Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Οι πρώτες έγχρωμες Ελληνικές φωτογραφίες(Αυτοχρωμίας)

Οι πρώτες ελληνικές φωτογραφίες με την (τότε) νέα μέθοδο της "αυτοχρωμίας" που έχω υπόψη μου,είναι του 1913.Υπάρχουν στο λεύκωμα "Ο Αυτοχρωμικός Άθως"που εκδόθηκε πριν αρκετά χρόνια με φωτογραφίες Γάλλων την περίοδο 1913-1918.

Υπάρχουν όμως και μερικές άλλες που επίσης χρονολογούνται το 1913 και δεν έχουν εκδοθεί. Σήμερα παρουσιάζουμε τρεις απ' αυτές. Δε γνωρίζω ποιος τις έκανε,από τη θεματική τους όμως υποθέτω μάλλον  ξένος και πιθανότατα κάποιος από τους φωτογράφους του λευκώματος για τον Άθω.















 Οι αδελφοί Lumière αρχικά επεξέτειναν την εταιρεία κατασκευής φωτογραφικών πλακών που ίδρυσε ο πατέρας τους Antoine Lumière, τη δεκαετία του 1870, και το 1903, έπειτα από μία δεκαετία πειραματισμών, κατέθεσαν την πατέντα της πρώτης επιτυχημένης εμπορικά έγχρωμης τεχνικής, την οποία ονόμασαν αυτοχρωμία (autochrome). Είναι πιθανό ότι η επιλογή του πρώτου συνθετικού αυτός έγινε για να τονίσει το «αυτόματον» της μεθόδου. Πράγματι, η αυτοχρωμία έδινε θαυμάσιες έγχρωμες διαφάνειες με μια διαδικασία έκθεσης και επεξεργασίας τόσο απλή όσο αυτή που απαιτούνταν για την παραγωγή ασπρόμαυρων διαφανειών. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι, σε αντίθεση με την απλή μέθοδο χρήσης του υλικού, η κατασκευή των αυτόχρωμων πλακών απαιτούσε μια ιδιαίτερα σύνθετη τεχνολογικά βιομηχανική διαδικασία, την οποία οι αδελφοί Lumière τελειοποιούσαν με συνεχείς βελτιώσεις ως το 1907. Ενδεικτικό της επιτυχίας της μεθόδου είναι η παραγωγή αυτόχρωμων πλακών ως και τη δεκαετία του 1950, στη διάρκεια της οποίας η αυτοχρωμία εκτοπίστηκε οριστικά στην αγορά από σύγχρονα έγχρωμα φιλμ τα οποία βασίζονται στη χρωμογενή εμφάνιση.

Μετά την κοπή και τη συσκευασία τους σε κουτιά των τεσσάρων πλακών, ώστε να διατίθενται σε τιμή συγκρίσιμη με τα κουτιά των ασπρόμαυρων πλακών, που περιείχαν 12 κομμάτια, οι αυτόχρωμες πλάκες διετίθεντο στη διεθνή αγορά σε σημαντικούς αριθμούς. Το 1913 η παραγωγή του εργοστασίου των αδελφών Lumière στο Monplaisir έφθασε τις 6.000 πλάκες την ημέρα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου