Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

«Μαγεμένες»


Οι περίφημες «Μαγεμένες», γνωστές και ως «Καρυάτιδες» της Θεσσαλονίκης, επιστρέφουν έπειτα από 151 χρόνια στη «γενέθλια» πόλη, όπου δέσποζαν από τον 2ο αιώνα μ.Χ., .
Πιστά αντίγραφα των «Incantadas», των αμφίπλευρων αγαλμάτων (της Μαινάδας, του Διόνυσου, της Αριάδνης, της Λήδας, του Γανυμήδη, του Διόσκουρου, της Αύρας και της Νίκης), που κοσμούσαν τη λεγόμενη στοά των Ειδώλων, εκεί όπου σήμερα είναι η Αρχαία Αγορά, τα οποία κλάπηκαν το 1864 από τον Γάλλο αρχαιοκάπηλο Εμανουέλ Μίλερ και εκτίθενται στο Μουσείο του Λούβρου, θα εκτεθούν στην επετειακή 80ή ΔΕΘ
Οι υπεύθυνοι της ΔΕΘ-Helexpo αρκετό καιρό πηγαινοέρχονται στο Παρίσι, ώστε να διευθετήσουν τις λεπτομέρειες της συνεργασίας με το Μουσείο του Λούβρου, στα εργαστήρια του οποίου - και παλαιότερα στις αποθήκες -βρίσκονται οι «Μαγεμένες». Το κόστος για την κατασκευή και τη μεταφορά τους στη Θεσσαλονίκη φέρεται να είναι, κοντά στα 117.000 ευρώ.

Oι «Μαγεμένες» θα έχουν την τιμητική τους στην 80ή ΔΕΘ, που θα γίνει 5-13 Σεπτεμβρίου, ενώ στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε κάποιον ανοιχτό χώρο για μόνιμη έκθεση, ύστερα από συνεννόηση με τον δήμο Θεσσαλονίκης. Ως πιθανός χώρος φέρεται η Αρχαία Αγορά, καθώς η αρχική του θέση ήταν στη Στοά των Ειδώλων, στη σημερινή Αρχαία Αγορά.
Η αφαίρεση των «Μαγεμένων» έγινε από τον Μιλέρ στις 4 Νοεμβρίου του 1864 και ήταν η πρώτη επίσημα καταγεγραμμένη κλοπή. 


naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου