Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Όταν οι δοσίλογοι ασελγούν και στο Ζεϊμπέκικο

Για άλλη μια φορά ντενεκέδες πολιτικοί κακοποιούν έναν σχεδόν ιερό χορό.Βιαστές και ασελγείς και ιερόσυλοι σ'εναν ολόκληρο λαό, δε θα σταματούσαν στο χορό.
Η είδηση που προκάλεσε την οργή παρατίθεται στο τέλος.
Πριν αρκετό καιρό, φίλος έγραφε και αναδημοσιεύουμε μετά το νέο κρούσμα βεβήλωσης.


"Ο εξευτελισμός ενός μοναδικού (και αυστηρά μοναχικού) χορού. Η χυδαιότητα που δεν μπορείς να αποφύγεις είναι πανταχού παρούσα. Σε κέντρα και ταβέρνες,σε γάμους και βαφτίσια,σε γιορτές και συνεστιάσεις αγίων οικογενειών,μα περισσότερο στη τηλεόραση. Η χυδαιότητα αυτή είναι το ακριβές παράλληλο της κοινωνικής μας εξαχρείωσης των τελευταίων τριάντα χρόνων,με πρωτοστατούντες πρωθυπουργούς , πολιτικάντηδες,και νεόπλουτους. Ως μίμηση αυτών διαπέρασε τα πουριτανικά μεσαία στρώματα,και κατέληξε στα αλλοτριωμένα και ευάλωτα λαϊκά. Έτσι όλοι μαζί το έθαψαν με παλαμάκια κάτω από τόνους σπασμένων πιάτων και πατημένων λουλουδιών.

Για το ζεϊμπέκικο έγραψε και μίλησε ο Γ.Τσαρούχης με την σοφία και τη εμπειρία του. Στο "αγαθόν το εξομολογείσθε" αναφέρει την εμπειρία του με πραγματικούς ζεϊμπέκηδες το 1934,και το χρονικό αυτού του χορού.Επίσης υπάρχει το εξαιρετικό βιβλίο του Θωμά Κοροβίνη "Οι ζεϊμπέκοι της μικράς Ασίας" πλούσιο σε πληροφορίες.

Θα σταθώ όμως στο Δ.Χαριτόπουλο και στο "Ημών των ιδίων" που μας θυμίζει μερικά σημαντικά πράγματα στο δοκίμιο "ο μοναχικός θρήνος"για το ζεϊμπέκικο.


"...Είναι η σωματική έκφραση της ήττας.Η απελπισία της ζωής..."


"..Δεν σαλτάρει δεξιά κι αριστερά,βρίσκεται σε κατάνυξη.."


"Το ζεϊμπέκικο δε σε κάνει μάγκα...Ο μάγκας είναι άντρας σεμνός,καλοντυμένος,και μοναχικός.."


"Το ζεϊμπέκικο δε χορεύεται σε γιορτές...είναι χορός μοναχικός"


"..Απαγορεύεται αυστηρώς σε γυναίκα να εκδηλώσει καημούς ενώπιον τρίτων. Αυτό μειώνει τον άντρα (της).Μια γυναίκα δεν είναι μάγκας,είναι θηλυκό ή τίποτα. Κι ένας άντρας πρώτα αρσενικό και μετά όλα τ'άλλα. Αυτό είναι το Αρχέτυπο.


"...Το ζεϊμπέκικο είναι κλειστός χορός,με οδύνη και εσωτερικότητα. Δεν απευθύνεται σε άλλους..."


"..Τα παλαμάκια που χτυπάνε οι φίλοι ή οι γκόμενες καλύτερα να λείπουν.Ο πόνος του άλλου δεν αποθεώνεται...καλύτερα να πιούνε στην υγειά του,δηλαδή να γιάνει ο καημός που τον έκανε να χορέψει"


Αφού ο χορός είναι μια αρχέγονη ανθρώπινη έκφραση όπως τόσες τελετές όταν είσαι θεατής σε εξευτελισμό και γελοιοποίηση μιας τελετής δεν θα αντιδράσεις??

Κι αν λοιπόν αντιδράσεις σ΄αυτή τη χυδαιότητα θα είσαι τουλάχιστον ιδιότροπος.
Υ.Γ.μη τολμήσετε να πείτε σε γυναίκα ότι το ζεϊμπέκικο της αφαιρεί την θηλυκότητα της και το τσιφτετέλι δεν της την προσθέτει....."


------------------ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΚΑΤΩΘΙ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ----------

Πάρτι έδωσε το βράδυ του Σαββάτου ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Παπαδόπουλος, στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση, στη οδό Μασσαλίας, για την ονομαστική του γιορτή. Στο πάρτι υπήρχε και ζωντανή ρεμπέτικη μουσική από... δύο νεαρούς μέλη της ΔΗΜΑΡ. Ο ένας έπαιζε μπουζούκι και ο άλλος ακορντεόν. Όπως αναφέρει το "Βήμα", το πιο εντυπωσιακό που συνέβη στο πάρτυ ήταν το ζεϊμπέκικο που χόρεψε η πρώην υπουργός του ΠαΣοΚ κυρία Αννα Διαμαντοπούλου υπό τους ήχους του ζεϊμπέκικου της Ευδοκίας: «Είναι ένας ελληνικός χορός, το ζεϊμπέκικο είναι άλλωστε χορός της χαρμολύπης», έλεγε αργότερα η κυρία Διαμαντοπούλου.
Την πρώην υπουργό του ΠαΣοΚ παρακολουθούσε να χορεύει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτης Κουβέλης ο οποίος στη συνέχεια έριξε και αυτός μια στροφή στο πάρτι του πιστού συνεργάτη του. Ήταν παρόντες σχεδόν το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ και τα στελέχη της, ανάμεσα στους οποίους οι κ.κ  Ν. Τσούκαλης, Γρ. Ψαριανός, Σπ. Λικούδης, Ν. Μπίστης, ο βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Σάκης Οικονόμου, ο πρώην υπουργός του ΠαΣοΚ κ. Χρ. Πρωτόπαπας ενώ γύρω στα μεσάνυχτα έκανε την εμφάνισή του και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας ο οποίος είχε σύντομη συνομιλία με τον κ. Κουβέλη λέγοντας ότι θα πρέπει να βρίσκεται την Κυριακή το πρωί στο γραφείο του για το θέμα της επαναγοράς των ομολόγων. Επίσης, παρόντες ήταν η κυρία Αλεξία Μπακογιάννη, ο αδελφός της δήμαρχος Καρπενησίου κ. Κώστας Μπακογιάννης αλλά και αρκετοί δημοσιογράφοι κυρίως τηλεοπτικοί. Το πάρτι τελείωσε τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Κυριακής
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Ελπίζω η κόρη του αξέχαστου Μάνου Λοϊζου,όπως απαγόρεψε στο Πασόκ να χρησιμοποιεί το τραγούδι "Καλημέρα ήλιε" , να απαγορέψει και στα τσόλια να χοροπηδάνε με το ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου