Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Μπάμπης Δ.Κλάρας-"Ο ΑΔΕΡΦΟΣ ΜΟΥ Ο ΑΡΗΣ"

Ένα βιβλίο αναφοράς σε όλες τις βιβλιογραφίες για τον Άρη Βελουχιώτη.Εξαντλημένο εδώ και χρόνια,κατάφερα και το έχω.
Επιγραμματικά κάποιες πληροφορίες.
Ο μικρότερος αδερφός του Θανάση Κλάρα/Άρη Βελουχιώτη καταγράφει τη μνήμη από τα παιδικά χρόνια έως το 1945.
Η οικογένεια ευκατάστατη ο πατέρας δικηγόρος δημοκρατικός.Τα αδέρφια, ο μεγαλύτερος Περικλής,η δεύτερη Λιλή και ο μικρότερος Μπάμπης.Στηρίζουν τον Θανάση/Άρη στις προπολεμικές του διώξεις παρόλο που δεν συμμερίζονται τη κομματική του επιλογή.Το ίδιο και μεταπολεμικά που ο δικηγόρος Περικλής υπερασπίζεται πολλούς διωκόμενους αριστερούς.
Περιέχει πολλές παλιές οικογενειακές φωτογραφίες.
Δίνει και την προσωπική του μαρτυρία για όσα και ο ίδιος έζησε.
Το βιβλίο εκδόθηκε το 1983 δηλ.με μια απόσταση τουλάχιστον 40 χρόνων από τα γεγονότα και αυτό επιτρέπει αφενός την ψύχραιμη ματιά αφετέρου την κρίση της ορθότητας από ότι ακολούθησε μετά το 1945.
Το ονομάζει "αντιμυθιστόρημα" αφού ανατρέπει κάποιους σκόπιμα κατασκευασμένους μύθους-ψέματα.
Εξετάζει εξαντλητικά κρίσιμα θέματα και ερωτήματα όπως π.χ.Δήλωση κατ' εντολή,υπόθεση Μαραθέα,υπόθεση Ψαρρού,συνθήκες θανάτου του Άρη κ.λ.π. και τεκμηριώνει την άποψη του και με μαρτυρίες άλλων ζώντων.
Παρόλο που πέρασαν 30 χρόνια από την έκδοση του βιβλίου και η ιστοριογραφία έδωσε σημαντικό και εκτενές έργο όπως και μαρτυρίες,όλα τον επιβεβαιώνουν και τίποτα δεν τον διαψεύδει.
Αποτελεί πηγή βέβαια και πολλές πληροφορίες του περιλαμβάνονται στη νεώτερη βιβλιογραφία. Είναι κάποιες όμως που εγώ συνάντησα πρώτη φορά παρόλο που με έχει απασχολήσει εκτενώς η περίοδος 1930-1950
Το οπισθόφυλλο του βιβλίου
Παραδείγματα:

-Οι Σιάντος και Ιωαννίδης συνειδητά και εκ του πονηρού ποτέ δεν έδιναν γραπτές εντολές για να μπορούν να ρίχνουν σε άλλους τις ευθύνες.

-Όταν του παρήγγειλαν να κατεβεί στην Αθήνα και να τους συναντήσει,πριν τη συνάντηση είχαν ήδη συναντηθεί με τον περιβόητο Κρις Γουντχάουζ.

-Όταν ξαπόστειλαν οι ανωτέρω τον Άρη στη Πελοπ/σο για τους γνωστούς λόγους και κατ' επιθυμία των Εγγλέζων,του απαγόρεψαν τόσο στο πηγαιμό όσο και στην επιστροφή να περάσει από την Αθήνα με τους μαυροσκούφηδες της συνοδείας του.Μη ξεχνάμε ότι το ίδιο έκαναν το Δεκέμβρη του '44 που έστειλαν τον Άρη και τον Σαράφη  στην....Ήπειρο.

Τους δύο αυτούς  τους περιγράφει ως αμόρφωτους, μικρόνοους σε βαθμό ύποπτο,εξουσιομανείς, εμπαθείς συμπλεγματικούς και περίεργα ενδοτικούς στους Εγγλέζους(με κραυγαλέεςτις συμφωνίες στο Λίβανο,τη Καζέρτα,και τη Βάρκιζα),που και οι δύο υποσκάπτουν με κάθε τρόπο τη δύναμη που αποκτά στο λαό ο ΕΛΑΣ και ο Άρης.
Με τα ίδια κίνητρα πλέον της αχαριστίας, θα λειτουργήσει και ο Ζαχαριάδης μετά την επιστροφή του και το τρίο αυτό θα είναι οι ηθικοί αυτουργοί του θανάτου του Άρη,που ο αδερφός του θεωρεί ότι οφείλεται σε αυτοκτονία καθώς είχαν κλείσει όλοι οι δρόμοι.Ο μόνος που του έμενε ήταν η ανοιχτή καταγγελία της ηγεσίας για προδοσία του λαού και εκτέλεση εντολών ξένων,πράγμα που δεν ήθελε να κάνει γιατί θα προκαλούσε διχασμό στον κόσμο του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ σε κρίσιμη στιγμή..

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
Παραθέτουμε τα περιεχόμενα του βιβλίου καθότι για κάποιους ίσως να έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού το βιβλίο δεν βρίσκεται εύκολα.




update-Η σημαντική φωτ/φία από τον Κ.Μπαλάφα,των δυο αδερφιών στο βουνό,υπενθύμιση από Χάρη που ευχαριστούμε.



7 σχόλια:

  1. μια φωτογραφία τών δυο αδελφών στο βουνό (υπάρχει και ολόκληρη, αλλά δεν τη βρίσκω αυτή τη στιγμή) :

    http://www.tichi.gr/uploads/tichipic153.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση.
    Κρίμα που είναι εξαντλημένο το βιβλίο Λύσιππε.
    Ελπίζω κάποιος να το αναρτήσιε το διαδίκτυο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα βιβλία επανεκδόθηκαν:
    https://klarasfamily.wordpress.com/2015/05/31/%CE%B7-%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CF%80%CE%AC%CE%BC%CF%80%CE%B7-%CE%BA%CE%BB%CE%AC/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή