Τρίτη 28 Μαΐου 2013

1927-Όταν ο Μάχνο συνάντησε τον Ντουρρούτι

Νέστωρ Μάχνο
Μπ.Ντουρρούτι
Ψάχνοντας κάτι κινηματογραφικό, έπεσα πάνω σε ένα από τα πολλά ψυχωτικά blog που έπαιρνε αμπάριζα και έβριζε ως συνήθως χωρίς αιτιολόγηση,από την ταινία του Λόουτς "Γη και ελευθερία" μέχρι τον μεγάλο Ουκρανό Αναρχικό Νέστωρ Μάχνο τον οποίο αποκαλούσε "κατσαπλιά"
Ο Αρσίνωφ έχει γράψει την ιστορία του αναρχικού Μαχνοβίτικου κινήματος 1918-1921
Η 'Εμμα Γκόλντμαν μας έχει δώσει τις τόσο σημαντικές μαρτυρίες της.Ο Μάχνο στον εμφύλιο πολέμησε τους Λευκούς μαζί με τους μπολσεβίκους. Μετά την νίκη όμως?
Την 'Εμμα Γκόλντμαν που βρίσκεται στο Κίεβο το 1921, την επισκέπτεται κρυφά η γυναίκα του Μάχνο (δασκάλα) μεταμφιεσμένη.
Της λέει για τις μεθόδους των μπολσεβίκων προκειμένου να εξοντώσουν το Μάχνο. Για τις συχνές συμφωνίες που έκαναν μαζί του και τις καταπατούσαν αμέσως μόλις απομακρυνόταν ο κίνδυνος των αντεπαναστατών.Αναφέρθηκε στις άγριες διώξεις των οπαδών του,και τις πολυάριθμες απόπειρες να παγιδέψουν και να σκοτώσουν το Μάχνο. Επειδή δε τα κατάφεραν ,οι μπολσεβίκοι δολοφόνησαν τον αδελφό του και ξεκλήρισαν τη δική της οικογένεια......
Ο Τρότσκι πρωτοστατεί σ' αυτές τις διώξεις ως κομισάριος του πολέμου..
Ο Μάχνο κατάφερε να διαφύγει στο εξωτερικό.
Αυτός λοιπόν ο "κατσαπλιάς" κατά τον ψεύτη σταλινίσκο,δούλευε από παιδί 7 χρονών και ως εξόριστος με κλονισμένη υγεία από τα τραύματα,πάλι  δούλευε ως εργάτης στη Γαλλία για να ζήσει.
Ο Ντουρρούτι στη Γαλλία κι αυτός υπό διεθνή διωγμό και προπαντός από τον δικτάτορα Ριβιέρα  δουλεύει ως εργάτης στη Ρενώ.
Όπως μας λέει ο Χανς Μ.Εντσενσμπεργκερ :
"..Σ' ένα μικρό επιπλοποιείο στο Παρίσι δούλευε τότε ο Νέστωρ Μάχνο.Αυτός όπως και ο Ντουρρούτι ήταν άνθρωπος της δράσης.Οι Oυκρανοί αγρότες τον λάτρευαν σα θεό.......Ο Ντουρρούτι τον θαύμαζε και συνδέθηκε φιλικά μαζί του.Οι δυο τους έμοιαζαν πολύ στον χαρακτήρα.Είχαν ίδιες αντιλήψεις για το σκοπό της επανάστασης.(μαρτυρία Αλεχάντρο Γκιλαμπέρτ)

Και ο χαρακτηρισμός "κατσαπλιάς" λοιπόν ταιριάζει σ' αυτούς που μοναδική τους ασχολία 95 χρόνια τώρα είναι η αλληλοεξόντωση τους για τις καρέκλες και όχι μόνο.

4 σχόλια:

  1. οι αναρχικοί αγωνιστές έδωσαν τη ζωή τους και δεν κέρδισαν προσωπικά ποτέ,τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματικά.Και είναι αυτό που τους διαχωρίζει ηθικά κυρίως.

      Διαγραφή
  2. νομίζω ότι για τον Ντουρούτι δεν ακούστηκαν ποτέ άσχημα λόγια... τουναντίον τα καλύτερα

    για τον Μάχνο ναι ακούστηκαν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακούστηκαν,από ποιούς και γιατί?Σε τετραπλό εμφύλιο μετά από εισβολή κεντρικών δυνάμεων ήταν η Ουκρανία.
      Για το Ντουρούτι ακούστηκαν λίγα γιατί τον έφαγαν νωρίς πριν το ξεπούλημα της Ισπανίας.
      Το τι ακούστηκε για τον Άρη από τους Κομισάριους αλλά και τους δοσίλογους ξέρεις υποθέτω.

      Διαγραφή