Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Όταν η Γερμανία έχει φαγούρα

από hard-dog

Όταν η Γερμανία έχει φαγούρα

Η ΜΟΙΡΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΚΑΙ Η ΜΟΙΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΑ ΒΟΥΒΑΛΙΑ ΤΟΥ ΒΑΛΤΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΤΡΑΧΙΑ 

Δύο και σήμερα απέμειναν ώς την ορκωμοσία του Τραμπ για να φορέσει ο πιο παράδοξος Αμερικανός πρόεδρος το στέμμα τού νέου πλανητάρχη και να περιβληθεί την τήβεννο του παγκόσμιου κριτή και δικαστή. Αυτά επισήμως. Γιατί ανεπισήμως ο Ντόναλντ έπιασε δουλειά με την πρώιμη 
συνέντευξή του και οι απανταχού πιστοί (και εξωφρενικοί) οπαδοί του εκτοξεύτηκαν από τις θέσεις τους σαν να πανηγύριζαν γκολ νίκης στο τελευταίο δευτερόλεπτο.

Εδώ που τα λέμε, ωραία τα έχωσε στην αυτοκράτειρα της ηπείρου: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει γίνει κατά βάση όχημα επιβολής της Γερμανίας», είπε. Δεν είναι ψέματα, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις σημασία δεν έχει τι λέγεται αλλά ποιος το λέει. Και το να γίνεται αυτός ο κύριος υπερασπιστής τής ελευθερίας της ηπείρου, δεν είναι ό,τι καλύτερο θα θέλαμε. Είναι, όμως, «κάτι» το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι, και κυρίως οι Γερμανοί, ταράχθηκαν με την επίθεση Τραμπ. Και, ακόμα, είναι «κάτι» που οι ίδιοι πήραν και μερικά δυσάρεστα αμερικανικά μηνύματα για τα υπερατλαντικά οικονομικά τους συμφέροντα –για την αυτοκινητοβιομηχανία τους εν προκειμένω.

Ανάμεσα στη συγχορδία κακαρισμάτων που ακούγονται από όλες της χώρας της Ευρώπης απέναντι στο «κάνω ό,τι θέλω» τής Γερμανίας, παίρνεις ευχάριστα την επίθεση του Τραμπ και ας μην είναι ο ίδιος ευχάριστος. Τα λόγια Τραμπ, και μόνο τα λόγια, είναι το, ας το πούμε, θετικό της ιστορίας. Το αρνητικό είναι ότι έπιασε φαγούρα τη Γερμανία. Και όταν η Γερμανία τρώγεται, ξύνεται η υπόλοιπη Ευρώπη. Ήδη, ο τέως πρωθυπουργός της Γαλλίας, ο Μανουέλ Βαλς, ερμήνευσε τα λόγια τού Τραμπ κατά των Γερμανών ως «κήρυξη πολέμου στην Ευρώπη»! Όπως και να έχει, με αυτήν την κόντρα των βουβαλιών στον βάλτο του Κόσμου (δηλαδή γερμανοκρατούμενη Ευρώπη κατά τραμπουκοκρατούμενης Αμερικής), το πιθανότερο είναι να την πληρώσουν τα βατράχια.

Προς το παρόν έχουμε τη δήλωση της κυρίας Μέρκελ που είπε ότι «οι Ευρωπαίοι κρατούν τη μοίρα τους στα χέρια τους». Και οι Γερμανοί , θα πούμε εμείς, κρατούν τη μοίρα τη δική μας στα πόδια τους. Κάτω από την μπότα συγκεκριμένα, για να παραπέμψουμε σε ιστορικούς συνειρμούς.

Διον, Βραϊμάκης
(Δημοσιεύεται στη Live Sort της Τετάρτης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου