Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

Γυναίκα στους αμμόλοφους




Το 1964 στην μακρινή Ιαπωνία ο Χιρόσι Τεσιγκαχάρα κάνει την ταινία "Γυναίκα στους αμμόλοφους" (SUNA NO ONNA / WOMAN IN THE DUNES) από το βιβλίο του συμπατριώτη του  Κόμπο Αμπε.
Η ταινία εντυπωσίασε στη δύση και απέσπασε πολλές διακρίσεις και το βραβείο κριτικών στις Κάννες.






Δάσκαλος ερασιτέχνης εντομολόγος νυχτώνει σε αμμώδη περιοχή που ερευνά και αναζητά κατάλυμα για  να διανυκτερεύσει,Κάτοικοι της περιοχής τον οδηγούν στο σπίτι νέας γυναίκας που θα τον φιλοξενήσει.
Την επόμενη μέρα που σκοπεύει να φύγει διαπιστώνει ότι βρίσκεται σε μια περίεργη αιχμαλωσία....


Η ταινία  ΕΔΩ

Θα υπάρχει κάτω δεξιά στη ταινιοθήκη














Ήταν πρόταση-επιθυμία της φίλης Rosa Mund την οποία ευχαριστούμε για την εξαιρετική επιλογή.


4 σχόλια:

  1. Α, Λύσιππε, σ' ευχαριστώ πολύ που ανιδιοτελώς πραγματοποιείς τις επιθυμίες μου, με τόση μεγαλοψυχία, σαν το καλό τζίνι του παραμυθιού. Με συγκινείς.

    Την τελευταία εβδομάδα δεν είχα internet+τηλέφωνο λόγω κακοκαιρίας. (Αναρωτιέμαι γιατί δεν μειώνουν κατά 1/4 και το μηνιαίο λογαριασμό, αφού η Forthnet δεν παρέχει καμιά υπηρεσία αυτές τις ημέρες, με δική της ευθύνη).

    Ως εκ τούτου, τώρα είδα την ανάρτησή σου και θα απολαύσω οσονούπω την περιπόθητη ταινία. Εννοείται ότι έχω διαβάσει και το βιβλίο.
    Θα σου πω εντυπώσεις εν ευθέτω λοιπόν...

    ΥΓ. Λατρεύω το Τζιακομέτι, που δημιουργούσε μέσα σε άθλιες συνθήκες απόλυτης ένδειας τις επιμηκυμένες μορφές του. Το έργο του σε μια πρώτη ανάγνωση δίνει την εντύπωση πως είναι εμπνευσμένο από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, δε νομίζεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. -Η επιλογή ήταν πολύ καλή.Αν δεν είχα αυτή την άποψη μάλλον δεν θα την ανέβαζα.Έτσι και εγώ θα πρέπει να σε ευχαριστήσω για την πρόταση σου.
    -Δοκίμασε να αλλάξεις πάροχο...
    -Τα μεγάλα έργα τέχνης έχουν το χαρακτηριστικό της πολυδιάστατης ερμηνείας.ΤουΤζακομέτι για παράδειγμα η αίσθηση σου αν και δεν οφείλεται σε εμπειρίες τέτοιες του δημιουργού, συναντά την άποψη του Ζενέ"...τι θα απομείνει από τον άνθρωπο όταν αποσυρθούν τα προσωπεία..."
    Έχει βαρύτητα και η γνώση των εντυπώσεων των άλλων γιατί διευρύνει τις δικές μας δυνατότητες.Το βιβλιαράκι αυτό με βοήθησε να δω σημαντικά πράγματα που δεν είχα προσέξει παλιότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ταινία έδωσε σχήμα και μορφή στις εικόνες της φαντασίας μου και σε όσα ένιωσα.
      Απλώς, αριστούργημα.

      Αν δε βαριέσαι, κοίτα μια πολύ ωραία κριτική. Όταν τη διάβασα, μου φάνηκε ότι το σχόλιό μου περιττεύει.
      http://aueb-film-club.blogspot.gr/2008/08/suna-no-onna.html

      Διαγραφή