Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Ο πόλεμος των επιχειρηματιών: ο Σαμαράς, εντολές από το εξωτερικό

Του Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου – από το “Unfollow” 9/2013

Η «αποστολή» του πρωθυπουργού δυσκολεύει ολοένα περισσότερο, καθώς η γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει να ελέγξει πλήρως το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων -μέσω της τοποθέτησης ακόμα και δικού της στελέχους στο ΤΑΙΠΕΔ-, ώστε τα «φιλέτα» της δημόσιας περιουσίας να περάσουν στα χέρια γερμανικών μονοπωλίων. Ταυτόχρονα, το σκηνικό γίνεται ακόμα πιο σύνθετο μετά το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, όπου, σύμφωνα με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, ο Μπαράκ Ομπάμα του  διαμήνυσε ότι στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Ελλάδα τον πρώτο λόγο πρέπει να τον έχουν εταιρείες αμερικανικών συμφερόντων.

Όλες οι πληροφορίες και τα σενάρια δείχνουν ότι το επόμενο διάστημα θα κορυφωθεί ένας πόλεμος συμφερόντων ανάμεσα σε εγχώριους παίχτες, πολυεθνικούς ομίλους και κοινοπραξίες ελλήνων και ξένων επιχειρηματιών, στον οποίο θα χρησιμοποιηθούν κάθε μορφής «όπλα»: από πορίσματα εισαγγελέων που εμπλέκουν γνωστούς επιχειρηματίες σε ύποπτες συμβάσεις δημοσίων έργων και προμηθειών έως ανοιχτές παρεμβάσεις επενδυτών με στόχο την καρατόμηση κυβερνητικών στελεχών και παραγόντων.

Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΩΣ «ΟΠΛΟ»

Σύμφωνα με πληροφορίες, μια σειρά από εισαγγελικές έρευνες που διεξάγονται εδώ και μεγάλο διάστημα έχουν καταλήξει σε πορίσματα τα οποία αναμένεται να παρουσιαστούν μέσα στο φθινόπωρο. Αφορούν υποθέσεις με ύποπτες συμβάσεις για δημόσια έργα, διακίνηση μαύρου χρήματος και χορήγησης δανείων από τράπεζες προς επιχειρηματίες, οι οποίοι δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις για να τα λάβουν. Στις υποθέσεις, εκτός από επιχειρηματίες, εμπλέκονται στελέχη δημοσίων επιχειρήσεων, που ανέθεσαν έργα και διαχειρίστηκαν τεράστια κρατικά κονδύλια. Παράλληλα με τις εισαγγελικές έρευνες, σε εξέλιξη βρίσκεται και επιχείρηση του ΣΔΟΕ για τον έλεγχο τραπεζικών λογαριασμών επιχειρηματιών, οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται σε μια σειρά από υποθέσεις διακίνησης μαύρου χρήματος. Στελέχη του ΣΔΟΕ μάλιστα αναφέρουν ότι κάποια από τα ευρήματα τους συνδέονται άρρηκτα με τις εισαγγελικές έρευνες του τελευταίου διαστήματος. Οι συγκεκριμένες έρευνες, σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς, θα χρησιμοποιηθούν από μια σειρά επιχειρηματίες ως «όπλο» απέναντι σε ανταγωνιστές τους, αφού με υποθέσεις που πιθανά θα εκκρεμούν στη δικαιοσύνη, αυτόματα θα κλείνουν οι πόρτες για τη συμμετοχή τους σε διαγωνισμούς για την εξαγορά κρατικών υποδομών.

Την ίδια ώρα μια σειρά από εφορίες της χώρας προχωρούν στην επιβολή χρηματικών προστίμων σε εταιρείες πολύ γνωστών επιχειρηματιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόστιμο άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ επιβλήθηκε στην εταιρεία εμπορίας πετρελαιοειδών Motor Oil, συμφερόντων της οικογένειας Βαρδινογιάννη. Συγκεκριμένα, επέβαλαν το πρόστιμο στη  Motor Oil πειδή υποστηρίζουν -βάσει των πληροφοριών- ότι το 2010 είχε αγοράσει τόνους αργού πετρελαίου από κύπριο broker  χωρίς να αποδώσει τους «αναλογούντες φόρους στο ελληνικό δημόσιο». Η εταιρεία ήδη αμφισβητεί τη νομιμότητα του προστίμου και έχει ζητήσει επανέλεγχο της υπόθεσης.
Οι πληροφορίες, ωστόσο, θέλουν το πρόστιμο να συνδέεται και με τις μιντιακές κινήσεις της οικογένειας. Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης προετοιμάζεται για αντεπίθεση μέσω του τηλεοπτικού καναλιού Star μετά την αποχώρηση του από το ΔΣ του Mega Channel. Ο σταθμός λέγεται ότι θα μεταβληθεί σε... αντιμνημονιακό κανάλι με αντικυβερνητική κατεύθυνση. Τι επιδιώκει άραγε ο Β. Βαρδινογιάννης, ο οποίος δεν είναι καθόλου τυχαίος και μάλιστα είναι παλιός στην πιάτσα; Καθόλου δεν θέλουμε να πιστέψουμε την ακόλουθη φράση που του αποδίδεται: «Ή παίρνετε το πρόστιμο πίσω ή μέσα στο Σεπτέμβρη σας ρίχνω».

Η ΣΦΑΓΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Οι ανοιχτές υποθέσεις με εφορίες αποτελούν εμπόδιο για μια σειρά από άλλους επιχειρηματίες προκειμένου να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς αποκρατικοποιήσεων. Ο συνδυασμός των εισαγγελικών ερευνών με το «σαφάρι» του ΣΔΟΕ και των εφοριών είναι δεδομένο ότι θα προκαλέσει τις αντιδράσεις «θιγόμενων» επιχειρηματιών, ειδικά αυτών που θα διαπιστώσουν να ευνοούνται «ανταγωνιστές» τους που το τελευταίο διάστημα έχουν καταφέρει να προσεγγίσουν το πρωθυπουργικό περιβάλλον και έχουν άμεση πρόσβαση σε υπουργικά γραφεία.
Εδώ έρχεται να λειτουργήσει και ο ρόλος του πρωθυπουργού ως «δικαστή», αφού ο ίδιος και η κυβέρνηση του γίνονται αποδέκτες πιέσεων είτε για το κλείσιμο υποθέσεων, είτε για ευνοϊκότερη μεταχείριση.

Πώς θα λειτουργήσει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση αναμένεται να το δούμε το επόμενο διάστημα, ωστόσο τα πρώτα δείγματα γραφής φανερώνουν την πρόθεση τους να παρέχουν διευκολύνσεις προς τον επιχειρηματικό κόσμο. Το θάψιμο της λίστας Λαγκάρντ, της λίστας των μεγαλοφειλετών του δημοσίου, της λίστας των μεγαλοοφειλετών της ΔΕΠΑ, που απέτρεψε και την πώληση της, αλλά και μια σειρά από νομοθετικές παρεμβάσεις που δίνουν τη δυνατότητα στους μεγαλοεπιχειρηματίες να προχωρούν σε διακανονισμούς με τις εφορίες για παλιότερα χρέη και πρόστιμα που έχουν επιβληθεί, φανερώνουν τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Πρωταρχικός στόχος των Σαμαρά και Βενιζέλου είναι να μη θιγούν τα επιχειρηματικά συμφέροντα και, στο μοίρασμα της πίτας από την αρπαγή της δημόσιας περιουσίας, να βρεθεί η χρυσή τομή. Αυτό δεν είναι όμως σίγουρο ότι θα επιτευχθεί «αναίμακτα». Χαρακτηριστικό παράδειγμα η υπόθεση της πώλησης του ΟΠΑΠ, όπου ενώ επιτεύχθηκε ως ένα σημείο ο συμβιβασμός μεταξύ Μελισσανίδη και Κόκκαλη, επιχειρηματικά σχήματα που έμειναν απ' έξω εξαπέλυσαν υπόγειες επιθέσεις προς την κυβέρνηση, ακόμα και μέσα από τηλεοπτικούς σταθμούς. Λόγου χάρη, ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha  του Δ. Κοντομηνά -φίλου του Σ. Κόκκαλη αλλά και του Β. Βαρδινογιάννη- όψιμα ανακάλυψε ότι η πώληση του ΟΠΑΠ έγινε με διαβλητό τρόπο, ενώ τόσους μήνες οι δημοσιογράφοι του είχαν καημό αν θα ανανεώσει το συμβόλαιο της η Ελένη Μενεγάκη.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν την πεποίθηση -ακόμα και μέσα στην κυβέρνηση- ότι οι φωτογραφίες του πρώην προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Σ. Σταυρίδη μέσα στο αεροσκάφος του Δ. Μελισσανίδη, οι οποίες αποτέλεσαν τελικά αφορμή για την παραίτηση του, ήταν μέρος ενός επιχειρηματικού πολέμου που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο ιδιοκτήτης της Aegean Oil  Δ. Μελισσανίδης δεν είναι ο μοναδικός που έχει βαλιτσάκι-κοριό. Η αιτία της δημοσίευσης της φωτογραφίας μπορεί να συνδέεται και με το πρόστιμο που επεβλήθη στη Motor Oil του Β. Βαρδινογιάννη, υποστηρίζουν επιχειρηματικοί κύκλοι. Τέλος, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων είναι «σίγουρο ότι θα αλλάξει τον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας».

Κι εδώ έρχεται ο ρόλος του Σαμαρά ως «διαιτητή»: Με τις αποφάσεις του, αλλά και τις «υποδείξεις» του προς τους αρμόδιους υπουργούς, πρέπει να μοιράσει τη λεία της κρατικής περιουσίας με τέτοιον τρόπο ώστε να αποτρέψει την έκρηξη «επενδυτών» που είτε θα μείνουν έξω από το φαγοπότι είτε θα διαπιστώσουν ότι είναι ριγμένοι στη μοιρασιά.

Θυμίζουμε ότι ο πόλεμος βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. «Μαχαίρια» για την απόκτηση των περιφερειακών αεροδρομίων και των μαρίνων έχουν βγάλει μεταξύ τους οι Λάτσης και Μπόμπολας. Για το χρυσωρυχείο της ΔΕΗ ενδιαφέρεται ο Μυτιληναίος, που θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον Κοπελούζο, ενώ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις διαθέσεις της οικογένειας Βαρδινογιάννη, που θέλει να επενδύσει και στο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας. Από κοντά παρακολουθεί και η εταιρεία ΤΕΡΝΑ του Περιστέρη. Για την εξαγορά της «μικρής» ΔΕΗ ενδιαφέρονται ταυτόχρονα γερμανοί και γάλλοι επενδυτές, αφού τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας που θα δημιουργηθούν ξεπερνούν σε αξία το 1 δισ. ευρώ. Ο Κοπελούζος αναζητά ρωσικά κεφάλαια για να εξαγοράσει τον ΟΣΕ, ενώ Γερμανοί και Κινέζοι αναζητούν έλληνα επιχειρηματία για να τον διεκδικήσουν μέσω κοινοπραξίας. Για την ΕΤΔΑΠ και την ΕΥΑΘ θα συγκρουστούν οι Περιστέρης και Μπόμπολας, οι οποίοι έχουν προχωρήσει σε κοινοπραξίες με γαλλικά μονοπώλια.

0 ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΕ ΤΕΝΤΩΜΕΝΟ ΣΚΟΙΝΙ

Ο Α. Σαμαράς δεν έχει όμως στο μυαλό του μόνο να «συνταιριάξει» τα αντικρουόμενα συμφέροντα των ελλήνων επιχειρηματιών, αλλά και να υλοποιήσει τις απαιτήσεις Γερμανών και Αμερικανών για κομμάτια του «ελληνικού πλούτου» που τους ενδιαφέρουν - κυρίως σε ό,τι αφορά την ενέργεια. Γερμανοί και Αμερικάνοι βλέπουν την Ελλάδα σαν το επόμενο «ενεργειακό οικόπεδο» στη νοτιοανατολική Ευρώπη, το οποίο θα αποτελέσει παράλληλα, μαζί με την Τουρκία, και διαμετακομιστικό κόμβο για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, την Κύπρο και το Ισραήλ. Ένα «οικόπεδο» που φιλοδοξούν -ο καθένας για λογαριασμό του- να ελέγξουν απόλυτα. Τα κοιτάσματα πετρελαίου, τα οποία αποδεδειγμένα εποφθαλμιούν αρκετοί έλληνες επιχειρηματίες, θα αποτελέσουν για αρκετούς από αυτούς και την επιχειρηματική τους ταφόπλακα. Ήδη οι Γερμανοί πιέζουν την κυβέρνηση -μετά και την υπόθεση Σταυρίδη- να αναλάβει επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ «δικός τους» άνθρωπος, ο οποίος θα προχωρήσει το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, κι έχουν προτείνει μια σειρά Γ από γερμανούς τεχνοκράτες με «ανάλογη» εμπειρία... Στους Γερμανούς χρεώνονται και οι δικαστικές περιπέτειες του Βίκτωρα Ρέστη, αφού εδώ και πολύ καιρό απαιτούν «τη φυλάκιση ορισμένων επιχειρηματιών για να πάρουν το μήνυμα όσοι μπλέκονται στα πόδια τους».

Ο τομέας της τεχνολογίας επίσης μπορεί να μετατραπεί σε διελκυστίνδα για τον πρωθυπουργό. Πρόσφατα, μέσα στο καλοκαίρι, εσωκομματικός πολιτικός αντίπαλος του Α. Σαμαρά, ένας αντίπαλος που δεν σταματά να ονειρεύεται την πρωθυπουργική καρέκλα, βρέθηκε στη Γερμανία. Συναντήθηκε με τον Ronald Pofalla. Ο  Pofall είναι παλιό στέλεχος της Siemens και τώρα υπεύθυνος της Καγκελαρίας για το συντονισμό των μυστικών υπηρεσιών. Κι όταν το κρίνει σκόπιμο, μοιράζεται τις πληροφορίες αυτές με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Ο εν λόγω πολιτικός αντίπαλος του Α. Σαμαρά έχει αδυναμία στη Siemens, όπως και στους έλληνες επιχειρηματίες, και τώρα τελευταία και στα κοιτάσματα πετρελαίου. Προέρχεται από οικογένεια που για πολλά χρόνια αποτελεί «βαποράκι» και συνεταιράκι ελλήνων επιχειρηματιών αλλά και ξένων λόμπι που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Κρατήστε την τελευταία πληροφορία, διότι κάποιοι που είχαν καταχωνιασμένα στα συρτάρια τους ενοχοποιητικά στοιχεία για τον κ. Σαμαρά εμφανίζονται πρόθυμοι να τα κυκλοφορήσουν στη δημοσιογραφική πιάτσα. 

Το επόμενο διάστημα, οι έλληνες πολίτες αναμένεται να γίνουν μάρτυρες ενός εγχώριου επιχειρηματικού πολέμου, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να αναλάβει ρόλο «επιδιαιτητή», αλλά με τα νήματα να κινούνται από χέρια που θα βρίσκονται έξω από την χώρα και τον κ. Σαμαρά να ακροβατεί σε τεντωμένο σκοινί. Αν δεν κρατήσει την ισορροπία του, θα πέσει μαζί με την κυβέρνηση του. Ήθελες τα κι έπαθες τα, λέει ο λαός. Viel Gluck!

2 σχόλια:

  1. Μετά από καιρό είδα λίγες "ειδήσεις",όντως σταρ και αλφα αρχίσανε ένα αντιμνημονιακό, του κόλου βεβαια, μπίρι μπίρι ενώ στον σκάι έκλαιγε ο μπάμπης και ο νίκος για την βιοχάλκο που την διώχνει η ενεργειακή ακρίβεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή