόσια συχνότητα του 902 που ΔΕΝ ΠΟΥΛΗΘΗΚΕ κατά τους ψεύτες του Περισσού,και κυκλοφορεί ως σκατοκάναλο Ε  πια,φιλοξενεί το Τράγκα και όλη την ηγεσία των ναζιστών που έμεινε έξω για κάποιους λόγους.
Είναι πολλά τα γραμμάτια που υπόγραψε για να ξεπουλήσει η "συντροφία..."

από ΕΧΘΡΟΣ ΤΟΥ ΜΑΛΑΚΑ

Για μια ακόμη φορά ο Γ.Τράγκας ξεπέρασε τον εαυτό του. 

Μετά το σώου με τους 4 χρυσαυγίτες σε προηγούμενη εκπομπή στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, χθες στο κανάλι Ε στην εκπομπή του Ελεύθερος σκοπευτής είχε 6!! 

Ήταν η πρώτη τηλεοπτική εκπομπή μετά τις συλλήψεις που έβρισκαν βήμα οι χρυσαυγίτες. Και τι βήμα. 6 μόνοι τους επί 3 ώρες με χαμόγελα κοκ.
Οι 5 ήταν οι βουλευτές Κασιδιάρης-Μίχος-Παναγιώταρος- Ηλιόπουλος-Ζαρούλια εκ των οποίων οι 3 πρώτοι είναι προσωρινά αποφυλακισμένοι και για τους 2 άλλους έχει ζητηθεί η άρση της βουλευτικής τους ασυλίας. .....



Ας μείνει κι αυτό στα χρονικά..


Καλησπέρα και πάλι, Πιτσιρίκο. Χθες σου έγραψα για τον θαυμαστή του Αδώνιδος. Τα έφερε έτσι η μοίρα, ώστε σήμερα γνώρισα ένα από τα θύματά του, τόσο του ίδιου όσο και των προκατόχων του.
Μπροστά στην πολυκατοικία όπου κατοικούμε στην Άνω Γλυφάδα, κατέρρευσε σήμερα το πρωί εν μέσω σπασμών ένας 70χρονος επιληπτικός.
Ο άνθρωπος αυτός, όπως μας εξήγησε, και αφού τον βοηθήσαμε να συνέλθει και του δώσαμε λίγο νερό (το οποίο ζητούσε με τρεμάμενη φωνή που θα έκανε την καρδιά κάθε ανθρώπου με ελάχιστη αγάπη στο συνάνθρωπο να ραγίσει), είχε έρθει από το Αιγάλεω, για να κάνει ένα μεροκάματο των 20 ευρώ, κόβοντας κλαδιά δέντρων σε οικόπεδο στην Τερψιθέα (συνοικία της Γλυφάδας στους πρόποδες του Υμηττού)!
Το μοναδικό του εισόδημα, μαζί με την εξίσου γηραιά αδερφή του, είναι αυτή η προσβολή στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, που αποκαλείται «επίδομα απορίας».
Ο συμπαθέστατος γέροντας δεν μπόρεσε να κάνει τη δουλειά που του ζήτησαν και έφυγε κλαμένος και άφραγκος για το σπίτι. Καθ’ οδόν προς το μετρό του Ελληνικού (με τα πόδια από Τερψιθέα είναι απόσταση για δρομείς, όχι για ηλικιωμένους ανθρώπους), πέρασε μπροστά από την πόρτα μας και έγινε ό,τι έγινε.
Χωρίς να σχολιάσω τον «κύριο», που δεν είχε καν την τσίπα να δώσει 20 ευρώ στο γέροντα που ήρθε από το Αιγάλεω, για να του καθαρίσει το οικόπεδο, έστω και αν δεν τα κατάφερε, θα σημειώσω μόνο τα εξής, για να καταλάβετε το υψηλότατο ήθος του ανθρώπου, τον οποίο οι (συγ)κυβερνώντες έκαναν μεροκαματιάρη στα βαθιά γεραμάτα:
Πρώτον, είχε ξυριστεί πρωί πρωί, για να πάει στη «δουλειά» περιποιημένος και να μη δώσει κακή εντύπωση στο… φιλάνθρωπο «αφεντικό»‼!
Δεύτερον, μόλις στάθηκε στα πόδια του, βιαζόταν να φύγει, γιατί ντρεπόταν και έκλαιγε που οι συνάνθρωποί του τον έβλεπαν σε αυτή την κατάσταση…
Του δώσαμε λίγα χρήματα, που με πολλά παρακάλια δικά μας δέχθηκε («δεν είμαι ζητιάνος», επαναλάμβανε ο πάμφτωχος γέροντας!), και προσπαθήσαμε να καταλάβουμε πως λέγονται τα φάρμακα για την επιληψία, που θα έπρεπε να λαμβάνει, αλλά δεν μπορεί να πάρει, για τους λόγους που προανέφερα. Δεν ήξερε να μας πει, γιατί «είναι γραμμένα στα ξένα»…
Τέλος πάντων, το έψαξα και έμαθα ότι η μηνιαία φαρμακευτική αγωγή ενός επιληπτικού κυμαίνεται στα 200 ευρώ. Αστρονομικό ποσό για απόρους, όπως αντιλαμβάνεστε.
Δεν είναι μια ακόμα μελό ιστορία από τις πολλές χιλιάδες που βλέπουμε, ακούμε, διαβάζουμε ή και ζούμε καθημερινά. Δεν τα γράφω αυτά, για να συγκινηθούμε. Αλλά από το πρωί με πνίγει η εικόνα του φτωχού γέροντα να σφαδάζει στο πεζοδρόμιο. Αυτός ο άνθρωπος θα μπορούσε να είναι ο (συνομήλικός του) πατέρας μου.
Είναι τέτοια και τόση η ανθρωπιστική καταστροφή στη χώρα, που εγώ τουλάχιστον αδυνατώ να την επεξεργαστώ λογικά. Δεν θέλω να συνηθίσω στη θέα ανθρώπων, που τρώνε από τα σκουπίδια. Ω, ναι, αυτά συμβαίνουν και στο κάποτε πλούσιο προάστιο της Γλυφάδας…
ΥΓ. Όπως καταλαβαίνεις, συμβούλευσα τον αδερφό μου (αυτόν που κάνει κακές παρέες) να αποφύγει συναντήσεις με τον κύκλο των «φίλων» της κοπελιάς του για κάμποσο καιρό, γιατί -αν ξεσπάσει η οργή που τού προκάλεσε το σημερινό θέαμα- θα του πηγαίνω τσιγάρα στη φυλακή και δεν καπνίζει κιόλας.
(Αγαπητέ φίλε, δεν ξέρω τι να γράψω για τον ηλικιωμένο κύριο με την επιληψία. Είδα χτες στον «Ζέφυρο» το «Ο λαός προστάζει» του Φρανκ Κάπρα με τον Γκάρι Κούπερ και την Μπάρμπαρα Στάνγουικ. Κάποιοι θα το θεωρήσουν αφελές και συναισθηματικό σήμερα αυτό το έργο -αν και ήταν πολύ τολμηρό για την εποχή του-, αλλά εγώ λέω πως το μήνυμα «να νοιάζεσαι για τον γείτονά σου» δεν θα πάψει ποτέ να είναι επίκαιρο. Ούτε η δύναμη των ανώνυμων ανθρώπων είναι για πέταμα. Ίσα-ίσα, που είναι τα πάντα. Αλλά οι άνθρωποι δεν νοιάζονται για τον γείτονά τους. Θέλουν να σώσουν την ανθρωπότητα. Ε, ξεκίνα από τον γείτονά σου. Επίσης, οι συνάνθρωποί μας που σήμερα υποφέρουν έκαναν μάγκα και εξουσία τον κάθε Άδωνι. Και πρέπει να τον ανέχομαι κι εγώ. Τσιγάρα στη φυλακή στον αδελφό σας δεν θα μπορείτε να πάτε. Απαγορεύεται να πας τσιγάρα στη φυλακή. Καταθέτεις χρήματα και αγοράζουν αυτοί στον κρατούμενο. Να είστε καλά.)

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

Πλυθείτε κι έρχομαι, εξ εσπερίας


"..Τη δημιουργία κίνησης Ελλήνων πολιτών με την οποία θα κατέλθει στις ευρωεκλογές του επομένου Μαΐου στην Ελλάδα ανακοίνωσε με συνέντευξή του στη REAL NEWS ο ελληνικής καταγωγής Γερμανός ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης...."

Ότι και να πεις το φαγοπότι είναι περισσότερο και καλύτερο σε μια κατεχόμενη χώρα της ανομίας των πολιτικών.Τι,θα μείνει ευρωβουλευτής μια ζωή?

Με τη κατάλληλη καραμπόλα σε ποσοστά,μέχρι και πρωθυπουργό τον κάνουν,ΤΑ ΜΕΓΆΛΑ ΑΦΕΝΤΙΚΆ.Δες το Μόντι και τους εδώ φτυσμένους, πως ΤΡΟΥΠΩΣΑΝ στο γκουβέρνο.

Το σκέφτηκε λοιπόν,για την αποστολή που του πρότειναν.Εντάξει υπάρχουν οι Φούχτελ και οι Ραϊχενμπαχ,για άλλους ρόλους,αλλά και αλλιώς δουλεύει το ελληνικό όνομα και brand name.

Έτσι το αποφάσισε.
Και θα μας πείσει ότι αυτό που μας λείπει είναι ένα νέο φιλοευρωπαϊκό κόμμα όπως δηλώνει γενικά,κι αυτός ως Γερμανό-Έλληνας με ΟΛΑ τα προτερήματα και κανένα ελάττωμα των φυλών,θα μας δείξει το δρόμο προς τη σωτηρία.

Κατά περίεργο τρόπο αυτό που μου θύμισε ήταν οι Φαναριώτες,και οι Ιεραπόστολοι στους αποδεκατισμένους ιθαγενείς των αποικιών.


Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Κι αν παρήλθον.....ποδήλατο

Κι αυτή η κάψα για μια βόλτα με ποδήλατο πως μου προέκυψε?

Και θυμάσαι....

  • Παιδί,Καλοκαιρινές διακοπές,κοιμάσαι κατ' εξαίρεση μεσημέρι και ονειρεύεσαι το ποδήλατο σου.Σε ξυπνάνε  και σου λένε ότι έφεραν το ποδήλατο σου από τη πόλη...

  • Έφηβος.Αγώνες ταχύτητας σε κατηφόρα με το παιδικό φίλο που ακόμη τον λες Billy (sport Billy,Billy ο τρομερός,τώρα Billy ο Δανός).Το δικό σου Mercier, το δικό του Leman και...τα έχετε βγάλει να τα μετρήσετε.Συνέβη το ατύχημα του.Μαζί του στο νοσοκομείο.Η μακό λευκή μπλούζα έγινε κόκκινη.Ευτυχώς όχι σοβαρό.Σε μια βδομάδα βγαίνει και είσαστε έτοιμοι για νέες περιπέτειες..... 
  • Τόσα χρόνια πέρασαν κι ακόμη θυμάσαι το συνδυασμό της κλειδαριάς του.
  • Και κάποιο καλοκαίρι,έμεινε στας εξοχάς,δεν επέστρεψε στη πόλη.Εσύ μεγάλωσες,σαλιάριζες τώρα με παπάκια
  • Το είδες το περασμένο καλοκαίρι.Η μάνα σου το'χει φυλάξει σε ιδιαίτερο χώρο,σκεπασμένο να μη...κρυώνει.Τα λάστιχα χωρίς αέρα,η αλυσίδα λίγο σκουριασμένη.

H βόλτα θέλω να είναι σε τόπο ανοιχτό,με ορίζοντα, μόνος.
Ο Στρατολάτης θα μου δώσει το δικό του να μου περάσει η λύσσα και βλέπουμε.


Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Συμμετοχή,πάθος και αυτοκτονία

Ο γνωστός κοινωνιολόγος Εμιλ Ντιρκάιμ (Emile Durkheim) στις αρχές του 20ου αιώνα είχε διαπιστώσει ότι τόσο οι οικονομικές κρίσεις όσο και οι περίοδοι οικονομικής ευημερίας είχαν αποτέλεσμα την αύξηση των αυτοκτονιών.

Το πρώτο συμπέρασμα λοιπόν ήταν ότι η αύξηση δεν οφείλεται στην αρνητική κρίση που οι άνθρωποι φτωχαίνουν,αφού και η ευημερία αυξάνει τις αυτοκτονίες,αλλά επειδή και στις δυο περιπτώσεις έχουμε διαταραχές της συλλογικής τάξης.Κάθε ρήξη ισορροπίας,ακόμη κι αν είναι θετική ως προς την ευημερία,οδηγεί μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού στον εθελούσιο θάνατο.

Όμως αν κάθε είδους σοβαρές  ανακατατάξεις στο κοινωνικό σώμα οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα σχετικά με τις αυτοκτονίες,αυτό  θα έπρεπε να παρατηρείται στις περιόδους επαναστάσεων και πολέμων με τα σύμφυτα τους οικονομικά προβλήματα και συνέπειες.
Εδώ όμως βρίσκουμε το παράδοξο,παρατηρεί.
Όλες οι επαναστάσεις που συνέβησαν τον 19ο και αρχές του 20ου αιώνα κυρίως στην Ευρώπη με επιδείνωση των οικονομικών όρων του πληθυσμού δεν επέφεραν αύξηση αλλά μείωση των αυτοκτονιών.

Διαφοροποίηση αύξηση ή μείωση παρατηρείται και στους πολέμους ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ.
Κατέληξε λοιπόν ότι δεν ήταν λάθος υπολογιστικής εκτίμησης,αλλά ένα φαινόμενο κοινωνικής ψυχολογίας,που απαιτούσε μία εξήγηση.

Το κλειδί ήταν η διέγερση του πάθους κοινωνικά.

Δηλαδή,δεν έχουμε αύξηση αλλά μείωση των αυτοκτονιών όταν συμβαίνουν ανακατατάξεις στις οποίες ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΕΊΤΑΙ Ο ΛΑΟΣ, και προσπαθεί να γίνει κύριος της τύχης του ακόμη και σε εξαιρετικά αρνητικούς οικονομικούς όρους (πχ ευρωπαϊκές επαναστάσεις 1848, Ρωσικές επαναστάσεις 1905,1917)

Αντίθετα έχουμε αύξηση των αυτοκτονιών όταν ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΑΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ή κοινωνική συλλογικότητα τόσο σε περιόδους κρίσης,όσο και σε περιόδους ευημερίας.

Μετά το θάνατο του Emile Durkheim το 1917 η μαζική ψυχολογία και η ιστορία επιβεβαίωσαν αυτή τη διαπίστωση.

Στα δικά μας αυτό βεβαιώνει ότι η τεράστια αύξηση των αυτοκτονιών δεν οφείλεται τόσο στις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες,αλλά στην απουσία συλλογικής κοινωνικής κίνησης αντίστασης.

Δικό μας λοιπόν ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης,και όχι των κατοχικών σωμάτων.

Όταν διαβάζουμε για αυτοκτονίες ας σκεφτούμε ως υπεύθυνους τους αδρανείς,τους εαυτούληδες,τους προπαγανδιστές του ήσυχου ανθρωπάκου,τα κούφια λόγια των φλύαρων ξεπουλημένων πολιτικάντηδων...και τα πληκτρολόγια και οθόνες.Αυτά δεν επιτρέπουν τη δημιουργία συλλογικής μαζικής ελπίδας και δράσης και αυξάνουν την μοιραία απόγνωση του αυτόχειρα.

   

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Οι λατρεμένοι φίλοι μας οι γύφτοι


Συνεπαρμένος από το πάρτυ αγάπης,αλληλεγγύης,και προβληματισμού για τη συκοφαντημένη και διωκόμενη φυλή των γύφτων αλλά και γενικότερα των μελαχρινών έως μαύρων συνανθρώπων μας,θα συμμετέχω κομίζοντας εξαίσιες ελληνικές μουσικές και όχι μόνο.

Θα θυμίσω λόγια μεγάλων ανδρών όπως

Ζαμπέτας-"Ο μελαμψός Άραψ"
Γ.Μητσάκης-"Ψωμί κι αγάπη για τον Αράπη"

Εμείς οι προοδευτικοί αντιρατσιστές μόνο ένα πράγμα θέλουμε από τους έγχρωμους κάθε απόχρωσης,και θα τους υπερασπιζόμαστε πάντα.Μακριά κι αγαπημένοι.

Για τα 502 εξαφανισμένα παιδιά ξανθά και μελαχρινά από το ίδρυμα Αγία Βαρβάρα κανείς δε ξέρει,κανείς δε ψάχνει, κανένα δελτίο δεν ασχολείται,και η σιωπή διαρκεί ως Ομερτά πλέον.

Για πιάσε ρε γύφτο,σφυρί κι αμόνι...












































Περιορισμός σε ελληνικό ρεπερτόριο.Ισπανία,Βαλκάνια κλπ ακόμη περισσότερη μουσική.




Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Dead Man-"Ο αετός καθυστέρησε όταν θέλησε να μάθει από τον κόρακα..."

Διαβάζοντας για τη συμμετοχή του Τζιμ Τζάρμους (Jim Jarmus) στο κιν/φικό φεστιβάλ Θεσ/νίκης,θυμήθηκα την ταινία του "Νεκρός".

Ασπρόμαυρη κατ' επιλογή, του 1995,πολλοί τη θεώρησαν ζοφερή.Άλλοι περίεργο γουέστερν.
 Απευθυνόμενη σε λίγους καταδυόμενους και υψιπετείς βαδίζει παράλληλα με τους στίχους του μεγάλου Άγγλου ποιητή William Blake ιδιαίτερα τη συλλογή "Οι γάμοι του Ουρανού και της Κόλασης" που θα μπορούσε να είναι ο άλλος τίτλος της..
Η τελευταίες σκηνές κατά τη γνώμη μου είναι στις κορυφαίες του κιν/φου.




                                                                         Εδώ η ταινία

Θα υπάρχει κάτω δεξιά στη ταινιοθήκη

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Στο Λαύριο ΔΕΝ γίνεται χορός-γίνεται Έκκληση για βοήθεια

Έχουμε διαχωρίσει ελπίζω την απεχθή φιλανθρωπία,από την αλληλεγγύη και τον ανθρωπισμό.

Χωρίς βασικά είδη πρώτης ανάγκης οι πρόσφυγες στο Λαύριο - Έκκληση για άμεση βοήθεια 

Άθλιες συνθήκες, χωρίς φάρμακα, φαγητό και είδη υγιεινής, για τους 240 πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων 80 παιδιά, στο Κέντρο Προσφύγων του Λαυρίου. Έκκληση προς τους πολίτες για άμεση βοήθεια απευθύνει η ομάδα στήριξης των προσφύγων .


Οι 240 πρόσφυγες, εκ των οποίων 80 παιδιά (τα 15 βρέφη), τρέφονται αποκλειστικά με μακαρόνια, δεν έχουν φάρμακα, κάνουν μπάνιο με κρύο νερό, ενώ δεν υπάρχουν είδη προσωπικής υγιεινής και καθαριστικά.
  Παράλληλα, οι φαρμακοποιοί της περιοχής, που είναι απλήρωτοι για δύο μήνες, σταματούν να δίνουν φάρμακα στο Κέντρο, με τον κίνδυνο των λοιμώξεων να πολλαπλασιάζεται.   Παράλληλα, οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Προσφύγων -το οποίο υπάγεται στο Δημόσιο αλλά η διαχείρισή του γίνεται από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό- παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 10 μήνες.


Έκκληση προς τους πολίτες για συνεισφορά σε τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης

Έκκληση προς τους πολίτες για συνεισφορά σε τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης απευθύνει η ομάδα στήριξης των προσφύγων που φιλοξενούνται στο κέντρο Προσφύγων του Λαυρίου.

Λίστα αναγκών 20/ 10/ 2013  

Στο κέντρο ζουν 15 βρέφη ,65 παιδιά και 220 ενήλικες  

Για τα βρέφη : παιδικά γάλατα σε σκόνη , πάνες  

Για τα παιδιά : ψωμί , βούτυρο, τυρί κίτρινο (σε φέτες) και σαλάμι  (πρωινό σχολείου) , γάλατα εβαπορέ, αυγά    

Για όλους: λάδι , αλεύρι ,κρέας , ντοματοπελτέ , λαχανικά, φρούτα 

Δευτερευόντως : ζυμαρικά , ρύζι , όσπρια   Καθαριστικά: σαπούνι πράσινο, χαρτί υγείας , σαμπουάν  

Επίσης για όσους δεν μπορούν να συνεισφέρουν σε είδος, μπορούν να βοηθήσουν σε χρόνο. Δηλαδή να ασχοληθούν με τη συγκέντρωση των ειδών , από πέντε σημεία των Αθηνών , (Βόρεια, Νότια, Ανατολικά, Δυτικά , Κέντρο) ώστε να γίνει μια αποστολή αύριο και μία τη Δευτέρα.    

Επίσης όλοι κοινοποιώντας την λίστα σε τοίχους, ομάδες και σελίδες μαζί με το λινκ της ομάδας αυτής για συντονισμό.  

Φυσικά όσοι επιθυμούν μπορούν να τα πάνε και μόνοι τους τα πράγματα στο κέντρο προσφύγων για να δώσουν χαρά και στα παιδιά και στον εαυτό τους, Στην αλληλεγγύη αυτός που δίνει παίρνει περισσότερα από τον παραλήπτη, Αυτό το ξέρουμε όλοι από την εμπειρία μας.  

Σημαντικό είναι να διευκρινήσουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν παίρνουμε ή δεν δίνουμε χρήματα !! Οτι δίνετε , μόνο σε είδος, Όσοι είστε από επαρχία και θέλετε να συνεισφέρετε υπάρχει τρόπος: στέλνετε σε κάποιο δικό σας άνθρωπο στην Αθήνα τα χρήματα, και εκείνος ψωνίζει αυτά που επιθυμείτε, και μας ειδοποιεί να τα παραλάβουμε. Έτσι γλιτώνουμε τα μεταφορικά , και δεν δημιουργούνται και σκοτεινά σημεία στην βοήθεια που καταλήγει αυτούσια στους πρόσφυγες .  

Το τηλέφωνο του κέντρου είναι : 22920 27744  

Συντονισμός συγκέντρωσης των τροφίμων στην ομάδα facebook
https://www.facebook.com/groups/317217015023917/  

Σημείωση: παρακαλούμε τα τρόφιμα να είναι κατά το δυνατόν σε όχι εύθραυστες συσκευασίες (πχ γυάλινα μπουκάλια ή χύμα ) και ακόμα καλύτερα σε χαρτοκιβώτια. Φυσικά κατά την συγκέντρωση θα γίνει διαχωρισμός και τακτοποίηση αλλά όσο μπορούμε να είναι ασφαλή.   

Οι λόγοι για τους οποίους έχει προκύψει το πρόβλημα σίτισης από τον Ερυθρό Σταυρό κοινοποιούνται στην ομάδα (στο facebook) αναλυτικά.

-----
και παρόλα αυτά εγώ θα προσθέσω το Λαύριο του Σαββόπουλου αλλά και του Χατζιδάκι

..πως να κρυφτείς απ'τα παιδιά...



...κράτησα δίκοπο μαχαίρι στο πικρό καιρό...


Ακατανόμαστος-Επισήμως κατά διαταγή ο Μπογιόπουλος

Γράφαμε πριν λίγες μέρες για τη πάγια τακτική του  εξαφανισμένου ονόματος ,και τη σιωπή των άσπονδων πλην λαλίστατων για άλλα "συντρόφων" του Ν.Μπογιόπουλου.

Προχθές μεταφέραμε την είδηση από πιτσιρίκο,ότι ο Νίκος Μπογιόπουλος συμμετέχει στην παράσταση του Θεάτρου του Κώστα Καζάκου.

Και να η επιβεβαίωση πως πλέον ανήκει στους επισήμως ακατονόμαστους κατά διαταγή της κλίκας των διωκτών.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Τους κάνει αόρατους!


«Η Ανάκριση» του Πέτερ Βάις (Die Ermittlung, 1965), ορατόριο σε 11 ωδές, είναι ένα συγκλονιστικό, αποκαλυπτικό και δριμύ κατηγορητήριο κατά του ναζισμού, που βασίστηκε στα πρακτικά της δίκης βασικών στελεχών του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης και εξόντωσης του Άουσβιτς.
Το εμβληματικό, επίκαιρο αυτό έργο επέλεξε να ανεβάσει φέτος ο Κώστας Καζάκος επικεφαλής ενός εξαιρετικού 12μελούς θιάσου, σε απόδοση – σκηνοθεσία και μουσική επιμέλεια Σταύρου Σ. Τσακίρη, σκηνικά – κοστούμια Θάλειας Ιστικοπούλου και φωτισμούς Θανάση Σταυρόπουλου. Δραματολόγος: Δήμητρα Πετροπούλου. Βίντεο: Νάντια Σκούρτη.Εκτός από τον Κώστα Καζάκο συμμετέχουν οι ηθοποιοί με σειρά εμφάνισης: Παύλος Ορκόπουλος, Τζένη Κόλλια, Θόδωρος Γράμψας, Γιάννης Γούνας, Μαρία Τζάνη, Εύα Κοταμανίδου, Δημήτρης Καλατζής, Σπύρος Τσεκούρας, Κωνσταντίνος Καζάκος, Κώστας Μπάρας, Ευθύμης Ξυπολυτάς.
 Παρεμβαίνει καταλυτικά ένας δημοσιογράφος … ως 13ος.
Ριζοσπάστης, 20.20.2013
Βρε ποιος να ‘ναι, βρε ποιος να ‘ναι ο 13ος της παράστασης, του οποίου το όνομα παρασιωπάται;
Μήπως είναι δημοσιογράφος του Ριζοσπάστη;-
Μήπως είναι δημοσιογράφος του Ριζοσπάστη του οποίου η στήλη κόπηκε πρόσφατα χωρίς εξήγηση;
Και γιατί, αφού δεν εμφανίζεται ινκόγκνιτο, παραμένει για τον Ριζοσπάστη ανώνυμος;
Ρητορικά τα ερωτήματα. Άλλωστε οι σύντροφοι σε κάτι τέτοια τηρούν σιγή ιχθύος, καθώς, ως γνωστόν, όταν δεν αναφέρεις και δεν συζητάς κάτι, είναι σαν να μην υπάρχει.
Στη φαντασία τους. 
neyrospastis

Κανείς τους δε θα καταλάβει ότι το επόμενο στάδιο του μικρόψυχου είναι ο σκατόψυχος και το μεθεπόμενο ο γελοίος.

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Η παλαιότερη κατοικία της Αθήνας

Πιθανή πρόσβαση μελλοντικά στην οικίας Μπενιζέλων, του αρχοντικού της οδού Αδριανού 96 στην Πλάκα, η οποία είναι η παλαιότερη σωζόμενη οικία της Αθήνας.

Μοναδικό δείγμα αρχοντικής κατοικίας των μεταβυζαντινών χρόνων
Το αρχοντικό, το οποίο έχει συνδεθεί με την οσία Φιλοθέη, καθώς υπήρξε απόγονος της γνωστής αθηναϊκής οικογένειας, αποτελεί χαρακτηρισμένο ιστορικό διατηρητέο μνημείο και μοναδικό σωζόμενο δείγμα αρχοντικής κατοικίας των μεταβυζαντινών χρόνων για την περιοχή της Αθήνας. Η κύρια φάση του ανήκει στα τέλη του 17ου με αρχές του 18ου αιώνα και η παλαιότερη στον 16ο - 17ο αιώνα.
Το αρχοντικό πριν τις επισκευές.
Επεμβάσεις δέχτηκε τους δύο προηγούμενους αιώνες, ενώ τα έτη 2008-2010 έγιναν εργασίες αποκατάστασης και ανασκαφές στον αύλειο χώρο και το ισόγειο του κτηρίου, που έφεραν στο φως τμήμα του υστερορωμαϊκού τείχους της Αθήνας στη βόρεια πλευρά της αυλής.
Η οικία Μπενιζέλων, όταν θα αποδοθεί στο κοινό, θα αποτελεί η ίδια Μουσείο του εαυτού της. 
Οι χώροι υποδοχής (οντάδες) και τα υπνοδωμάτια.
Το αρχοντικό Μπενιζέλου ανήκε στην αριστοκρατική οικογένεια του Αθηναίου άρχοντα Άγγελου Μπενιζέλου, που ήλκε την καταγωγή της από βυζαντινό οίκο. Ο Άγγελος Μπενιζέλος γεννήθηκε περί το 1490 και ήταν πατέρας της Ρεγούλας ή Ρηγούλας Μπενιζέλου, της μετέπειτα μοναχής και αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας (1522 - 1589).

Η Ρεγούλα Μπενιζέλου ήταν μοναχοκόρη του Άγγελου Μπενιζέλου και της Σηρίγης Παλαιολογίνας. Σε πολύ νεαρή ηλικία παντρεύτηκε τον κατά πολύ μεγαλύτερό της προύχοντα Ανδρέα Χειλά. Μετά από τρία χρόνια συζυγικού βίου, η Ρεγούλα Μπανιζέλου εχήρευσε και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, το 1551, έγινε μοναχή με το μοναχικό όνομα Φιλοθέη.

Η πίσω όψη της οικίας, που βλέπει την Ακρόπολη.
πηγή-Ναυτεμπορική

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Συλλογή-Ο Καβάφης εκδικείται...

Η ποίηση,ότι υψηλότερο από τα ανθρώπινα,όταν άθλιοι πάνε να την εκμεταλλευτούν,δραπετεύει από τις λέξεις και τους αφήνει το κενό κέλυφος.Αυτό Φανφάρες μου δε θα το καταλάβετε ποτέ.

Αφού το πλούσιο ίδρυμα ως ιδιοκτήτης του αρχείου Καβάφη,τον πετσόκοψε και τον έθεσε στην υπηρεσία της κατοχικής προπαγάνδας,το πνεύμα του ποιητή επισκέφθηκε το λαό του και διέταξε επίθεση χλεύης στους βαρβάρους.

Συλλογή


- Απ τα ποιήματα του Καβάφη μ αρέσει το Β12 Μάρνη-Άνω Λιόσια



 Κι αυτό το "Εκτός υπηρεσίας" του Καβάφη είναι; Ωραίο".








 Μετά την κακοποίηση ποιήματος του Καβάφη, για λόγους προπαγάνδας, είναι πια φανερό ότι "Τα πράγματα δεν πηγαίνουν κατ'ευχήν στην αποικία".-






δεν έγραφαν καλλίτερα το μνημόνιο στα τρόλευ αντί για τον Καβάφη μήπως και το διάβασε ο Χρυσοχοϊδης;










το "Απολείπειν ο θεός Aντώνιον" σε ποιά γραμμή το έχουνε;




 Ενθουσιάστηκα με τους στίχους του Καβάφη στα λεωφορεία,γιατί ως γνωστόν είμαι άνθρωπος των γραμμάτων,της τέχνης και της αστικής συγκοινωνίας


Είναι και αδιόρθωτοι
Μετά το κράξιμο,είπαν πως θα βάλουν ολόκληρο το στίχο,που μόνος του δε λέει τίποτα.
ή μάλλον λέει ότι "όποιος βιάζεται σκοντάφτει"
Ενώ το δίστιχο στρέφεται εναντίον τους και δε το θέλουν με τίποτα.
Να αποσύρουν ολόκληρη τη μαλακία τους είναι ξεφτίλα
Πρέπει να το ανεχθούμε και αυτό,μετά από τόσα.
ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΟΙ

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Άλλα μου λεν τα χάδια σου και άλλα τα φιλιά σου...


Του Ν. ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΥ* enikos.gr" 

Ο κ.Τσίπρας απάντησε στον Νίκο Χατζηνικολάου στην συνέντευξή του την Δευτέρα «στον ενικό»:
«Είναι άλλο πράγμα το Μνημόνιο, και είναι άλλο πράγμα η Δανειακή σύμβαση».
Το πρώτο θα ακυρωθεί. Το Μνημόνιο - λέει ο κ.Τσίπρας - θα καταργηθεί  από το πρώτο βράδυ των εκλογών εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει πάρει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Τη δεύτερη, τη Δανειακή σύμβαση (σσ: που είναι «άλλο πράγμα» από το Μνημόνιο) θα την «διαπραγματευτούμε» για να την αλλάξουμε, είπε ο κ.Τσίπρας.
Η θέση αυτή του ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστή από την προεκλογική περίοδο του 2012. Πρόκειται όμως για μια θέση που βρίσκεται σε απόσταση από την πραγματικότητα  ως προς την ουσία της σχέσης που πραγματικά διέπει τα δύο κείμενα (Μνημόνιο – Δανειακή σύμβαση). Για παράδειγμα, στη σελίδα 59, παράγραφος 8 της Δανειακής σύμβασης, απερίφραστα αναφέρεται:
«Η διαθεσιμότητα αυτής της Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης εξαρτάται από τη συμμόρφωση της Ελλάδας με τα μέτρα που εκτίθενται στο Μνημόνιο...»!
Δηλαδή το Μνημόνιο και η Δανειακή δεν είναι «δυο πράγματα». Είναι «ένα πράγμα». Είναι οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος. Και σε αυτή τη ζωή δεν γίνεται να συναλλάσσεσαι  μόνο με τη μια όψη του νομίσματος.

Όμως η θέση «άλλο το Μνημόνιο, άλλο η Δανειακή σύμβαση» εκτός από την απόσταση που τη χωρίζει από την εσωτερική συνάφεια που διέπει τα δυο κείμενα, είναι μια θέση που βρίσκεται σε απόσταση και από προηγούμενες (προ- προεκλογικές) θέσεις του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ.
Για παράδειγμα:
  • «Είμαι βέβαιος ότι η διαχωριστική γραμμή πλέον που θα μπει πολύ βίαια στη ζωή μας θα είναι αποδοχή της νέας δανειακής σύμβασης και της υποτέλειας και της επιτροπείας του διεθνούς οικονομικού ελέγχου ή μη αποδοχή και εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης; Αυτό είναι το βασικό» (Α. Τσίπρας, ρ/σ «Real Fm», 8/2/2012).
  • «Πράξη εθνικής ευθύνης είναι η απόρριψη της δανειακής σύμβασης, είναι η απόρριψη των νέων μέτρων που θα βυθίσουν το λαό μας στη δυστυχία (...). Με ένα νέο συνασπισμό εξουσίας δεν θα αναγνωρίσουμε τις παράνομες και αντισυνταγματικές δανειακές συμβάσεις...». (Α. Τσίπρας,  Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ, 11/2/2012)
  • «…με τη συμφωνία τους για τη νέα αποικιοκρατική δανειακή σύμβαση, το δρακόντειο μνημόνιο που τη συνοδεύει (…) οδηγούν το λαό σε εξανδραποδισμό, ταπείνωση και αφανισμό». (Δ. Στρατούλης, ρ/σ «Κόκκινο», 9/2/2012)
  • «Αν περάσει αυτό το πακέτο (σ.σ.: Μνημόνιο και Δανειακή σύμβαση) θα δεθεί η χώρα και οι πολίτες της χειροπόδαρα για δεκαετίες, μηδενίζεται κάθε περιθώριο αναδιαπραγμάτευσης σαν και αυτή που υποσχότανε παλιά ο κ. Σαμαράς» (Δηλώσεις κ. Δ. Παπαδημούλη, ρ/σ «Κόκκινο», 9/2/2012).
Όπως βλέπουμε, τρεις μήνες πριν από τις εκλογές του περασμένου Μάη, για τον ΣΥΡΙΖΑ η Δανειακή σύμβαση δεν ήταν «άλλο πράγμα» από το Μνημόνιο. Μνημόνιο και σύμβαση, έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ένα και το αυτό «πακέτο» που μηδένιζε «κάθε περιθώριο αναδιαπραγμάτευσης». Το «δρακόντειο μνημόνιο» δεν ήταν κάτι το διαφορετικό από τη σύμβαση, αντίθετα  ήταν το «συνοδευτικό» της «αποικιοκρατικής» «παράνομης» και «αντισυνταγματικής» σύμβασης.  Τότε από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ  γινόταν λόγος για «απόρριψη»  της «υποτέλειας» που συνεπαγόταν η Δανειακή σύμβαση. Σήμερα γίνεται λόγος για «διαπραγμάτευση». Αλλά την υποτέλεια την διαπραγματεύεσαι; Η’ την απορρίπτεις αδιαπραγμάτευτα;…
Την απάντηση στο ερώτημα τη δίνει η ίδια η Δανειακή σύμβαση. Πράγματι, το σημαντικότερο είναι να απαντηθεί  αν τα όσα περιέχονται σε αυτήν είναι τελικά «διαπραγματεύσιμα».
Να μερικά απ’ όσα περιλαμβάνοντα στα κείμενα των Δανειακών συμβάσεων:
  1. Με τη Δανειακή σύμβαση η Ελλάδα (άρθρο 13, παράγραφος 1, σελ. 86) τίθεται υπό το «αγγλικό δίκαιο». Συγκεκριμένα αναφέρεται: «Η Παρούσα Σύμβαση και κάθε εξωσυμβατική αξίωση που γεννάται σε σχέση με αυτή θα διέπονται και θα ερμηνεύονται σύμφωνα με το αγγλικό δίκαιο»!
  2. Με τη Δανειακή σύμβαση (άρθρο 13, παράγραφος 2, σελ. 86) η Ελλάδα τίθεται υπό την «αποκλειστική αρμοδιότητα των δικαστηρίων του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου»!
  3. Στη Δανειακή σύμβαση (άρθρο 13, παράγραφος 4, σελ. 86-87) αναφέρεται το εξής καταπληκτικό: «Το Δικαιούχο Κράτος Μέλος και η Τράπεζα της Ελλάδος παραιτούνται με την παρούσα αμετάκλητα και ανεπιφύλακτα από κάθε δικαίωμα ασυλίας που ήδη έχουν ή μπορεί να δικαιούνται σε σχέση με τους ίδιους και τα περιουσιακά τους στοιχεία έναντι δικαστικών ενεργειών σχετικά με την παρούσα Σύμβαση, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά από κάθε δικαίωμα ασυλίας έναντι άσκησης αγωγής, έκδοσης δικαστικής απόφασης ή άλλης διάταξης, κατάσχεσης, εκτέλεσης ή ασφαλιστικού μέτρου και έναντι κάθε εκτέλεσης ή αναγκαστικού μέτρου σε βάρος περιουσιακών τους στοιχείων στο μέτρο που αυτό δεν απαγορεύεται από αναγκαστικό νόμο»!

Τα παραπάνω καταγράφονται στο άρθρο 14 της Δανειακής σύμβασης του 2010. Αυτούσια έχουν μεταφερθεί στο άρθρο 13 της Δανειακής σύμβασης του 2012
Αλήθεια (και τώρα το ερώτημα τίθεται μόνο ρητορικά): Μια τέτοια σύμβαση, που περιλαμβάνει τέτοιες διατάξεις, ανήκει στην κατηγορία των συμβάσεων που τις  «διαπραγματεύεσαι» ή που τις απορρίπτεις ασυζητητί;
Εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι αυτό το ανεπανάληπτο όργιο που λέγεται «Δανειακή Σύμβαση», με το οποίο η Ελλάδα τίθεται υπό το αγγλικό δίκαιο (!), με το οποίο η Ελλάδα «απαλλάσσεται» από τα ...βάρη κάθε έννοιας ανεξαρτησίας και κυριαρχίας, με το οποίο η Ελλάδα «παραιτείται» κάθε ασυλίας της περιουσίας της έναντι των δανειστών, δεν είναι άμεσα απορριπτέο, δεν είναι ακαριαία ακυρωτέο, αλλά είναι «διαπραγματεύσιμο», είναι «συζητήσιμο», είναι «διαχειρίσιμο», εφόσον θεωρεί ότι τους συντάκτες τέτοιων κειμένων δεν τους στέλνεις από εκεί που ήρθανε αλλά ότι υπάρχει μαζί τους βάση συνομιλίας αλλά και συμφωνίας,
τότε – πριν από την κουβέντα περί ακύρωσης ή διαπραγμάτευσης της δανειακής σύμβασης - μάλλον θα καταλήξουμε  να αρχίσουμε να κουβεντιάζουμε γύρω από το τι είναι και τι δεν είναι αριστερή πολιτική.
Αλλά στη συζήτηση αυτή, επειδή συνήθως διεξάγεται με «αριστερόμετρα» και όχι με  μέτρο την πολιτική λογική, δεν βγαίνει άκρη. Εξ’ αυτού του λόγου επιτρέψτε μας να καταθέσουμε την δική μας άποψη χωρίς τους «γεωγραφικούς πολιτικούς προσδιορισμούς» που (για να μην κρυβόμαστε) τη συνοδεύουν. Εμείς, λοιπόν, πιστεύουμε ότι η πολιτική που διαχωρίζει τα Μνημόνια από τις Δανειακές συμβάσεις και υποστηρίζει την («αριστερή», «δεξιά», «κεντρώα» κλπ) διαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης δεν αποτελεί πορεία εξόδου του λαού και της χώρας από την κόλαση που βιώνουμε. Αντίθετα - εμείς πιστεύουμε ότι - αυτή η εξαγγελία οδηγεί προοπτικά σε μια νέα («αριστερή», «δεξιά», κεντρώα» κλπ) διαχείριση της δανειακής σύμβασης (και της κόλασης με ή χωρίς μνημόνια). Αλλά – εμείς πιστεύουμε ότι - την «υποτέλεια», την «αποικιοκρατία», την «επιτροπεία», την «εξόντωση του λαού» (και την «κόλαση», γενικώς) δεν τα συζητάς και δεν τα διαπραγματεύεσαι με τους «αποικιοκράτες». Τα απορρίπτεις. Τα καταγγέλλεις. Τα ακυρώνεις. Τα «χειρίζεσαι» καταργώντας τα. Δεν τα «διαχειρίζεται» συζητώντας τα.  Και προχωράς. Μόνο έτσι.

Υστερόγραφο:
Στο πλαίσιο μιας τέτοιας συζήτησης, συμπαραστάτη - συνήγορο της άποψής μας κατά της διαχείρισης της σύμβασης θα καλέσουμε τον… κ.Τσίπρα. Ο κ.Τσίπρας, πριν ο ΣΥΡΙΖΑ μετακινηθεί στη θέση για την «διαπραγμάτευση» της σύμβασης, είχε πει την εξής κουβέντα: «...να διαχειριστούμε αυτή τη δανειακή σύμβαση, είναι οξύμωρο, είναι εγκληματικό, είναι καταστροφικό και σε κάθε περίπτωση είναι αναξιόπιστο» (Α. Τσίπρας, ρ/σ «Real Fm», 8/2/2012).
Στο σημείο αυτό, ο κ. Τσίπρας έχει απόλυτο δίκιο.

enikos.gr" Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Σημ.Λυσίππου-Όπως μας πληροφόρησε ο πιτσιρίκος,ο Μπογιόπουλος γίνεται και ηθοποιός με τον Καζάκο φέτος στο θέατρο "Τζένη Καρέζη" σε έργο που αφορά το ναζισμό.Ενδιαφέρον το βρίσκω.