Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Σημειώσεις από την Έρημη Χώρα


  • Κατά βάθος νομίζω πως  είναι το φως.Κάτι πρέπει να υπάρχει μέσα στο φως που μας κάνει έτσι.Είναι κανείς στην Ελλάδα πιο φίλος,πιο οικείος με το σύμπαν.
  • Μέτρησα τη ζωή μου με το κουταλάκι του καφέ
  • Είναι δύσκολο ν' απαλλαγεί ο κάθε άνθρωπος από τον αόρατο χορό των γερόντων που τον παρακολουθούν σ' όλη του τη ζωή.Τον επίπονο αγώνα με τους προγόνους του έκανε και ο Έλιοτ.
  • Αργήσαμε μες του πελάγου τις σπηλιές
ώσπου να μας ξυπνήσουν ανθρώπινες φωνές και να πνιγούμε.

  • Οι κάτοικοι αυτού του αρχιπελάγους -γράφει ο Έλιοτ το 1923 για τον πληθυσμό της Μελανησίας-πεθαίνουν κυρίως γιατί ο "πολιτισμός"που τους ανάγκασαν να δεχτούν,τους στέρησε κάθε ενδιαφέρον για τη ζωή.Πεθαίνουν από καθαρή πλήξη.Δε θα είναι διόλου εκπληκτικό αν ο πληθυσμός ολόκληρου του "πολιτισμένου"κόσμου να ακολουθήσει την τύχη των Μελανησίων.
  • Οι στίχοι,όπως και οι λέξεις,αν προχωρήσουν ως την βαθύτερη μας ύπαρξη,σχηματίζουν γύρω τους μια συναισθηματική άλω,που τους μεταβάλει σ' έναν τύπο έκφρασης προσωπικό και για τον καθένα μας αναντικατάστατο.
  • Ο κάθε άνθρωπος είναι φτιαγμένος από τα πράγματα που έχει αφομοιώσει.
  • I Said to my soul,be still,and wait without hope
  • Έχουμε μπει στην περίοδο της μηχανοκίνητης βλακείας,της μηχανοκίνητης ψευτιάς και της μηχανοκίνητης αυτοκαταστροφής.
Από τον πρόλογο του Γ.Σεφέρη

Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Πανηγυρικοί εορτασμοί 6 χρόνων μνημονίων


Με την ευκαιρία της 23 Απριλίου που κλείνουν 6 χρόνια από την επίσημη Αναγγελία της παράδοσης της χώρας από τον ΓΑΠ στο Καστελόριζο,και για τις ανάγκες της προπαγάνδας αποφάσισε όλος ο Θίασος να παρελάσει και να μας πείσει για τις ηρωικές του προδοσίες και τις ανιδιοτελείς προσφορές του προς τους αφέντες τους.
Ήταν όλοι εκεί.
Παπανδρέου-Παπαδήμος-Παπακωνσταντίνου-Παππάς υιός-Παπας πατήρ(πολύ παπαδαριό) Καραμανλής,Μητσοτάκηδες,Παπούλιας,Σαμαράς,Μπενίτο,Δραγασάκης και όλο το υπουργο-βουλευτικό σκυλολόι που ψηφίζει ασταμάτητα ότι τους διατάξουν.

Τελευταίος στη πομπή ήταν ο Τσίπρας ως νεώτερος,κοντύτερος μεν αλλά ο μέγιστος απατεώνας όλων δε, φορώντας μεταξωτή γραβάτα δώρο του Ολαντρέου όταν τον επισκέφτηκε για να ψωνίσει ελληνικά.

Σημαιοφόρος όμως ο παντοτινά ακλόνητος και πραγματικός ανώτατος υπάλληλος τους ο Στουρνάρας.

Ένα άρμα Leopard ντυμένο τηλεόραση έκλεινε την σεμνή τελετή.Πάνω του ημίγυμνες μαζορέτες από τα πρωινάδικα και τα μεταμεσονύκτια επιμορφωτικά προγράμματα πετούσαν πολύχρωμα μπαλόνια που έγραφαν "Κανάλια ενωμένα,ποτέ νικημένα" ως φόρο τιμής στο ρόλο που έχουν επωμιστεί και υπηρετούν με αυταπάρνηση.

Αίσθηση προκάλεσαν οι αλαλαγμοί του φιλοθεάμονος πλήθους λόγω της αντιφατικότητας τους.
Πότε αλάλαζαν "κι άλλο,κι άλλο.." εννοώντας ότι θέλουν και 4ο και 5ο και 27ο μνημόνιο,και πότε "να καεί,να καεί το μπουρδέλο η Βουλή".

Ο Θίασος μετά το πέρας της παρέλασης οδηγήθηκε στο Μ.Βρετανία όπου ο Πάκης παρέθεσε εορταστική δεξίωση για τα 6 χρόνια μνημονιακής κατοχής και ευχήθηκε να τα εκατοστήσουν.

Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Ιστορία και μεταφυσική

Βρέθηκα μετά από καιρό με ένα παλιό φίλο που η δουλειά του απαιτεί συχνά μετακίνηση και παραμονή σε διάφορους τόπους για μικρά ή μεγαλύτερα διαστήματα.
Ο φίλος κάνει τακτικά jogging ή ποδήλατο.Ζητώντας κάποιες συμβουλές άθλησης,μου διηγήθηκε το εξής:


"Αφού εγκαταστάθηκα σ' αυτή τη πόλη που θα έμενα περίπου 2 μήνες,έψαξα για κάποιο χώρο για τρέξιμο και ποδήλατο.Βρήκα,ήταν εύκολα προσβάσιμος,είχε αρκετό πράσινο,και όχι πολύ κόσμο.
Οι πρώτες εντυπώσεις δηλ.αρκετά καλές.
Όμως όταν πήγαινα πάντα κάτι με δυσαρεστούσε ψυχολογικά χωρίς να μπορώ να το εντοπίσω τι ήταν αυτό.
Στους τόπους που μένω για να τους γνωρίσω καλύτερα προτιμώ τοπική κουζίνα και διαβάζω για την τοπική ιστορία.
Σε ένα βιβλίο και αργότερα και από άλλες πηγές πληροφορήθηκα ότι εκεί που πήγαινα για άθληση παλιά ήταν τόπος φυλακίσεων,βασανισμών,και εκτελέσεων.Έμαθα και συγκεκριμένα γεγονότα.

Δεν άλλαξα τον τόπο.Όταν πήγαινα όμως ήξερα την θλιβερή ιστορία του.Το αίσθημα δυσφορίας δεν υπήρχε πλέον,σα να το εξουδετέρωσε η γνώση."

Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Ένδεια !!

Κομψές λέξεις,politically correct....Όχι φτώχεια,όχι πείνα.όχι εξαθλίωση....
Όπως η λεηλασία,το πλιάτσικο,η μνημονιακή κατοχή ονομάζονται Μεταρρυθμίσεις...
Στην Ελλάδα των απατεώνων,στην Ελλάδα των φαφλατάδων,1 στους 4 πεινάει και τον ταΐζουν ψέμα,φόρους και αέρα.


Είναι μελετημένο και γνωστό.Οι εξουθενωμένοι δεν αντιδρούν.Ξέπνοοι δεν απειλούν τις εξουσίες και τους δυνάστες τους.

Eurostat: Σε κατάσταση ένδειας το 22,2% του πληθυσμού στην Ελλάδα

Το 22,2% του πληθυσμού στην Ελλάδα ζούσε σε καθεστώς ένδειας το 2015, έναντι 8,2% του πληθυσμού της Ε.Ε., σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.
Η Eurostat έδωσε στη δημοσιότητα το ποσοστό του πληθυσμού της Ε.Ε. που στερείται βασικών καταναλωτικών αγαθών ή αδυνατεί να αντεπεξέλθει σε στοιχειώδεις οικονομικές υποχρεώσεις. Βάσει αυτών των στοιχείων, το 2015 στην Ελλάδα ζούσαν σε κατάσταση ένδειας περίπου 2,37 εκατομμύρια άνθρωποι
 Παρότι στην Ε.Ε. το ποσοστό του πληθυσμού που ζει σε κατάσταση ένδειας άρχισε να μειώνεται από το 2012 και μετά, στην Ελλάδα κατέγραψε αύξηση.

Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Ο Μιχαήλ Άγγελος στη Ρώμη

Τυφλός ο κόσμος.Η κακία,η απάτη


νικούν και πνίγουν και αρετή και αξία.

Σβηστό το φως.Το ψέμα ειν'εξουσία.

Η αλήθεια πιά δεν βρίσκει μονοπάτι.

Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Σαγιονάρα η μικρή Γκέϊσα

Πάνε πολλά χρόνια -προ ΥΤ-που έλεγα στο φίλο μου τον Στρατολάτη ότι εκτός από τη Μαντουβάλα,τη Ζιγκουάλα κλπ αιθέριες υπάρξεις,υπάρχει τραγούδι ΚΑΙ για την Σαγιονάρα.Το γνώριζα διότι πάντα δίνω βάση στα μεγάφωνα των Γύφτων(όχι των Rom...)
Ο φίλος μου το αμφισβητούσε και ειρωνευόταν σφόδρα.Προκαλούσε μάλιστα να βάλουμε και στοίχημα,εθισμένος γαρ,αλλά δεν ήθελα εγώ γιατί ήδη είχε χάσει μέσα στο μήνα 17 στοιχήματα και είχα κερδίσει 10 βιβλία και 7 cd.
Ψάχνοντας κάτι άλλο έπεσα πάνω στο τραγούδι αυτό και...ενθυμήθην.
 Του το αφιερώνω και ομολογώ ότι δεν ήξερα ότι το έλεγε ο Αγγελόπουλος.

Α!! και όλες οι παροιμίες είναι σωστές.

"Είδε ο Γύφτος τη γενιά του
κι αναγάλλιασε η καρδιά του"

(και το μεγάφωνο του)


Υ.Γ. Υπάρχει και η ταινία "Σαγιονάρα" που ίσως μιλήσουμε άλλη φορά.

Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Πηγές του αληθινού και του ψεύτικου

Με διαφορά 2-3 ημερών συνάντησα την απόλυτη ταύτιση γνώμης δυο μεγάλων κλασσικών για το αληθινό και το ψεύτικο.Αναφέρεται βέβαια κυρίως στη λογοτεχνία αλλά ταιριάζει πιστεύω σε κάθε ανθρώπινη πράξη δημιουργίας π.χ. Αρχιτεκτονική,ή....μαγειρική.
Ο Γκαίτε στις συνομιλίες με τον Έκερμαν και ο Τσέχωφ ως μαρτυρία φιλικού του προσώπου συμφωνούν ότι πρέπει πάντα να ξεκινάμε από το Πραγματικό και να φτάνουμε στην Ιδέα που εμπεριέχει αυτό αν θέλουμε να είμαστε αληθινοί και ποτέ το αντίστροφο δηλ.την εγκεφαλική σύνθεση να την ντύνουμε μετά με ψευδή ανύπαρκτη πραγματικότητα.

Η άποψη αυτή νομίζω είναι ιδιαίτερα σημαντική και βαρύνουσα για δύο κυρίως λόγους:

  • Περιέχει αυστηρό κριτήριο για την αισθητική
  • Θα μπορούσε να είναι η Λυδία λίθος της αλήθειας για κάθε είδους τέχνη ή πράξη
Μας δίνει όμως επιπλέον μια εξήγηση για την άγνοια ως μοιραίο λάθος που ταλανίζει ατάλαντους και φαύλους και μας πνίγουν με το σκουπιδαριό τους ελέω marketing.



Σάββατο 2 Απριλίου 2016

Ποιά οργή να τους πνίξει μαζί με τους νόμους τους?

Επί Σαμαροβενιζέλου ήταν η γερόντισσα που πουλούσε χορταρικά από το κήπο της νομίζω χωρίς άδεια.
Επί Τσιπροκαμένου είναι καστανάδες και αυτό,ένα από τα πολλά της νομιμότητας που κατασκεύασαν για να υπηρετεί αυτούς και τα αφεντικά τους.

Σου φωνάζουν οι Σάιλοκ "Να ψοφήσεις",μα κάνεις πως δεν ακούς.

από Lefteria-news





«Ο νόμος είναι νόμος!- Τί μας νοιάζει ότι είσαι άνεργος κι έχεις 3 παιδιά που πεινούν;»


Πόσο πρόστιμο μπορεί να «φάει» ένας άνεργος πατέρας 3 ανήλικων παιδιών για 19 παντελόνια τζιν που επιχείρησε να πουλήσει από πάγκο στο δρόμο;
Πάντως Ηρακλειώτης, επικαλέστηκε το γεγονός ότι είναι άνεργος ο ίδιος και η σύζυγός του, δεν έχουν εισόδημα πέρα από ένα προνοιακό επίδομα, και έχουν 3 παιδιά, καλείται να πληρώσει… 5.000 ευρώ επειδή δεν είχε άδεια μικροπωλητή για 19 τζιν!
Η υπόθεση εξελίχτηκε τον Φεβρουάριο στο Αρκαλοχώρι, όταν αστυνομικός έπιασε τον άνεργο πατέρα να έχει ανοίξει έναν πάγκο και να έχει πάνω σε αυτόν 19 τζιν, χωρίς να έχει άδεια. Παρά τις επικλήσεις του ανθρώπου ότι δεν έχει κάτι άλλο να κάνει για να ζήσει την οικογένειά του κι αν του επιβληθεί αυτό το πρόστιμο και όλα τα τζιν να πουλήσει, δεν φτάνουν παρά για ένα μέρος της ποινής, η κλήση «κόπηκε»…
Μετά από αυτό ο άνθρωπος έκανε διοικητική προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, επικαλούμενος ακριβώς το γεγονός της ανεργίας της δικής του και της συζύγου του, ότι έχουν 3 ανήλικα παιδιά κι ότι η αξία όλου του εμπορεύματος είναι μηδαμινή μπροστά στο πρόστιμο των 5.000.
Πιο συγκεκριμένα, στην προσφυγή του, που προφανώς συντάχτηκε από νομικό, ανέφερε:
– «Η πώληση των ειδών ένδυσης, στην οποία προέβη, είναι εντελώς συμπτωματική και μεμονωμένη, καθώς δεν ασκεί κατ’ επάγγελμα υπαίθριο πλανόδιο εμπόριο».
-» Στην πράξη αυτή οδηγήθηκε από απελπισία, προκειμένου να επιβιώσει και να εξοικονομήσει λίγα χρήματα για την οικογένειά του, καθώς τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του είναι άνεργοι, έχουν τρία ανήλικα τέκνα και το μοναδικό τους εισόδημα είναι ένα επίδομα, το οποίο δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες τους».
-» Η αξία των ειδών ένδυσης που διέθετε προς πώληση και το προσδοκώμενο από αυτά όφελος είναι μηδαμινά και δυσανάλογα σε σχέση με το ύψος του προστίμου που καλείται να πληρώσει, δεδομένης της οικονομικής του κατάστασης».
Τί απάντησε χθες η Αποκεντρωμένη; Η ανεργία, οι οικονομικές δυσκολίες, η ύπαρξη τριών παιδιών, δεν αποτελούν ουσιώδεις λόγους για να ακυρωθεί ή να μειωθεί το πρόστιμο!  «Ο προσφεύγων επικαλέστηκε και λόγους ουσίας, οι οποίοι όμως εν προκειμένω δε συνιστούν ουσιώδη λόγο ακύρωσης ή μείωσης του επιβαλλόμενου προστίμου»  ούτε «η δυσχερής οικονομική κατάσταση του προσφεύγοντα δεν τον απαλλάσσει από την παράβαση των διατάξεων του άρθρου 32 του Ν.4264/2014, όπως ισχύουν»…
Τί σημασία, δηλαδή, έχει αν πεινούν τα παιδιά σου; Ο νόμος είναι εδώ! Πουλούσες… 19 τζιν στον πάγκο για να φάει η οικογένειά σου; Έγκλημα! Πρόστιμο 5.000 ευρώ…
Επιτέλους πιάστηκε η φοροδιαφυγή στην Κρήτη!
Αθάνατο ελληνικό «δίκαιο»…

Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Suffer us...

T.S.Eliot



Suffer us not to mock ourselves with falsehood


Δός ημίν δύναμη να μην ξεγελάμε τους εαυτούς μας με αυταπάτες