Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Αρχαία δροσιά-Δύσκολος ή Μισάνθρωπος

Σπάνια παρουσιάζεται στη σκηνή έργο του ΜενάνδρουΑριστοφάνης είναι ο καλοκαιρινός σταρ.Οι λόγοι πολλοί.Βασικός ότι έχουν σωθεί μόνο δύο ολόκληρα έργα του Μενάνδρου.Ο "Δύσκολος ή Μισάνθρωπος" ένα απ'αυτά,ανακαλύφθηκε μόλις το 1959.
Ο Μένανδρος ανήκει στην Νέα Αττική Κωμωδία με μια απόσταση 70 χρόνων περίπου από την παλαιά και τον Αριστοφάνη.Οι πολιτικές συνθήκες έχουν αλλάξει άρδην, με την Μακεδονική πλέον κυριαρχία.Δεν υπάρχει το πολιτικό σχόλιο,ούτε το "αθυρόστομο". Η σάτιρα αφορά εξ ολοκλήρου ανθρώπινους χαρακτήρες καθημερινής ζωής.Και επειδή οι άνθρωποι δεν αλλάζουν, μπορούμε να βλέπουμε και τους σημερινούς μέσα στα κείμενα αυτά.
Ο Μένανδρος ήταν αναγνωρισμένος ως σπουδαίος και στα Ρωμαϊκά χρόνια και έργα του μιμήθηκαν/διασκεύασαν οι σημαντικοί Λατίνοι Πλαύτος και Τερέντιος.

Δύσκολος ή Μισάνθρωπος είναι ο Κνήμων,αγρότης στη Φυλή,ο οποίος δεν ανέχεται κανέναν γιατί πιστεύει ό,τι όλοι είναι ιδιοτελείς,αλλά ούτε κανένας τον αντέχει με τα βίαια γαβγίσματα του.Κοντά στο σπίτι του υπάρχει ιερό του θεού Πάνα.Ο Σώστρατος ερωτεύεται τη κόρη του,αλλά δε τολμά να τον πλησιάσει. Μέχρι που ο Κνήμων έπεσε μες στο πηγάδι(...κι έβγαλε φωνή μεγάλη,σαν τη Γερακίνα) οπότε αναγκάζεται να αναθεωρήσει τη στάση του.....

ΠΑΝΑΣ-Τόσα χρόνια ετούτος
σ' όλη του τη ζωή γλυκιά κουβέντα  
δεν είπε σε κανέναν κι ούτε πάλι 
χαιρέτησε κανέναν πρώτος.....

****

...σε μεστώνουν οι δυσκολίες της ζωής...

****

ΚΝΗΜΩΝ-Δεν ήταν ο Περσέας ευτυχισμένος 
με δυό τρόπους? Φτερωτός γινόταν 
και μπρός του πεζό δε συναντούσε
κατόπι'χε ένα κόλπο τέτοιο,που όσοι 
τον τσάντιζαν,τους έκανε όλους πέτρες.
Ε! ρε και να'χα το εργαλείο του τώρα,
πράμα πιο άφθονο παντού δε θα υπήρχε
μόνο κοτρόνια με μορφές ανθρώπων....

****

Αδύνατο να βρείς έρημο τόπο,
μήτε κι αν θες να κρεμαστείς.

****

ΓΟΡΓΙΑΣ-Και να το ξέρεις,
φτωχός αδικημένος άγριο πράμα

****

ΓΕΤΑΣ-Σαν τέσσερις γαϊδάρους με φορτώσαν
πανάθεμα τες οι γυναίκες.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου