Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020

Η μεγάλη πληγή

Αμορφωσιά για λίγο πάψε
να χτυπάς με το ραβδί
μπας και η Ελευθερία
ξαναπάρει το σπαθί.

(μοιρολόι του εθνικού μας ποιητή)

από pitsirikos

Η Κατερίνα Μονογυιού έχει μια πολύ μεγάλη παρέα

Η ομιλία της βουλευτίνας Κατερίνας Μονογυιού στη Βουλή προκάλεσε πολλά ειρωνικά σχόλια γιατί η κυρία Μονογυιού συλλάβιζε αυτά που διάβαζε και έμοιαζε σαν να είχε πάθει εγκεφαλικό.


Το θέμα ξεπερνάει την κυρία Μονογυιού και τα ειρωνικά σχόλια -για την περίπτωσή της- δεν αφήνουν να φανεί ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα.

Η κυρία Μονογυιού δεν είναι ο μόνος άνθρωπος στην Ελλάδα που δεν μπορεί να διαβάσει ένα απλό κείμενο.

Η Ελλάδα είναι γεμάτη από ανθρώπους που δεν μπορούν ούτε να μιλήσουν, ούτε να γράψουν, ούτε να διαβάσουν.

Δεν κρύβεται η βαριά αμορφωσιά που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία.

Δεν ξέρω πώς γίνεται να υπάρχουν σήμερα στην ελληνική κοινωνία τα περισσότερα πτυχία που υπήρξαν στην Ιστορία του Ελληνικού Κράτους, και να υπάρχουν τόσοι άνθρωποι που δεν ξέρουν καν ορθογραφία.

Δεν ξέρουν ορθογραφία, δεν ξέρουν τη σημασία των λέξεων, δεν καταλαβαίνουν τι διαβάζουν, δεν διαβάζουν ποτέ βιβλία αλλά είναι βέβαιοι πως τα ξέρουν όλα.

Δυστυχώς, τους συναντάς καθημερινά στα social media και σου κουνάνε και το δάχτυλο.

Για κάποιον ανεξήγητο λόγο, ενήλικες άνθρωποι -που δεν γνωρίζεις- θεωρούν πως έχεις την υποχρέωση να διαβάζεις τις ανοησίες που γράφουν στη σελίδα σου, και να τους μαθαίνεις με υπομονή ανάγνωση, ορθογραφία, τη σημασία των λέξεων, κατανόηση κειμένου, και άλλα τέτοια που οι άνθρωποι τα μαθαίνουμε στο δημοτικό.

Μπορείς να τους πεις πως είναι τέρμα ηλίθιοι. Μπορείς να τους μπλοκάρεις. Αυτό είναι καλύτερο γιατί γλιτώνεις χρόνο και δεν τους βρίσκεις ξανά μπροστά σου. Άσε που τους κάνεις και καλό, γιατί, αν τους μπλοκάρουν όλοι, παίζει να νιώσουν την ανάγκη να επιμορφωθούν, ώστε να πάψουν να είναι βούρλα.

Η Κατερίνα Μονογυιού είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα της γενιάς της.
Αμόρφωτοι, κυνικοί, αλαζόνες, φιλόδοξοι, αδιάφοροι και με θράσος.

Να θυμίσω πως ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δεν μπορούσε να μιλήσει αγγλικά αλλά συμπεριφερόταν σαν να τα μιλούσε άψογα.
Αν και θα μπορούσε να έχει έναν μεταφραστή -όπως κάνουν τόσοι και τόσοι πρωθυπουργοί και πρόεδροι άλλων χωρών- ο Αλέξης Τσίπρας προτίμησε να συμπεριφέρεται σαν να μιλάει και να καταλαβαίνει τα αγγλικά τέλεια.
Όσοι απορούν γιατί η περίφημη διαπραγμάτευση διήρκεσε 17 ώρες, ήταν επειδή ο Αλέξης Τσίπρας δεν καταλάβαινε τι του έλεγαν.

Πάντως, είναι εντυπωσιακό πως πολλοί Έλληνες ειρωνεύονται αυτούς που δεν μιλούν ξένες γλώσσες, ενώ οι ίδιοι δεν μιλούν ελληνικά.
Όσο για αυτούς που νομίζουν πως στη Βουλή βρίσκονται άνθρωποι που είναι μορφωμένοι, είναι προφανές πως δεν ξέρουν τι τους γίνεται.


Στη Βουλή στέλνεις τους χειρότερους -για να μην τους έχεις μέσα στα πόδια σου-, ενώ στη Βουλή ενός προτεκτοράτου στέλνεις τα κατακάθια της κοινωνίας γιατί οι βουλευτές σε ένα προτεκτοράτο είναι εντελώς διακοσμητικοί.

Ξέρετε κάποιον αξιοπρεπή άνθρωπο που θα δεχόταν να είναι βουλευτής στη Βουλή ενός προτεκτοράτου; Για να κάνει τι; Το κομοδίνο;
Το πρόβλημα δεν είναι οι αμόρφωτοι στη Βουλή.
Το πρόβλημα είναι οι αμόρφωτοι στην κοινωνία.

Όσο για αυτούς που κατηγορούν τους νέους πως είναι αμόρφωτοι και προβληματικοί, να θυμίσω πως οι νέοι εκπαιδεύονται -σε σχολεία και οικογένειες- που έχουν φτιάξει οι προηγούμενες γενιές.
Οπότε, στους νέους βλέπεις όλη την αναπηρία των γονιών τους και των παππούδων τους.

από pitsirikos

5 σχόλια:

  1. Καλημέρα. Πάντως είναι θετικό ότι ξέρει ο Ελληνικός λαός να διαβάζει. Νομίζω ότι το 1981 το 68% της εργατικής τάξης ήταν παντελώς αδύνατο να διαβάσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. akrat αν το σχόλιο δεν είναι ειρωνεία για τα χάλια μας,τότε δεν μιλάμε για το αν μπορεί να συλλαβίζει σε έκτακτη ανάγκη και δεν υπογράφει με σταυρό αλλά με μια καλικατζούρα,αλλά ΤΙ διαβάζει,ΠΟΣΟ διαβάζει,και ΤΙ καταλαβαίνει.Και ΓΙΑΤΙ.

      Διαγραφή
  2. Η αμορφωσιά όπλο στα χέρια των εξουσιαστών...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. As reported by Stanford Medical, It's really the ONLY reason this country's women live 10 years more and weigh on average 19 KG lighter than we do.

    (And by the way, it is not about genetics or some secret-exercise and really, EVERYTHING around "how" they are eating.)

    P.S, I said "HOW", not "what"...

    TAP this link to determine if this little test can help you release your real weight loss potential

    ΑπάντησηΔιαγραφή