Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Τα βρήκα μπροστά μου...

Συνήθως όταν πηγαίνω στα βιβλιοπωλεία ή παλαιοβιβλιοπωλεία για 1-2 συγκεκριμένα βιβλία που έχω στο μυαλό μου,φεύγω με 7-8.Βρίσκω μπροστά μου κάποια  (προσφορές ή νέες εκδόσεις ή ξεχασμένες αναζητήσεις) και ενδίδω στο πειρασμό να τα πάρω στη φωλιά μου.







Στη νουβέλα αυτή ο Λ.Αντρέγιεφ (1871-1917)παρουσιάζει τις τελευταίες μέρες και ώρες 7 καταδικασμένων σε απαγχονισμό.
Οι πέντε είναι νέοι και νέες μιας επαναστατικής ομάδας οι άλλοι δύο ποινικοί κατάδικοι.Μπροστά στο βέβαιο θάνατο και το μέγα άγνωστο τίποτα δεν είναι ίδιο με πριν.
Βασίζεται σε πρόσωπα και γεγονότα πραγματικά.

σελ.143











Αφήγημα για το ερωτικό περιθώριο της Θεσσαλονίκης του '80.Τα λαδάδικα, οι γύρω περιοχές και άλλα στέκια.Φυλές και άτομα ιδιαίτερα.Ήθη και έθιμα αφανούς αστικού τοπίου.Δεν υπάρχουν πλέον και η καταγραφή τους είναι μια σημαντική μαρτυρία.
σελ.58










"Όταν εσείς κύριοι δικαστές δικάζετε κάποιον για κλοπή,δεν τον ρωτάτε πόσον καιρό είναι άνεργος.πόσα παιδιά έχει,ποιες μέρες της βδομάδας έφαγε και ποιες δεν έφαγε.Τον στέλνετε στη φυλακή χωρίς περισσότερες συζητήσεις...."
Φιντέλ Κάστρο


"Οι κυβερνήσεις-μαριονέτες δεν μπορούν ν'αντιπαρατεθούν στις διαταγές του αφεντικού...Ένας λαός χωρίς μίσος δε μπορεί να θριαμβεύσει πάνω σε έναν κτηνώδη εχθρό..."
Τσε Γκεβάρα

σελ.43




Εκδόθηκε στη Ιταλία το 1980 και κυκλοφόρησε σε όλη την Ευρώπη.Εξετάζει και αποδεικνύει ότι τα κύματα "τρομοκρατίας" που σάρωσαν την χώρα τη δεκαετία του '70 ήταν απόλυτα ελεγχόμενα από πολιτικούς υψηλά ιστάμενους,κρατικούς μηχανισμούς,μυστικές υπηρεσίες εγχώριες και ξένες,με εμπλεκόμενους,τα κόμματα, και την οικονομική ολιγαρχία. Η διαπίστωση "ό,τι είναι δομημένο ιεραρχικά, είναι εύκολο σε κάθε είδους διάβρωση εκ των έσω ιδιαίτερα τα κόμματα και οι οργανώσεις" επιβεβαιώνεται διεθνώς και συνεχώς.
.Πέραν των πολιτικών θέσεων αφελούς αριστεριστή του συγγραφέα περί επαναστατικού προλεταριάτου,επιβεβαιώνει ότι ο μόνος τρομοκράτης είναι το κράτος με τους δαιδαλώδεις μηχανισμούς του που  δρα ανεξέλεγκτα πέραν οποιασδήποτε "αστικής"νομιμότητας ή ηθικής ,αδίστακτο ακόμη και για μακελειό αθώων όπως στην πλατεία Φοντάνα το 1969 για να εξυπηρετήσει τους σκοπούς του..Το βιβλίο και ο συγγραφέας δέχθηκαν πολλές διώξεις με γελοίες κατηγορίες χωρίς όμως να καταφέρουν την καταδίκη και εξαφάνιση τους.










Το έργο ανέβηκε το 1979 από το "Θέατρο τέχνης".Μια πικρή κωμωδία για τους πολιτευτές,κομματάρχες και κομματόσκυλα που πάντα θα είναι επίκαιρη η αχρειότητα τους στο Ελλαδιστάν.















Ο Κάλντγουελ από τους Αμερικανούς συγγραφείς που τους απασχολεί η κοινωνική και οικονομική εξαθλίωση αλλά προβάλλουν και την ανάγκη αντίδρασης των "αδυνάτων".
Περισσότερο γνωστός από τα "Καπνοτόπια" μιλάει για την εξαχρείωση ατομική και συλλογική που χαρακτηρίζει τον αμερικανικό Νότο σε μια συγκαλυμμένη νόμιμη δουλοπαροικία.

Ιστορία ενός νέου ζευγαριού καταρρέουσας οικογένειας πρώην δουλοκτητών με την ψυχοπαθολογική προσωπικότητα του νέου συζύγου ως ανεξέλεγκτου αφέντη....

Τίτλος πρωτοτύπου " A House in the uplands"

σελ.141











Τον αγαπημένο παιδιόθεν Ιούλιο Βερν τον έχουμε διαφορετικά στο μυαλό μας οι περισσότεροι.Να όμως ένας άλλος Βερν με αυτή τη μικρή νουβέλα.Παραλλαγή του μοτίβου του Φάουστ, θέτει
ερωτήματα για την τεχνική ανάπτυξη στα όρια της ηθικής,της δόξας ή του κέρδους που ανέκυπταν στην εποχή του και συνεχίζουν να είναι ερωτήματα για πολλούς.
σελ.67

2 σχόλια:

  1. .Ένας λαός χωρίς μίσος δε μπορεί να θριαμβεύσει πάνω σε έναν κτηνώδη εχθρό...


    =========

    'Εται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Τσε ξέρει πολύ καλά.Το έζησε σε πολλές εκδοχές και το πλήρωσε τελικά

      Διαγραφή