Η Στατιστική μελέτη είναι εξαιρετικά σημαντική και η μόνη που μπορεί να δώσει στοιχεία για αποφάσεις.
Αναδημοσιεύουμε Δελτία του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Πηγή ΕΚΠΑ-ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ-eLearning
Αναδημοσιεύουμε Δελτία του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Πηγή ΕΚΠΑ-ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ-eLearning
ΠΕΜΠΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΚΡΙΣΗΣ COVID-19 - 24/3/2020
ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ COVID-19 ΣΕ ΒΑΣΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ ΚΑΙ Η ΚΑΜΨΗ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ
Από τον Καθηγητή Οικονομικών, Παναγιώτη Ε. Πετράκη και τον
Οικονομολόγο-Διδάκτορα Οικονομικών, Παντελή Χρ. Κωστή
Οικονομολόγο-Διδάκτορα Οικονομικών, Παντελή Χρ. Κωστή
Η μέρα 1 της κρίσης είναι η μέρα με την εμφάνιση 100 κρουσμάτων ανά 60 εκατομμύρια πληθυσμού. Για την Ελλάδα η μέρα 1 είναι όταν εμφανίστηκαν 18 κρούσματα, δηλαδή η 5η Μαρτίου 2020, για την Hubei[1] είναι η 18η Ιανουαρίου, για την Ιταλία είναι η 22η Φεβρουαρίου, για τις Γαλλία, Γερμανία και Ισπανία η 3η Μαρτίου, για το Ην. Βασίλειο η 6η Μαρτίου και για τις ΗΠΑ η 11η Μαρτίου.
Το Διάγραμμα 1 παρουσιάζει την τρέχουσα κατάσταση ανά οικονομία αναφορικά με το πλήθος των κρουσμάτων. Είναι εμφανές ότι η κατάσταση στην Ισπανία είναι ιδιαίτερα δύσκολη όπως και ότι η Ιταλία ξεπερνά την αντίστοιχη κατάσταση στην περίπτωση της Hubei κατά την 29η μέρα του φαινομένου.
Διάγραμμα 1. Δείκτης Νέων Κρουσμάτων σε Βασικές Οικονομίες
Το Διάγραμμα 2 παρουσιάζει προβλέψεις για την εξέλιξη του φαινομένου με βάση την εξέλιξή του στην περίπτωση της Hubei.
Οι προβλέψεις πραγματοποιούνται με την βοήθεια της προέκτασης των σημερινών γεγονότων όταν λαμβάνεται υπόψη ο ρυθμός μεταβολής των κρουσμάτων στην Hubei. Με τις αρνητικές εξελίξεις στην Δύση (Ισπανία, ΗΠΑ) η Hubei μεταβάλλεται σε best case scenario!
Διάγραμμα 2. Προβλέψεις εξέλιξης του φαινομένου εάν οι χώρες ακολουθήσουν το μοντέλο της Hubei
Φαίνεται ότι εάν ακολουθηθεί αντίστοιχη εξέλιξη της εξάπλωσης όπως στην περίπτωση της Hubei θα πρέπει να αναμένουμε ότι κατά την 29η μέρα του φαινομένου και έπειτα θα πρέπει να αναμένεται μια κάμψη του πλήθους των νέων κρουσμάτων. Βεβαίως η 29η μέρα του φαινομένου διαφέρει ανά χώρα καθότι είναι διαφορετική η ημερομηνία έναρξής του στην κάθε περίπτωση.
Έτσι, σχετική κάμψη στο πλήθος των νέων κρουσμάτων θα πρέπει να αναμένεται γύρω από τις παρακάτω ημερομηνίες: Μετά την 23η Μαρτίου για την Ιταλία, την 31η Μαρτίου για τις Γαλλία, Γερμανία και Ισπανία, τη 2α Απριλίου για την Ελλάδα, την 3η Απριλίου για το Ην. Βασίλειο και την 8η Απριλίου για τις ΗΠΑ.
Προφανώς η πρόβλεψη δεν σημαίνει και πραγματοποίηση. Η σύγκριση όμως των προβλέψεων με την πραγματικότητα θα μας δώσει πολύτιμες πληροφορίες για το πώς θα εξελιχθούν οι οικονομικές επιπτώσεις του φαινομένου. Μεγάλο ρόλο για τις ακριβείς ημερομηνίες κάμψης παίζουν οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν και ακολουθούνται.
Σημειώνεται ότι κάμψη κρουσμάτων δε σημαίνει και διακοπή του υγειονομικού φαινομένου αλλά έλεγχό του υπό το βάρος των πολιτικών που εφαρμόζονται. Η κάμψη των κρουσμάτων είναι η κρίσιμη πληροφορία για τις οικονομίες αφού η οριστική κάμψη του υγειονομικού φαινομένου συνδέεται με την αντιική έρευνα
Το ερώτημα είναι απλό: Θα καμφθούν οι καμπύλες στις μεγάλες οικονομίες της Δύσης όπως στην Hubei;
Σημείωση: Το παρόν δεν περιέχει νέες ιατρικές ή υγειονομικές ή επιδημιολογικές πληροφορίες παρά μόνο στατιστικά δεδομένα. Συντάσσεται για την ανίχνευση της εξέλιξης της κρίσης για να αντληθούν πληροφορίες οικονομικού και επιχειρηματικού χαρακτήρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου