Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

«Άνδρας και Όφις» ένα Μοναδικό γλυπτό του Ροντέν

Σε επικοινωνία με το πνεύμα του Ροντέν μας δήλωσε ότι το έργο εκφράζει την επομένη του δημοψηφίσματος.Ο άνδρας είναι ο λαός και το φίδι ο Τσίπρας.Σε παρατήρηση μας ότι σ' αυτή τη περίπτωση το φίδι θα έπρεπε να είναι κολοβό ο Αύγουστος απάντησε ότι συμφωνεί, αλλά το έργο ολοκληρώθηκε πριν την 13/7/2015

από Νaftemporiki.gr

Ένα μοναδικό γλυπτό του Ροντέν, που δεν είχε εμφανιστεί ποτέ και πουθενά εδώ και έναν αιώνα, χάρισε ανώνυμος δωρητής στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Λωζάνης.
Το έργο «Άνδρας και Όφις» του 1887 δόθηκε στο Μουσείο «από έναν γενναιόδωρο δωρητή που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η διεύθυνση του Μουσείου. Το ορειχάλκινο άγαλμα δεν είχε εκτεθεί ποτέ ξανά αφότου πουλήθηκε σε δημοπρασία το 1914, μετά τον θάνατο του αρχικού ιδιοκτήτη του, του Αντονί Ρου, συλλέκτη που καταγόταν από τη Μασσαλία και είχε εγκατασταθεί στο Παρίσι.


Με επιστολή του προς τον Ροντέν, τον Ιανουάριο του 1887, ο Ρου είχε παραγγείλει το γλυπτό - για το οποίο ο καλλιτέχνης ζητούσε το ποσό των 2.000 φράγκων - υπό τον όρο ότι θα ήταν μοναδικό στο είδος του. «Θα διατηρήσετε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσετε τη φιγούρα του άνδρα (σ.σ. σε άλλα έργα) αλλά με τροποποιήσεις στη στάση του και χωρίς το φίδι», ανέφερε η επιστολή. Ο Ροντέν δέχτηκε και για τον λόγο αυτό δεν υπάρχουν άλλα αντίγραφα του γλυπτού αυτού πουθενά στον κόσμο.

Το έργο «Άνδρας και Όφις» προήλθε από τις μελέτες που έκανε ο Ροντέν για να φιλοτεχνήσει την Πύλη της Κολάσεως και το γλυπτό ήταν γνωστό μόνο από το γύψινο καλούπι του που φυλάσσεται στις ΗΠΑ.


Το έργο θα εμπλουτίσει τη συλλογή του Μουσείου Καλών Τεχνών της Λωζάνης που διαθέτει ήδη τρία άλλα έργα του μεγάλου Γάλλου γλύπτη: τον Σκεπτόμενο, το Φιλί και την Προτομή του Βίκτωρος Ουγκώ. Θα εκτεθεί όμως και στο Παρίσι, στο Μουσείο Ροντέν, στο πλαίσιο της έκθεσης που θα είναι αφιερωμένη στην Πύλη της Κολάσεως, από τις 17 Οκτωβρίου 2016 μέχρι τις 22 Ιανουαρίου 2017.





Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Η ασυντόνιστη συμμορία

Είναι τόσο ψεύτες,τυχοδιώκτες,και αδίστακτοι που ως συνέπεια έρχεται η βλακεία και η ανικανότητα τους να μετατραπεί σε γελοιότητα

Ο υπαρχηγός της συμμορίας Παππάς (υιός=Παππά-κης/πατήρ=Παππά-ρας) δηλώνει για να συκοφαντήσει αυτούς που δεν πρόδωσαν ότι "Η κυβέρνηση ανετράπη εκ των έσω..."

 
Ο Αρχηγός της συμμορίας Τσίπρας στην στημένη και μαγνητ/νη συνέντευξη 26/8/2015 σε κανάλι (alpha) που θα διέλυε, ομολογεί ότι αποφάσισε να πάει σε εκλογές αμέσως μετά τη συμφωνία-μνημόνιο 13/7.

Συνεχίζουν κάποιοι να τους πιστεύουν?
Θα μοιραστούν τη λεία μαζί τους? δε βλέπω άλλο λόγο.


Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Έχουν νόημα οι εκλογές?

Ο Μέγας απατεώνας κάνει εκλογές.Και μονολόγους.Υπάρχει κανείς που να πιστεύει ακόμη αυτόν τον ψευταρά?
Θέλει να ξεπλυθεί από το άγος της προδοσίας του.
Νομίζει,με το θράσος και την ιταμότητα που τον χαρακτηρίζει.
Η Ιστορία τον έχει κρίνει ήδη.

Ξέρουμε πολύ καλά ότι κανένα νόημα δεν έχουν οι εκλογές σ' ένα άθλιο προτεκτοράτο.

Ας γίνει πρωθυπουργός η Φωφώ,ο Κουτσούμπας,ο Βαγγέλας.Αδιάφορο.Οι αποφάσεις πάντα θα τις παίρνουν έξω και οι υπάλληλοι τους εδώ θα τις εκτελούν.  

Αξίζει όμως του Τσίπρα να του γίνει από το λαό το δεύτερο χουνέρι μετά το δημοψήφισμα που τον αποκάλυψε.Η δεύτερη κλωτσιά στα χοντρά πισινά του για να κουτρουβαλίσει από τα σκαλιά του Μαξίμου στη Κουμουνδούρου μαζί την υπόλοιπη συμμορία του.


Υ.Γ.Πόσοι διάβασαν το μνημόνιο του?Ελάχιστοι.Έτσι το παρουσίασε ως ευλογία και γι' αυτό βιάζεται, πριν νιώσουμε το "κατάλογο φρικαλεοτήτων" που θα εκτελέσει.


Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

Περιπλανήσεις

Εκτός προγράμματος,σχεδόν τυχαία διαβάσματα.Κάποια ήταν σε προσφορές





Τέσσερα διηγήματα από τα οποία τα δύο νομίζω ότι είναι ιδιαίτερα δυνατά και μια γνωριμία με όχι ιδιαίτερα γνωστούς αλλά αξιόλογους Αμερικάνους πεζογράφους.

















Τζούλιο Καϊμη-πραγματικά ένας αποσιωπημένος.Ανήκει στη κατηγορία των ταπεινών.
Ζωγράφος και πάμφτωχος σχεδόν κατ' επιλογή απόμακρος.Ο Μισέλ Φάις συγκεντρώνει ποικίλο διάσπαρτο υλικό.Από πίνακες και κείμενα του έως μαρτυρίες και μεταφράσεις.Πολλοί γνωστοί αντιπροσωπεύονται με δικά τους κείμενα για το Καίμη που υπήρξε πρωτοπόρος σε κάποια θέματα.
Είναι αυτός που πρώτος ενδιαφέρθηκε και τόνισε τη σημασία του Καραγκιόζη,σώζοντας παλαιό υλικό και δημοσιεύοντας μελέτες. Πρώτος επίσης παρουσίασε τον Γεράσιμο Στέρη.Χάρη σε αυτόν η λεγόμενη γενιά του '30 έδωσε προσοχή και επαναπροσδιόρισε την θεώρηση τους.
Ιδιαίτερα φροντισμένη έκδοση απο "Γαβριηλίδη"









Ολιγοσέλιδο βιβλίο με μια συζήτηση των συγγραφέων του "Αντί-οιδίπους,Καπιταλισμός και σχιζοφρένεια"Ζιλ Ντελέζ και Φελίξ Γκουατταρί.




















Μελέτη για την βαθύτατη σχέση του Αύγουστου Ροντέν με την αρχαία ελληνική γλυπτική σύμφωνα με τις καταγεγραμμένες απόψεις του ίδιου αλλά και του έργου του.Σημαντικές επισημάνσεις για νόμους που διέπουν αυτή την τέχνη αλλά και το ζητούμενο μορφή-περιεχόμενο.
Περιλαμβάνει και το υπέροχο κείμενο του ίδιου του Ροντέν για την Αφροδίτη της Μήλου.










Το βιβλίο εκδόθηκε στη Γαλλία το 1989 και τράβηξε τη προσοχή.Ό προβληματισμός του είναι ο εξής:Οι σύγχρονες κοινωνίες άλλαξαν και αλλάζουν ραγδαία.Πώς όμως αυτό αλλάζει τα φύλα-ειδικά το αντρικό-και τη σεξουαλικότητα,όταν έχουν εξαφανιστεί οι μηχανισμοί άμυνας και οργάνωσης που είχαν οι παλαιότερες κοινωνίες.
Σήμερα 25 χρόνια μετά κάποιες απόψεις και συμπεράσματα έχουν γίνει γενικά παραδεκτά τουλάχιστον στις δυτικές κοινωνίες.Θα ήταν χρήσιμο σε γονείς,εκπαιδευτικούς ή μετεφηβικές ηλικίες που καλούνται να διαχειριστούν θέματα που μάλλον αγνοούν.
















Υπάρχει ένα μεγάλο κενό για το θέατρο που αφορά τα χρόνια από την εξουσιαστική επικράτηση του χριστιανισμού έως την αναγέννηση.
Αυτή την περίοδο 12 αιώνων περίπου διαπραγματεύεται ο Αλέξης Σολομός με εξαιρετικά πλούσιο υλικό από πηγές και εκτενή βιβλιογραφία.









Γνωστό ότι λίγοι διαβάζουν φιλοσοφία.Υπάρχει και η προκατάληψη ότι είναι δύσκολο και όχι "ψυχαγωγικό" που φυσικά δεν ισχύουν.Αλλά υπάρχει και σε γενιές ολόκληρες το τραύμα-εφιάλτης της "φιλοσοφίας" της Γ' λυκείου που στιγμάτισε για πάντα τη φιλοσοφία στις αθώες παιδικές ψυχές μας.
Αλλά είμαστε ανοιχτοί σε όλα που είπε και ο Αξελός και ποτέ δεν είν'αργά.
Προσφορά των τόμων του ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΎ περιοδικού "ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ" με 2,65 ευρώ.Θεματικά κάποια παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον όπως π.χ.

-Τεύχος 23/2005 "Φιλοσοφία και σύγχρονη φυσική"

-Τεύχος 25/2005 "Φιλοσοφία της Τέχνης"

-Τεύχος 28/2008 "Φιλοσοφία και Λογοτεχνία"


Σάββατο 15 Αυγούστου 2015

2011-Χάβρη-Ακι Καουρισμάκι-Le Havre-Aki Kaurismäki

Είχαμε ξαναπροβάλει ταινία του αγαπητού Aki

Ο Ακι Καουρισμάκι για το μεγαλείο ψυχής των ταπεινών που κάνει δυνατά τα θαύματα...
Επίκαιρη ταινία με τόση προσφυγιά και μετανάστευση.

"..το φλέγον ζήτημα της  μετανάστευσης, το οποίο είναι απόρροια μιας σταθερά επιδεινούμενης παγκόσμιας οικονομικής, πολιτικής και – πάνω απ’ όλα – ηθικής κρίσης...." όπως λέει ο ίδιος






«Ο Καουρισμάκι υιοθετεί μια αναπάντεχα γενναιόδωρη προσέγγιση απέναντι στη ανθρώπινη φύση. Η ταινία βρίθει από σαρδόνιο χιούμορ και προβάλλει την αναγκαιότητα του να παραμένει κανείς φιλάνθρωπος, ακόμη και όταν έρχεται αντιμέτωπος με πραγματικά αντίξοες συνθήκες.» 










Η ταινία ΕΔΩ

Για όσο μείνει.

Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015

"Θα σε τελειώσουμε..."

Όσοι παρακολουθούν τις συνεδριάσεις σε επιτροπές και βουλή για το 3ο το τσιπραίκο μνημόνιο θα έχουν καταλάβει πολλά για τα άθλια πρόσωπα που κυβερνούν και ρημάζουν χώρα και ανθρώπους.
Δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα πλέον.
Είναι όμως η χυδαιότητα τους που ξεχειλίζει.Ιδιαίτερα προς τη Ζωή Κωνσταντοπούλου καθημερινά, συνεχώς και με κάθε τρόπο.

Όμως δεν είδα να δίνεται δημοσιότητα σ' αυτό που η ίδια κατήγγειλε στη βουλή κατηγορώντας ευθέως τον άθλιο Φίλη για σοβαρότατη απειλή που μπορεί να ερμηνευτεί πολλαπλώς.
"Θα σε τελειώσουμε"
  

Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

Μοσχαρίσιο

Είδηση-"To μοσχαρίσιο κρέας «ενώνει» δανειστές-κυβέρνηση.Συμφωνούν από 23 σε 13% φπα"

Μόλις είχαν ξεκινήσει για το Χίλτον οι μαλακοπίτουρες να συναντήσουν τους απεσταλμένους ελεγκτές των επικυρίαρχων.Τούς είχε δώσει εντολή να συμφωνούν σε όλα όσα ζητάνε.
Τότε Το κόκκινο τηλέφωνο χτύπησε και ο Αλέξης έτρεξε με αγωνία.
Στάθηκε προσοχή,σήκωσε το ακουστικό και ψέλλισε
-Διατάξτε my boss
Μια βάρβαρη στριγκιά φωνή ακούστηκε
-Ρε μαλακιστίρι τι έκανες πάλι...
-Τι έκανα? ρώτησε ηλιθίως ο Αλέξης
-Έβαλες το μοσχαρίσιο κρέας στο 23% ΦΠΑ!!
-Πότε? δε ξέρω τίποτα.Όταν ψηφίζαμε τα προαπαιτούμενα κανένας δε διάβασε τι ψηφίζαμε.
-Ευτυχώς που με ενημερώνουν οι πράκτορες.Και ποιος θα αγοράζει τα δικά μας μοσχάρια,της Ολλανδίας,της Γαλλίας?Θα τα τρώω εγώ,η Βεατρίκη και ο Φρανσουά?
-Τι μπορώ να κάνω γι' αυτό το ασυγχώρητο λάθος που θίγει τα συμφέροντα του αφέντη?
-Να το ξεψηφίσεις αμέσως
-Μα προχθές το ψηφίσαμε.Θα ξεφτιλιστώ.
-Φοβάσαι μη στάξει η ουρά σου?χα,χα,χα....Ξεφτιλισμένος είσαι ήδη.Πόσο ακόμη.
-Θα το κάνω το συντομότερο!!Για ισοδύναμο θα κόψω πάλι τις συντάξεις.
-Αμέσως.Είναι διαταγή!!
-Yes sir.
Δεν είναι αγελάδα-είναι η Ελλάδα
Βλέπετε πως αγωνίστηκε ο ηγέτης μας για να μειωθεί ο φπα στο είδος πρώτης ανάγκης, το υπέροχο υγιεινό ευρωπαϊκό κρέας τρελών αγελάδων.Αν δεν είναι αυτό αριστερό τι είναι?Και τον συκοφαντούν ότι δεν διαπραγματεύται και κοροϊδεύει.Στο λαιμό να σας κάτσει αχάριστοι το μοσχαράκι που θα φάτε και το οφείλεται στον Αλέξη και τους αγώνες του.
Στο Μαξίμου πάντως πανηγυρίζουν για τη μεγάλη αυτή ελληνική επιτυχία της μείωσης του ΦΠΑ στο μοσχαρίσιο κρέας από 23 σε 13% και να σκάσουν οι οχτροί τους. 

Κυριακή 9 Αυγούστου 2015

...Όλα τα μπλέ


  • "...Μπλέ!!.Είσαι ό,τι καλύτερο υπάρχει στον κόσμο....Το χρώμα των χρωμάτων...το πιο μπλε απ' όλα τα μπλέ....".(Picasso)

Σάββατο 8 Αυγούστου 2015

Zapata έφη

Εμιλιάνο Ζαπάτα (8 Αυγούστου 1879-10 Απριλίου 1919)


Από την ταινία του Ηλία Καζάν VIVA ZAPATA με τον Μάρλον Μπράντο

Τσιπραίικο φαγοπότι...

 από lefterianews

«Καρατόμησαν» τον ΓΓ Δημόσιας Περιουσίας και ενώ ερευνούσε 28 εξώφθαλμα σκανδαλώδεις υποθέσεις


Με πολυσέλιδη επιστολή υπέβαλε την παραίτησή του ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας Δημήτρης Κλούρας, πέντε μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Η παραίτηση του Δ. Κλούρα υποβλήθηκε μετά από απαίτηση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη.
Όπως ανέφερε ο κ. Κλούρας σε ανακοίνωση που εξέδωσε, του ζητήθηκε να παραιτηθεί σε μια στιγμή που διερευνούσε μεταξύ άλλων την υπόθεση των 28 ακινήτων που ανήκαν στο Δημόσιο και στη συνέχεια, αφού πωλήθηκαν σε ιδιώτες με αξία πολύ κατώτερη της αντικειμενικής, μισθώθηκαν από το Δημόσιο με άκρως ετεροβαρείς γι’ αυτό όρους (υπόθεση “sales and lease back”).

Η επιστολή παραίτησης:

Με την από 5-8-2015 αίτησή του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Τρ. Αλεξιάδης, μού ζήτησε, χωρίς την παραμικρή αιτιολογία, την υποβολή της παραίτησής μου. Διαπιστώνοντας, ότι δεν υπήρχε πλέον η επιθυμία για συνέχιση της συνεργασίας της κυβέρνησης μαζί μου, υπέβάλα σήμερα, αρμοδίως και ενώπιον του Υπουργού Οικονομικών, κου Ε. Τσακαλώτου, μετά τη συμπλήρωση πέντε ακριβώς μηνών από την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων μου, την παραίτησή μου. Με την παραίτησή μου αισθάνομαι την ανάγκη να επισημάνω τα ακόλουθα:
1. Επελέγην για τη θέση του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας, λόγω των νομικών γνώσεών μου επί του αντικειμένου, το οποίο μού ανετέθη, αλλά και λόγω των αγώνων μου για την τήρηση της νομιμότητας, αλλά και για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας – κοινόχρηστης περιουσίας.
2. Σ’ αυτούς τους πέντε μήνες εργαζόμουν στο Υπουργείο, σε καθημερινή βάση, από το πρωϊ μέχρι αργά το βράδυ, ενίοτε και Σαββατοκύριακα, προκειμένου να μελετώ τις υποθέσεις, που απασχολούσαν τις Υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας, να επιλύω σοβαρότατα προβλήματα, πολλά εκ των οποίων και των ιδίων των υπαλλήλων, να αντιμετωπίζω διοικητικές δυσλειτουργίες και χρόνιες παθογένειες του Δημοσίου και να αποκαλύπτω – αναδεικνύω υποθέσεις κακοδιαχείρισης του δημοσίου χρήματος και ενδεχόμενης διαφθοράς. Όλα αυτά «αθόρυβα» και συστηματικά. Προτίμησα τη σκληρή και ουσιαστική εργασία από τη δημοσιότητα, όπως, ευτυχώς, και άλλοι ομόλογοί μου στο Υπουργείο Οικονομικών, με τους οποίους είχα αγαστή συνεργασία.
Απέφυγα συνειδητά και να αξιοποιήσω τα προνόμια της θέσεως του Γενικού Γραμματέα. Ενδεικτικώς επισημαίνω, ότι, λαμβάνοντας υπόψη τη δυσχερή οικονομική κατάσταση της χώρας, επιδίωξα τον διορισμό μόνο ενός συνεργάτη – συμβούλου (μη συγγενικού προσώπου), ενώ είχα εκ του νόμου δικαίωμα να ζητήσω το διορισμό δύο συνεργατών – συμβούλων και δύο μετακλητών υπαλλήλων.
Παράλληλα, στηρίχθηκα αποκλειστικώς στη συνδρομή των ήδη υπηρετούντων υπαλλήλων. Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας μου, δεν επιβαρύνθηκε ο προϋπολογισμός του Υπουργείου από την καταβολή έστω και μίας ώρας υπερωρίας, τόσο του ειδικού συνεργάτη μου, όσο και των υπαλλήλων του Γραφείου της Γ.Γ.Δ.Π., λόγω του υπέρμετρου ζήλου τους, των οποίων είχα την αμέριστη συμπαράσταση στην προσπάθειά μου.
3. Παρέλαβα μία Γενική Γραμματεία υπό διάλυση, λόγω, τόσο της υποστελεχώσεώς της και της διαρκούς «φυγής» εμπείρου προσωπικού, όσο και της πρόσφατης οργανωτικής αποδομήσεώς της με την εφαρμογή του Π.Δ/τος 111/2014 (Υπηρεσίες, χωρίς θέση προϊσταμένου, χωρίς τοπογράφους μηχανικούς ή πολιτικούς μηχανικούς, χωρίς οχήματα για αυτοψίες, Υπηρεσίες αιχμής με δύο άτομα ή και ένα μόνο άτομο ως προσωπικό, κλπ). Το δε ηθικό του προσωπικού ήταν δικαιολογημένα πεσμένο, διότι επί σειρά ετών, βίωσε την πλήρη εγκατάλειψη και απαξίωση.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, ότι μέχρι σήμερα, για διάφορους λόγους, μη αφορώντες τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας, δεν έχει καλυφθεί η χηρεύσασα θέση του Γενικού Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας, δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες προγραμματισμένων μετατάξεων ελάχιστου, πλην όμως πολύτιμου, υπαλληλικού προσωπικού σε «αιμορραγούσες» Υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας, δεν προωθούνται ήδη επεξεργασμένα νομοσχέδια και τροποποιήσεις νομοθετικών διατάξεων, κλπ. Σ’ αυτούς τους πέντε μήνες προσπάθησα, υπό ιδιαιτέρως αντίξοες συνθήκες, να αντιστρέψω την κατάσταση, να καλύψω κενά και να ανορθώσω το ηθικό των εντίμων και σκληρά εργαζόμενων υπαλλήλων, στην προσπάθεια των οποίων στηρίζεται ακόμη το οικοδόμημα της Δημόσιας Περιουσίας.
Σ’ αυτά τα πλαίσια, πέραν των πολλών άλλων ενεργειών μας, με τη σύμφωνη γνώμη της τέως Αναπληρώτριας Υπουργού Οικονομικών, κας Όλγας – Νάντιας Βαλαβάνη, συνέστησα Επιτροπή, η οποία, με τη συνδρομή των προτάσεων και των ιδίων των εργαζομένων, επεξεργάσθηκε και συνέταξε ολοκληρωμένο σχέδιο οργανωτικής ανάταξης όλων των Υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας, διά της τροποποιήσεως του Π.Δ/τος 111/2014, αλλά και ολοκληρωμένο σχέδιο σταδιακής ενίσχυσής τους με το αναγκαίο προσωπικό (μηχανικούς και νομικούς).
Το νομοσχέδιο, όπως αρμοδίως έχω ενημερώσει τον Υπουργό Οικονομικών και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών είναι έτοιμο και απομένει η προώθησή του στη Βουλή. Η προώθησή του και η ψήφισή του, ως έχει, θα δώσει πνοή στις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας, θα καταστήσει εφικτή την ανάπτυξη της χώρας, μέσω της προστασίας και της ορθής αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου, αλλά και θα αποτελέσει μία ηθική ανταμοιβή στη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζόμενων και αγωνιζόμενων, υπό αντίξοες συνθήκες, υπαλλήλων της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας.
Σε αντίθετη περίπτωση, η πλήρης διάλυση των υπηρεσιών θα συντελεσθεί εντός συντόμου χρονικού διαστήματος, η περιουσία του Δημοσίου θα μείνει πλήρως απροστάτευτη και απαξιωμένη, βορά των κάθε είδους συμφερόντων, έσοδα εκατομμυρίων θα απολεσθούν, αλλά και τα φαινόμενα κακοδιοίκησης και διαφθοράς θα ενταθούν. Εάν οι δικές μου προειδοποιήσεις δεν κρίνονται αρκετές, τότε παραπέμπω στις σχετικές προειδοποιήσεις όλων των ελεγκτικών μηχανισμών του Δημοσίου, αλλά ακόμη και των εισαγγελικών αρχών, οι οποίες κοινοποιούνται στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας.
Είναι απολύτως βέβαιο, ότι εάν σταματήσει η διαχρονικά κακή και σκανδαλώδης διαχείριση – εκποίηση της Δημόσιας Περιουσίας και γίνει ορθή η διαχείριση- αξιοποίησή της, τότε, τα μεν έσοδα του Δημοσίου θα αυξηθούν αλματωδώς και θα εισπραχθούν ποσά πολύ περισσότερα από τα προβλεπόμενα από την πάταξη της φοροδιαφυγής, το δε όφελος για το λαό θα είναι τεράστιο (ποσοτικά/οικονομικά και ποιοτικά).
4. Πέραν του νομοσχεδίου για την τροποποίηση του Π.Δ/τος 111/2014, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας επεξεργάσθηκε την τροποποίηση των διατάξεων του κώδικα κοινωφελών περιουσιών και σχολαζουσών κληρονομιών (Ν. 4182/2013), ως προς τις σχολάζουσες κληρονομίες, προκειμένου να επιτύχει την ταχύτερη αποκάλυψη και αξιοποίησή τους, προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος. Και αυτές οι διατάξεις είναι έτοιμες για προώθηση στη Βουλή. Παράλληλα, ξεκίνησε η επεξεργασία τροποποίησης βασικών νομοθετημάτων σχετικών με τη Δημόσια Περιουσία.
5. Στο μείζον ζήτημα της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας, με τη σύμφωνη γνώμη της τέως Αναπληρωτού Υπουργού Οικονομικών, κας Όλγας – Νάντιας Βαλαβάνη, επεξεργάσθηκε, εντός ασφυκτικών χρονικών πλαισίων, που είχαν τεθεί, και υπό δυσμενείς συνθήκες, δια της αρμόδιας Υπηρεσίας της, με τη συνδρομή και υπαλλήλων της Διεύθυνσης Εφαρμογής Φορολογίας Κεφαλαίου της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, σχέδιο τροποποίησης του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου και αντίστοιχη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών (ο γενικός δείκτης των αντικειμενικών αξιών προέκυπτε από την έρευνα καθοδικός – μειούμενος).
Πλην όμως, η προώθηση των σχετικών τροποποιήσεων «πάγωσε», λόγω των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές της χώρας, οι οποίες δεν έχουν μέχρι σήμερα ολοκληρωθεί.
Σε κάθε περίπτωση, η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν, με την προώθηση του ήδη επεξεργασμένου νομοσχεδίου, προκειμένου να ανακουφισθούν οι χειμαζόμενοι συμπολίτες μας, να αρθούν οι όποιες τυχόν υφιστάμενες αδικίες και να αποφευχθούν οι όποιες δυσμενείς συνέπειες σε βάρος του Δημοσίου.
6. Μέσα στο σύντομο χρονικό διάστημα των πέντε μηνών η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας κατόρθωσε να επεξεργασθεί και να ξεκινήσει την υλοποίηση προγράμματος μεταστέγασης δημοσίων υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, είτε σε ιδιόκτητα ακίνητα του Δημοσίου, είτε σε ακίνητα Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, καθώς και συστέγασης Υπηρεσιών, προκειμένου να επιτύχει τη μείωση των εξόδων του Δημοσίου. Ανέδειξε δε την υποχρέωση της Ε.Τ.Α.Δ. να καλύπτει το κόστος συντήρησης των κτιρίων του Δημοσίου, που υπάγονται στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομικών.
7. Για πρώτη φορά, με την αριθ. ΔΔΠ0005159/568Β΄ ΕΞ 2015/7-4-2015 Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών, όπως αυτή ισχύει τροποποιημένη, τέθηκαν οι θεσμικές βάσεις μίας μεγαλύτερης προστασίας της κοινοχρησίας των παραλιών και αιγιαλών της χώρας και εν γένει του παράκτιου και παρόχθιου φυσικού περιβάλλοντός της, καθώς και της εξασφάλισης μεγαλύτερων εσόδων για το Δημόσιο, μέσω μίας πιο ορθολογικής και ασφαλούς διαδικασίας παραχώρησης της χρήσης τους στους Δήμους της χώρας, λαμβάνοντας υπόψη και τις υποδείξεις των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Επισημαίνω, ότι το παράκτιο και παρόχθιο περιβάλλον της χώρας αποτελεί ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της και για το λόγο αυτό πρέπει να προστατευθεί από αυθαίρετες παρεμβάσεις και χρήσεις, που, το μεν το απαξιώνουν, το δε αναιρούν την κοινοχρησία αυτών των περιοχών, εις βάρος του κοινωνικού συνόλου. Η προσπάθεια αυτή πρέπει να συνεχισθεί με την τροποποίηση, στο ίδιο πάντα πνεύμα της ως άνω ΚΥΑ, των διατάξεων του Ν. 2971/2001 περί αιγιαλού και παραλίας.
8. Επέστησα αρμοδίως την προσοχή στο μείζον ζήτημα της ετήσιας απώλειας εσόδων και ρευστότητας για το ελληνικό Δημόσιο πολλών εκατομμυρίων ευρώ, όταν, από παρεμπίπτουσα έρευνα, διεπίστωσα, ότι, από ενδεχόμενη κακή ή καθυστερημένη ενημέρωση αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Οικονομικών, συνεχίζονται να καταβάλλονται επί έτη σε συνταξιοδοτηθέντες υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών, πέραν της συντάξεώς τους, οι μισθοί, τους οποίους ελάμβαναν, όταν ήταν ακόμη εν ενεργεία υπάλληλοι! Η απώλεια εσόδων ήταν τρομακτική και ξεπερνούσε τα τρία εκατομμύρια ευρώ για το έτος 2014 μόνο για το Υπουργείο Οικονομικών.
Για δε το πρώτο εξάμηνο του έτους 2015 η απώλεια εσόδων ξεπερνούσε το ένα εκατομμύριο ευρώ. Η ίδια κατάσταση πιθανόν να ισχύει και σε άλλα Υπουργεία. Ελπίζω το ζήτημα αυτό να έχει πλέον διευθετηθεί.
9. Προκειμένου να προστατευθεί το δημόσιο συμφέρον, ήτοι να αποκαλυφθούν και να τερματισθούν φαινόμενα κακοδιαχείρισης και ενδεχόμενης διαφθοράς, ξεκινήσαμε στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας έρευνα για πλείστες όσες περιπτώσεις, οι οποίες απασχόλησαν ή απασχολούν τις Υπηρεσίες της, είτε με την αξιοποίηση επώνυμων και ανώνυμων καταγγελιών, πορισμάτων ελεγκτικών υπηρεσιών και εισαγγελικών παραγγελιών, είτε και αυτεπαγγέλτως, όταν γίνονταν αντιληπτές ύποπτες ενέργειες και παραλείψεις.
Ήδη έχουμε αποστείλει σε αρμόδιες ελεγκτικές και εισαγγελικές αρχές στοιχεία προς περαιτέρω διερεύνηση, τυχόν απόδοση ευθυνών και επιβολή ποινών, αλλά και, έχουμε συμβάλλει στη διασφάλιση υπέρ του Δημοσίου πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
Μεγάλο μέρος αυτής της συστηματικής έρευνας γίνεται με τη συνδρομή των υπαλλήλων κυρίως της Μονάδας Αποκρατικοποιήσεων και Κινητών Αξιών, που υπάγεται σ’ αυτήν.
Μεταξύ των διερευνούμενων υποθέσεων, είναι και η γνωστή πλέον υπόθεση των 28 ακινήτων, που ανήκαν στο Δημόσιο και στη συνέχεια, αφού πωλήθηκαν σε ιδιώτες με αξία πολύ κατώτερη της αντικειμενικής, μισθώθηκαν από το Δημόσιο με άκρως ετεροβαρείς γι’ αυτό όρους (υπόθεση “sales and lease back”).
Σ’ αυτό το σημείο αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω τη βαθύτατη λύπη μου, διότι εντός των επόμενων ολίγων ημερών θα ολοκληρωνόταν, όπως είχα αρμοδίως (προφορικώς και εγγράφως) ενημερώσει τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κ. Τρ. Αλεξιάδη, η έρευνά μας σε σχέση με τη συγκεκριμένη υπόθεση των 28 ακινήτων, καθώς και η σύνταξη σχετικού γνωμοδοτικού πορίσματος, με καταγραφή σημαντικότατων ευρημάτων, τα οποία θα έπρεπε να γνωστοποιηθούν στη Δικαιοσύνη και στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Δυστυχώς, και όλως περιέργως, το αιφνίδιο και επιτακτικό αίτημα για υποβολή της παραίτησής μου, οδηγεί στην αδυναμία ολοκλήρωσης του όλου εγχειρήματος. Σε κάθε περίπτωση, ελπίζω στην ανάληψη σχετικής πρωτοβουλίας από το νέο Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας.
10. Με αφορμή, τέλος, τις διεξαγόμενες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές της χώρας και ιδίως σ’ ό,τι αφορά στο κεφάλαιο της Δημόσιας Περιουσίας οφείλω να επισημάνω τον κίνδυνο να επαναληφθούν και μάλιστα σε χειρότερο βαθμό τα λάθη του παρελθόντος.
Η ανησυχία μου ενισχύεται από το γεγονός, ότι γίνονται οι σχετικές διαπραγματεύσεις, ερήμην της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας και των εμπειρότατων στελεχών – υπαλλήλων της. Οι όποιες διαπραγματεύσεις σχετικά με τη Δημόσια Περιουσία εμπλέκουν αποκλειστικά το Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ. Πλην όμως, εάν είναι να επαναληφθούν φαινόμενα ετεροβαρών για το Δημόσιο συμβάσεων, όπως αυτές των 28 ακινήτων, που ανήκαν στο Δημόσιο, καθώς και άλλων, που δεν έχει νόημα να τις απαριθμήσω, τότε η ζημία για το ελληνικό Δημόσιο θα είναι μεγίστη και ενδεχομένως μη αναστρέψιμη.
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να αποφευχθεί η υποθήκευση των περιουσιακών στοιχείων της χώρας, πολλώ δε μάλλον, όταν έχει ομολογηθεί, ότι τα μέτρα, τα οποία λαμβάνονται ενδέχεται να μην αποδώσουν τα αναμενόμενα. Πρέπει, επίσης, να μην αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο τα αστικά ακίνητα με τις παράκτιες – παρόχθιες και δασικές εκτάσεις της χώρας (υγρότοποι, δασικές εκτάσεις, κλπ), καθώς και με τις κατάλληλες για αγροτικές καλλιέργειες εκτάσεις του Δημοσίου. Αυτές οι εκτάσεις, οι οποίες διέπονται από ειδικό προστατευτικό καθεστώς και παράλληλα αποτελούν το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας, πρέπει να εξαιρούνται από κάθε είδους εκποίησης και να επιλέγεται η μορφή της ήπιας ανάπτυξης.
Ίσως δεν έχει γίνει αντιληπτό, αλλά η Δημόσια Περιουσία, δύναται να αποτελέσει μοχλό μεγάλης ανάπτυξης για τη χώρα μας, χωρίς καν να επιλεγεί η άρον άρον εκποίησή της. Το δε μεγάλο πλεονέκτημα των εσόδων, που προέρχονται από την προστασία, ανάδειξη και ορθή αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας, είναι, ότι αυτά δεν θα προέρχονται από τη φορολογία των πολιτών.
Ολοκληρώνοντας, θέλω να ευχαριστήσω όσους μου εμπιστεύθηκαν μία τόσο σημαντική θέση στο Υπουργείο Οικονομικών. Θα ήταν δε παράλειψή μου να μην ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας και των υπαγόμενων σ’ αυτήν υπηρεσιών για τη συνεργασία και τη συνδρομή, που μού παρείχαν επί πέντε μήνες, όπως επίσης και τους Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου Οικονομικών, με τους οποίους είχα αγαστή συνεργασία.
Δημήτριος Κλούρας

Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

Πανηγύρι ανυπακοής στον εξανδραποδισμό

Είδηση-1"..Προπηλακισμός εφοριακών από δεκάδες Ροδίτες που βρίσκονταν στο πανηγύρι των Μαριτσών, σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης.
Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν τριμελής ομάδα εφοριακών που πήραν εντολή από την υπηρεσία τους να μεταβούν για έλεγχο στο πανηγύρι, δέχθηκαν την οργή κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι αρχικά τους αποδοκίμασαν.Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ροδιακής» το περιστατικό δεν έμεινε μόνο στις αποδοκιμασίες. Συνεχίστηκε με ύβρεις και άγριο προπηλακισμό, γεγονός που υποχρέωσε το κλιμάκιο των εφοριακών να καλέσει σε βοήθεια την Αστυνομία.
Είδηση-2 "..η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Σαββαΐδου υπέγραψε την απόφαση ΠΟΛ 1016/2015  με βάση την οποία σκανδαλωδώς και παρανόμως μετατρέπει την υποχρέωση καταβολής του φόρου 20% επί των διαφημίσεων από τους τηλεοπτικούς σταθμούς από μηνιαία σε ετήσια! "και εντελώς τυχαίο..ένα λάθος"Μετά από τις τόσες πολλές αντιδράσεις για το λάθος, ενημερώθηκε το γραφείο του Μ. Σαγιά, ο οποίος επιμελήθηκε το νομοσχεδίου. Το αποτέλεσμα όλων έκανε την εμφάνιση του το πρωί της περασμένης Πέμπτης. Στο νόμο που ψηφίστηκε δεν υπάρχει καμία αναφορά για τον Ειδικό Φόρο! Το καθεστώς παραμένει το ίδιο και φυσικά δεν υλοποιείται η πρόθεση που αναφερόταν στην εισηγητική έκθεση για άμεση καταβολή του Ειδικού Φόρου Τηλεόρασης.

Ο Βαρουφάκης ευθέως δήλωσε ότι η Γ.Γ.Δ.Ε. ελέγχεται από τους δανειστές.Γι' αυτό όπως ο Στουρνάρας έτσι και η Σαββαΐδου μένουν ακλόνητοι στις θέσεις-κλειδιά.Το παρελθόν και οι ρόλοι της Σαββαίδου είναι γνωστά.

H δυναμική αντίδραση των ανθρώπων στο πανηγύρι είναι η άμυνα στον εξανδραποδισμό ενός λαού από τους κατακτητές.Και δεν είναι υπερβολή αυτό.

Ας δούμε το μηχανισμό λειτουργίας τους και τους νόμους που μας επέβαλαν .

1ο βήμα-Οι φοροεισπράκτορες επιβάλουν πρόστιμο 5.000,00 ευρώ σε φτωχή γυναίκα που πουλάει χωρίς άδεια ΑΦΜ,κλπ στο πανηγύρι π.χ.μέλι ή γλυκά κουταλιού που έφτιαξε η ίδια από τα δέντρα του κήπου της

2ο βήμα-η γυναίκα φυσικά δεν μπορεί να πληρώσει το ποσό αυτό που με τις προσαυξήσεις διπλασιάζεται

3ο βήμα-η Γ.Γ.Δ.Ε κατάσχει και βγάζει σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό το σπίτι με το κήπο της γυναίκας στο 1/3 της αντικ.αξίας όπου το αγοράζει ένας Γερμανός.

4ο βήμα-ο Γερμανός το διαμορφώνει και το νοικιάζει μέσω internet σε συμπατριώτες του-όπως γίνεται σε όλη την Ελλάδα από πολλούς ξένους, παράνομη ενοικίαση χωρίς άδεια, χωρίς σήμα ΕΟΤ, χωρίς βιβλία και φυσικά χωρίς φόρους και τέλη..Καμία φορολογική αρχή δεν τους ελέγχει αυτούς,μόνο τους Έλληνες.

Η Σαββαίδου κλπ υπάλληλοι των τοκογλύφων λοιπόν θα εξοντώσουν κάθε φτωχό που προσπαθεί να επιβιώσει αλλά θα προστατέψουν κάθε διαπλεκόμενο και λαμόγιο όπως τα κανάλια και τον επικυρίαρχο γερμαναρά που κάνει αφορολόγητες business στο προτεκτοράτο.

Η ανυπακοή και η αντίσταση δεν είναι καθήκον πλέον, έγινε επιτακτική ανάγκη επιβίωσης ενός λαού όταν αποφασίστηκε να του αρπάξουν όλους τους πόρους ζωής.
Χρειάζεται απ' όλους συμπαράσταση,ενότητα και αλληλεγγύη με δυναμικές πράξεις.Και οι μικρές καθημερινές ατομικές αρνήσεις και αντιστάσεις γίνονται μεγάλο τείχος στους επιδρομείς και στους μισθοφόρους τους..


Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

Λουκάς Αξελός: Ο λαός δεν έχει πει την τελευταία του λέξη

Δήλωση παραίτησης από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

Το χρονικό μιας συντριπτικής ήττας δεν διαμορφώνεται τις τελευταίες ημέρες ενός ιστορικού κύκλου, πολλώ μάλλον τις δραματικές τελευταίες 17 ώρες πριν την παράδοση.

Το χρονικό της πορείας προς την ήττα είναι μακρύ, ξεκινάει από καιρό και κανένα περιθώριο διαφυγής δεν υπάρχει σε όσους ισχυρίζονται ότι δεν υπήρξαν σταθερές, διαρκείς και επίμονες προειδοποιήσεις για την έλευση και το μέγεθος του κινδύνου.

Αιτιολογώντας την παραίτησή μου από την Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ, αισθάνομαι την ανάγκη, πριν από κάθε τι άλλο, να ζητήσω συγγνώμη από όλες τις συντρόφισσες και τους συντρόφους, αλλά και τον τελικό κριτή μας, τον ελληνικό λαό, για τις αρνητικές πράξεις ή παραλείψεις μου, που δυστυχώς δεν μπορώ πια να αποκαταστήσω.

Η σοβαρότητα της κατάστασης με αναγκάζει, όμως, να μην βάλω τελεία εδώ, αλλά να υπερασπιστώ την άποψή μου ότι η πρόσκρουση στα βράχια δεν ήταν μοιραία και ότι πολλοί σύντροφοι εξακολουθητικά και -πάντα- εντός των καταστατικών ορίων, θέσαμε εμφαντικά: το ζήτημα δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος και ιδιαίτερα μετά τη συνειδητή επιλογή εξάλειψης της χλωρίδας και της πανίδας που, συνεδριακά, επεβλήθη, την αναγκαιότητα της σύνδεσης της ηθικής με την πολιτική, την ανάγκη εγκατάλειψης των αυταπατών για το ρόλο του ευρωπαϊκού ιερατείου, την ανάγκη συνειδητοποίησης της γεωπολιτικής μας θέσης και των υπαρκτών εθνικών κινδύνων, την αναγκαιότητα στροφής στην υπευθυνότητα και στην παραγωγή απτού έργου, την αντιμετώπιση της αποδεδειγμένης ανεπάρκειάς μας σε μια σειρά ζητήματα και, τέλος, την κατοχύρωση της αξιοκρατίας ως μη διαπραγματεύσιμου όρου, τόσο στην κοινωνία όσο και στο κόμμα.

Είναι, άραγε, αλήθεια ότι όλα τα παραπάνω είχανε τεθεί; Απαντώ: Απολύτως και θα σταθώ σε 2-3 μόνο προσωπικά παραδείγματα.

Τον Αύγουστο του 2013, σε συνέντευξή μου στην Ελευθεροτυπία επεσήμανα με αφορμή τα όσα στο Ιδρυτικό μας Συνέδριο διαδραματίστηκαν, ότι:

«Τα κυρίαρχα μπλοκ επέβαλαν, τελικά, μέσω της πλειοψηφίας την πολιτική τους βούληση, τόσο σε επίπεδο καταστατικών αρχών και πολιτικών θέσεων όσο και σε επίπεδο εκπροσώπησης, χωρίς ως φαίνεται να συνειδητοποιούν ότι η ενέργειά τους αυτή επανέφερε ώς ένα βαθμό τον ΣΥΡΙΖΑ στο ancien regime. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα».

Και στο ίδιο ζήτημα επανήλθα θέτοντάς το στα όργανα του κόμματος και εμμένοντας εμφαντικά στην Κ.Ε. στις 21/7/2014 ότι: «Η πραγματικότητα στον ΣΥΡΙΖΑ μετά το Συνέδριο, αποτυπώνει την κατίσχυση του τακτικού στρατού 2-4% επί του 23% των άτακτων πολιτικών μεταναστών και προσφύγων».

Τα πράγματα, φυσικά, δεν άλλαξαν και η εξακολουθητικά ανακόλουθη με τις αρχές μας πορεία, με ανάγκασε, ως έσχατο μέσο, να καταγγείλω το πασίδηλο γεγονός με δήλωσή μου στην Κ.Ε. στις 23-24/5/2015 αναφέροντας:

«Ως μέλος του κόμματος που σέβεται τις διαδικασίες και τις έχει υπηρετήσει πιστά, θέλω να διατυπώσω με κάθε ειλικρίνεια το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος του κόμματος έχει μείνει έξω από την χάραξη της ασκούμενης πολιτικής και τη διαχείρισή της. Αλλά μαζί με αυτό έχει μείνει έξω και η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών που μας ψήφισαν. Πεποίθησή μου είναι πως ένα μικρό τμήμα του παλιού 4%, συμπεριφέρεται ως ιδιοκτήτης του 37% και της κυβέρνησης ολόκληρης.

Εδώ δεν πρόκειται για κάποια απόκλιση. Εδώ βλέπουμε τη διαχείριση της χώρας να την ασκεί μια μικρή ομάδα, που μπορεί να μην έχει κακές προθέσεις, αλλά καθημερινά επιβεβαιώνει την έλλειψη στοιχειώδους προετοιμασίας της, τις κραυγαλέες σε σχέση με την υπαρκτή πραγματικότητα αντιφάσεις της, αλλά και την εμφανή αδυναμία της ή έλλειψη βούλησης στο να εκμεταλλευτεί την πείρα, τις δυνατότητες και τη διαθέσιμη πολιτική σοφία των χιλιάδων μελών και στελεχών μας».

Όσον αφορά το δεύτερο μέγα θέμα, αυτό της καθόλου πολιτικής μας απέναντι στο ευρωπαϊκό ιερατείο και δη το ασφυκτικά δεσπόζον γερμανικό, θα σταθώ μόνο σε ένα σημείο, απόλυτα ενδεικτικό κατά τη γνώμη μου.

Στα τέλη του 2013, σε συνάντηση με τον πρόεδρο του κόμματος και νυν πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο γραφείο του στην Βουλή των Ελλήνων, αναπτύσσοντάς του το πεντασέλιδο υπόμνημά μου και επιμένοντας εμφαντικά στο τι δυσκολίες θα είχε να αντιμετωπίσει μια μελλοντική κυβέρνησή μας, του είπα επί λέξει ότι:

«Το Βερολίνο είναι και θα είναι αμείλικτο στην εφαρμογή των κεντρικών του στοχεύσεων. Ότι δεν σκοπεύει να αφήσει την Αριστερά να του ξηλώσει το πουλόβερ της ευρωπαϊκής του πολιτικής και θα αντιδράσει κλείνοντας τη στρόφιγγα παροχής ρευστού, βυσσοδομώντας πολιτικά και ενεργοποιώντας, με κάθε τρόπο και μέσο, εσωτερικές δυνάμεις που εκφράζουν το στρατόπεδο της εθελοδουλίας».

Αυτό, μαζί με τα υπόλοιπα καίρια σημεία της συζήτησής μας ενσωμάτωσα σε άρθρο μου που δημοσιεύτηκε στην Αυγή στις 2/3/2014, καθιστώντας έμμεσα και το κόμμα κοινωνό της όποιας προβληματικής είχα αναπτύξει στον πρόεδρο.

Αυτά δεν αποτελούν παρά επιμέρους παραδείγματα στη σωρεία εκείνων που με πολλή διακριτικότητα και υπευθυνότητα πολλοί σύντροφοι, διαδοχικά, υπέβαλαν στον πρόεδρο και τα όργανα του κόμματος, χωρίς να εισακουστούν.

Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι ο κόσμος μας ψήφισε για να βελτιώσουμε τους όρους της ζωής του ως ριζοσπαστική Αριστερά που οφείλει να τον υπηρετεί και όχι ως νέο μνημονιακό κόμμα που ξεπερνάμε σε μεταμορφισμό ακόμη και τα παλιά.

Ορισμένοι νομίζουν ότι επειδή είμαστε στο τιμόνι του αεροσκάφους δεν μας ενδιαφέρουν οι επιβάτες. Αυτό, αν συμβαίνει, είναι πολιτική αεροπειρατεία. Το ερώτημα λοιπόν είναι τι κάναμε την 20ή Φεβρουαρίου, τι κάναμε την 13η Ιουλίου και αν αυτό που κάναμε ισοδυναμεί με τις λιγότερες υποχωρήσεις που έφεραν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Εγώ, λοιπόν, λέω ότι το αποτέλεσμα είναι το χειρότερο δυνατό και αρνούμαι να το επικυρώσω καθ’ οιονδήποτε τρόπο για πολλούς λόγους, που ο κυριότερος είναι η αμφισβήτηση, από μέρους μου της πολιτικής επάρκειας του κλειστού πυρήνα της ηγετικής ομάδας (και όχι φυσικά του συνόλου των συντρόφων που στοιχήθηκαν στην απέναντι πλευρά) να διαχειριστεί ένα τόσο καθοριστικό για τη μοίρα της Ελλάδας ζήτημα.

Τα έσχατα, απαράδεκτα εσωκομματικά γεγονότα, με την κραυγαλέα απαξίωση της απόφασης των 109 μελών (από τα 201) της Κ.Ε., μιλούν από μόνα τους και δεν χρήζουν ιδιαίτερων σχολίων.

Παραιτούμενος από την Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζω πόσο μεγάλη είναι η ευθύνη να πεις όλα τα παραπάνω, αλλά γνωρίζω, επίσης, πόσο ασυγχώρητη είναι η ευθύνη αν τα αποσιωπήσεις.

Ο λαός του «όχι», του 61%, οι λαϊκές τάξεις, η δημοκρατική, πατριωτική, διεθνιστική και ριζοσπαστική Αριστερά χάσανε μια μεγάλη μάχη.

Δεν είναι η πρώτη φορά, όπως επίσης δεν είναι και η πρώτη φορά που δεν έχουν πει ακόμα την τελευταία τους λέξη.

Καμιά ήττα δεν είναι οριστική.

Λουκάς Αξελός

Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

«Μαγεμένες»


Οι περίφημες «Μαγεμένες», γνωστές και ως «Καρυάτιδες» της Θεσσαλονίκης, επιστρέφουν έπειτα από 151 χρόνια στη «γενέθλια» πόλη, όπου δέσποζαν από τον 2ο αιώνα μ.Χ., .
Πιστά αντίγραφα των «Incantadas», των αμφίπλευρων αγαλμάτων (της Μαινάδας, του Διόνυσου, της Αριάδνης, της Λήδας, του Γανυμήδη, του Διόσκουρου, της Αύρας και της Νίκης), που κοσμούσαν τη λεγόμενη στοά των Ειδώλων, εκεί όπου σήμερα είναι η Αρχαία Αγορά, τα οποία κλάπηκαν το 1864 από τον Γάλλο αρχαιοκάπηλο Εμανουέλ Μίλερ και εκτίθενται στο Μουσείο του Λούβρου, θα εκτεθούν στην επετειακή 80ή ΔΕΘ
Οι υπεύθυνοι της ΔΕΘ-Helexpo αρκετό καιρό πηγαινοέρχονται στο Παρίσι, ώστε να διευθετήσουν τις λεπτομέρειες της συνεργασίας με το Μουσείο του Λούβρου, στα εργαστήρια του οποίου - και παλαιότερα στις αποθήκες -βρίσκονται οι «Μαγεμένες». Το κόστος για την κατασκευή και τη μεταφορά τους στη Θεσσαλονίκη φέρεται να είναι, κοντά στα 117.000 ευρώ.

Oι «Μαγεμένες» θα έχουν την τιμητική τους στην 80ή ΔΕΘ, που θα γίνει 5-13 Σεπτεμβρίου, ενώ στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε κάποιον ανοιχτό χώρο για μόνιμη έκθεση, ύστερα από συνεννόηση με τον δήμο Θεσσαλονίκης. Ως πιθανός χώρος φέρεται η Αρχαία Αγορά, καθώς η αρχική του θέση ήταν στη Στοά των Ειδώλων, στη σημερινή Αρχαία Αγορά.
Η αφαίρεση των «Μαγεμένων» έγινε από τον Μιλέρ στις 4 Νοεμβρίου του 1864 και ήταν η πρώτη επίσημα καταγεγραμμένη κλοπή. 


naftemporiki.gr