Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

H ανακοίνωση της κίνησης "Απελάστε το ρατσισμό" για τον Κουτσούμπα κι ένα σχόλιο


Ανακοίνωση της Κίνησης “Απελάστε το Ρατσισμό” για τις δηλώσεις του γ.γ. του ΚΚΕ, Δ.Κουτσούμπα, ο οποίος σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 είπε ότι το κόμμα του είναι αντίθετο  σε νομοθετικές ρυθμίσεις υπέρ των gay.

Η ανακοίνωση της κίνησης τονίζει ότι είναι θέμα ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΙΣΟΝΟΜΙΑΣ.

"Οι περισσότεροι γάμοι δεν επιλέγονται σήμερα κυρίως για το «θείο μυστήριο» (άλλωστε σε μεγάλο ποσοστό οι γάμοι είναι πολιτικοί) αλλά για να εξασφαλιστούν τα φορολογικά, συνταξιοδοτικά, φορολογικά, κληρονομικά κ.ά. δικαιώματα και προνόμια που ορίζει ο νόμος...


Σαν υπερασπιστές της ισότητας και των στοιχειωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων, υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα των γκέι τόσο στον πολιτικό γάμο όσο και (το ελάχιστο γι αυτούς) στο Σύμφωνο Συμβίωσης



Γνωρίζουμε ότι η καταπίεση έχει ταξική βάση. Οι ομοφυλόφιλοι, όπως και οι μετανάστες , στο σημερινό σύστημα καταπιέζονται στο πλαίσιο του κανιβαλισμού που προωθεί η τάξη των αφεντικών για να διασπάει τις κατώτερες τάξεις και να τις σπρώχνει όλες προς τα κάτω, για να αυξάνει τα κέρδη της.

.....

Ο ρατσισμός έρχεται να καλύψει την ανάγκη του καπιταλισμού για περισσότερη εκμετάλλευση. Σαν αντιρατσιστές μπορούμε να ανεχόμαστε να υπάρχουν άνθρωποι δεύτερης κατηγορίας;


Ξέρουμε ότι οι ανθρώπινες κοινωνίες για εκατομμύρια χρόνια ζούσαν σε συνθήκες «πρωτόγονου κομμουνισμού», συλλογικά, χωρίς εξουσία, ιδιοκτησία και «πρότυπα» οικογένειας. Έρευνες σε διάφορες φυλές που ζούνε «πρωτόγονα» στη σύγχρονη εποχή έδειξαν ότι τα παιδιά όλων ανήκουν  στην κοινότητα, και όχι στο όποιο ετερόφυλο ζευγάρι. Η έννοια της «ατομικής ιδιοκτησίας» παιδιών γι’ αυτούς ήταν αδιανόητη. Είναι δυνατό σήμερα να μιλάμε για «πρότυπα οικογένειας»; Ειδικά όταν ξέρουμε ότι οι περισσότεροι ετερόφυλοι γάμοι καταλήγουν σε διαζύγιο, άλλοι γάμοι συνεχίζουν μέσα στον αλληλοευνουχισμό, το συμβιβασμό και την υποκρισία, όταν ξέρουμε τι άνοδο γνωρίζει σήμερα  η ενδοοικογενειακή βία, η απιστία κλπ; 


Η άποψη του ΚΚΕ στο συγκεκριμένο ζήτημα κατά τη γνώμη μας είναι άκρως συντηρητική, κρυπτορατσιστική, αντιεπιστημονική και απαράδεκτη....


Οι μπολσεβίκοι στην οκτωβριανή επανάσταση του 1917 ήταν οι πρώτοι που έδωσαν ίσα δικαιώματα στους γκέι και αποποινικοποίησαν την ομοφυλοφιλία. Η σταλινική άρχουσα τάξη, ακριβώς για τους ίδιους λόγους με το δυτικό καπιταλισμό, τη δεκαετία του 1930 ξαναποινικοποίησε το διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό
....." 


Χ.Δαγκλής 1950-εξόριστοι ξαπλωμένοι

Ο έλεγχος της σεξουαλικότητας ήταν πάντα εργαλείο της κάθε εξουσίας αλλά ιδιαίτερα του φασισμού.
Ένα θέμα ταμπού στην αχανή ελληνική ιστοριογραφία της περιόδου 1920-1960 είναι η σεξουαλικότητα των πολιτικών κρατουμένων και εξόριστων.

Οι κομισάριοι και ινστρούχτορες με διαταγές απαγόρευαν

-Τις σχέσεις εκτός γάμου με συνεξόριστες /συγκρατούμενες
-Σχέσεις με ντόπιους κατοίκους του τόπου εξορίας
-ομοφυλοφιλικές σχέσεις
-Αυτοικανοποίηση
-Επαγρύπνηση,επαγρύπνηση,επαγρύπνηση μη τυχόν και προκύψουν ονειρώξεις...

Όμως σε μαρτυρίες πολλών απ' αυτούς τους βασανισμένους ανθρώπους μαθαίνουμε τη σκοπιμότητα και τα αποτελέσματα αυτής της βρωμερής.απάνθρωπης και αφύσικης εξουσίας.


π.χ

.-Ο στελεχάρας Παπαρ......  πούλαγε "προστασία" σε γυναίκες κρατουμένων/εξορίστων με το αζημίωτο...Φρόντιζε μάλιστα να κρατούνται όσο δυνατό περισσότερο και μακρύτερα οι σύζυγοι για να χαίρεται και νέμεται ανέμελος 

-Στη Τασκένδη εξώγαμα νεογέννητα βρισκόταν πεταμένα στα λουτρά γιατί ήταν καρπός "παράνομων" για το κόμμα σχέσεων..


Θα μπορούσα να αναφέρω πολλά πάνω  στο θέμα αλλά δεν έχει σημασία.

Σημασία έχει ότι ο Κουτσούμπας συνεχίζει τη φασιστική παράδοση δεκαετιών της εκάστοτε ηγετικής κλίκας αυτού του κώματος με όλες τις σκοπιμότητες της.Οι "θέσεις" της συμμορίας του Περισσού χωρίς αιτιολόγηση και εντελώς "τυχαία" ταυτίζονται με το άθλιο παπαδαριό.


Υ.Γ..Για όσους ψυχωτικούς οπαδούς έχουν απομείνει,και άν ανοίγουν κανένα βιβλίο-εκτός από τσιτάτα-ας διαβάσουν το εξαιρετικό βιβλίο το Φ.Ενγκελς.





Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Πικιώνη Λιθόστρωτος Λόγος

Πάνε αρκετά χρόνια που βλέποντας τη λαίλαπα της ασκήμιας και της καταστροφής να σαρώνει αιώνων σοφές κατασκευές λαϊκών μαστόρων έψαξα βαθιά την ποιητική του χώρου.
Εκεί μεταξύ άλλων συνάντησα το έργο και τα κείμενα του Δημήτρη Πικιώνη που δυστυχώς, μηχανικοί,δήμαρχοι και εργολάβοι ούτε διάβασαν ούτε διδάχτηκαν ούτε τους ενδιαφέρουν όσο η τσέπη τους.
Και ο λαουτζίκος αφέθηκε στα νύχια τους αφού πονηρά τον έκοψαν από την πνευματική του παράδοση και του στέρησαν και την πραγματική παιδεία.Έτσι οι Βάνδαλοι έγιναν ορδές και κατέστρεψαν τα πάντα.Πάνω στα ερείπια έστησαν το ψευτο-φορκλόρ τους μπας και οι τουρίστες αφήσουν τα φράγκα τους.
Και συνεχίζουν όλοι μαζί θρασείς και αμετανόητοι.






...μια ιδέα του φυσικού τούτου δρόμου μπορούμε να πάρουμε από τη ζωή του φυσικού ανθρώπου.Αν κοιτάξεις θα δεις το χρήσιμο,το αναγκαίο,τη γεμίζουν τόσο,όσο που να μη περισσεύει χώρος για το αυθαίρετο και το περιττό...




...Όταν οι συνθήκες ταραχθούν από κάτι ξένο,από την ψευτιά της "πολιτισμένης ζωής" η φυσικότητα του λαού χάνεται.Τη φυσικότητα την έχει ο απλός άνθρωπος,χωρίς να το νιώθει.Ενστικτώδη.Δεν έχει τον κριτικό νου του πραγματικού αναπτυγμένου ανθρώπου για να προφυλαχτεί από το ψεύτικο.Παραδίνεται...



Το καινούργιο μας τραβάει,γιατί το ψεύτικο γρήγορα παλιώνει.



Η αρχιτεκτονική ίσως περισσότερο από άλλες τέχνες μπορεί να δώσει την ποίηση στην καθημερινή μας ζωή...


..η στασιμότητα της ευαισθησίας είναι απονέκρωση...



Γιατί στην ιεραρχία των δημοσίων υπηρεσιών περάσανε άτομα ανιστόρητα,άνθρωποι απαίδευτοι και αντιπνευματικοί...



... απέναντι στην εσώτερη ζωή και ανάγκες του ανθρώπου, ο χυδαίος ρεαλισμός της εποχής μας τρέφει κάτι χειρότερο από άγνοια,την ιταμή περιφρόνηση...



...αλλά την πραγματική ελευθερία την φέρνει μόνο η αλήθεια...



...το αληθινό έχει καθολικό κύρος απάνω σ' όλες τις περιοχές της ζωής. Δεν παραδέχομαι συμβατικούς χωρισμούς

..η ιερότητα της ζωής που χαρακτήριζε κάθε αυθεντική παράδοση πολιτισμού και τέχνης.Μη έχοντας οι ίδιοι ιερά,ποδοπατούν τα ιερά των άλλων...Είναι ικανοί να μαράνουν στοχασμούς και αισθήματα και ευγενικές προθέσεις...

Η ατέλεια είναι συνεργός του τέλειου αισθητικά αποτελέσματος και το καθολικό δεν ζωοποιείται πάρεξ με την εμπνοή του προσωπικού..



...μακαρισμένος εκείνος που δένεται με δεσμούς πνευματικούς με τη Γη που τον γέννησε...κι η ανεπίληστη μνήμη της τον συντροφεύει..

Σημ.- Ο Δημήτρης Πικιώνης πέθανε σαν σήμερα στις 28 Αυγούστου του 1968
Είναι γνωστό ότι τα λιθόστρωτα πέριξ της Ακρόπολης και στου Φιλοπάππου είναι έργο του και έχουν κηρυχθεί τα ίδια μνημεία από την Unesco.Κι όμως με αφορμή διάφορα δίκτυα οι εργολάβοι κατάφεραν να καταστρέψουν μέρη τους και να κάνουν χυδαίες και φθηνές "επανορθώσεις".

Κυριακή 24 Αυγούστου 2014

ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ-Κριστόφ Κισλόφσκι (Dekalog-Krzysztof Kieślowski)

Ο Πολωνός σκηνοθέτης Κριστόφ Κισλόφσκι (Krzysztof Kieślowski 1941-1996) έγινε περισσότερο γνωστός με τη "Διπλή ζωή της Βερόνικα" και την τριλογία του "Τρία χρώματα, Μπλέ, Λευκό, Κόκκινο".
Τις ταινίες αυτές τις έκανε στην Γαλλία μετά την κατάρρευση της Αν.Ευρώπης και λίγο πριν τον πρόωρο θάνατο του.Φυσικά ο καπιταλισμός ενδιαφέρεται για την εμπορικότητα και το κέρδος,έτσι στις παραπάνω ταινίες είναι εμφανείς οι συμβιβασμοί που αναγκάζεται να κάνει συγκριτικά με το προηγούμενο έργο του έως το 1989.
Σ' αυτό ανήκει το κορυφαίο κατά την άποψη μου "ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ".

Τον "Δεκάλογο" τον κάνει το 1988.Και μόνο λόγω διάρκειας δεν θα μπορούσε να γίνει παρά για την Πολωνική τηλεόραση.
Αποτελείται από 10 αυτοτελείς και ανεξάρτητες μεταξύ τους ταινίες διάρκειας 55΄-60' λεπτών.Η κάθε μία με αφορμή από τις δέκα εντολές.Όμως μόνο αφορμή.Με εκκίνηση αυτό ο Κισλόφσκι διαπραγματεύεται τα ανθρώπινα και παντοτινά.Τη ζωή,το θάνατο,τον έρωτα και τη σεξουαλικότητα,τη προδοσία,το ψέμα,τους οικογενειακούς λαβυρίνθους κ.α.

Ο Κισλόφσκι δεν είναι ηθικολόγος.Αντίθετα εκφράζει την σχετικότητα και τις αντιφάσεις της όποιας "κωδικοποιημένης ηθικής" και ιδιαίτερα της θρησκευτικής.Π.χ.Στην ηθική/θρησκευτική/ιατρική δεοντολογία επιτρέπεται ψευδής όρκος αν είναι να σωθεί μια ζωή?

Η σειρά εντυπωσίασε κυρίως για την πρωτοτυπία των σεναρίων και βραβεύτηκε διεθνώς.
Ο Κισλόφσκι με ελάχιστα πιάνει κορυφή.Το νυστέρι πάει βαθιά,τα "ου φωνητά" εκφράζονται.Χώρος για δήθεν και ψευτιές δεν υπάρχει.






Πρώτη εντολή 

«Εγώ ειμί Κύριος ο Θεός σου, ουκ έσονται σοι θεοί έτεροι πλην εμού»  ΕΔΩ-1





Δεύτερη εντολή 

«Ου λήψει το όνομα του Κυρίου του Θεού σου επί ματαίω» ΕΔΩ-2






Εντολή τρίτη

«Εξ ημέρας εργά και ποιήσεις πάντα τα έργα σου. Τη δε ημέρα τη εβδόμη σάββατα Κυρίω τω Θεώ σου» ΕΔΩ-3





Εντολή τέταρτη
«Τίμα τον πατέρα σου και την μητέρα σου, ίνα ευ σοι γένηται και ίνα μακροχρόνιος γένη επί της γης»  ΕΔΩ-4




Πέμπτη εντολή 

«Ου φονεύσεις»   ΕΔΩ-5





Έκτη εντολή

«Ου μοιχεύσεις»     ΕΔΩ-6





Έβδομη εντολή

«Ου κλέψεις»       ΕΔΩ-7






Όγδοη εντολή 
«Ου ψευδομαρτυρήσεις κατά του πλησίον σου μαρτυρίαν ψευδή»  ΕΔΩ-8






Ένατη εντολή 

«Ουκ επιθυμήσεις την γυναίκα του πλησίον σου»  ΕΔΩ-9





Δέκατη εντολή 

"Ουκ επιθυμήσεις....όσα τω πλησίον σου εστί."   ΕΔΩ-10






Θα υπάρχει κάτω δεξιά στη ταινιοθήκη.

Υ.Γ.-Συνιστώ,για να μη πέσετε κατευθείαν στα βαθιά,ΜΗΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΤΕ από το 1 ή το 6.

Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

Τζώρτζ Όργουελ-Δοκίμια

Ό Όργουελ βέβαια δε χρειάζεται συστάσεις.Ελεύθερο πνεύμα,αν και απόφοιτος του Ήτον, έκανε πράξη την απέλπιδα προσπάθεια προσέγγισης της ελευθερίας παραιτούμενος από αποικιακά στρατεύματα,ζώντας ταπεινά ως περιθωριακός στο Παρίσι και στο Λονδίνο,πολεμώντας εθελοντικά στον εμφύλιο της Ισπανίας.
Ο πρώτος που είδε και περιέγραψε τον αφανή παγκόσμιο τεχνολογικό ολοκληρωτισμό και την επέλαση του που βλέπουμε σήμερα.Έφυγε νωρίς.
Τα δοκίμια που περιλαμβάνονται στο μικρό αυτό βιβλίο είναι:

1-ΓΙΑΤΙ ΓΡΑΦΩ
2-Ο ΛΗΡ, Ο ΤΟΛΣΤΟΙ ΚΑΙ Ο ΤΡΕΛΟΣ
3-ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΕΝΟΣ ΠΟΙΗΜΑΤΟΣ
4-ΜΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ Τ. Σ. ΕΛΙΟΤ
5-ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ

Το δεύτερο ως ανασκευή του γραπτού του Τολστόι εναντίον του Σαίξπηρ,και το πέμπτο πάνω στην αδύνατη/ανύπαρκτη και ψευδή ουδετερότητα της τέχνης,τα θεωρώ ως τα καλύτερα.


  • Η άποψη πως η τέχνη δεν έχει καμιά δουλειά με την πολιτική αποτελεί η ίδια πολιτική στάση
  • Σπατάλησα πέντε χρόνια σ' ένα ακατάλληλο επάγγελμα(στην αυτοκρατορική αστυνομία της Βιρμανίας) και κατόπιν υπόμεινα τη φτώχεια και την αίσθηση της αποτυχίας.Αυτό μεγάλωσε το φυσικό μου μίσος για την εξουσία και μ' έκανε να αποκτήσω πλήρη επίγνωση της εργαζόμενης τάξης,ενώ η δουλειά μου στη Βιρμανία μου' χε δώσει την ευκαιρία να καταλάβω τη φύση του ιμπεριαλισμού....
  • Κάθε γραμμή που έχω γράψει από το 1936 γράφτηκε άμεσα ή έμμεσα εναντίον του ολοκληρωτισμού και υπέρ του δημοκρατικού σοσιαλισμού όπως τον καταλαβαίνω
  • Η διαμάχη του Τολστόι με τον Σαίξπηρ πάει πιο πέρα.Είναι η διαμάχη ανάμεσα στη θρησκευτική και την ανθρωπιστική στάση ζωής....
  • Ο Τολστόι,όπως και ο Λήρ,δεν είναι ταπεινόφρων ούτε δίκαιος χαρακτήρας.Η παρατήρηση του Τολστόι ότι ο γάμος είναι"σκλαβιά,κόρος,αποστροφή" και σημαίνει να υπομένεις πολύ κοντά σου"την ασχήμια,τη ρυπαρότητα,τη βρωμιά,τα βάσανα",αντιστοιχεί με το πασίγνωστο ξέσπασμα του Λήρ:"μόνο ως τη ζώνη τους ανήκουν στους θεούς,τ'αλλο από κάτω είναι του διαβόλου,εκεί' ναι κόλαση,εκεί σκότος...."
  • Ο Σαίξπηρ βεβαιώνει ότι με το να καθιστάς τον εαυτό σου ανίσχυρο προκαλείς μια επίθεση....
  • Η διάκριση που πράγματι έχει ενδιαφέρον δεν είναι μεταξύ βίας και μη βίας,αλλά μεταξύ του νά'χεις και να μη έχεις την επιθυμία της εξουσίας
  • Δεν υπάρχουν επιχειρήματα για να υπερασπίσει κάποιος ένα ποίημα.Το ποίημα υπερασπίζει τον εαυτό του με την επιβίωση του ή μένει ανυπεράσπιστο
  • Η λογοτεχνία έπρεπε πια να γίνει πολιτική γιατί οτιδήποτε άλλο θα συνεπάγετο πνευματική έλλειψη τιμιότητας.


Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Τρελλοί ρυθμοί...γερές μπάζες

Αφού η Ευρώπη και πολύ περισσότερο η ερειπωμένη ελληνική οικονομία δεν λένε με τίποτα να συνέλθουν,οι εγκληματίες που έφτιαξαν αυτή τη κατάσταση θέλουν να βγουν δικαιωμένοι και να έχουν αριθμητικές αποδείξεις που θα διαψεύδουν τα εκατομμύρια κατεστραμμένων ανθρώπων.

Με εντολή στις ευρωπαϊκές στατιστικές υπηρεσίες τις διατάσσουν να ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΥΝ ΣΤΟ Α.Ε.Π. την πορνεία,τα ναρκωτικά και το λαθρεμπόριο όπλων.
Με την αλλαγή 3μήνων,ετών κλπ θα βλέπουμε τρελούς ρυθμούς ανάπτυξης σε όλη την Ε.Ε.

Ιδιαίτερα στην Ελλάδα που υπάρχει απόλυτη ανάγκη για success story που θα δικαιώνει τη κατοχική κατάντια,επιτρέπεται στο ΑΕΠ και στους ρυθμούς ανάπτυξης να υπολογίζονται εκτός από την πορνεία και τα ναρκωτικά
-Το λαθρεμπόριο τσιγάρων (επιδρά αυξητικά σε μεταφορές,απασχόληση,logistics)
-Το κάψιμο των δασών (παράγει οικόπεδα/οικοδομή και βοσκότοπους)

Τα παπαγαλάκια είναι ενημερωμένα και όταν τους δοθεί η εντολή θα αρχίσουν να μας αποδεικνύουν με συντριπτικούς αριθμούς την επιτυχία με τους ρυθμούς ανάπτυξης της πολυαγαπημένης μας χώρας και ότι είμαστε αχάριστοι και ηλίθιοι που δε το βλέπουμε.Θα μας παροτρύνουν δε. να συμμετέχουμε κι εμείς στο πάρτι της ανάπτυξης απασχολούμενοι σ' αυτούς τους ανθηρούς κλάδους του μέλλοντος,της πορνείας,των ναρκωτικών,του λαθρεμπορίου τσιγάρων και των εμπρησμών που οι Βρυξέλλες θα μας κάνουν τη χάρη να εντάξουν και στο ΕΣΠΑ.

Ο ΟΑΕΔ θα καταργηθεί όπως λένε σημερινά δημοσιεύματα και ιδιώτες κυριολεκτικά νταβατζήδες θα  κάνουν νέα προγράμματα για ανέργους νέους.Αναμένεται να προκύψουν τουλάχιστον 750.000 νέες θέσεις εργασίας ενώ θα επιδοτούνται και οι εργοδότες-πελάτες των υπηρεσιών με 70 ευρώ το πήδημα. Συγχρόνως την ικανοποίηση της εξέφρασε η τρόικα που άλλο ένα κλειστό επάγγελμα,άνοιξε.

Η κυβέρνηση θα προβεί σε καμπάνια προώθησης της πορνείας και του σεξοτουρισμού στους πουριτανούς ιθαγενείς για να συνδράμουν στην αύξηση του ΑΕΠ και να πληρωθούν οι τοκογλύφοι.
Την αφίσα που θα αναρτηθεί σε όλα τα σχολεία και τους δημόσιους χώρους την βλέπεται δίπλα και κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει το αρχαίο μας μεγαλείο.

Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

"Λουόμενοι"!!!

Τι γελοία προκάτ λέξη!!!...Ας τη καθαρίσουμε με ζωγραφική.

Αγνώστου-2011




Πικάσο
ξβ


Μποτερό


Πικάσο-1920


Σεζάν




Ματίς







Μποτερό



Παρθένης


Ματίς-1952