Πέμπτη 21 Μαΐου 2020

Ανάλωση



8 πράγματα που εξαντλούν την ενέργειά σου χωρίς να το καταλάβεις

της Μαίρης Κυριακοπούλου

Για να μπορείς να αντιμετωπίζεις τη μέρα σου με χαρά και όρεξη, για να καταφέρεις να γίνεις πιο παραγωγικός και για να αισθάνεσαι όμορφα σε όλες σου τις συναναστροφές, θα πρέπει να εντοπίσεις και να σταματήσεις τις ασυναίσθητες αυτές πράξεις που σου ρουφούν την ενέργεια.

Η καθημερινότητά μας είναι γεμάτη από distractions, πράγματα που σου αποσπούν την προσοχή και κατακερματίζουν τις σκέψεις σου σε δέκα διαφορετικά μέρη (και να’ ταν μόνο δέκα!). Σκέψεις, συνήθειες, συναναστροφές και πράξεις που καταστρέφουν την ψυχική σου ισορροπία και την πνευματική σου ολοκλήρωση. Η ενέργειά σου, όμως, είναι πολύτιμη και πρέπει να την προστατέψεις! Παρακάτω θα βρεις μια λίστα με ορισμένες συνήθειες που μειώνουν την ενέργεια και την παραγωγικότητά σου, χωρίς καν να το καταλάβεις. Προσπάθησε να τις διώξεις από πάνω σου και θα εκπλαγείς με το πόσο καλύτερα θα αρχίσεις να αισθάνεσαι!


Ανησυχείς για τα πάντα

Ορισμένοι άνθρωποι είναι από τη φύση τους πιο αγχώδεις, ορισμένοι άλλοι είναι πιο χαλαροί. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μένουμε ανεπηρέαστοι από τα γεγονότα γύρω μας. Case in point: Covid-19! Πέραν τούτου όμως, του once-in-a-lifetime phenomenon (που έτυχε να πέσει στο δικό μας lifetime), μάθε να ανησυχείς μόνο για τα πράγματα που είναι στον έλεγχό σου, που μπορείς να επηρεάσεις και να αλλάξεις. Κάνε το άγχος σου παραγωγικό και προσπάθησε να βρεις μια λύση, η οποία θα περνάει από το χέρι σου. Μην πελαγώνεις μέσα στον κυκεώνα πληροφορίας και γεγονότων που σε περιβάλλει!

Αναβάλλεις τις υποχρεώσεις σου

Τη μια θα βαριέσαι, την άλλη θα πέσεις στη μαύρη τρύπα του Netflix, την τρίτη θα προτιμήσεις να βγεις βόλτα, αντί να τελειώσεις τη δουλειά που έχεις αναλάβει να κάνεις. Και δεν αναφέρομαι μόνο στη βιοποριστική σου εργασία, αλλά σε κάθε προσωπική υποχρέωση που ξέρεις ότι πρέπει να ολοκληρώσεις, όπως π.χ. να πας στον οδοντίατρο, να τακτοποιήσεις λογαριασμούς, να καθαρίσεις το σπίτι. Ξυπνάς, λοιπόν, μιαν ωραίαν πρωίαν και βλέπεις ότι η to-do list σου έχει γίνει εφάμιλλη με τον Πάπυρο του Δερβενίου και δεν ξέρεις τι να πιάσεις και τι να αφήσεις. Βάλε πρόγραμμα! Αν δεν ξέρεις πώς, διάβασε αυτό το παλαιότερο άρθρο μου, το οποίο κατάφερα να γράψω γιατί, guess what, έχω ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ! Με τον κατάλληλο προγραμματισμό θα δεις ότι θα τα προλαβαίνεις όλα και δεν θα σε τρώει το άγχος. Προσωπικά, ακολουθώ το 10-minute rule: αν σκεφτείς κάτι το οποίο χρειάζεται λιγότερα από δέκα λεπτά για να γίνει, σήκω και κάν’ το ΑΜΕΣΩΣ!


via 45masters

Προσπαθείς να βοηθήσεις τους πάντες

Αυτό το τιπ με αγγίζει πολύ στην καρδούλα μου. Φυσικά και δεν θεωρώ χάσιμο χρόνου το να βοηθάς τους φίλους, συναδέλφους, γνωστούς σου. Έρχεται όμως μια στιγμή στη ζωή μας που πρέπει να χωνέψουμε μια και καλή το γεγονός ότι δε θέλουν όλοι οι άνθρωποι να βοηθηθούν. Ο κάθε ένας είναι υπεύθυνος για τη ζωή του και τις πράξεις του και δεν είναι δική σου δουλειά να σώσεις όλο τον κόσμο. Κάπου πρέπει να βάλεις το όριο και να πεις «φτάνει». Αφιέρωσε την ενέργεια που θα έδινες σε έναν τέτοιο άνθρωπο για να βελτιώσεις και να στηρίξεις τον δικό σου εαυτό.

Τι θα πει ο κόσμος;

ΔΕΝ ΤΟΝ ΡΩΤΗΣΑΜΕ. Simple as that.


via Google

Διώξε τους τοξικούς ανθρώπους από τη ζωή σου

Σου έχει τύχει ποτέ να πας για καφέ με κάποιον και μετά από δύο ώρες μαζί του να αισθάνεσαι σα να έσκαβες όλη μέρα; Η ψυχική κόπωση που σου προκαλούν οι τοξικοί και μίζεροι άνθρωποι δεν μετριέται! Γκρίνιες, παράπονα, κατηγορίες, ζήλειες, προβλήματα και μαύρη μαυρίλα πλάκωσε. Κόψε αμέσως τις επαφές με τέτοιους τύπους που σου ρουφάνε την ενέργεια, σου μαυρίζουν την ψυχή και δεν έχουν τίποτα καλό να σου προσφέρουν. Βρες ανθρώπους που σε εμπνέουν, που σε κάνουν να αισθάνεσαι όμορφα, που σε στηρίζουν και σε αγαπάνε. Και μέχρι να τους βρεις, κάτσε μόνος σου! Χίλιες φορές να απολαμβάνεις την ηρεμία σου και να φροντίζεις τον εαυτό σου, παρά να φορτώνεσαι τα προβλήματα των άλλων και να σπαταλάς την ενέργειά σου χωρίς λόγο.

Σκέφτεσαι συνέχεια το παρελθόν

«Πάει, γένκε» που λέει και η γιαγά μου. Άσε το παρελθόν εκεί που είναι και σταμάτα να το σκαλίζεις! Δε μπορείς να το αλλάξεις, κατά συνέπεια δεν έχει νόημα να στεναχωριέσαι και να αναλώνεσαι για πράγματα που πέρασαν. Ο ορισμός του τσάμπα κόπου! Φρόντισε να μάθεις από αυτά, ώστε να μην επαναλάβεις τα ίδια λάθη. 

Δεν μπορείς να πεις όχι

Η ενέργειά σου είναι πεπερασμένη και πολύτιμη, το ίδιο και ο χρόνος σου. Δε γίνεται λοιπόν να λες σε όλα και σε όλους αδιακρίτως «ναι». Μάθε να βάζεις προτεραιότητες, να ξεχωρίζεις τι είναι χρήσιμο και ωφέλιμο για εσένα και ξεκίνα πρώτα από αυτά. Αν περισσέψει χρόνος και όρεξη, μπορείς να αναλάβεις και κάτι παραπάνω.

Δεν φροντίζεις τον εαυτό σου

Η κατακλείδα είναι ότι αν δεν είσαι εσύ καλά, τίποτα δε θα πάει καλά. Φρόντισε λοιπόν τον εαυτό σου! Να κοιμάσαι καλά, να τρέφεσαι υγιεινά, να ασκείσαι και να αφιερώνεις λίγο χρόνο σε πράγματα που σε κάνουν ευτυχισμένο. Μόνο έτσι θα μπορέσεις να φορτίσεις τις μπαταρίες σου και θα έχεις ενέργεια, για να αδράξεις τη μέρα!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου