Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

Εκουαδόρ

Ο Ανρί Μισώ (1899-1984) κρατάει σημειώσεις/ημερολόγιο κατά το ταξίδι του στο Ισημερινό και τον Αμαζόνιο το 1928.

  • "Το βουνό βοηθά τον αδύνατο,χωρίς να το ξέρει",φράση που έχει γίνει παροιμία.
  • Όταν ακούς μες τη νύχτα ένα μωρό να ουρλιάζει,όπως μόνο ανθρώπινα μωρά μπορούν και ουρλιάζουν-μπορεί να πρόκειται για συνάνθρωπο,δε λέω-,ζητάς όμως διακριτικά να μάθεις μήπως υπάρχει κανένα τζάγκουαρ στη περιοχή για να το κάνει να σκάσει.
  • Χρήμα!Κάποια μέρα θα μιλήσω για σένα....
  • Ως γνωστόν,οι αγρότες όλων των χωρών είναι ίδιοι.Είναι συντηρητικός,ξεροκέφαλος και δειλός.
  • Μόνον όσοι Ινδιάνοι δεν γνώρισαν την καταπίεση του λευκού ξέρουν να γελούν.
  • Οι Ινδιάνοι είναι τρομερά ζηλιάρηδες.
  • Όταν χαρίζουμε τα υπάρχοντα μας που για μας έχουν γίνει αδιάφορα,σε κάποιον που τα έχει ανάγκη,η αγαλλίαση στο πρόσωπο του τους ξαναδίνει αξία.Η χαρά του δοσίματος δεν σημαίνει αναγκαστικά και καλοσύνη.


6 σχόλια:

  1. Καλησπέρα Λύσσιπε,

    εξαιρετικός ο Μισώ στις ταξιδιωτικές του εντυπώσεις, οξυδερκής και απολαυστικός. Είχα διαβάσει το «Ένας βάρβαρος στην Ασία» με τις εντυπώσεις του από τα ταξίδια του στην Ινδία, Κίνα και Ιαπωνία (σου αφήνω εδώ μια ανάρτησή μου στην περίπτωση που θες να διαβάσεις περισσότερα: https://pepperlines.blogspot.gr/2016/03/blog-post.html#more).

    Τώρα που μου θύμισες το Εκουαδόρ μού ξανάνοιξες την όρεξη. Θα το αναζητήσω. Δεν πίστευα ποτέ ότι θα έβρισκα τις ταξιδιωτικές εντυπώσεις τόσο ενδιαφέρουσες, μέχρι πρότινος ήμουν προκατειλημμένος απέναντί τους. Καλή συνέχεια, σε χαιρετώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Μαραμπού.
      Το Εκουαδόρ είναι το πρώτο βιβλίο του Μισώ που διάβασα-τι να πρωτοπρολάβεις...
      Διάβασα τώρα την ωραία ανάρτηση σου και με έβαλες σε πειρασμό.
      Γεγονός είναι ότι υπάρχει μεγάλη ποικιλία ταξιδιωτικών.Προσωπικά προτιμώ τα παλαιά και από ανθρώπους που εκτιμώ ότι δεν θα γράψουν σαν τουρίστες.
      Και να μη ξεχνάμε ότι το ταξίδι είναι ο ταξιδιώτης.Το είπε και ο αγαπημένος σου ποιητής "..ΌΛΟ ΤΟ ΚΌΣΜΟ ΓΎΡΙΣΕΣ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΊΔΕΣ.."

      Διαγραφή
    2. Είναι εξαντλημένο αλλά το έχει πιάσει το μάτι μου δυο-τρεις φορές σε διάφορα βιβλιοπωλεία. Δε θα δυσκολευτείς να το εντοπίσεις.

      Εκεί κολλούσα εγώ, μήπως πέσω σε συγγραφείς που γράφουν σαν τουρίστες. Γι' αυτό και η «απέχθειά» μου για τα ταξιδιωτικά. Αν δε σου κάνει κόπο, πρότεινέ μου ένα-δυο αξιόλογα βιβλία αυτού του είδους. Όχι του Καζαντζάκη όμως (αν είχες σκοπό να τα συμπεριλάβεις)!

      Διαγραφή
    3. Θα γίνει το θέλημα σου Μαραμπού,σε λίγες μέρες όμως γιατί βρίσκομαι μακριά από τη βιβλιοθήκη μου.Καζαντζάκη δεν υπήρχε περίπτωση να προτείνω για πολλούς λόγους.

      Διαγραφή
  2. Μόνον όσοι Ινδιάνοι δεν γνώρισαν την καταπίεση του λευκού ξέρουν να γελούν

    =======

    !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μιά φρικτή διαπίστωση Ιχνηλάτη,που λέει πολλά και σήμερα για τη θλίψη των καταπιεσμένων.Είμαστε απ'αυτούς.

      Διαγραφή