Κυριακή, 22 Φεβρουαρίου 2015

Ασφαλιστικό,συντάξεις και αριστερή κυβέρνηση

από pitsirikos

(Πιτσιρίκο, τώρα που σωθήκαμε για 4 μηνάκια ακόμα είναι κάτι που θέλω να βγάλω από μέσα μου για περί ασφαλιστικού και αν θες το μοιράζεις.)
Δε μπορώ να ακούω την κυβέρνηση να λέει ότι δε θα πειράξει το ασφαλιστικό. Τρελαίνομαι! Κοιτούσα προχτές τα δεδομένα για τις συντάξεις του ΗΔΙΚΑ από το σύστημα ΗΛΙΟΣ.
Και ρωτάω ρε σύντροφοι ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό;
343.401 συνταξιούχοι παίρνουν μόνο από την κύρια σύνταξη πάνω από 1.500 ευρώ.
Ξέρουμε τι είναι 1.500 ευρώ το μήνα στην Ελλάδα του 2015 μετά από 7 χρόνια ύφεσης;


80.000 συνταξιούχοι είναι με πάνω από 4 συντάξεις ! Χώρια τα επιδόματα πάντα.
Μισό εκατομμύριο παίρνουν σύνταξη γήρατος σε ηλικίες από 50 μέχρι 65 χρονών.
Και αυτά τώρα, τον Φλεβάρη του 15 μετά τα μνημόνια. Είμαστε με τα καλά μας;
Και ξέρεις γιατί εξοργίζομαι; Γιατί τους ξέρω, και ποιοι είναι και τι κάναν και τι λέγαν και τι ψήφιζαν τόσα χρόνια.
Γυρνά και μου λέει πρόσφατα ένας πρώην πασόκος οικογενειακός γνωστός που δούλευε σε υπουργείο πάρα το γεγονός ότι ήταν απόφοιτος δημοτικού, (περηφανευόταν κιόλας ότι αυτός βόλεψε και την γυναίκα του στο δημόσιο): «σιγά, μου έκοψαν εμένα 400 ευρώ, εκεί που έπαιρνα 2.200 παίρνω 1.800″.
Και άλλα τόσα υπολογίζω η γυναίκα του.
Τι κρίση καταλαβαίνουν αυτοί οι τύποι ρε πιτσιρίκο;
Μόνο ο ΕΝΦΙΑ τον έτσουξε λίγο γιατί έχει φτιάξει και αγόρασε 4 σπίτια όλα αυτά τα χρόνια εντός Αττικής.
Άλλο παράδειγμα, έχω καταγωγή από επαρχία. Η μέση σύνταξη (καθαρά πάντα) που παίρνουν οι πρώην υπάλληλοι των αγροτικών συνεταιρισμών (που βγήκαν όλοι πρόωρα πριν το 2012 σε ηλικίες πριν τα 60) είναι 1.400 ευρώ!
Σε μια επαρχιακή πόλη της Θεσσαλίας το προσωπικό του συνεταιρισμού στις καλές εποχές είχε φτάσει να είναι 120 άτομα! 120 άτομα!!! Μιλάμε για εργοστάσιο ολόκληρο! Το 90% απόφοιτοι γυμνάσιου και μπήκαν τότε που όλοι οι κάλοι χωρούσαν.
Αυτοί λοιπόν περνούσαν καλύτερα από τους αγρότες για τους οποίους υποτίθεται δούλευαν. Γέμισαν οι συνεταιρισμοί με παράσιτα γιαυτό χρεοκόπησαν όλοι!
Κάνεις μικρομεσαίος αγρότης δε βγάζει καθαρά τον μήνα 1.500 και ας λένε ότι θέλουν όσοι δεν έχουν σχέση με το θέμα για Καγιέν και ακριβά τρακτέρ, αυτοί είναι απλά ηλίθιοι που θεωρούν επαναστατικό να ψηφίσουν Τζήμερο.
Και θα βγουν κάποιοι τάχα αριστεροί να λένε ότι «πρέπει να μην θες να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα, να μην ζηλεύεις τον άλλο που βγάζει 2.500, να λες ότι πρέπει και συ να βγάζεις τόσα!».
Αυτή ήταν η απάντηση πρώην αριστερού συνδικαλιστή της ΔΕΗ, όταν έλεγα ότι δε γίνεται ο γιατρός να παίρνει 950 και ο δάσκαλος 800 και συ τόσα.
Μιλάμε είτε για την πλήρη υποκρισία είτε για πλήρη μαλάκυνση που δε καταλαβαίνει πού βρίσκεται και τι γίνεται στη κοινωνία.
Μου θύμισε εκείνους τους αριστερούς που το βράδυ πριν μπει το τανκς στο Πολυτεχνείο τσακωνόντουσαν για το τι είδους σοσιαλισμό θα εφαρμόσουν μετά την επανάσταση.
Αυτή είναι η κοινωνική δικαιοσύνη και η εργατική αλληλεγγύη;
Όταν έχει μια οικονομία 100 δραχμές και 5 εργάτες τις μοιράζεις ίσα, άντε ανάλογα με τις ανάγκες να υπάρχουν μικρές διαφοροποιήσεις. Όχι να παίρνει ο ένας 40, οι άλλοι να μοιράζονται από 15 και να τους πουλάει και μυαλό από πάνω.
Και να το πάμε και αλλιώς. Τα εφάπαξ δέχτηκαν μια μείωση κοντά στο 60%. (Και καλά έκαναν να σου πω εγώ. Έβγαινε ο άλλος με σύνταξη στα 60 από ΔΕΚΟ και έπαιρνε εφάπαξ 135.00 ευρώ. Πως να μην φαλιρίσουν τα γαμωταμεία;)
Κάποιος λοιπόν που θα βγει στη σύνταξη του χρόνου θα πάρει 60% λιγότερο εφάπαξ και μνημονιακή σύνταξη. Γιατί; Είναι αυτό δίκαιο; Δούλεψε λιγότερο από αυτόν που βγήκε πριν 5 χρόνια; Η λογική είναι όποιος πρόλαβε πρόλαβε;
Αφού κανείς δε παίρνει σύνταξη από τα λεφτά που του κράταγαν από το μηνιάτικο. Πληρώνουμε στο ασφαλιστικό όταν δουλεύουμε για τις συντάξεις αυτών που είναι τώρα στη σύνταξη.
Πώς γίνεται λοιπόν σε αυτή την νέα γενιά να την αναγκάζουμε στο μηνιάτικο των 500 ευρώ και την ίδια στιγμή κάποιοι που ζήσανε στη χρυσή εποχή και κατέστρεψαν και τη χώρα να περνούν ζωή και κότα με 4πλάσιες συντάξεις;
Δε λέω να κάνουμε μεταρρυθμίσεις νεοφιλελεύθερου τύπου. Δεν λέω πχ να αυξηθούν όρια ηλικίας, τα 65 είναι πολλά ούτως η άλλως, ή για μειώσεις για τους χαμηλοσυνταξιούχους.
Η σύνταξη του ΙΚΑ των 700 ευρώ ή του ΟΓΑ των 356 ευρώ μας φταίει;
Ένα μεγάλο κομμάτι από το πελατειακό σύστημα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που τα έφαγε μαζί με τον Πάγκαλο είναι αυτοί οι συνταξιούχοι.
Είναι σε αυτούς τους 350.000 που παίρνουν πάνω από 1.500 και σ” αυτούς τους 80.000 με τις πολλαπλές συντάξεις.
Είδες ποσοστά που είχε η ΝΔ στις εκλογές στις μεγάλες ηλικίες. Αυτοί ήταν που σήκωναν τις καταθέσεις την προηγούμενη βδομάδα γιατί αυτοί είναι οι μόνοι που έχουν καταθέσεις.
Ξέρω ότι μαζί με τα ξερά θα καούν και χλωρά, ξέρω ότι υπάρχουν και αρκετοί που δεν ανήκουν στις πιο πάνω κατηγορίες αλλά αυτοί, είτε θα καταλάβουν, είτε θα αναγκαστούν να θυσιάσουν λίγη από την ευημερία τους για τις νέες γενιές.
Να γίνουν μεταρρυθμίσεις κοινωνικής δικαιοσύνης.
Το λέω και θα το ξαναλέω η πλειοψηφία των μεγαλοσυνταξιούχων ανήκει στο γκρουπ που τα έφαγε μαζί με τον Πάγκαλο και τους άλλους, είναι αυτοί οι οποίοι χρεοκόπησαν τη χώρα.
Δε λέω ούτε να τους βάλουμε φυλακή, ούτε να τους πάρουμε τα σπίτια που έχτισαν και τα διαμερίσματα που αγόρασαν με τα εφάπαξ.
Αλλά θα ήταν αντιλαϊκό ή νεοφιλελεύθερο μέτρο να βγει και να πει η κυβέρνηση ότι μέχρι 3 συντάξεις θα παίρνει κάποιος και τέλος;
Θα ήταν αντιλαϊκό ή νεοφιλελεύθερο να πει η κυβέρνηση ότι η σύνταξη θα φτάνει μέχρι 1.500 ευρώ;
Θα ήταν αντιλαϊκό να πει η κυβέρνηση με όλα αυτά τα λεφτά που θα εξοικονομήσει από αυτές τις συγκεκριμένες περικοπές θα χρηματοδοτήσει το ταμείο ανεργίας, θα κάνει δράσεις για απόρους και θα επιδοτήσει θέσεις εργασίας;
Λίγο λιτό βίο, ρε γαμώτο, που λέει και ο Βαρουφάκης και από αυτούς που περάσαν καλά τα χρυσά χρόνια.
Που μόνο λιτός δε θα είναι δηλαδή για τον κάθε 65άρη με 1.500.
Είναι δυνατόν σε χώρα που δε μπορεί να δώσει επίδομα ανεργίας 300 ευρώ σε όλους τους ανέργους και δίνει μόνο σε 1 στους 15 να συνεχίζει να πληρώνει διχίλιαρα σε συντάξεις;
Τέλος πάντων, αυτά. Μπορεί να είμαι και λάθος αλλά δε μπορώ να βλέπω 25ρηδες να φεύγουν στο εξωτερικό ή να ξεσκίζονται για 500 και την ίδια ώρα πρώην πρασινοφρουρούς και χουντοδεξιούς να περνάν ζωή και κότα.
Και δεν είναι λίγοι…
Γιώργος
Σ
Σ1
(Αγαπητέ Γιώργο, σε ευχαριστώ για το κείμενό σου. Η αλήθεια είναι πως βλέπω όλους αυτούς τους πασόκους και τους νεοδημοκράτες που είναι κάτω από 50 χρονών και παίρνουν σύνταξη, και μου γυρνάνε τα άντερα. Αλλά δεν τους ζηλεύω. Τους σιχαίνομαι. Γιώργο, μεταξύ μας, εγώ ελπίζω να μην πάρω ποτέ σύνταξη. Δεν σχολιάζω άλλο επειδή με περιμένουν για βόλτα. Να είσαι καλά.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου