Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Βιβλιοθήκες υπό διωγμό-Βιβλίο ο εχθρός-Σε λίγο η πυρά..

Δυο ειδήσεις για σημαντικότατες δημόσιες βιβλιοθήκες,πείθουν και τους πλέον αφελείς για τους σκοπούς και τα σκοτάδια της κατοχής που μας κυκλώνουν από παντού.

Το βιβλίο πάντα ήταν εχθρός όπως και η παιδεία για κάθε δεσποτισμό.Αυτό και σήμερα.


  1. Ετοιμάζεται να διαλύσει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ανάμεσα σε άλλες Βιβλιοθήκες της χώρας και αυτή της Χίου. Τη Βιβλιοθήκη που ίδρυσε με προσωπική μέριμνα ο μεγάλος φωτιστής του Γένους Αδαμάντιος Κοραής, τη Βιβλιοθήκη που πλούτισαν με μικρές ή μεγάλες συνεισφορές εκατοντάδες δωρητές και ευεργέτες, τη Βιβλιοθήκη που αποτελεί το πνευματικό ταμείο, όχι μόνο των Χιωτών, αλλά και όλων των Ελλήνων.Η Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Χίου “Κοραής” είναι μία των παλαιότερων και μεγαλύτερων της Ελλάδας. Η ιστορία της αρχίζει το 1792, οπότε λειτούργησε ως παράρτημα της Μεγάλης Σχολής της Χίου πρώτο δε πυρήνα της αποτέλεσαν τα βιβλία του Αδαμάντιου Κοραή και Ελλήνων λογίων ομογενών.Εδώ ο Γιάννης Μακριδάκης για την Βιβλιοθήκη Χίου

  2. Μαύρο σκοτάδι θα συνεχίσει να επικρατεί, στην κυριολεξία και όχι μεταφορικά, στα γραφεία της υπηρεσίας της  Εθνικής Βιβλιοθήκης  που στεγάζεται στον 1ο όροφο του  επί της Λεωφ. Καβάλας και Σπύρου Πάτση  κτιρίου της ΔΕΠΑ  και εξυπηρετεί τη χορήγηση του κωδικού  ISBN για τα προς έκδοση  βιβλία και την  εισαγωγή των νέων βιβλίων στην Εθνική Βιβλιοθήκη...

 Αυτό προκύπτει από την απάντηση του υφυπουργού Παιδείας κ. Θ. Παπαθεοδώρου στην Ερώτηση, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, των βουλευτών  του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ Νάντιας Βαλαβάνη, Τάσου Κουράκη και Πέτρου Τατσόπουλου σχετικά με την διακοπή από την ΔΕΗ της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σε τμήματα της Εθνικής Βιβλιοθήκης και μάλιστα για δεύτερη φορά. Η πρώτη φορά ήταν τον περασμένο Ιούλιο.

Πιο συγκεκριμένα ο υφυπουργός  Παιδείας κος Θ. Παπαθεοδώρου  στην απάντηση του αναφέρει σχετικά: «Τα αρμόδια όργανα της ΕΒΕ θα προβούν στις δέουσες ενέργειες (πληρωμής της ΔΕΗ) αμέσως μετά την έγκριση του προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2013».

Έως τότε προφανώς οι εργαζόμενοι εκεί θα συνεχίσουν να μην έχουν φως!, κομπιούτερ!, κλιματισμό! (αφού πέρασαν το χειμώνα χωρίς θέρμανση) και θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν το κοινό  χάρη στην προσωπική τους φιλοτιμία.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χάνονται νέα βιβλία και να μην ταξινομούνται ή να καθυστερούν να εκδοθούν νέα βιβλία λόγω καθυστέρησης στη χορήγηση των νέων  αριθμών ISBN.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου