Ακόμη μια Πρωτομαγιά που ΔΕΝ άλλαξε τίποτα.
Χωρίς Συλλογικές συμβάσεις και με ανέργους στρατιές που ΔΕΝ δικαιούνται τίποτα παρά μόνο στο μέλλον,αν και εφόσον....κάποια κουπόνια σίτισης.
Οι εργοδότες συνεχίζουν κανονικότατα να λιώνουν και να μη πληρώνουν τους εργαζόμενους.Κανείς δεν τους ενοχλεί.
Πάμε πάλι απ' την αρχή.
Τουλάχιστον να τιμήσουμε αυτούς που χρόνια πολλά πάλεψαν και μάτωσαν και ότι κέρδισαν μας το άφησαν,αλλά ως ανάξιοι εμείς επιτρέψαμε να χαθούν σε λίγες μέρες.
Χωρίς Συλλογικές συμβάσεις και με ανέργους στρατιές που ΔΕΝ δικαιούνται τίποτα παρά μόνο στο μέλλον,αν και εφόσον....κάποια κουπόνια σίτισης.
Οι εργοδότες συνεχίζουν κανονικότατα να λιώνουν και να μη πληρώνουν τους εργαζόμενους.Κανείς δεν τους ενοχλεί.
Πάμε πάλι απ' την αρχή.
Τουλάχιστον να τιμήσουμε αυτούς που χρόνια πολλά πάλεψαν και μάτωσαν και ότι κέρδισαν μας το άφησαν,αλλά ως ανάξιοι εμείς επιτρέψαμε να χαθούν σε λίγες μέρες.
Σταύρος Καλλέργης (1865-1926) |
Συλλογικές συμβάσεις,όταν δεν κάνουν τίποτα ούτε για τις Κυριακές επειδή το διατάζουν τα Mall του Λάτση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά λες.Από την αρχή ξαναπάμε.Αυτή η φιλελε αριστερά είναι απάτη.
Όταν μια κυβέρνηση δεν θέλει ή δε μπορεί να καθορίσει ούτε το ωράριο καταστημάτων,μπορούμε να κάνουμε κάθε αυτονόητη υπόθεση για πολλά.
ΑπάντησηΔιαγραφήάμα φίλτατε σου πω την κατάσταση της εργατικής τάξεως του κλάδου μου .... την κατάσταση του σωματείου μου ........ αχ είμεθα να μας κλαιν οι ρέγκες...
ΑπάντησηΔιαγραφήθέλει δουλιά
οι συλλογικές συμβάσεις.... είναι προς συζήτηση ..... τι να τις κάνει κανείς...
τες πάντων....
αυτό το κουβέρνο το στείλαμε πάνω για να μην πλερώσουν τα χρεωστούμενα οι πλούσιοι και μετά μας στείλουν σπίτι τον λογαριασμό.... ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ.... και εμείς από πίσω....
εμείς ένα καθήκον έχουμε ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΟΥΜΕ ΣΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ και να πα να ...... η κυβέρνηση .... ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΚΟΥΡΕΨΕΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ?? αυτό μόνο....
ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΟΤΑΝ ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΔΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΠΛΕΡΩΘΙΕ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΣΤΟΥΣ ΚΟΥΤΟΦΡΑΓΚΟΥΣ... αλλά το κενό που τότε θα γίνει ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς θα είναι ΤΡΟΜΕΡΟ... και το ξέρουν ΟΛΟΙ ΑΥΤΟ
Ποιά σωματεία και ποιούς εργατοπατέρες ωρέ akrat?Δεν ξέρουμε πως δουλεύει η μηχανή?
ΔιαγραφήΓεια σου, Λύσιππε!... Παραθέτω την ανάρτησή μου στο fb για την Πρωτομαγιά:
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρωτομαγιά του ’36… Η ιστορία του «Επιταφίου», του Γ. Ρίτσου
Πρωτομαγιά του ’36 οι απεργιακοί αγώνες πολλών εργατικών κλάδων στη Θεσσαλονίκη, που ξεκίνησαν το Μάρτη, κλιμακώνονται την Πρωτομαγιά, με πανεργατική απεργία διαρκείας και παλλαϊκά συλλαλητήρια του λαού της Θεσσαλονίκης, τα οποία συνεχίζονται και τις επόμενες μέρες. Θορυβημένοι από τον παλλαϊκό ξεσηκωμό οι εκμεταλλευτές των εργατών και η κυβέρνηση διατάσσουν τη Χωροφυλακή να στήσει, στις 8 του Μάη, πολυβολεία σ” όλη την πόλη. Στις 9 του Μάη η Χωροφυλακή χτυπάει στο ψαχνό τους απεργούς. Ο πρώτος νεκρός ήταν ο κομμουνιστής αυτοκινητιστής Τάσος Τούσης. Οι σύντροφοί του ξηλώνουν μια πόρτα και τοποθετούν πάνω της τη σορό του νεκρού. Η μάνα του Τάσου Τούση, που ήταν στη διαδήλωση, για να προφυλάξει την, επίσης, απεργό κόρη της, βλέπει το νεκρό γιο της, τρέχει, γονατίζει και οδύρεται πάνω από τη σορό του. Κάποιος περνά και φωτογραφίζει τη συνταρακτική εικόνα. Στις 10 του Μάη η φωτογραφία αυτή δημοσιεύεται στο «Ριζοσπάστη».
Την ίδια μέρα, ο Γιάννης Ρίτσος βλέπει στο «Ρ» τη φωτογραφία και συγκλονίζεται. Η πένα του άγρυπνη ένα μερόνυχτο, σταλάζει στο χαρτί, με δεκατέσσερα ποιήματα, το θρήνο της μάνας του δολοφονημένου εργάτη. Στις 11 Μάη ο ποιητής -συνεργάτης του «Ρ» από το 1932- στέλνει με τον σύντροφό του Ευθύφρονα Ηλιάδη, τρία από τα δεκατέσσερα θρηνικά ποιήματά του. Στις 12 Μάη ο «Ρ» δημοσιεύει τα τρία ποιήματα, με γενικό τίτλο «Μοιρολόι».
Τα τρία δημοσιευμένα ποιήματα και η συνέχιση της αιματοχυσίας των εργατών στη Θεσσαλονίκη συνταράσσουν τους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη». Στο μεταξύ, ο Ρίτσος στέλνει στο «Ρ» και τα άλλα έντεκα ποιήματά του. Λίγες μέρες αργότερα, ο «Ρ» ανακοινώνει ότι στις 29 Μάη στο περιοδικό της ΟΚΝΕ, «Νεολαία», θα δημοσιευτεί ένα ακόμη ποίημα από το «Μοιρολόι», ενώ στις 23 και 25 Μάη αναγγέλλει ότι «σε λίγες μέρες» από τις εκδόσεις του «Ρ» θα κυκλοφορήσει βιβλίο με τα δεκατέσσερα ποιήματα του Ρίτσου, με τίτλο «Επιτάφιος».
Στις 8/6/1936, μαζί με άλλες εκδόσεις του «Ρ», κυκλοφορεί σε 10.000 αντίτυπα και ο «Επιτάφιος» -«(Τραγούδια για το μακελειό της Θεσσαλονίκης)». Το εξώφυλλο του βιβλίου εικονογραφήθηκε με ξυλογραφία του χαράκτη Λυδάκη.
Σε ελάχιστο διάστημα από το «Λαϊκό Βιβλιοπωλείο» πουλήθηκαν 9.750 αντίτυπα του «Επιταφίου». Λόγω της μεγάλης ζήτησης, ο «Ρ» ετοίμαζε και δεύτερη έκδοση του βιβλίου. Δεν πρόλαβε, όμως. Τα όργανα της μεταξικής δικτατορίας, έσπευσαν και άρπαξαν από το «Λαϊκό Βιβλιοπωλείο» τα 250 απούλητα αντίτυπα. Τα απούλητα αντίτυπα και όσα αντίτυπα εντοπίστηκαν σε σπίτια διωκόμενων κομμουνιστών, μαζί με άλλα βιβλία που απαγόρευσε η μεταξική δικτατορία, κάηκαν από τα όργανά της μπροστά στους Στύλους του Ολυμπίου Διός.
Ούτε όμως η πυρά, ούτε οι μακρόχρονες, απάνθρωπες διώξεις των αγωνιστών της ελληνικής εργατιάς από ντόπιους και ξένους φασίστες μπόρεσαν να εξαφανίσουν αυτόν τον αριστουργηματικό θρήνο μαζί για τους αγώνες και τις θυσίες της εργατιάς. Όσο κι αν προσπάθησαν οι εχθροί της να ξεστρατίσουν την Πρωτομαγιά, να σβηστεί η μνήμη των ηρώων της, δεν τα κατάφεραν, όπως τραγουδά και ο ποιητής διά στόματος της μάνας του Τάσου Τούση.
Υ.Γ. Η φετινή εργατική Πρωτομαγιά, βρίσκει τους Έλληνες εργαζόμενους και σχεδόν ολόκληρη την ελληνική κοινωνία εξαθλιωμένη, αντιμέτωπη με τη μεγάλη ανεργία και με την απώλεια βασικών εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Αλλά βρίσκει τη χώρα μας και με μια νέα αριστερή κυβέρνηση που αγωνίζεται για την ανατροπή των δυσβάσταχτων μνημονιακών μέτρων των κυβερνήσεων του παρελθόντος. Αυτή την ιστορική μέρα ενώνουμε τις δυνάμεις μας με ολόκληρη την ελληνική κοινωνία που παλεύει ενάντια στη φτώχεια και στην εξαθλίωση, στις αδικίες, στις διακρίσεις, στη ξενοφοβία, στο ρατσισμό. Για να γίνουν οι ηττημένοι του χθες νικητές του αύριο!
Ευχαριστούμε Γιάννη για τα σημαντικά στοιχεία μιας εποχής που σχετίζεται με το καλύτερο έργο του Ρίτσου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜένοντας όμως στη φετινή πρωτομαγιά,αναπόφευκτα μπαίνει το ερώτημα: πως ονομάζεται αριστερή μια κυβέρνηση που 3 μήνες δεν έκανε τίποτα ουτε καν για την μερική επαναφορά της καταργημένης εργατικής νομοθεσίας που ίσχυε επί δεξιού Καραμανλή.