Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

Ταξιδιωτικά

Ήταν επιθυμία του φίλου Μαραμπού .Βιβλία ταξιδιωτικά όχι όμως με τη ματιά του τουρίστα.
Το θέμα είναι αχανές και πολυδιάστατο.Μια μικρή επιλογή λοιπόν που ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΙΚΗ.
Κριτήριό η ποικιλία στο χρόνο και το χώρο αλλά και το Ελληνικό ενδιαφέρον.
-Δεν ταξινομούμε χρονολογικά ή θεματικά
-Κάποια μπορεί να μην κυκλοφορούν
-Ξέρουμε ότι το ταξίδι είναι ο ταξιδιώτης







































































Δεν ξεχνάμε τον πρώτο,μεγάλο,και αγαπητό ταξιδευτή Ηρόδοτο.

11 σχόλια:

  1. πωπω μας βάζεις σε έξοδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Tο μικρότερο και καλύτερο έξοδο akrat.
      Θυμίζω ότι υπάρχουν και δανειστικές βιβλιοθήκες αξιόλογες,π.χ.Ευγενίδειος,Δήμου Αθηναίων κλπ.

      Διαγραφή
  2. Πολύ ενδιαφέροντα! Να συμπληρώσω μόνο ένα δυο; Παταγωνία του Τσάτουιν, Από Νικοπόλεως εις Ολυμπίαν του Βικέλα, Ταξίδια στην Κρήτη του Πάσλεϋ και πολλά άλλα. Καλά ταξίδια λοιπόν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βέβαια αχανές το πεδίο Κατερίνα.Τα δύο πρώτα τα έχω διαβάσει,νομίζω μάλιστα ότι του Βικέλα μετά από δική σου παρουσίαση.

      Διαγραφή
  3. Τι ωραίες επιλογές! Ευχαριστώ πολύ Λύσιππε :)

    Κατ' αρχήν να πω ότι έχω αγοράσει τη «Νήσο Σαχαλίνη» του Τσέχωφ έπειτα από δική σου ανάρτηση και είμαι πολυ χαρούμενος γι' αυτό γιατί πρόκειται για πολύ όμορφη έκδοση, πέρα από το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι πρόκειται... για Τσέχωφ!! Άρα, εγγύηση.

    Ρίχνοντας μια γρήγορη ματιά στις προτάσεις σου, αυτά που με κέντρισαν αμέσως είναι τα «Ο κόσμος γύρω γύρω», «Τα μεγάλα ταξιδιωτικά ρεπορτάζ», «Ελλάδα του 20ου αιώνα» και «Τι γυρεύω εδώ». Θα τα αναζητήσω, όπως θα μελετήσω και τις υπόλοιπες προτάσεις σου.

    Υ.Γ. Το κειμενάκι του Καβάφη το είχα πιάσει στα χέρια μου αλλά το άφησα γιατί έκρινα πως η τιμή του είναι δυσανάλογη με το γραπτό του μέρος. Αλλά γιατί το έκανα αυτό; Εφ' όσον γνώριζα ότι ο Καβάφης αρέσκεται στις φειδωλές και ουσιαστικές προτάσεις; Θα επανορθώσω, λοιπόν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που κάποια σε δελεάζουν.
      Το θέμα τιμή απόκτησε βαρύτητα μέσα στα 7 χρόνια φτωχοποίησης όλων.Όμως συνεχίζω να πιστεύω ότι το βιβλίο παραμένει ένα φθηνό αγαθό για αυτά που προσφέρεικαι για την διάρκεια του.Εγώ έχω αρχίσει και κάνω συγκρίσεις π.χ. με τα τσιγάρα ή με τα κόστη κίνησης, εξόδου...κλπ.Τελικά ο βιβλιόφιλος θα κόψει απ΄'οπου μπορεί για να αποκτήσει το βιβλίο που επιθυμεί πολύ.

      Διαγραφή
    2. Είναι μια ηλιθιότητα που με πιάνει μερικές φορές και μου λέει ότι η τιμή ενός βιβλίου συγκριτικά με το γραπτό του μέρος (εκτός ποίησης) είναι δυσανάλογη και άρα μη προτιμητέα κυρίως για λόγους που αφορούν τον ελάχιστο απαιτούμενο χρόνο ανάγνωσης περισσότερο παρά για οτιδήποτε άλλο.

      Και εγώ θεωρώ ότι το βιβλίο παραμένει φτηνό αγαθό, και ειδικά αν κάνεις καλή επιλογή με βάση τα προσωπικά σου στάνταρ, ίσως να βγεις και πολλαπτά ωφελούμενος, σαν να βρήκες θησαυρό, ένα πράμα! Εκείνο που με εκνευρίζει είναι ότι μερικοί εκδοτικοί εκβιάζουν τα λεφτά σου με αμφιβόλου ποιότητας εκδόσεις είτε αφορούν το εξωτερικό μέρος είτε το εσωτερικό. Αναποφεύκτο αυτό, τουλάχιστον είμαι αρκετά εκλεκτικός και δεν την «πατάω» συχνά.

      Εννοείται ότι συμφωνώ με το σχόλιό σου για την χρησιμότητα των βιβλιοθηκών, τυχεροί όσοι έχουν ενημερωμένες βιβλιοθήκες κοντά τους. Εμένα μου λείπει αυτό, δυστυχώς. Ας πούμε, αν υπήρχε βιβλιοθήκη κοντά μου θα πήγαινα να εκτιμήσω από κοντά τις ταξιδιωτικές προτάσεις του ποστ. Ενώ τώρα, το μεταθέτω σε μεταγενέστερο χρόνο, όταν θα μπορέσω να ξεφυλλίσω κάποια εξ αυτών από κοντά. Ειδάλλως, θα αρκεστώ στο ένστικτό μου και στην αυθεντικότητα των προτάσεών σου.

      Διαγραφή
  4. Μας έδωσες επιπλέον ιδέες αγαπητέ Λύσιππε.
    Ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάπως έτσι δεν πρέπει να είναιΙχνηλάτη?Να καταθέτουμε στους άλλους ιδέες,προτάσεις,εμπειρίες...Λέμε,"υπάρχει κι αυτό,ίσως σε ενδιαφέρει..".Και είναι και δική μας ευχαρίστηση αν δεν πέφτουμε σε αντιδραστικούς.

      Διαγραφή
  5. καλησπέρα Λύσιππε, εξαιρετική ανάρτηση, ωραίες ιδέες για τις επόμενες αγορές βιβλίων.
    θα ήθελα να σημειώσω επίσης τα βιβλία του William Dalrymple, Στην σκιά του Βυζαντίου, Στα βήματα του Μάρκο Πόλο, Ιερή Ινδία.
    Χαιρετώ
    Σουμέλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή