Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Χρηστικά είδη των κοινοτήτων των Shakers

Οι κοινότητες-χωριά των Shakers δεν υπάρχουν πλέον εδώ και έναν αιώνα περίπου.Παρόλα αυτά άφησαν το αισθητικό σημάδι τους ιδιαίτερα στη μουσική και τα χρηστικά αντικείμενα που χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης ακόμη και σήμερα.Υπάρχει η άποψη ότι το Bauhaus γνώριζε και επηρεάστηκε από την αισθητική τους.
Ως άνθρωπο του 18ου-19ου αιώνα χρησιμοποιούν μόνο φυσικά υλικά και η αυστηρή λιτότητα και πρακτικότητα με απόλυτη απόρριψη του περιττού και στολισμού δίνουν το υψηλό αισθητικό αποτέλεσμα.Σε μια εποχή ας μη ξεχνάμε που δεσπόζει το άθλιο Μπαρόκ.

Μερικά επιγραμματικά στοιχεία για τους Shakers.
Δημιουργήθηκε το 1740-1780 στην Αγγλία ως μια από τις πολλές προτεσταντικές αιρέσεις-σέκτες. Μετανάστευσαν στις ΗΠΑ στη Νέα Αγγλία (Ν.Υόρκη,Μασαχουσέτη,Μαίην). Πέραν των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων,οργανώνονται σε μια μορφή κοινοτικού κομμουνισμού με ισότητα φύλων,ενδιαφέρον για την εκπαίδευση και δίνουν τη δυνατότητα στα νεαρά μέλη τους στο 21ο έτος της ηλικίας τους να επιλέξουν αν θα μείνουν στη κοινότητα ή όχι.
Πρεσβεύουν την αγαμία και τα νέα μέλη είναι κυρίως ορφανά ή εγκαταλειμμένα παιδιά. Εδώ (αγαμία) εντοπίζεται και η βασική αιτία εξαφάνισης των κοινοτήτων τους,αφού λιγότερα από 20% των νεαρών μελών επιλέγουν να παραμείνουν όταν φτάνουν το 21ο έτος τους.






Αλατιέρα-Πιπεριέρα



Πάγκος εργασίας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου