Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015

Φραγκοκρατία (for ever)

Δύο περίοδοι της Ελληνικής ιστορίας είναι σχεδόν αποσιωπούμενες ή συνοπτικά αναφερόμενες.Η Φραγκοκρατία και η Βαυαροκρατία.Αυτό δεν γίνεται ούτε τυχαία ούτε αθώα.Η επίσημη προπαγάνδα του "ανήκομεν εις την Δύσιν" ως προτεκτοράτο απαιτεί αθώους τους αφέντες.Κι όμως και οι δύο αυτές περίοδοι καθόρισαν και καθορίζουν την ιστορική πορεία μέχρι σήμερα και τα σημάδια τους είναι εμφανή.

Το βιβλίο που θεωρείται κλασσικό,αναλυτικό και με πληρότητα για την Φραγκοκρατία είναι του William Miller (1864-1945) "H Φραγκοκρατία στην Ελλάδα 1204-1566". Αν και πρωτοεκδόθηκε το 1908,όπως αναφέρει στην εισαγωγή ο συγγραφέας μελέτησε όλα τα γνωστά βιβλία,έγγραφα και πηγές για το θέμα στην ελληνική,ιταλική,γαλλική,γερμανική,αγγλική και λατινική γλώσσα.Αυτό του επιτρέπει να περιλάβει όχι μόνο ιστορικά γεγονότα αλλά πληθώρα πληροφοριών για την ζωή και τα ήθη της εποχής.
Επικεντρώνεται κυρίως στην νότια Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου.Ακόμη και σαν επισκέπτες αυτών των τόπων θα εκπλαγούμε από τις πληροφορίες που μαθαίνουμε για πράγματα που βλέπαμε ή γνωρίζαμε (π.χ. ένα κάστρο,μια εκκλησία,ένα οικόσημο,ένα έθιμο, λέξεις, τοπωνύμια, ονόματα κλπ) και  αγνοούμε το ιστορικό και την προέλευση τους.

Συνειδητοποιούμε ότι ακόμη και η λέξη Φράγκοι και φραγκοκρατία είναι μια πολλαπλώς παραπλανητική ορολογία και βρισκόμαστε προ εκπλήξεως όταν διαπιστώνουμε ότι για δυόμισι αιώνες περίπου (1200-1450) ο Ελλαδικός χώρος κατακρεουργημένος σε διαρκώς μεταβαλλόμενα Πριγκιπάτα,Δουκάτα,Βαρωνίες, και εμπορικούς-ναυτικούς σταθμούς,λυμαίνεται από:
Βουργουνδούς,Φλαμανδούς,Γερμανούς,Βενετούς και Γενουάτες,Ναπολιτάνους και Σικελούς,Παπικούς,Αλβανούς,Βούλγαρους,Σέρβους,Βλάχους,Καταλανούς,Ναββαραίους,Ιππότες Ναΐτες,Τούρκους και Σαρακηνούς αλλά και Άγγλους και Σκανδιναβούς ως μισθοφόρων.
Όχι ξεχωριστά.Όλοι μαζί μαλλιά κουβάρια,με κάποιους Έλληνες-Βυζαντινούς να παλεύουν να κρατήσουν κάτι....

Το βιβλίο περίπου 750 σελίδων,πυκνοτυπωμένο εκδόθηκε τελευταία φορά το 1990 σε μετάφραση-εισαγωγή-σημειώσεις του Άγγελου Φουριώτη από τα "ελληνικά γράμματα" έναν εκδοτικό οίκο που δεν υπάρχει πλέον,και ως εκ τούτου δύσκολο να βρεθεί.Αξίζει το κόπο όμως να αναζητηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου