Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Νυχτολόγιο


  • Παιγνιδίσματα του εγωισμού της,γυναικεία φιλαρέσκεια, μονοπώλιο και κατοχή των πάντων.
  • Ν' αφήνεις να φυσάει ο χρόνος και ν'απομακρύνεσαι σιγά-σιγά από την προκυμαία.
  • Ένα μακρύ παρελθόν βυθίζεται και δεν μπορείς να περισώσει τίποτα.
  • Ο Τερζάκης σοβαρός-όπως πάντα.Στο "σοβαρός" περιλαμβάνεται και το "αγέλαστος".
  • Η αγωνία σου μπροστά στη βεβαιωμένη τώρα πια αδυνατότητα της επικοινωνίας με τους άλλους.
  • Ό,τι και να κάνεις το κάλπικο προδίνεται,φωνάζει.Ενώ το αληθινό,λάμπει από μόνο του,είναι μέσα στα κείμενα σου,συνεννοηθήκαμε;
  • Μέσα σ' αυτές τις αμετακίνητες,τις τερατώδεις φόρμες που δεν έχουν όνομα,άτομα όπως εσύ κι εγώ,πουθενά,έξοδος καμία δεν υπάρχει.Οι άλλοι,αν κάτι καταλάβουν κάποτε, φοβούνται, τρέμουν, συντηρούν το σύστημα,μερικοί βολεύονται περίφημα.Θέλω να πω γι' αυτούς εδώ, αυτό το σιχαμερό ανθρώπινο πολτό,που ζει με μικροαντιδράσεις,που κάθε μέρα,κάθε ώρα,τον τσαλαπατάνε αδίσταχτα και τον εξευτελίζουν σ'ό,τι ουσιαστικότερο έχει,που δεν καταλαβαίνει,ούτε σκοτίζεται να καταλάβει ποτέ την αθλιότητα της ύπαρξης του.

Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

Η νέα Guernica

Το σκίτσο των αμέτρητων πνιγμένων προσφύγων στη Μεσόγειο μέσα από την απεικόνιση της Γκερνίκα του Αιγαίου από τον Βούλγαρο σκιτσογράφο JovchoSavov

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Άρης Αλεξάνδρου:Κρονστάνδη Μάρτης 1921

Τι νόημα αλήθεια έχει να θυμηθεί κανείς τα 95 χρόνια από την εξέγερση της Κρονστάνδης?
 Ίσως τα μοτίβα της ανθρώπινης ιστορίας τραγικά επαναλαμβανόμενα:
-Η προδοσία της ελπίδας όταν καταληφθεί η Εξουσία
-Οι ελεύθεροι πολιορκημένοι (που μάλλον ξέρουν την συντριβή τους)
-Η πλάνη ότι θα ξυπνήσουν τα φοβισμένα ανθρωπάκια
-Αλλά και το συνήθως οικτρό τέλος του κάθε νικητή-σφαγέα.

Ο Άρης Αλεξάνδρου στα μέσα της δεκαετίας του '70,για βιοποριστικούς λόγους δέχτηκε από εκδοτικό οίκο ανάθεση για το θέμα της εξέγερσης της Κρονστάδης.Ήταν στο Παρίσι και ως πολύγλωσσος είχε πρόσβαση σε πληθώρα πηγών και μαρτυριών.Δεν κάνει ιστοριογραφία, όμως ταξινομεί και παραθέτει το υλικό του εφιστώντας την προσοχή του αναγνώστη για την εγκυρότητα του.Εκτός από το γεγονός καθεαυτό,προσθέτει το ιστορικό πλαίσιο,τα πριν και τα μετά, καθώς και σύντομα βιογραφικά των προσώπων που συμμετείχαν έμμεσα ή άμεσα.

Η πρώτη έκδοση δεν έφερε το όνομα του στο εξώφυλλο και δεν κυκλοφορεί τώρα.Όμως υπάρχει επανέκδοση του βιβλίου από τον εκδ.οίκο "Πανοπτικόν" που είναι διαθέσιμη.

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Ορφέο Νέγκρο-Orfeu Negro-Orfeo Negro-1959

Το 1959 ο Marcel Camus κάνει την ταινία Ορφέο Νέγκρο που εντυπωσιάζει και βραβεύεται και στις Κάννες και με όσκαρ ξένης ταινίας.


Είναι ο μύθος του Ορφέα και της Ευρυδίκης τοποθετημένος όμως σε φτωχογειτονιά του Ρίο ντε Τζανέιρο στη διάρκεια του εορταστικού και πάνδημου καρναβαλιού.


Η μουσική και τα κοστούμια είναι άλλο ένα μεγάλο προτέρημα της ταινίας την οποία αργότερα αρκετοί θέλησαν να μιμηθούν.


Και μη ξεχνάμε ότι ο Ορφέας κατακρεουργήθηκε από τις Μαινάδες.....

Η ταινία ΕΔΩ

Θα υπάρχει κάτω δεξιά στην ταινιοθήκη

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Καίγεται ο κώλος της Φινλανδίας από το ευρώ-Ντράγκι ο πυροσβέστης

Είχαμε γράψει παλιότερα για έγκυρες μελέτες που έδειχναν ότι τα χάλια της οικονομίας της Φινλανδίας οφείλονται κυρίως στο ευρώ,ενώ η Σουηδία και η Δανία που έμειναν στη Κορώνα τους της βγάζουν τη γλώσσα.
Οι Φινλανδοί έχουν καταλάβει τι έπαθαν με το ευρώ και τα έχουν πάρει στο κρανίο βλέποντας ότι το μόνο που τους επιτρέπουν (και επιβάλουν) είναι εσωτερική υποτίμηση.Δηλ.κόψιμο σε μισθούς-συντάξεις-επιδόματα,αύξηση ωρών εργασίας (με την ίδια αμοιβή),αύξηση ανεργίας,κλπ γνωστά μας.
Ο Πάαβο Βαϊρίνεν, Φιλανδός ευρωβουλευτής είχε την πρωτοβουλία να αρχίσει την εκστρατεία για την έξοδο από την Ευρωζώνη.Για χαπάκι και παράκαμψης της απαγορευμένης συζήτησης για το μέγα Τοτέμ Ευρώ,θα κάνουν διάλογο στη Βουλή τους μπας και γλιτώσουν το ζητούμενο δημοψήφισμα και την αύξουσα αγανάκτηση από το πόπολο που άργησε αλλά κατάλαβε.
Ο Ντράγκι που βλέπει τη φωτιά τώρα στο Βορρά των ΑΑΑ και όχι στον "άθλιο" Νότο με έγκριση της Γερμανίας βούτηξε τη μάνικα.

Φυσικά καμιά σχέση με το Ελλαδικό προτεκτοράτο που εκτός ότι είναι αργά ,δεν κρατούνται πλέον ούτε τα προσχήματα της απόλυτης υποδούλωσης.Σήμερα ανακοινώθηκε και επίσημα ο όρος του τσιπραίικου μνημονίου,ότι η κυβέρνηση(η όποια) δεν έχει κανένα λόγο στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.Μόνο οι κυρίαρχοι της χώρας.   

Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

Υποσημείωση

'Αρης Αλεξάνδρου

Φίλε ή αντίπαλε μην τ'αναγγείλεις πουθενά

Δεσμώτης τήδε ίσταμαι τοις ένδον ρήμασι πειθόμενος

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Είδη για τους πρόσφυγες συγκεντρώνονται την Κυριακή 6/3 στο Σύνταγμα


Είδη άμεσης ανάγκης για πρόσφυγες συγκεντρώνει το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης αυτή την Κυριακή στην πλατεία Συντάγματος.

Τα είδη που θα συγκεντρωθούν θα διανεμηθούν σε χώρους φιλοξενίας προσφύγων, στο λιμάνι του Πειραιά και στο Ελληνικό.
Η συγκέντρωση των ειδών θα γίνει από τις 11 π.μ. ως τις 6 μ.μ.
Ζητείται τα είδη που θα δοθούν να είναι ταξινομημένα σε τέσσερις κατηγορίες (ρουχισμός και εφόδια, τρόφιμα, είδη προσωπικής υγιεινής και φάρμακα) για να διευκολυνθεί το έργο των εθελοντών που θα τα συλλέξουν και θα τα μεταφέρουν.
Συγκεκριμένα, ανάγκες υπάρχουν για τα εξής:
Sleeping bags, αδιάβροχα ενηλίκων και παιδικά, κάλτσες, εσώρουχα, μάρσιπους για μωρά, σακίδια πλάτης, εσώρουχα ισοθερμικά, θερμικές κουβέρτες επιβίωσης, 
σακούλες απορριμμάτων, καθαριστικά, πλαστικά πιάτα, μαχαιροπήρουνα και ποτήρια, αλουμινένια σκεύη φαγητού, χαρτοπετσέτες, γραφική ύλη, μπαλόνια, 
εβαπορέ γάλα και γάλα σε σκόνη, ξηρά τροφή άμεσης κατανάλωσης, βρεφικές και νηπιακές τροφές, τσάι, χυμούς, κρουασάν, σταφίδες, μπισκότα, σπαγγέτι, κριθαράκι,
 μωρομάντηλα, χαρτομάντηλα, χαρτί υγείας, πάνες για μωρά, ξυραφάκια, σερβιέτες, οδοντόβουρτσες, οδοντόκρεμες, σαμπουάν, αφρόλουτρα, σαπούνια, μπιμπερό, γάντια μιας χρήσης, αντισηπτικά χεριών,
 γλωσσοπίεστρα, σύριγγες, αυτοκόλλητα ράματα, γάζες Fucidin και φάρμακα (παιδικά Depon, Tobrex, Otrivin, αντιδιαρροϊκά σιρόπια, χάπια γαστροπροστασίας, σπασμολυτικά ενηλίκων, αντιεμετικά, ταμπλέτες ουρολοιμώξεων, αντιφλεγμονώδη, καραμέλες για το λαιμό, κορτιζονούχες κρέμες ενηλίκων και βρεφών, κρέμες Voltaren, βιταμίνες, Aerolin, φυσιολογικό ορό, φυσικά δάκρυα, Claripen για παιδιά και ενήλικες, αλοιφή για αιμορροϊδες, κορτιζονούχα εισπνεόμενα, Soldesanil και αλοιφές συγκάματος).
από Ν