Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021

Αιώνιο πάθος

 Το βιβλίο είναι πάθος όπως όλα τα πάθη και με τα ίδια συμπτώματα.Ο Κικέρωνας όμως πίστευε ότι ό άνθρωπος τα έχει όλα για να ζήσει αν έχει έναν κήπο και μια βιβλιοθήκη.Περί βιβλιοθηκών λοιπόν ο πολύχρονος μόχθος και το μνημειώδες 5τομο έργο του Κωνσταντίνου Στάικου το οποίο κυκλοφορεί διεθνώς και στα αγγλικά βεβαιώνοντας κατά κάποιο τρόπο τη σημασία του.


Θα ήταν αδύνατο σε ένα σημείωμα να περιληφθούν ακόμη και τα περιεχόμενα πόσο μάλλον ο πλούτος των πληροφοριών που καταγράφονται και καλύπτουν από την αρχαιότητα έως τα νεώτερα χρόνια τις συναρπαστικές περιπέτειες του βιβλίου,των βιβλιοθηκών και κυρίως των βιβλιόφιλων που έχουν να παλέψουν με όλους τους δαίμονες για να σώσουν αυτά που έφτασαν ως εμάς.

Ξεχωρίζω τον 3ο και 5ο τόμο για  την ιδιαίτερη σημασία τους επειδή αναφέρονται στην καταστροφικότητα του χριστιανισμού με την επικράτηση του,στους σκοτεινούς μεσαιωνικούς αιώνες,την αναγέννηση -βυζαντινή πρώτα ιταλική μετά την άλωση-και την εφεύρεση της τυπογραφίας καθώς και τις ελληνικές εκδόσεις του Άλδου Μανούτιου στη Βενετία .

Η γραφή δεν είναι ξερή παράθεση αλλά γλαφυρή σε συνάρτηση με ιστορικά γεγονότα και αν υπάρχει ανάγκη χρονικό άλμα όπως π.χ. η τύχη ενός σημαντικού μεσαιωνικού βυζαντινού κώδικα που κλάπηκε ή πουλήθηκε τον 19ο αιώνα.

Σημειώνω ότι βρήκα αυτά τα βιβλία σε προσφορά αφού η αρχική τιμή-που την αξίζει ο απαιτούμενος όγκος εργασίας-τα έκανε δυσπρόσιτα.

Μεζεδάκια

  • Το κέντρο της βιβλιακής αντίστασης κατά την Εικονομαχία φαίνεται πως ήταν η μονή Στουδίου που λειτουργούσε βιβλιογραφείο...Ο κώδικας που φέρει χρονολογία 835 και κλάπηκε από τον Ουσπένσκυ γράφηκε από τον Νικόλαο τον Κρητικό που από δέκα ετών βρισκόταν στη μονή δίπλα στον θείο του Θεοφάνη και εξελίχθηκε σε άριστο ταχυγράφο και συρμεογράφο...

  • Ο Βησσαρίων βυζαντινός επίσκοπος,μαθητής του Πλήθωνα όταν αποτυγχάνουν οι συζητήσεις για ένωση των εκκλησιών στη σύνοδο Φεράρας-Φλωρεντίας,παραμονές της άλωσης φεύγει στη Δύση όπου γίνεται καρδινάλιος.Η Βιβλιοθήκη του είναι ίσως η σημαντικότερη της εποχής και επειδή γνωρίζει την τύχη των βιβλιοθηκών μετά το θάνατο του ιδιοκτήτη τους,φροντίζει λίγο πριν το θάνατο του να τη δωρίσει στη Βενετία που θα αποτελέσει τον πυρήνα της μετέπειτα Μαρκιανής Βιβλιοθήκης.


  • Πολλοί πνευματικοί άνθρωποι μεταξύ αυτών και ο Έρασμος,αναγκάζονται να πουλήσουν τη βιβλιοθήκη τους για να επιβιώσουν.

  • Ο Ερρίκος Η' της Αγγλίας θέλει να ακυρώσει τον γάμο του με την Κατερίνα της Αραγωνίας το 1553.Επειδή ο κλήρος αντιδρά τα παίρνει στο κρανίο και κατάσχει την περιουσία των μοναστηριών καθώς και τις βιβλιοθήκες τους. Πολλά βιβλία και κώδικες καταστράφηκαν αλλά όσα περισώθηκαν έφτιαξαν τη πρώτη δημόσια βιβλιοθήκη της Αγγλίας. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου