Τρίτη 2 Ιουνίου 2020

Τα βιβλία της καραντίνας

Μαζί με όλα τ'άλλα η καραντίνα βοήθησε να ελαττωθούν λίγο τα μαζεμένα αδιάβαστα,αφού πάντα ο χρόνος είναι το ζητούμενο.Και για άλλη μια φορά το βιβλίο αποδείχτηκε ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου αφού αντέχει και στη καραντίνα ενώ ο σκύλος όχι.

 
Όπως έχουμε πει,όλες οι αλληλογραφίες είναι ενδιαφέρουσες. Φρόυντ-Γιούνγκ στην αρχή του 20ου αιώνα,και στα πρώτα βήματα της ψυχανάλυσης γνωρίζονται,διαμορφώνεται μια σχέση δασκάλου-μαθητή αλλά και φιλική. Στην αρχή ταύτιση απόψεων μετά διακριτική διαφωνία έως τον χωρισμό των δρόμων τους.








Ο Καβάφης ένας από τους ελάχιστους διεθνείς ποιητές,τιμάται από τους ομότεχνους του παγκοσμίως με ποιήματα τους που, είτε αναφέρονται στο πρόσωπο του,είτε υπάρχουν διακειμενικές αναφορές,είτε προσπαθούν να τον μιμηθούν.Μια ανθολογία τέτοιων ποιημάτων από 30 χώρες και 135 ποιητές μεταξύ των οποίων αρκετοί γνωστοί και καταξιωμένοι.




Αφήγηση σύμφωνα με τις πηγές, της σφαγής και ληστείας των προκολομβιανών πολιτισμών από τους Ισπανούς κονκισταδόρες,με την τραγική μορφή του αρχηγού στην αιχμαλωσία και την εκτέλεση του.



Ο Bernhard!! Ακόμη παλεύω μαζί του, μεταξύ  θαυμασμού και απόρριψης 


Αυτόν τον πιτσιρικά τον Θανασάκη πολύ τον πάω!!!


Το βιβλίο έκπληξη.Ειπώθηκαν και γράφτηκαν αρκετά.Ο Παλαιοκώστας έγινε γνωστός από τις αποδράσεις του.Βαρύνεται μόνο για ληστείες τραπεζών και απαγωγή βιομήχανου. Αποκαλύπτεται ένας ταλαντούχος αφηγητής,σκεπτόμενος και συγκροτημένος σε αναζήτηση της πραγματικής ελευθερίας.Όμως περισσότερο απ'όλα είναι η αντιπαραβολή μιας  Ηθικής, έκ-νομης όμως, με την έν-νομη ανηθικότητα.Δεν ξέρω αν και σε ποια έκταση υπήρξε παρέμβαση τρίτου π.χ. επιμελητή στο κείμενο,πάντως έχει σημαντικά και αξιόλογα μέσα έκφρασης και είμαι βέβαιος ότι θα μπορούσε να κάνει λογοτεχνία-πεζογραφία ή ποίηση.


Εξαντλήμένο.Κείμενα δυνατά της δεκαετίας του '70 για τον Παπαδιαμάντη ή μάλλον για τούς διώκτες του,όπως ό Δημαράς και ο Μουλάς.Δεν είναι πολεμική,αλλά όπως σωστά γράφει ο Τριανταφυλλόπουλος, αν το σκοτάδι της ψυχή σας δεν αφήνει ούτε να καταλάβετε ούτε να νιώσετε τον Παπαδιαμάντη δεν φταίει αυτός.Τουλάχιστον σταματήστε να τον μετράτε με τα ανεπαρκή αν όχι γελοία μέτρα σας.


Καζανόβα ηλικιωμένος ήταν ο Μαστρογιάνι στην ταινία του Σκόλα "Η νύχτα της Βαρέν".Ο πραγματικός έγραψε την αυτοβιογραφία του σε 12 τόμους με πολλές περιπέτειες έκδοσης μετά το θάνατο του.Καμία σχέση με τον Ντε Σαντ ή άλλους.Είναι μορφωμένος,ερωτικός αλλά κυρίως σεμνός.Όχι σεμνότυφος όμως.Το βιβλίο είναι επιτομή με επιλογή αντιπροσωπευτικών επεισοδίων χωρίς να χάνεται η συνέχεια. 


Μετανάστες στην Κορσική, Μανιάτες στην καταγωγή, οι θείος και ανιψιός Στεφανάπολι στέλνονται από τον Ναπολέοντα στην Ελλάδα για άντληση πληροφοριών και την ύπαρξη δυνατοτήτων στο πλαίσιο κινήσεων και ελιγμών του στα χρόνια των πολέμων του.Ενδιαφέρουσες πληροφορίες της εποχής για την Ήπειρο,Μάνη,Κύθηρα,Ιόνια νησιά. 


Εκτός από το "Συμπόσιο" ο Πλάτωνας ασχολήθηκε με το θέμα του έρωτα και στον "Φαίδρο".Αυτή η έκδοση με τη φροντίδα ενός νεότερου πανεπιστημιακού στη φιλοσοφία νομίζω ότι είναι καλύτερη από την, κλασσική μεν πεπαλαιωμένη δε, του Θεοδωρακόπουλου.


Διαπρεπής φιλόλογος ο Γ.Δάλλας σε μεγάλη ηλικία καταθέτει σε συζήτηση του με τον Γ.Δουατζή  στοιχεία αυτοβιογραφικά,μνήμες,απόψεις,και ζητούμενα.


Δύο τόμοι του Σαββίδη με πολλά και διάφορα καβαφικά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού για δεκαετίες ήταν κάτοχος και διαχειριστής του Αρχείου Καβάφη με περιορισμό πρόσβασης σε όλους τους άλλους,πλην ελαχίστων όπως πολλάκις έχει γραφεί.Μέχρι που το 2013 απέκτησε το αρχείο το Ίδρυμα Ωνάση.


Όλη η σειρά (15 τόμοι) "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΗ" είναι υπέροχη.Χρόνια προσπαθώ να την ολοκληρώσω τόμο-τόμο.Ο συγκεκριμένος έχει το ξεχωριστό χαρακτηριστικό ότι τα βυζαντινά χειρόγραφα είναι απρόσιτα για τους κοινούς βιβλιόφιλους,σπάνια εκτίθενται και είναι διάσπαρτα σε όλες τις βιβλιοθήκες του κόσμου φυλασσόμενα.Δείγματα υψηλής τέχνης και μόχθου,υψηλού πολιτισμού,υψηλής πνευματικότητας,κι ας λένε ότι ανοησία θέλουν για το Βυζάντιο τα ανίδεα φραγκολεβαντίνικα παπαγαλάκια.


Μια βιογραφία του αγαπητού Αρθούρου Σοπενχάουερ επιβάλλεται,ιδιαίτερα σε καιρό καραντίνας.

Αυτά και κάποια ακόμη μου κρατούσαν το χέρι και με κοιτούσαν στα μάτια τον καιρό της καραντίνας.Και μεταξύ μας αγαπητά μου παιδιά,καλά περάσαμε....εμείς οι βιβλιοφάγοι. 

2 σχόλια:

  1. Εξαιρετικές επιλογές! Τα καταγράφω (κι ας προστεθούν και στα δικά μου πολλά αδιάβατα)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο χρόνος λίγος Κατερίνα.Ιδέες δίνουμε στους φίλους."Υπάρχει κι αυτό,ίσως σ'ενδιαφέρει"....και ότι προλάβουμε

      Διαγραφή