Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Οι μαλακίες που διάβασα φέτος

Παρόλο που νομίζω ότι είμαι έμπειρος αναγνώστης και ξέρω τι θέλω,δε καταφέρνω να αποφύγω όλες τις παγίδες.Και ναι μιλάμε για παγίδες κανονικότατες και εμπορικότατες.
Συσκευασία,τιμή,trade mark εκδότη και διαφήμηση γκρίζα σε μορφή κριτικής/παρουσίασης.
Δεν αξίζει να αιτιολογήσεις την απόρριψη αφού το καθένα είναι διάτρητο για τουλάχιστον 17 λόγους.
Κι επειδή πρίν λίγο καιρό είχαμε  τον Σοπενχάουερ να φωνάζει μακριά από τα κακά βιβλία γιατί τρώνε το χρήμα και το χρόνο που πρέπει να ανήκει σ'αυτά που αξίζουν,πρέπει να φανούμε συνεπείς σ'αυτό τον αγώνα εναντίον των σκουπιδιών.
Μακριά κι αλάργα λοιπόν ακόμη και να σας τα χαρίζουν.






12 σχόλια:

  1. Η λέξη διάτρητος στην διαδικασία της αποδόμησης ενός κειμένου εκτός του ότι δεν λέει τίποτα, θίγει κάθε υποψήφιο κριτή.Βέβαια δεν μπορείς να έχεις απαιτήσεις από κάθε ψευδώνυμη ιστοσελίδα, αλλά ο σνομπισμός επηρεάζει το modus operandi του καθένα και είναι ο χειρότερος σύμβουλος. Καλησπέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορείς να βάλεις στη θέση της λέξης ότι νομίζεις πως ταιριάζει.
      Προφανώς ο κριτής κρίνεται ειδικά όταν λειτουργεί επί πληρωμή ή άλλου είδους ιδοτέλεια.Και δυστυχώς-βλ.Σοπ/ερ-είναι γνωστό επάγγελμα 2 και πλέον αιώνες και σε στενή εξάρτηση από διαφόρους εμπόρους.Το εξασκούν δε συνήθως επώνυμοι και όχι ψευδώνυμοι
      Τέλος ας θυμόμαστε που και που κείνο το Σεφερικό "..να μιλήσω απλά,τούτη τη χάρη ζητάω.."και το Ελυτικό "η λαλιά που από ψέμα δεν γνωρίζει.."

      Διαγραφή
  2. Γιά το δεύτερο θα συμφωνήσω απόλυτα.Το διάβασα πριν ένα χρόνο,και μετά από το πρώτο σοκ,άρχισα να γελάω...
    Απ'ότι είδα ο παραγωγός πρέπει να είναι δημόσιος υπάλληλος στο υπ.Πολιτισμού και έτσι έλαβα εξήγηση για τον δημόσιο πολιτισμό μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι τίτλος!
    Αν όλα τα καλά έχουν το τίμημά τους, χαλάλι οι κόποι σου που έδωσαν τέτοιο τίτλο.

    Αν είχαμε τα κότσια στα ελληνικά να βγάζαμε και τη μεγαλύτερη μαλακία που διαβάσαμε φέτος
    φοβάμαι θα ήταν βαρετό διότι αν εξαιρεθούν οι γνωστές κυρίες με τα ρομάντζα, μετά θα πήζαμε στην ανούσια αυτοαναφορική 'Ποίηση' που ούτε ο ποιητής δεν ξέρει τι σημαίνει.

    __Πάντως εγώ τα κότσια δεν τα έχω. Θα εξαιρούσα όσα μου χαρίζουν 'Ποιητές'. Δε μου αρέσει να ψαλιδίζω τα φτερά του άλλου αν και συχνά είδα μετά ένα θράσος που μετάνιωσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καταλαβαίνω Δάφνη.
      Εγώ πλέον εξάντλησα την υπομονή μου γιατί διαπίστωσα ότι τελικά η σιωπή δεν είναι χρυσός και για το παραδάκι τους θα μας πνίξουν σε κάθε είδους σκουπιδαριό.
      Επιμένω,πρέπει να αντιδρούμε,χωρίς αναστολές απέναντι σε θρασείς,υπομένοντας το "ΚΟΙΝΩΝΙΚΌ" κόστος που αυτό έχει.

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ απόλυτα.
      Δυστυχώς στην Ελλάδα οι εκδότες έχουν τεράστιο μερίδιο ευθύνης. Όταν το βιβλίο πληρώνεται για να βγει δεν έχει καμιά σημασία αν θα αρέσει, αν θα επηρεάσει..
      Ζημιά μεγάλη για τη Γράμματα και τους αναγνώστες.

      Όλοι τις πληρώνουμε αυτές τις εκδόσεις.

      Διαγραφή
  4. Καλημέρα Λύσιππε,
    Απο τα τρία βιβλία έχω διαβάσει μόνο του Αρκουδέα και νομίζω ότι το αδικείς. Είναι ένα καλαίσθητο βιβλίο και πολύ ωραία γραμμένο με γλώσσα πραγματικής λογοτεχνικής αξίας. Τα εικαστικά δε του βιβλίου το κάνουν ένα μικρό έργο τέχνης. Αλλά βέβαια γούστα είναι αυτά κι όπως λένε και οι Λατίνοι de "gustibus et coloribus non disputandum"
    Σουμέλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με εκπλήσσεις δυσάρεστα Σουμέλα.
      Όπως είπα βαριέμαινα παραθέσω τις γελοιότητες.Αλλά ειδικά για την "πλοκή",πρώτα κάνουν να αυτοκτονήσει η νέα κατηγορώντας την ότι δεν είναι παρθένα και μετά από 2 χρόνια τη ξεθάβουν και ανακαλύπτουν ότι ήταν παρθένα, δεν προκαλεί γέλια?Θα μπορούσα να πω και πολλά άλλα για την "μυθοπλασία" του πονήματος
      Για τη γλώσσα δε,ούτε μέτριος λυκειόπαιδας δε γράφει έτσι,και θα το πούμε τέχνη?

      Διαγραφή
    2. Ά!1 ξέχασα για τα χαρακτικά!!

      "Τι του λείπει του ψωριάρη
      φούντα με μαργαριτάρι"

      Διαγραφή
  5. Εε μα ναι!!!Συγγραφεας δεν ειναι ο ''κρατω μολυβι...αα να και ενα χαρτι''!!!!!!!Τα νευρα μου!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή