Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

«Άνδρας και Όφις» ένα Μοναδικό γλυπτό του Ροντέν

Σε επικοινωνία με το πνεύμα του Ροντέν μας δήλωσε ότι το έργο εκφράζει την επομένη του δημοψηφίσματος.Ο άνδρας είναι ο λαός και το φίδι ο Τσίπρας.Σε παρατήρηση μας ότι σ' αυτή τη περίπτωση το φίδι θα έπρεπε να είναι κολοβό ο Αύγουστος απάντησε ότι συμφωνεί, αλλά το έργο ολοκληρώθηκε πριν την 13/7/2015

από Νaftemporiki.gr

Ένα μοναδικό γλυπτό του Ροντέν, που δεν είχε εμφανιστεί ποτέ και πουθενά εδώ και έναν αιώνα, χάρισε ανώνυμος δωρητής στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Λωζάνης.
Το έργο «Άνδρας και Όφις» του 1887 δόθηκε στο Μουσείο «από έναν γενναιόδωρο δωρητή που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η διεύθυνση του Μουσείου. Το ορειχάλκινο άγαλμα δεν είχε εκτεθεί ποτέ ξανά αφότου πουλήθηκε σε δημοπρασία το 1914, μετά τον θάνατο του αρχικού ιδιοκτήτη του, του Αντονί Ρου, συλλέκτη που καταγόταν από τη Μασσαλία και είχε εγκατασταθεί στο Παρίσι.


Με επιστολή του προς τον Ροντέν, τον Ιανουάριο του 1887, ο Ρου είχε παραγγείλει το γλυπτό - για το οποίο ο καλλιτέχνης ζητούσε το ποσό των 2.000 φράγκων - υπό τον όρο ότι θα ήταν μοναδικό στο είδος του. «Θα διατηρήσετε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσετε τη φιγούρα του άνδρα (σ.σ. σε άλλα έργα) αλλά με τροποποιήσεις στη στάση του και χωρίς το φίδι», ανέφερε η επιστολή. Ο Ροντέν δέχτηκε και για τον λόγο αυτό δεν υπάρχουν άλλα αντίγραφα του γλυπτού αυτού πουθενά στον κόσμο.

Το έργο «Άνδρας και Όφις» προήλθε από τις μελέτες που έκανε ο Ροντέν για να φιλοτεχνήσει την Πύλη της Κολάσεως και το γλυπτό ήταν γνωστό μόνο από το γύψινο καλούπι του που φυλάσσεται στις ΗΠΑ.


Το έργο θα εμπλουτίσει τη συλλογή του Μουσείου Καλών Τεχνών της Λωζάνης που διαθέτει ήδη τρία άλλα έργα του μεγάλου Γάλλου γλύπτη: τον Σκεπτόμενο, το Φιλί και την Προτομή του Βίκτωρος Ουγκώ. Θα εκτεθεί όμως και στο Παρίσι, στο Μουσείο Ροντέν, στο πλαίσιο της έκθεσης που θα είναι αφιερωμένη στην Πύλη της Κολάσεως, από τις 17 Οκτωβρίου 2016 μέχρι τις 22 Ιανουαρίου 2017.





2 σχόλια:

  1. H αληθινη τεχνη ,παντα '' προβλεπει '' ''προιδεαζει'' και ειναι δεξαμενη σκεψης,για τον ανθρωπο. Καλη βδομαδα Λυσιππε, και ευχαριστουμε ,για τις πληροφοριες! Καλη συνεχεια σε ολους μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Nαι,η τέχνη έχει χαρακτηριστικό την παντοτινή αλήθεια και γι'αυτό είναι επίκαιρη.
      Ανταποδίδω τις ευχές.

      Διαγραφή