Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Βιβλία μετά μουσικής...

Ο Μαξίμ και η Γκαλίνα διηγούνται μνήμες για τον πατέρα τους Ντμίτρι Ντμιτρίεβιτς Σοστακόβιτς (1906-1975). Οι  μαρτυρίες αυτές συμπληρώνονται από αναμνήσεις του ίδιου του συγγραφέα Μιχαήλ Άρντοφ,αποσπάσματα επιστολών του συνθέτη και στοιχεία από την βιογραφία του που έγραψε η Σοφία Χέντοβα.Η σοβιετική εποχή παρούσα με όλες τις διακυμάνσεις που προκαλεί στη ζωή του μεγάλου συνθέτη. 

Το βιβλίο συνοδεύεται από cd με το όγδοο κουαρτέτο.Υπάρχει σε προσφορά -75% από 20 μόνο 5 και είναι μία από τις δύο εκδόσεις "Μουσαίο".
Στο εξώφυλλο το μονόγραμμα του συνθέτη


Η 7η συμφωνία του ή συμφωνία του Λένινγκραντ,συνόδευε την ταινία μικρού μήκους Gloria Victoria που είχαμε ξεχωρίσει παλιότερα από το φεστιβάλ.






.....
Στα τέσσερα κεφάλαια του παρόντος βιβλίου του ο Ηλίας Ανδριόπουλος θυμάται με νοσταλγία ημέρες και γεγονότα τα οποία τον καθόρισαν. Και γύρω από αυτά πλέκει τις ιστορίες του, που άλλοτε έχουν μύθο, άλλοτε όχι. 
Τα ανεκπλήρωτα όνειρα μιας γενιάς, που βιώνει σήμερα μια πρωτόγνωρη, όσο και απρόσμενη παρακμή και έκπτωση αξιών, συνυφαίνουν τον ιστό του πρώτου κεφαλαίου «Το αίνιγμα μιας γενιάς». Η αγωνία για το σήμερα και το αύριο όχι μόνο της μουσικής, αλλά ολόκληρου αυτού του τόπου είναι διάχυτη. Δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας. Δίνει, όμως,  η αγωνία αυτή, με τον τρόπο της το σάλπισμα της αντίστασης. Οι «Σκέψεις για τη Μουσική», κεφάλαιο δεύτερο, εκτείνονται προς κάθε κατεύθυνση.
 Με ένα συγκινητικό προσκύνημα και με αφοπλιστική ειλικρίνεια ομολογείται, στο ξετύλιγμα των σκέψεων αυτών, η λατρεία προς τον Μάνο Χατζιδάκι και τον Μίκη Θεοδωράκη. Οι παιδικές ακροάσεις μουσικής του Βέρντι από έναν παλιό φωνόγραφο, του γέννησαν την επιθυμία να γνωρίσει κάποτε από κοντά τον τόπο που έζησε και δημιούργησε ο Ιταλός πατριάρχης της ρομαντικής – μπελ κάντο όπερας. Η εκπλήρωση του ονείρου, αλλά και οι προεκτάσεις της, περιγράφονται στο ταξιδιωτικό, τρίτο κεφάλαιο, «Ένα ταξίδι και μια επίσκεψη». Η γενέτειρα γη, οι γνωριμιές της νιότης, ο Ελύτης, ο Σεφέρης, ο Γκάτσος, η Ζάκυνθος, ο Σολωμός  γίνονται αφορμές για μια περιδιάβαση στην αδιαπραγμάτευτη Ελληνικότητα. Στο τέταρτο και καταληκτικό κεφάλαιο, τις «Μεταπλάσεις», συμβαίνουν αυτά, όπου το ξετύλιγμα του κουβαριού, των σκέψεων και της μνήμης, φτάνει μέχρι το οδυνηρό σήμερα. Με αρετή και τόλμη, οι παλιές καλές μέρες, μπορεί να επιστρέψουν σε τούτο τον ευλογημένο τόπο, που έχει υποδουλωθεί στα κελεύσματα του ξένου κεφαλαίου.

Είναι ένα ταξίδι αυτογνωσίας, τελικά, οι Μεταμορφώσεις μέσα στο χρόνο του Ηλία Ανδριόπουλου. Που επιμένει απτόητος να αγωνίζεται και να επιμένει ρομαντικά στην άκρως αντιρομαντική εποχή μας.

Ένα τραγούδι σε στίχους που έγραψε ο Ν.Γκάτσος για τον Σεφέρη το 1963 και έκανε τραγούδι ο Ηλίας Ανδριόπουλος το 1998 στο δίσκο "Αργοναύτες"







Και δυο βιβλία πάλι σε προσφορά,για τον Τσαϊκόφσκι.Το ένα είναι η έτερη έκδοση από το "Μουσαίο" και θεωρείται η πλέον έγκυρη βιογραφία (σχετικό αυτό βέβαια).
Από 30 ευρώ σε 8,75.

Το άλλο -εκδόσεις "σελίδες"-από 10ευρώ σε 4.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου