Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Βιβλίο-Abel Paz,Ταξίδι στο παρελθόν.Αναμνήσεις από την Ισπανική Επανάσταση 1936-1939

Η βιβλιογραφία για τον Ισπανικό εμφύλιο είναι αρκετά μεγάλη και από διάσημους συγγραφείς (Όργουελ, Έρεμπουργκ, Καίσλερ, Μαλρώ κ.α.)
Ο Abel Paz και τον έζησε και μελέτησε στοιχεία που ήρθαν αργότερα στο φως,και θεωρείται από τους πλέον έγκυρους.

Στο βιβλίο γίνεται αναφορά σε γεγονότα που παραμένουν σκοτεινά όπως η δολοφονία του Ντουρούτι.
Σημαντική είναι η τεκμηρίωση-και άλλοι έκαναν αναφορές-για το ρόλο του Στάλιν.Πέραν των και από άλλες πηγές γνωστών, παραθέτει την μαρτυρία του Κριβίτσκι (W.G.Krivitsky) εντεταλμένου του Στάλιν στη Χάγη με δράση ευρύτερα στην Ευρώπη.(βλ.σημ-1)

Το βιβλίο εκδόθηκε στα ισπανικά το 1995,δημοσιεύτηκε αρχικά σε συνέχειες στο περιοδικό ΑΛΦΑ,και είναι η πρώτη έκδοση 2012 των "ΚΟΥΡΣΑΛ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ".
Περιέχει  εκτενές παράρτημα και φωτ/φίες.


ΣΗΜ.
(1)Την οργάνωση από τον Yagoda αρχηγό της GPU ενός τεράστιου και παντοδύναμου δικτύου πρακτόρων και εκτελεστών-αρχηγός ο Ορλώφ.

Ο Στάλιν όντας απομονωμένος γνώριζε ότι σε καμιά περίπτωση ούτε η Αγγλία/Γαλλία από τη μία,ούτε η Γερμανία/Ιταλία από την άλλη θα επέτρεπαν αλλαγή status στην Ισπανία και πολύ περισσότερο θα διακινδύνευε ο ίδιος.Γι' αυτό οι στόχοι που θέτει είναι:

-Tα αποθέματα χρυσού που έχει η δημοκρατική κυβέρνηση κάνοντας ανεπίσημη πώληση όπλων.Ο χρυσός προκαταβάλλεται και μεταφέρεται στην Οδησσό.

-Το πολύ μικρό σταλινικό κομουνιστικό κόμμα να εξοντώσει τους Αναρχικούς και το Μαρξιστικό αλλά όχι σταλινικό POUM, που κυριαρχούν με συντριπτική πλειοψηφία.Βοηθούς έχει τα κουρέλια των αστών σοσιαλιστών,και το μακελειό κορυφώνεται στη Βαρκελώνη προπύργιο των αναρχικών το Μάη του 1937.Εμφύλιος μέσα στον εμφύλιο.

-Εξόντωση των ΜΗ σταλινικών κομμουνιστών που κατατάχθηκαν εθελοντικά στις διεθνείς ταξιαρχίες,δηλ.εκκαθάριση του ευρωπαϊκού και διεθνούς κινήματος από τους αντιπάλους του ιδιαίτερα τους τροτσκιστές.

-Έχοντας πλήρη έλεγχο της κυβέρνησης πια,ελεγχόμενη διατήρηση του εμφυλίου έως να προσέλθουν σε διαπραγμάτευση μαζί του με ανταλλάγματα Αγγλία/Γαλλία ή Γερμανία/Ιταλία.Ανησυχώντας για τη συμφωνία του Μονάχου,διεκδικεί συμφωνία με τη Γερμανία (επίσημα Σύμφωνο Μολότωφ - Ρίμπεντροπ 8/1939) πουλώντας την Ισπανία και παίρνοντας μισή Πολωνία και Βαλτικές.
Το ίδιο έκανε και με τον Ελληνικό εμφύλιο.Η Πολωνία είχε μείνει εκτός συμφωνίας της Μόσχας 10/1944 με τον Τσώρτσιλ.Πίεσε αφανώς πήρε την Πολωνία και παρέδωσε απόλυτα την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου