Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

Περιπλανήσεις

Εκτός προγράμματος,σχεδόν τυχαία διαβάσματα.Κάποια ήταν σε προσφορές





Τέσσερα διηγήματα από τα οποία τα δύο νομίζω ότι είναι ιδιαίτερα δυνατά και μια γνωριμία με όχι ιδιαίτερα γνωστούς αλλά αξιόλογους Αμερικάνους πεζογράφους.

















Τζούλιο Καϊμη-πραγματικά ένας αποσιωπημένος.Ανήκει στη κατηγορία των ταπεινών.
Ζωγράφος και πάμφτωχος σχεδόν κατ' επιλογή απόμακρος.Ο Μισέλ Φάις συγκεντρώνει ποικίλο διάσπαρτο υλικό.Από πίνακες και κείμενα του έως μαρτυρίες και μεταφράσεις.Πολλοί γνωστοί αντιπροσωπεύονται με δικά τους κείμενα για το Καίμη που υπήρξε πρωτοπόρος σε κάποια θέματα.
Είναι αυτός που πρώτος ενδιαφέρθηκε και τόνισε τη σημασία του Καραγκιόζη,σώζοντας παλαιό υλικό και δημοσιεύοντας μελέτες. Πρώτος επίσης παρουσίασε τον Γεράσιμο Στέρη.Χάρη σε αυτόν η λεγόμενη γενιά του '30 έδωσε προσοχή και επαναπροσδιόρισε την θεώρηση τους.
Ιδιαίτερα φροντισμένη έκδοση απο "Γαβριηλίδη"









Ολιγοσέλιδο βιβλίο με μια συζήτηση των συγγραφέων του "Αντί-οιδίπους,Καπιταλισμός και σχιζοφρένεια"Ζιλ Ντελέζ και Φελίξ Γκουατταρί.




















Μελέτη για την βαθύτατη σχέση του Αύγουστου Ροντέν με την αρχαία ελληνική γλυπτική σύμφωνα με τις καταγεγραμμένες απόψεις του ίδιου αλλά και του έργου του.Σημαντικές επισημάνσεις για νόμους που διέπουν αυτή την τέχνη αλλά και το ζητούμενο μορφή-περιεχόμενο.
Περιλαμβάνει και το υπέροχο κείμενο του ίδιου του Ροντέν για την Αφροδίτη της Μήλου.










Το βιβλίο εκδόθηκε στη Γαλλία το 1989 και τράβηξε τη προσοχή.Ό προβληματισμός του είναι ο εξής:Οι σύγχρονες κοινωνίες άλλαξαν και αλλάζουν ραγδαία.Πώς όμως αυτό αλλάζει τα φύλα-ειδικά το αντρικό-και τη σεξουαλικότητα,όταν έχουν εξαφανιστεί οι μηχανισμοί άμυνας και οργάνωσης που είχαν οι παλαιότερες κοινωνίες.
Σήμερα 25 χρόνια μετά κάποιες απόψεις και συμπεράσματα έχουν γίνει γενικά παραδεκτά τουλάχιστον στις δυτικές κοινωνίες.Θα ήταν χρήσιμο σε γονείς,εκπαιδευτικούς ή μετεφηβικές ηλικίες που καλούνται να διαχειριστούν θέματα που μάλλον αγνοούν.
















Υπάρχει ένα μεγάλο κενό για το θέατρο που αφορά τα χρόνια από την εξουσιαστική επικράτηση του χριστιανισμού έως την αναγέννηση.
Αυτή την περίοδο 12 αιώνων περίπου διαπραγματεύεται ο Αλέξης Σολομός με εξαιρετικά πλούσιο υλικό από πηγές και εκτενή βιβλιογραφία.









Γνωστό ότι λίγοι διαβάζουν φιλοσοφία.Υπάρχει και η προκατάληψη ότι είναι δύσκολο και όχι "ψυχαγωγικό" που φυσικά δεν ισχύουν.Αλλά υπάρχει και σε γενιές ολόκληρες το τραύμα-εφιάλτης της "φιλοσοφίας" της Γ' λυκείου που στιγμάτισε για πάντα τη φιλοσοφία στις αθώες παιδικές ψυχές μας.
Αλλά είμαστε ανοιχτοί σε όλα που είπε και ο Αξελός και ποτέ δεν είν'αργά.
Προσφορά των τόμων του ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΎ περιοδικού "ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ" με 2,65 ευρώ.Θεματικά κάποια παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον όπως π.χ.

-Τεύχος 23/2005 "Φιλοσοφία και σύγχρονη φυσική"

-Τεύχος 25/2005 "Φιλοσοφία της Τέχνης"

-Τεύχος 28/2008 "Φιλοσοφία και Λογοτεχνία"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου