Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018

Ακούει κανείς;

....Κάπως έτσι βρέθηκα να ακούω την τελευταία συνέντευξη του Βαρουφάκη στο ραδιόφωνο -νομίζω στα Παραπολιτικά- όπου, από όσα είπε, αναπαράχθηκε μαζικά η φράση που είπε ο Βαρουφάκης στον Τσίπρα μόλις έγινε γνωστή η συμφωνία («Είσαι εντελώς ηλίθιος;) και η απάντηση του τότε πρωθυπουργού («Α έκανα χαζομάρα; Ε τότε, θα το πάρουμε πίσω»).

Επίσης, έγινε συζήτηση στα social media και στα ΜΜΕ για την φράση του πρώην ΥΠΟΙΚ για τον Τσακαλώτο («Έγινε ο κύριος yes man») και τα σχόλια του για τον Χουλιαράκη και τις σχέσεις του τελευταίου με την τρόικα («ο άνθρωπός της»).
Κι όμως, στην συνέντευξή του ο Βαρουφάκης κάνει με πολύ ξεκάθαρο τρόπο μια πολύ σημαντική αποκάλυψη, που σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης –πλην του Ραγιαδιστάν– θα είχε ρίξει την κυβέρνηση και θα έθετε ζήτημα παραπομπής του τότε και τωρινού πρωθυπουργού στο ειδικό δικαστήριο.
Ερωτάται λοιπόν ο Βαρουφάκης με τι όπλα στα χέρια του ξεκίνησε την διαπραγμάτευση με τους δανειστές κι αυτός απαντά στους δημοσιογράφους του σταθμού πως είχε στην κατοχή ένα πυρηνικό όπλο που θα απειλούσε την ευρωζώνη με διάλυση.
«Και ποιο ήταν αυτό;» τον ρωτούν οι δημοσιογράφοι, κι ο Βαρουφάκης τους εξηγεί τοποθετώντας όμως πρώτα –και ως όφειλε– το ιστορικό περίγραμμα.

Την εποχή που εκλέγεται η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το αληθινό πρόβλημα της Ευρωζώνης είναι η Ιταλία, ο δανεισμός της οποίας για την εξυπηρέτηση του τεράστιου δημόσιου χρέους της καθίσταται μήνα με τον μήνα όλο και περισσότερο προβληματικός.
Μπροστά στο κίνδυνο και στην ανάγκη στήριξης της Ιταλίας, ο Ντράγκι και η ΕΚΤ –παρά τις αντιρρήσεις της Bundesbank και του Σόιμπλε– ξεκινούν το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που στοχεύει στην αγορά των ιταλικών ομολόγων και στην επακόλουθη μείωση των επιτοκίων δανεισμού της Ρώμης από τις αγορές.
Την εποχή αυτή –από όσα δημοσίως έχει υποστηρίξει και παλαιότερα ο ίδιος ο Βαρουφάκης στο BBC– η Ελλάδα έχει στην κατοχή της ομόλογα της ΕΚΤ αξίας 27 δισ. ευρώ, τα οποία υπόκεινται ακόμα στο ελληνικό πτωχευτικό δίκαιο και τα οποία μπορεί να αναδιαρθρώσει μονομερώς, κουρεύοντας τα ή μεταφέροντας μονομερώς την αποπληρωμή τους πενήντα ή εκατό χρόνια αργότερα.
Οι συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης τότε στην βιωσιμότητα του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και άρα της Ιταλίας μπορεί να ήταν τρομακτικές, πράγμα που το ήξερε και ο ίδιος ο Ντράγκι, ζητώντας από τον Βαρουφάκη να δεσμευτεί ότι δεν θα αναφερόταν ξανά δημοσίως σε αυτό το ενδεχόμενο.
Από όσα μαρτυρά σήμερα ο Βαρουφάκης –χωρίς να διαψευστεί μέχρι σήμερα από κανέναν από τους συνομιλητές του–, η υπόσχεση δόθηκε με αντάλλαγμα την δέσμευση του Ντράγκι ότι η ΕΚΤ δεν πρόκειται να επιτρέψει το κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών.
Στη συνέχεια, ο Βαρουφάκης μαθαίνει ότι η τρόικα λαμβάνει εγγυήσεις από κύκλους της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να του επιτραπεί ποτέ να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση αυτών των ομολόγων.
Η απενεργοποίηση του «πυρηνικού» όπλου έγινε από την κυβέρνηση σε ανώτερο επίπεδο, δηλαδή από τον πρωθυπουργό και η πορεία των διαπραγματεύσεων ήταν πλέον προδιαγεγραμμένη.
Στο σημείο αυτό θα βγουν πολλοί και θα πουν για τις ευθύνες του ίδιου του Βαρουφάκη που δεν κατήγγειλε τότε τον Τσίπρα, που δεν παραιτήθηκε, κλπ.
Τα έχω γράψει κι εγώ αυτά.
Η ουσία, όμως, είναι ότι οι Έλληνες για μια ακόμα φορά αρνούνται να ακούσουν για την ταμπακιέρα, αρνούνται να σταθούν στην προδοτική συμπεριφορά των πολιτικών τους εκπροσώπων -δεξιών κι αριστερών-, και δεν θέλουν να ξέρουν τίποτα σχετικά με το έγκλημα.
Το σημαντικό για αυτούς είναι ακόμα και τώρα το αν ο Βαρουφάκης ρώτησε τον Τσίπρα αν είναι ηλίθιος ή αν ο Βαρουφάκης είναι πολύ νάρκισσος ή λίγο.

Το να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να αποδοθεί δικαιοσύνη για το έγκλημα που συντελέστηκε με θύμα την δική τους την ζωή και τις ζωές των παιδιών τους, δεν είναι …του παρόντος.
Θα έρθει ο μεγάλος Κριτής κατά την Δευτέρα Παρουσία και θα τους κρίνει όλους.
Προς το παρόν, μπαλίτσα, realities, ειδεχθή εγκλήματα και έχει ο θεός.
Από όλα έχει ο θεός, ακόμα και Μακεδονία με ονοματεπώνυμο -σαν την Lila Pause- έχει.
Μονάχα δικαιοσύνη δεν έχει καθόλου.
Αλλά τι τον νοιάζει τον Ραγιά;
Θα ψηφίσει Τσίπρα για να μην βγει ο Μητσοτάκης και Μητσοτάκη για να φύγει ο Τσίπρας.
Θα ψηφίσει ξανά όλους αυτούς που σε μια οποιαδήποτε -λέμε τώρα!- πολιτισμένη χώρα του κόσμου θα έπρεπε να βρίσκονται ήδη στην φυλακή και να εκτίουν την πολυετή ποινή τους.
Φιλιά πολλά από την –πολύ περίεργο που κατοικείται από ανθρώπους– Εσπερία
Ηλίας

(Φίλε Ηλία, το μεγαλύτερο ψέμα που έχει ειπωθεί από τον Απρίλιο του 2010 -που η Ελλάδα προσέφυγε στο μηχανισμό στήριξης- μέχρι σήμερα, είναι πως η χώρα μας δεν είχε όπλα στις όποιες διαπραγματεύσεις. Είχε. Το ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν οφείλεται στο ότι η Ελλάδα είναι προτεκτοράτο ή χρεοδουλοπαροικία, όπως λέει ο Γιάνης Βαρουφάκης. Η χώρα ανήκει σε κάποιους αλλά αυτοί οι κάποιοι δεν είμαστε εμείς. Η χώρα έχει ιδιοκτήτες, και αυτοί δεν είμαστε εμείς. Ηλία, είχα τη χαρά να γνωρίσω πρόσφατα τον Γιάνη Βαρουφάκη. Είναι ένας άνθρωπος που ήθελα πολύ να γνωρίσω. Μεταξύ άλλων -με μεγάλο ενδιαφέρον-, μου είπε για την υπόθεση με τα ομόλογα των 27 δισ. ευρώ. Στη συνέντευξή του στον Ανδρέα Μαζαράκη στα Παραπολιτικά, ο Βαρουφάκης λέει πως υποσχέθηκε στον Ντράγκι να μην τα χρησιμοποιήσει ως όπλο, με αντάλλαγμα να μην του κλείσουν τις τράπεζες –αυτό ο Βαρουφάκης το ήξερε, το περίμενε και το είχε πει πριν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση και ο ίδιος υπουργός Οικονομικών-, και ο Ντράγκι του είπε πως θα κάνει ό,τι μπορεί, αν και δεν εξαρτάται μόνο από αυτόν. Ηλία, γιατί σου κάνει εντύπωση πως κανείς δεν ασχολείται με αυτό που λέει ο Βαρουφάκης για τα ελληνικά ομόλογα; Τι περίμενες, να επέμβει η Δικαιοσύνη; Μα, εδώ χρεοκόπησε η χώρα και δεν οδηγήθηκε κανείς στην Δικαιοσύνη. Η χρεοκοπία της χώρας αντιμετωπίστηκε σαν φυσικό φαινόμενο. Σαν σεισμός, σαν καταιγίδα. Κανείς υπεύθυνος για την χρεοκοπία. Ήταν το κακό το μάτι, η κακιά η ώρα. 
Φωνάζει η προδοσία στη χώρα που συνήθισε την προδοσία και οι προδότες ανακηρύσσονται εθνικοί ήρωες και εθνάρχες. Ηλία, εγώ ρώτησα τον Γιάνη Βαρουφάκη γιατί ασχολείται ακόμα. Γιατί δεν κάνει τη ζωή του και συνεχίζει να ασχολείται με το προτεκτοράτο. Δεν θα σου πω τι μου απάντησε. Αν κάποια στιγμή κάνω μια συνομιλία μαζί του, θα τον παρακαλέσω να ηχογραφήσω την απάντησή του, για να ακούσεις γιατί ασχολείται ακόμα. Ηλία, αν δεν έχεις διαβάσει το τελευταίο βιβλίο του Βαρουφάκη, διάβασέ το. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι έγινε best seller στο εξωτερικό, ούτε ότι ο Κώστας Γαβράς θέλει να το κάνει ταινία. Είναι ένα βιβλίο -με πραγματικά γεγονότα από κάποιον που τα έζησε- που σε κάνει να αντιληφθείς απόλυτα σε ποιο κόσμο ζεις και πώς παίρνονται οι αποφάσεις για τις ζωές μας. Βέβαια, δεν πρέπει οι Έλληνες να διαβάσουν το βιβλίο του Βαρουφάκη. Όπως του είπα -και γέλασε-, οι Έλληνες πρέπει να διαβάζουν βιβλία με χαροκαμένες μανούλες στον Εμφύλιο. Να είσαι καλά, Ηλία. Και κοίτα να πάρεις την ελβετική υπηκοότητα. Θα σου είναι χρήσιμη.)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου