Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

Η CIA πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία

από Λεωνίδα Βατικιώτη

Πληθαίνουν τα στοιχεία που δείχνουν ότι η διαβόητη αμερικανική μυστική υπηρεσία βρισκόταν πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 στη γειτονική χώρα. Με βάση δημοσίευμα της εφημερίδας Γιενί Σαφάκ (εδώ το άρθρο), που πρόσκειται στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν, ο άνθρωπος που ανέλαβε να φέρει σε πέρας την οργάνωση του πραξικοπήματος ήταν ο εικονιζόμενος αμερικάνος στρατηγός Τζον Κάμπελ, ανώτατος διοικητής των δυνάμεων κατοχής στο Αφγανιστάν από τις 26 Αυγούστου 2014 ως την 1η Μαΐου 2016.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ
Με βάση το δημοσίευμα, οι πληροφορίες του οποίου αποδίδονται σε ανώνυμες πηγές, η κωδική ονομασία της επιχείρησης ήταν «Σαφάρι» ενώ χρηματοδοτήθηκε με 2 δισ. δολ. που κατευθύνθηκαν στους συμμετέχοντες μέσω του νιγηριανού τμήματος της αφρικανικής τράπεζας UBA, η οποία προφανώς δεν εμπίπτει στον ασφυκτικό έλεγχο που υπάγονται όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του κόσμου για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος… Για την προετοιμασία του πραξικοπήματος ο αμερικανός στρατηγός εργαζόταν επισταμένα επί οκτώ μήνες και πραγματοποίησε δύο μυστικές επισκέψεις στην Τουρκία, ενώ ενεργό ρόλο έπαιξαν οι δύο στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία, στο Ιντσιρλίκ και το Ερζερούμ.
Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχουν ωστόσο οι πολιτικές διαστάσεις της συμφωνίας μεταξύ των οπαδών του Γκιουλέν και της Ουάσινγκτον. Συγκεκριμένα, στόχος ήταν η Τουρκία να περνούσε υπό τον πλήρη έλεγχο των ΗΠΑ. Γι’ αυτό το λόγο προβλεπόταν η ταχύτατη επιδείνωση των σχέσεων της χώρας με τη Ρωσία. Επίσης, στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία οι ΗΠΑ θα κατασκεύαζαν μια νέα υπερσύγχρονη στρατιωτική βάση, ενώ υπήρχε και «Σχέδιο Β» διαμελισμού της Τουρκίας που προέβλεπε την μετατροπή της σε Συρία.
Οι αποκαλύψεις της Σαφάκ, όσο κι αν εξυπηρετούν το κύμα ανηλεών διώξεων κάθε είδους αντιπάλων του ισλαμικού καθεστώτος κι όχι μόνο των συνεργατών του Γκιουλέν που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ από το 1999, συμβάλουν στην καλύτερη κατανόηση των λυσσαλέων ανταγωνισμών που ξεδιπλώνονται στην ανατολική Μεσόγειο.
Σε αυτό το φόντο ας ελπίσουμε ότι το δίδυμο της συμφοράς Κοτζιάς – Καμμένος που έχουν υπό τον έλεγχό τους δύο νευραλγικά υπουργεία της κυβέρνησης Τσίπρα να μην επιχειρήσουν να καλύψουν το κενό που αφήνει στα αμερικανικά σχέδια η απόσυρση της Τουρκίας. Επίσης,  να μη συνεχίσουν να πλειοδοτούν σε αμερικανοδουλεία όπως έκαναν πέρυσι την άνοιξη όταν ο μεν υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωνε τον ομόλογό του Τζον Κέρι πως δεν αμφισβητούνται τα αμερικανικά ενεργειακά σχέδια για τη νότια Ευρώπη από τις επαφές του Π. Λαφαζάνη, ως αρμόδιου υπουργού τότε, με τους Ρώσους, κι ο δε υπουργός Άμυνας υποσχόταν στην υφυπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Κριστίν Γουόρμουθ, στρατιωτική βάση στην Κάρπαθο, ώστε να διευκολύνονται τα επιθετικά σχέδια των ΗΠΑ στην ανατολική Μεσόγειο κι ειδικότερα στη Συρία.
Καμία χώρα που χαρίστηκε στο ΝΑΤΟ δεν  ανταμείφθηκε με σταθερότητα. Ούτε καν με ειρήνη…

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Κουτσουμπιές τσιπραίικες

Μην ο Κουτσούμπας λάλησε
μην έπαθε αμνησία?
Ούτε ο Κουτσούμπας λάλησε
ούτε έπαθε αμνησία
Εμάς δουλεύει ο λακές
κι ο Περισσός γλεντάει
                                                                  (δημοτικό από τα ΆΓΡΑΦΑ)

Ώστε έτσι λοιπόν η μοσχαροκεφαλή.Το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα ήταν "ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΕΡΗΦΑΝΟ ΟΧΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ." Το δικό σου ΑΚΥΡΟ τι ήταν ωρέ?



Αυτό το ΟΧΙ που σε συνεννόηση με το Τσίπρα και τα ΠΟΛΥ μεγάλα αφεντικά ΤΟΥΣ ήθελαν να το αδυνατίσουν όσο γίνεται περισσότερο και να βγει το ΝΑΙ.Και επειδή οι στυλοβάτες των κυρίαρχων δεν μπορούσαν να προπαγανδίσουν το ΝΑΙ που γάβγιζαν τα άλλα σκυλιά,κρύφτηκαν πίσω από το ΑΚΥΡΟ.Ο σκοπός ο ίδιος να κοπεί όσο γίνεται το ΟΧΙ.Αλλά ξεφτιλίστηκαν όλοι μαζί.

Τώρα πριν καλά περάσει χρόνος,αρχίζει η επιχείρηση του Περισσού,κουκούλωμα μιας ακόμη προδοσίας με τα γνωστά.Ψέμα,καπηλεία,παρντόν λάθος,πάλι επιβεβαιωθήκαμε ως Πυθίες,κλπ.
Όμως ως εκεί φτάνει η τούμπα τους.Ναι μεν αναγνώριση της "περηφάνιας" αλλά τσιμουδιά για εκτροπή και πραξικόπημα με την ακύρωση του αποτελέσματος του  Δημοψηφίσματος.Δεν έγινε και τίποτα, άλλωστε το λέγανε αυτοί με το άκυρο που πλάσαραν:"Ότι θέλετε να κάνετε αφεντικά,εμείς θα σας κοιτάμε..."
Μέχρι να έρθει ο Κούλης,που λόγω δεκαετιών υπηρεσίας του Περισσού στο Μητσοτακέικο θα έχουμε νέες παραστάσεις.

Σημ. Δε θα με απασχολούσε καθόλου η πασίγνωστη αθλιότητα τους.Όμως είναι αυτοί που στέλνουν ψηφοφόρους στη Χ.Α. απελπισμένους λαϊκούς ανθρώπους τους οποίους θεωρούν χαζούς, και ότι  δεν καταλαβαίνουν το ρόλο τους και τις προδοσίες τους.Δεν θα ξεχάσω εκεί κοντά στις εκλογές του Σεπτεμβρίου κάποιους να ελεεινολογούν έναν έντιμο άνθρωπο με αφορμή αυτή ακριβώς την εντολή,να ψηφίσουν άκυρο στο δημοψήφισμα.Και αυτός με ντροπή να ψελλίζει μόνο "Εγώ ψήφισα ΟΧΙ,δεν έριξα το άκυρο που μου έδωσε ο..." Και έλεγε αλήθεια γιατί μπορούσε να το αποδείξει.

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Σε τι χρησιμεύει η αισθητική; (γκαμώτο!)

Όλοι έχουμε την εμπειρία των βλαχο-μπαρόκ -νεόπλουτων ή μη- με την απόλυτη ασχήμια τους σε όλα,όμως και ενός απλού λαϊκού ανθρώπου που ακόμη και στη φτώχεια του διακρίνεται μια κομψότητα αρχοντική.
Το "περιβόητο" Ελληνικό καλοκαίρι" με φρικάρει ως εποχή της πολυποίκιλης και ατελείωτης ασχήμιας.Σωματικής,ενδυματολογικής,πανηγυριώτικης,ρυπαρότητας,κλπ.
Και επειδή "η αισθητική είναι ηθική" κραυγάζει ακριβώς αυτό.Την πολυδιάστατη ΕΞΑΧΡΕΙΩΣΗ και ΠΑΡΑΚΜΗ ενός λαού ολόκληρου.Και φως δε φαίνεται πουθενά.

Το θέμα της αισθητικής εξετάζεται στα δοκίμια που περιέχει το βιβλίο του Θεόδωρου Γεωργίου.Με βάση κυρίως τον Adorno,διατυπώνει εξαιρετικά ενδιαφέρουσες απόψεις.Για να εκλαϊκεύσω ένα σημείο π.χ. ότι η αισθητική δηλ.ο ουσιαστικός πολιτισμός από τον 20ο αιώνα πέρασε στα χέρια της κυρίαρχης τάξης η οποία τον μετέτρεψε σε "πολιτιστική βιομηχανία" με σκοπό τον έλεγχο των κατώτερων τάξεων.Έτσι δεν λειτουργεί πλέον η τέχνη και η αισθητική απελευθερωτικά, αλλά μέσα στο υπερόπλο "πολιτιστική βιομηχανία" που σχεδιασμένα οδηγεί στην πολιτιστική βαρβαρότητα.

Δεν προσφέρεται ένα σύντομο σημείωμα για διαπραγμάτευση των πολλών και σημαντικών θεμάτων που περιέχονται.Αξίζει όμως τη προσοχή μας.Το βρήκα σε προσφορά 2,7 ευρώ.Αν ήταν καμία μαλακία "παραλίας" θα έκανε 15.


  • Ο όρος"πολιτιστική βιομηχανία"πρωτοεμφανίσθηκε στο βιβλίο των Max Horkheimer-Theodor Adorno "Διαλεκτική του Διαφωτισμού" το 1947 και δηλώνει την επικράτηση διοικητικών και ιδεολογικών στοιχείων στο χώρο του πολιτισμού.Η κεντρική ιδέα συνοψίζεται στο ότι ο πολιτισμός που ήταν κάποτε στοιχείο διαφωτισμού και απελευθέρωσης,έχει μετατραπεί σε όργανο κοινωνικού ελέγχου,έχει απορροφηθεί από την ιδεολογία και το αξιακό σύστημα του καπιταλισμού.
  • Η τέχνη αντιπροσωπεύει ένα ανώτερο επίπεδο υπέρβασης και συμφιλίωσης των κοινωνικών αντιφάσεων σε σχέση με τα στοιχεία που περιορίζουν στην αναπαραγωγή τους.
  • Η ατομική επαφή με το ωραίο,την αισθητική κοινωνία ως ιδιωτική υπόθεση τίθεται υπό αμφισβήτηση.Με την πολιτιστική βιομηχανία,με την εισαγωγή δηλαδή στοιχείων οικονομικής και διοικητικής φύσεως στον πολιτισμό,διαρρηγνύεται η άμεση σύνδεση πολιτιστικής πρακτικής και ψυχικής ενδοχώρας του ατόμου.Ο ατομικός καλλιτέχνης-δημιουργός απειλείται με αφανισμό,ενώ η ατομική αισθητική εμπειρία καθίσταται μαζική.
Απελευθερωτική και συμφιλιωτική λοιπόν.

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Γεννήθηκα για να ‘χω τόσα

ΓΥΜΝΟΣ, ΙΟΥΛΙΟ ΜΗΝΑ, το καταμεσήμερο. Σ’ ένα στενό κρεβάτι, ανάμεσα σε δυο σεντόνια χοντρά, ντρίλυνα, με το μάγουλο πάνω στο μπράτσο μου που το γλείφω και γεύομαι την αρμύρα του.
Κοιτάζω τον ασβέστη αντικρύ στον τοίχο της μικρής μου κάμαρας. Λίγο πιο ψηλά το ταβάνι με τα δοκάρια. Πιο χαμηλά την κασέλα όπου έχω αποθέσει όλα μου τα υπάρχοντα: δυο παντελόνια, τέσσερα πουκάμισα, κάτι ασπρόρουχα. Δίπλα, η καρέκλα με την πελώρια ψάθα. Χάμου, στ’ άσπρα και μαύρα πλακάκια, τα δυο μου σάνταλα. Έχω στο πλάι μου κι ένα βιβλίο.

Γεννήθηκα για να ‘χω τόσα. Δεν μου λέει τίποτε να παραδοξολογώ. Από το ελάχιστο φτάνεις πιο σύντομα οπουδήποτε.Μόνο που ‘ναι πιο δύσκολο.
Οδυσσέας Ελύτης-Ο Μικρός Ναυτίλος

Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Σουλτάνοι και χανουμάκια

Στην αρχή οι ΗΠΑ δε το είπαν πραξικόπημα αλλά εξέγερση.Οι ακόλουθοι τους περίμεναν να δουν.Όταν απέτυχε όλοι ήταν υπέρ της εκλεγμένης κυβέρνησης.

Ο Ερντογάν έχει σηκώσει κεφάλι στη Δύση και αυτοί θέλουν μαριονέτες,βέβαια καλύτερα από εκλογές όπως στο Ελλάντα για τα προσχήματα, αλλά αν δε είναι εύκολο τότε ένα πραξικόπημα είναι ότι πρέπει.Παλιά δοκιμασμένη συνταγή.

Και μετά από την αποτυχία του πραξικοπήματος στην Τουρκία-που απέτυχε επειδή ο κόσμος βγήκε στους δρόμους-τα ελληνικά χανουμάκια βγήκαν στη πίστα.Τα συριζαίικα χανουμάκια όμως τους ξεπέρασαν όλους στην υποκρισία. Πόσο θα ήθελαν να είχε πετύχει το πραξικόπημα.Πολλαπλά οφέλη θα είχαν.
Με αυτό θα μπορούσαν να απειλούν-τρομοκρατούν αλλά και να δικαιολογήσουν τα δικά τους χάλια στο χορό της κοιλιάς που χορεύουν ξέκωλα μπροστά σε όλους όχι μόνο τους Σουλτάνους αλλά και κάθε αγά. 
Και κάτι συριζαίκιες ποντικομαμές τύπου Παπαδημούληδες αφού δηλώσουν το πάθος τους για τη δημοκρατία του λαού-γνωστό από το δημοψήφισμα άλλωστε-συνεχίζουν ελεεινολογώντας την κυβέρνηση της Τουρκίας που και τι δεν είναι.Ενώ αυτοί οι Ευρωπαίοι.......κολυμπάνε στη δημοκρατία τους.

Υ.Γ.Άραγε οι Τούρκοι που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα,θα έχουν την τύχη του Οτσαλάν?Περιμένουν τα χανουμάκια εντολές από τους πολύ μεγάλους Σουλτάνους και θα χορέψουν ότι τα προστάξουν.

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Ο κουμπάρος του κουμπάρου

από euro2day.gr

Και οι τρεις εργολαβίες του οδικού άξονα Πάτρα - Πύργος, που έχουν δημοπρατηθεί μέχρι σήμερα, οδεύουν προς τον όμιλο Καλογρίτσα. Οι γκρίνιες των ανταγωνιστών για τις υψηλές εκπτώσεις και οι φόβοι για την ολοκλήρωση των έργων.
Μέγα θόρυβο προκαλεί στην αγορά κατασκευών ο όμιλος Καλογρίτσα, ο οποίος μέσα σε δύο μήνες έχει επικρατήσει και στους τρεις διαγωνισμούς (από τους οκτώ που προγραμματίζονται) για αντίστοιχα τμήματα του οδικού άξονα Πάτρα - Πύργος, συνολικού προϋπολογισμού περί τα 180.000.000 ευρώ.
Η κοινοπραξία Τοξότης - Ομάδα Κατασκευών (εταιρείες συμφερόντων του κ. Χρ. Καλογρίτσα) μειοδότησε την Τρίτη και στον τρίτο διαγωνισμό για τον οδικό άξονα, με έκπτωση 53%, ποσοστό που για την κατασκευαστική αγορά θεωρείται απαγορευτικό. 
Τώρα στην αγορά περιμένουν τον διαγωνισμό για το τέταρτο τμήμα του οδικού άξονα Πάτρα - Πύργος (Βάρδα - Κυλλήνη) που προγραμματίζεται για τον Σεπτέμβριο. Τα στοιχήματα, όμως, πως θα επικρατήσει και σ’ αυτό ο όμιλος Καλογρίτσα έχουν αρχίσει να πέφτουν.
Υπάρχει, όμως, και η άλλη πλευρά, η οποία υποστηρίζει πως εκτός από την κοινοπραξία Τοξότης - Ομάδα Κατασκευών, υψηλές εκπτώσεις είχαν προσφέρει και ο δεύτερος και ο τρίτος μειοδότης στα τρία έργα. Πρόκειται για την κυπριακή Cifield Development Public Limited και την ιταλική GD Infrastrutture, η οποία φέρεται να συνεργάζεται με τη Μηχανική.
Πάντως, τα ερωτήματα πληθαίνουν γιατί και στις τρεις εργολαβίες ο όμιλος Καλογρίτσα προσέφερε έκπτωση άνω του 53%, όταν οι ισχυρότεροι όμιλοι του κλάδου, που έχουν και εργοτάξια στην περιοχή (και συνεπώς μπορούν να κάνουν το έργο φθηνότερα, όπως υποστηρίζουν) κινήθηκαν αρκετά χαμηλότερα.
Ο κ. Καλογρίτσας ήρθε πρόσφατα στην επικαιρότητα καθώς διεκδικεί μία από τις τηλεοπτικές άδειες. Γνωστές είναι και οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου (που είναι κουμπάρος του), σύμφωνα με τις οποίες οι εργολάβοι δεν πρέπει να παίρνουν τηλεοπτικές άδειες.
Ο γιος του κ. Καλογρίτσα, Γιάννης, είναι επίσης κουμπάρος του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη.Ο κ. Σπίρτζης αποφάσισε να σπάσει σε οκτώ τμήματα το έργο του οδικού άξονα Πάτρα - Πύργος, με το επιχείρημα πως έτσι θα το διεκδικήσουν και άλλοι, μικρότεροι κατασκευαστές, ώστε να μην πάει πάλι στα χέρια των ισχυρών ομίλων.

 --------------
Όμως δεν φτάνουν τα δημόσια έργα χρειάζεται και κανάλι.'Ενας νέος Συριζο-Μπόμπολας γεννιέται .
-----------------
από lefteria-news
kalogitsas.jpgΑρχίζουν να πέφτουν κάποιες από τις μάσκες στην υπόθεση της αδειοδότησης των ιδιωτικών καναλιών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μέλη της κυβέρνησης φέρονται να  μεθοδεύουν παρασκηνιακά την αδειοδότηση του καναλιού που πρόκειται να στηρίξει το «έργο της», και το οποίο θα αναλάβει να κάνει πράξη -μαζί με τον δημοσιογράφο του κόμματος κ.Κ.Αρβανίτη- ο εργολάβος Χρήστος Καλογρίτσας ο οποίος …
Συμπτωματικά τυχαίνει να είναι…
κουμπάρος με τον Πάνο Καμμένο,
-επίσης κουμπάρος με τον Χρήστο Σπίρτζη
αδερφικός φίλος του Ν.Παππά
-ενώ η κατασκευαστική στην οποία συμμετείχε,  είχε εξαγοράσει την εταιρεία Μέδουσα, όπως ακριβώς μετονομάστηκε η εταιρεία Τσίπρας ΑΤΕ, του Παύλου Τσίπρα, πάτερα του Πρωθυπουργού!
Χθες, ανακοινώθηκαν τα ονόματα όσων θα λάβουν μέρος στην κούρσα για τη διεκδίκηση των τηλεοπτικών αδειών. Μεταξύ αυτών υπάρχουν, όπως ήταν αναμενόμενο, γνωστά ονόματα, αλλά… και νέοι παίκτες. Σε κάθε περίπτωση, εντύπωση προκαλεί το ενδιαφέρον που δείχνει ο γνωστός κατασκευαστής, Χρήστος Καλογρίτσας,τον φάκελλο του οποίου έσπευσαν ήδη να χαρακτηρίσουν «πηγές» κρατικών ΜΜΕ ως «τον πιο άρτιο».
Παρότι ασχολείται εδώ και χρόνια με το χώρο των media, αφού ήταν ένας από τους βασικούς μετόχους της εφημερίδας “Πρώτη”, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 1986, είναι απορίας άξιον με ποια μέσα θα μπορέσει να “πολεμήσει” τους αντιπάλους του, οι οποίοι έχουν μεγάλη ρευστότητα. Ας μην ξεχνάμε πως στη μάχη της διεκδίκησης βρίσκονται ισχυρά ονόματα, όπως είναι ο Δ. Κοντομηνάς, Γ. Αλαφούζος, ο Β. Βαρδινογιάννης, ο Θ. Κυριακού και ο Βαγγέλης Μαρινάκης.
Πίσω από αυτή την τολμηρή απόφαση του Καλογρίτσα, ίσως και να βρίσκεται η δυνατή του σχέση με την Αριστερά και κυρίως με το Ν. Παππά, αφού είναι γνωστό πως ο τελευταίος εκτιμά και σέβεται ιδιαίτερα την πορεία του Καλογρίτσα. Μήπως, λοιπόν, η κίνηση αυτή δεν είναι τυχαία, αλλά αντίθετα αποσκοπεί στη δημιουργία ενός καναλιού για τον ΣΥΡΙΖΑ; Ακόμη και αν αυτό δεν ισχύει, συνεχίζει να υπάρχει το εύλογο ερώτημα σχετικά με το ποσό που απαιτείται για την υποβολή φακέλων υποψηφιότητας στο διαγωνισμό για την αδειοδότηση των ιδιωτικών καναλιών. Χωρίς να αμφισβητείται η πιστοληπτική ικανότητα του Καλογρίτσα, όλοι διερωτώνται πως θα μπορέσει να σταθεί δίπλα σε τέτοιους οικονομικούς κολοσσούς, όπως αυτοί που αναφέρθηκαν, και να αγωνιστεί.
Ποιος είναι ο Χρήστος Καλογρίτσας
Η εφημερίδα “Πρώτη” πρωτοεκδόθηκε τον Απρίλιο του 1986 και κατέβασε ρολά το Σεπτέμβριο του 1990. Ήταν ένα σύντομο εκδοτικό εγχείρημα που όπως λένε και οι απόμαχοι του Περισσού εκείνης της εποχής, στην ουσία αποτέλεσε τη γέφυρα του ΚΚΕ για να φτιαχτεί ο Συνασπισμός. Όταν ο Περισσός αποφάσισε να αποχωρήσει από το ΣΥΝ και δεν τη χρειαζόταν άλλο, την έκλεισε. Ένας από τους βασικούς μετόχους της έκδοσης ήταν ο Χρήστος Καλογρίτσας. Στέλεχος του ΚΚΕ που είχε την απόλυτη εμπιστοσύνη του “καπετάν-Γιώτη” κατά κόσμον Χαρίλαου Φλωράκη και παράλληλα διατηρούσε στενές σχέσεις με το “σύστημα Ανδρουλάκη”.
Δε χρειάζεται λοιπόν να πούμε άλλα για το γεγονός πως ο Χρήστος Καλογρίτσας διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με το Μέγαρο Μαξίμου, καθότι πολλοί πλέον ένοικοί του είναι παλιοί του “σύντροφοι”. Ο 68χρονος Καρδιτσιώτης διατηρεί όμως στενές επαφές και με τον εταίρο συνδαιτυμόνα της κυβέρνησης καθώς είναι κουμπάρος με τον Πάνο Καμμένο -μέσω του γιου του Γιάννη- ενώ η φιλία του με τον νυν υπουργό Υποδομών και πρώην πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδος, Χρήστο Σπίρτζη, μετεξελίχθηκε και αυτή σε κουμπαριά.
Τοξότης στα δημόσια έργα. Εξαγόρασε την εταιρία του Παύλου Τσίπρα
Ο Χρήστος Καλογρίτσας ακολουθεί την πεπατημένη των εκδοτών και ασχολείται με τα δημόσια έργα. Παράλληλα μπαίνει δυνατά στο χώρο των δημοσκοπήσεων μέσα από την παρουσία του γιου του Γιάννη στο βασικό μετοχικό σχήμα της γνωστής GPO. H εταιρεία του λαμβάνει μέρος σε μια ενδιαφέρουσα συγχώνευση πολλών εταιρειών, μεταξύ των οποίων είναι και η εταιρεία Τοξότης η οποία τίθεται επικεφαλής του σχήματος. Και κάπου εδώ ο Χρήστος Καλογρίτσας, έστω και τυχαία, συναντά και πάλι τους συντρόφους του καθώς η Τοξότης εξαγοράζει την εταιρεία Μέδουσα, όπως ακριβώς μετονομάστηκε η εταιρεία Τσίπρας ΑΤΕ, του Παύλου Τσίπρα, πάτερα του Πρωθυπουργού μετά την αποχώρησή του από το εταιρικό σχήμα.
Η δραστήρια εταιρεία εμφανίζει πολλές και διαφορετικές συνέργειες, κυρίως με την Άκτωρ, γεγονός που οφείλεται στο ότι έχει μεγάλη ανάγκη από σοβαρή τεχνογνωσία και δάνεια εμπειρία, όπως λέγεται τεχνικά και νομικά ο όρος, για την υλοποίηση των έργων. Παρόλα αυτά η παρουσία του Χρήστου Καλογρίτσα είναι σιωπηλή και παραμένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Μέχρι το ημερολόγιο να γράψει 25 Ιανουαρίου 2015, όπου οι παλιοί του σύντροφοι παίρνουν το τιμόνι της χώρας.
Το γαλλικό κλειδί ανοίγει την κάνουλα
Το πρόβλημα του Τοξότη ήταν πάντα η ανάγκη για δάνεια εμπειρία αναφορικά με δυνατότητά του να κατέρχεται σε μεγάλους διαγωνισμούς και να χτυπάει τα “σοβαρά” δημόσια έργα. Πριν από λίγο καιρό, η θυγατρική της Suez- παραδοσιακού στρατηγικού εταίρου του Άκτωρα- SITA CZ με έδρα την Πολωνία, εμφανίστηκε σε πρόσφατο διαγωνισμό για την αποκατάσταση χωματερών σε Σέρρες, Κιλκίς, Πολύγυρο και Ανθεμούντα δανείζοντας την τεχνογνωσία της στην εταιρεία Τοξότης που ελέγχεται από τον κ. Χρήστο Καλογρίτσα.
Παράλληλα, η κάθοδος της Τοξότης στους διαγωνισμούς του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων της Κεντρικής Μακεδονίας έχει φουντώσει τις φήμες για ένα ιδιότυπο deal μεταξύ του γαλλικού ομίλου και της μεσαίας ελληνικής τεχνικής εταιρείας, το οποίο δεν αποκλείεται να μετουσιωθεί και σε άλλα έργα. Η SITA CZ άλλωστε αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους επιχειρηματικούς βραχίονες της Suez, καθώς εξειδικεύεται στη διαχείριση αποβλήτων, υποστηρίζοντας τα έργα της γαλλικής εταιρείας σε απαιτητικές αγορές όπως είναι αυτές του Λονδίνου, της Γερμανίας.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το Μαξίμου, έχει ήδη δώσει το δαχτυλίδι του γάμου ανάμεσα στη γαλλική Suez και τον κ. Καλογρίτσα, για μια σειρά από στρατηγικές επενδύσεις, μεταξύ των οποίων η διαχείριση απορριμμάτων και το νερό.
Ενδιαφέρουσες συμπτώσεις
Ας δούμε και δύο ενδιαφέροντα στοιχεία, πάνω στο ζήτημα αυτό. 
Στις 10 Ιουλίου 2015, λίγες δηλαδή ημέρες μετά το δημοψήφισμα, ο Ιωάννης Μπενίσης, σύντροφος της Περιφερειάρχη Ρένα Δούρου, τοποθετείται στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΥΔΑΠ.
Τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου εν όψει της επίσκεψης στην Αθήνα του Γάλλου Προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, με υπογραφή του Υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, ο Μπενίσης βαφτίζεται ως «ειδικός εμπειρογνώμων σε θέματα αναπτυξιακού και επενδυτικού ενδιαφέροντος» και διορίζεται «άμισθος σύμβουλος» στο Πολιτικό Γραφείο του ίδιου υπουργού ο οποίος και υπογράφει το σχετικό ΦΕΚ. (753/22-10-2015).
Ο Νίκος Παππάς τρέφει θετικά αισθήματα για τον Χρήστο Καλογρίτσα, εκτιμώντας την πορεία και την διαδρομή του. Πολλοί βέβαια υποστηρίζουν πως ο Καλογρίτσας εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της δημιουργίας “νέων τζακιών” που δε θα κουβαλάνε τα..κούτσουρα του παρελθόντος. Από την άλλη πλευρά όμως η περίφημη παρέα της Αίγινας δεν παρουσιάζει τη γνωστή “ομοιογένεια”, καθώς ο Αλέκος Φλαμπουράρης βλέπει τον Καλογρίτσα και…στρίβει. Κάποιοι κάνουν λόγο για παλιά ανεξόφλητα γραμμάτια μεταξύ των δύο, ενώ πολλοί υποστηρίζουν ότι ο κυρ-Αλέκος έχει στο νου του κάποιον άλλον επιχειρηματία για αυτές τις δουλειές.
Σε κάθε περίπτωση η πρόσφατη επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ, πίσω από τους ήχους της “Μασσαλιώτιδας” και τα ποτά στο Gazarte, έφερε και αρκετές προτάσεις για μπίζνες με γαλλικές εταιρείες.
Οι συνεργάτες και σύμβουλοι του προέδρου Ολάντ έχουν διαμορφώσει την ατζέντα των αιτημάτων που μετά τα άδοξα εγχειρήματα του Ιπποδρόμου και των Σιδηρόδρομων περιλαμβάνει αποκλειστικά και μόνο τα … νερά.
Η βασική εταιρεία που ενδιαφέρεται να μπει στην Ελλάδα και μέσω της Ελλάδας στα Βαλκάνια είναι η Suez. Μήπως θυμάστε για ποια ιδιωτικοποίηση ενδιαφερόταν η Suez πέρσι τέτοια εποχή; Εύκολη απάντηση: Για το νερό της Θεσσαλονίκης, την ΕΥΑΘ και προφανώς και για την ΕΥΔΑΠ. Οι δύο ιδιωτικοποιήσεις φιγουράρουν ξανά στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της νέας κυβέρνησης, όπως ρητά προβλέπει το Τρίτο Μνημόνιο αλλά με την παραχώρηση μειοψηφικών ποσοστών 23% για την ΕΥΑΘ και 11% για την ΕΥΔΑΠ.
Προς το παρόν είναι αβέβαιο με ποιους συμμάχους θα κατέβει στον διαγωνισμό ο γαλλικός όμιλος όταν θα βγουν στον αέρα οι δύο ιδιωτικοποιήσεις, αλλά οι “κύκλοι της αγοράς” έχουν ήδη γνώση. Το σίγουρο είναι πως ο Χρήστος Καλογρίτσας θα μπει δυνατά στην αγορά και έχει και πολύ καλές συστατικές επιστολές. Απομένει να δούμε αν μπορεί κιόλας να τα καταφέρει.
Της κ.Αθ.Λαρδή- Mononews

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

Βιβλία-"Παλιά και καλά"-Συγκεντρωτικά 8

Η 8η συγκέντρωση των βιβλίων που έχουν προβληθεί δίπλα στην ενότητα"Παλιά και καλά" κι  αυτό γιατί δεν παραμένει ως αρχείο η παρουσίαση τους.



















Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

Και τι με νοιάζει ?

Είχαμε γράψει για τον γενναίο και άξιο Δημήτρη Κλούρα πέρυσι τέτοια εποχή που χτύπαγε alarm αλλά πόσο λίγοι τον άκουσαν.

Όμως και πάλι νηφάλια αλλά αποφασιστικά, μας καλεί να παλέψουμε έστω και όταν οι ύπουλοι υπάλληλοι-εκτελεστές, όργανα ξένων, σβήνουν την έρημη χώρα μας και τους ανθρώπους.

από pitsirikos

Δημήτρης Κλούρας: «Δεν υπάρχει Ελλάδα πια»


Ο Δημήτρης Κλούρας ήταν γενικός γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας. Δεν ήταν …συνεργάσιμος -δεν υπέγραφε ό,τι του έλεγαν- και εξαναγκάστηκε σε παραίτηση τον περασμένο Αύγουστο.


Ο Δημήτρης Κλούρας εξαναγκάστηκε σε παραίτηση, όταν διερευνούσε -μεταξύ άλλων- την υπόθεση των 28 ακινήτων που ανήκαν στο Δημόσιο και, αφού πωλήθηκαν σε ιδιώτες με αξία πολύ κατώτερη της αντικειμενικής, μισθώθηκαν από το Δημόσιο με άκρως ετεροβαρείς γι’ αυτό όρους.
Στο βίντεο, ο Δημήτρης Κλούρας μιλάει στο Λυκαβηττό στην εκδήλωση της Πλεύσης Ελευθερίας για την επέτειο του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα.
Δείτε αυτό το βίντεο.
Το θεωρώ αισιόδοξο.
Υπάρχουν κι αυτοί οι Έλληνες που δεν ξεπουλήθηκαν.

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

ανήκει σ'εκείνους

Ράϊνερ Μαρία Ρίλκε
Ο καλλιτέχνης ανήκει σ'εκείνους που 

με μιά μοναδική,αμετάκλητη συναίνεση 

έχει παραιτηθεί από κέρδη και ζημιές.

Η τέχνη είναι το πάθος για το όλο.

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

Είπαν κι έγραψαν-Ο τοίχος έγραφε-Συγκεντρωτικά 6

Η 6η σύγκέντρωση όσων αναρτήθηκαν περιοδικά δίπλα στις ενότητες "Είπαν κι έγραψαν" και "ο τοίχος έγραφε' για να υπάρχουν στο αρχείο.


Ξέρω μόνο τρεις τρόπους για να υπάρχεις μέσα στην κοινωνία: Πρέπει να είσαι, είτε ζητιάνος, είτε κλέφτης, είτε μισθωτός.

Mirabeau 


Για να κρίνεις κάτι σωστά πρέπει να απομακρυνθείς λίγο απ'αυτό,αφού το έχεις αγαπήσει.
Αυτό ισχύει για τις χώρες,τους ανθρώπους και τον εαυτό σου.
Αντρέ Ζιντ


Τα χρόνια μεταμορφώνουν τα βιβλία.Δεν  γερνάνε, γίνονται "άλλα".
Julien Green



Ζήσαμε όπως μπορέσαμε-όχι όπως το θελήσαμε!
Αύγουστος Στρίντμπεργκ


Η ποίηση είναι μια γλώσσα μέσα στη γλώσσα
Πωλ Βαλερύ


Στην ψυχή μου νιώθω μαρασμό.Όλα ξαφνικά ξέπεσαν στα μάτια μου, δεν μ'ενδιαφέρουν.
Πρέπει να ρίξω μέσα μου καινούργιο μπαρούτι.
Άντον Τσέχωφ 1889




Σάββατο 2 Ιουλίου 2016

1969-Ελία Καζάν-Ο Συμβιβασμός-grSub-The Arrangement

Πρόκειται για ταινία δυναμίτη,ιδιαίτερα στο δεύτερο μισό.Ο Καζάν ξεσκίζει την αλλοτρίωση.Όμως αυτό δεν είναι παρά μόνο το εμφανές.Προσέχοντας περισσότερο βλέπουμε την δική του σπαρακτική κραυγή αυτοβιογραφική με τις τύψεις και την επιθυμία εξιλέωσης.

Με τον Κέρκ Ντάγκλας και την Φαίη Σκορδά-παρντόν-Ντάναγουέη


Ευχαριστούμε την Ροζαμούνδη που μας την πρότεινε.
Δίωρη,αναγκαστικά σε 3 κομμάτια για παράκαμψη ΥΤ
Όσο μείνει...

Η Ταινία σε 3 μέρη ΕΔΩ

Θα υπάρχει κάτω δεξιά στην Ταινιοθήκη