Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Ερωτολογικά 1-Περιπέτειες αναζητήσεων

Ως "ερωτολογία" διεθνώς προσδιορίζεται στη γραμματεία κάθε γραπτό που ασχολείται ή αναφέρεται ή περιλαμβάνει  υλικό που αφορά το σεξ.Είναι ένας ευρύς τομέας που καλύπτει από την αρχαιότητα π.χ.Αριστοφάνη,Παλατινή Ανθολογία,Αλκίφρονος επιστολές,Λατίνους πχ Οβίδιος, Βυζάντιο π.χ.Προκόπιος, μεσαίωνα,Αναγέννηση π.χ.Αρετίνος ,και στα νεότερα χρόνια από Σαντ και Καζανόβα έως σημερινά "λογοτεχνήματα" που είχαμε πρόσφατα παρουσιάσει κάποια ως Βιβλία σεξοκροκέτες

Από τα τέλη του 19ου αιώνα το μέρος που αφορά το λαϊκό πολιτισμό πάντα σχετικό με το σεξ (παροιμίες,τραγούδια,χρηστικά αντικείμενα,βοτάνια,μάγια,βρισιές,έθιμα, κλπ) εντάσσονται στη Λαογραφία.
Στην Ελλάδα δυστυχώς λόγω καθυστέρησης,σεμνοτυφίας,λογοκρισίας και απολυταρχίας άργησε πολύ να γίνει δεκτό στην πανεπιστημιακή λαογραφία (Πολίτης,Κυριακίδης κλπ) με αποτέλεσμα να υπάρχει τεράστια απώλεια υλικού (ιδιαίτερα τολμηρών δημ.τραγουδιών) που χάθηκαν για πάντα.

Ακόμη χειρότερη η κατάσταση στη λεξικογραφία έως το 1950 όπου δεν καταγράφονταν οι περισσότερες "τολμηρές και άσεμνες" λέξεις ιδιαίτερα οι λαϊκές/δημοτικές/ιδιωματικές.
Υπήρχαν όμως ελάχιστοι φωτισμένοι λόγιοι εκτός πανεπιστημίου που από γνώση μεράκι και σωστή κρίση κατέγραψαν και διέσωσαν ένα μέρος του σπουδαίου αυτού υλικού.

Ένα τέτοιο ειδικό λεξικό επονομαζόμενον "Κώδιξ ερωτολογίας-λεξικογραφική κοινωνιολογική εγκυκλοπαίδεια"που εκδόθηκε το 1933 αναζητούσα καιρό.Υπήρχε σε παλαιοβιβλιοπωλείο αλλά σε  υψηλή τιμή.Άλλωστε το έχουμε ξαναπεί,πουλάνε σπανιότητα και όχι βιβλία.

Από τις αναζητήσεις  μου το εντόπισα να υπάρχει σε κάποιο "περίεργο"μαγαζί σε υποβαθμισμένη κεντρική περιοχή.'Επρεπε όμως να πάω να το πάρω ο ίδιος και να πληρώσω μετρητοίς.
Ένα απόγευμα ξεκίνησα όλο χαρά που άλλο ένα ενδιαφέρον και σπάνιο βιβλίο έφτασε στα χέρια μου από δρόμους περίεργους.

Στη διεύθυνση που είχα υπήρχε μια μικρή πόρτα  και μια σκάλα που οδηγούσε σε έναν υπόγειο διάδρομο.Υπήρχαν 2 μαγαζιά σε ένα, με κορυφαίο παρακμιακό ντεκόρ του '80.
Αριστερά το παλαιοπωλείο,δεξιά....το sex shop.Tα είχε ένα ευγενέστατο ζευγάρι μεσήλικων.Ο άντρας το παλαιοπωλείο όπου το απαύγασμα του ιστορικού κιτς δεκαετιών.Σπεσιαλιτέ του ήταν οι πολυέλαιοι και τα αγαλματίδια.Τι αντίκρισα και τι πολιτιστικό σοκ υπέστην ο μικρός εξερευνητής,αδυνατώ να περιγράψω.Με ενημέρωσε ότι το βιβλίο υπάγεται στο εμπόρευμα του sex shop και με οδήγησε στη σύζυγο.Ευγενέστατη η κυρία είπε ότι μου κάνει έκπτωση,γιατί είναι παλιό,χοντρό,στη καθαρεύουσα,και δεν έχει εικόνες με αποτέλεσμα κανείς από τους πελάτες να μη το θέλει.Ενώ αντίθετα ΄πουλάει πολύ -και το προτείνει- η δική της εμπορική κορωνίδα που είναι σερβίτσιο φαλλών από το Μπαλί που μπορείς να πιεις από γρανίτα Νο 7 έως Σάκε.Πρόσθεσε ότι θα μου έκανε καλή τιμή.
Με πρόφαση ότι δεν κρατούσα αρκετά χρήματα κι ότι οι εξαιρετικές συλλογές τους χρειάζονται χρόνο άρα σίγουρα θα ξαναπεράσω τώρα που γνωριστήκαμε έφυγα με το λεξικό σε διακριτική συσκευασία του sex shop.

Αυτά σαν μεζεδάκι,για τον υπέροχο κόσμο της αναζήτησης παλαιών βιβλίων.

Και μικρό-light δωράκι από το λεξικό που δε θα βρείτε με γκουγκλαρίσματα

ιμεροδερκής= όστις κυττάζει με επιθυμητικόν,ερωτικόν βλέμμα,το κοινόν "λιγόνει τα μάτια"

ιμερώπις=η κοιτάζουσα με πόθον,ερωτικόν βλέμμα.


αιμυλία=θωπεία,γλυκύτης εν τω λέγειν,κοσμιότης

αίμυλος-η-ον=μειλίχιος,θωπευτικός,χαριτολόγος,θελκτικός

προσοχή,όλα με δασεία.


4 σχόλια:

  1. Δεν φαντάζομαι να είχε ένα και μοναδικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν λες για το βιβλίο,φυσικά είχε ένα και μοναδικό που αδέσποτο το άμοιρο ξέπεσε στο sex shop.
      Aν όμως αναφέρεσαι στο σερβίτσιο πρέπει να προλάβεις γιατί έχει γίνει ανάρπαστο.Για δώρο πως σου φαίνεται?

      Διαγραφή
  2. Λυσιππε,χτυπας ,κατακαρδα!! ΑΧ...αυτη η αναζητηση ενος βιβλιου!! ΑΧαχ και η αποκτηση του!! Με την υγεια σου,να το χαρεις!!
    Κατα τα αλλα;.....Βρε ,οτι και να κανουν..."ο νους μας,ειναι αληταριο...που ολο θα δραπετευει"!! Και "ειμαστε ακομα ζωντανοι" και ερωτολογουμε!!!! Καλα,να το μαθει ο Χαρδουβελης.....να παθει εγκεφαλικο!! Μην μου μπουν ιδεες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχω ζήσει μοναδικές εμπειρίες κατά την αναζήτηση εξαντλημένων βιβλίων και υποθέτω και όλοι όσοι ασχολούνται με το σπορ.
      Κατά τ'άλλα η φτώχεια θέλει καλοπέραση...

      Διαγραφή