Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Λάτσης

από kali sfetsou

Ο "ευεργέτης" Γιάννης Λάτσης γεννήθηκε το 1910 στο Κατάκολο της Ηλείας κι ήταν γιος ενός φτωχού ψαρά.

Στη διάρκεια της κατοχής υπήρξε συνεργάτης των κατακτητών. Μαυραγορίτης και δοσίλογος και αργότερα εθνικόφρων και αντικομμουνιστής.

"Και κει που έβγαλε τα πολλά λεφτά είναι ότι επειδή είχε γίνει ο πόλεμος του 40,οι αποθήκες του Α.Σ.Ο από τον Πύργο, Αμαλιάδα, Γαστούνη, Λεχαινά, Ανδραβίδα μέχρι την Κόρινθο που όλες ήταν κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής, εξαιτίας του πολέμου,είχαν σταφίδα που δεν είχε εξαχθεί. Κι έπαιρνε ο Λάτσης γύρω στα 10-15 βαγόνια, κάθε τόσο, σταφίδα και την μετέφερε, δικαιολογία τάχα για τα στρατεύματα κατοχής, στην Αθήνα και την πούλαγε με τους Ιταλούς."

Μετά την απελευθέρωση πέρασε από δικαστήριο δοσιλόγων, το οποίο όμως τον αθώωσε.

Οι δίκες των δοσιλόγων της κατοχής ήταν δίκες-παρωδία. Οι υπόδικοι δοσίλογοι συνεργάζονται με γνωστούς Αθηναίους δικηγόρους της εποχής. Καταθέτουν κι ως μάρτυρες υπεράσπισης, εναλλάξ ο ένας στη δίκη του άλλου, απαλλάσσοντας πάντα με τις καταθέσεις τους τον εκάστοτε κατηγορούμενο.


Στο τέλος, όλοι σχεδόν αθωώθηκαν και τα δικαστικά έξοδα χρεώθηκαν στο ελληνικό Δημόσιο.

Από τις αποφάσεις του Ειδικού Δικαστηρίου Δοσιλόγων μόνο το 2 με 3% είναι καταδικαστικές.

•Το 1972 ο Γ.Λάτσης αγόρασε 1770 στρέμματα στην Ελευσίνα και κατασκεύασε τα διυλιστήρια της Πετρόλα. Η γη των Ελευσινίων Μυστηρίων καταδικάζεται στην μόλυνση και την καταστροφή που έφερε η εκβιομηχάνιση της.

•Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας (για το οποίο η εφημερίδα δικαιώθηκε) κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1974,με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ο Λάτσης με τα δεξαμενόπλοια του τροφοδότησε με πετρέλαιο την Τουρκία.

•την 1 Σεπτεμβρίου 1992,έγινε έκρηξη στην Πετρόλα,όταν έσπασε σωλήνας των εγκαταστάσεων διύλισης και 15 εργάτες εξαερώθηκαν. Αθώοι οι 2 μοναδικοί κατηγορούμενοι.

•Τι και αν το Συμβούλιο της Επικράτειας έχει κρίνει παράνομη την ανέγερση του Mall στο Μαρούσι της Lamda Development (συμφερόντων Λάτση). 

Με ένα νομικό τέχνασμα, το αυθαίρετο βαφτίζεται Στρατηγική Επένδυση. Ούτε 1 ευρώ πρόστιμο.

•Όταν οι ξένες τράπεζες(Gredit Agricole,Societe General,BCP) αποχώρησαν απο την Ελλάδα, υποχρεώθηκαν να καταβάλλουν 4 δις ευρώ στις ανακεφαλαιοποιήσεις των χρεοκοπημένων τραπεζών που άφηναν. Ο Λάτσης εγκαταλείπει την Eurobank καταβάλλοντας το αστρονομικό ποσό των 0 ευρώ.Όχι μόνο δεν κατέβαλλε τα 2,5 δις που όφειλε στην Eurobank ,αλλά απέκτησε και το 11% της εθνικής.

Το αφεντικό τρελάθηκε δώρο και το Ελληνικό .

•Το Μάρτη του 2014, η κυβέρνηση του Σαμαρά χαρίζει χρέη 660 εκατομύρια στο Βαρδή Βαρδινογιάννη (άλλος ευεργέτης) και 220 εκατομύρια στο Σπύρο Λάτση. Τα υπόλοιπα χρέη και πρόστιμα είχαν ήδη διαγραφεί με νομοσχέδιο του 2013.

•Κι επειδή οι ιθαγενείς πρέπει να θυμούνται το όνομα των "ευεργετών" τους,ώστε να ευεργετούνται κι αυτοί από τους ιθαγενείς, από το 2012 η πρώην θαλαμηγός του Λάτση "Νεράιδα" γίνεται πλωτό μουσείο.

Ο αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος λέει στη βουλή:"Ποιά δωρεά; Εδώ πάνε να κλέψουν το Δημόσιο για να οικονομήσουν,γιατί το μουσείο αυτό ανήκει στο "κοινωφελές" Ίδρυμα του Λάτση και όχι στο ελληνικό Δημόσιο. Μάλιστα, είναι τόσο πατριωτικό αυτό το κοινωφελές Ίδρυμα ,που έχει την έδρα του στο Λίχτενσταιν!Είναι τόσο πατριωτικό που πρέπει να το χρηματοδοτήσουμε."

φώτο: Σπύρος Λάτσης με περιουσία 4,8 δις δολάρια (219η θέση στη λίστα με τους πλουσιότερους του πλανήτη)

6 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. και τι βγαίνει μωρέ Δάφνη.Έχω βεβαιωθεί ό,τι τα ζώα ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ να ξέρουν.
      Μόνο ας μείνουν ως χρονικά της έρημης χώρας....

      Διαγραφή
  2. Έχω φρικάρει που σ' αυτό το πρόσωπο συγκεντρώνονται όλα τα "προσόντα", που λες.
    Και δεν είναι ο μόνος.
    Γι' αυτό μας έχει πάρει και μας έχει σηκώσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι νέα Rosa,και δεν είναι όλα.
      Τσιφλικάδες αυτοί της χώρας με 10 εκτμ.κολλίγους και δουλικά,200 χρόνια....

      Διαγραφή
  3. Απαντήσεις
    1. Το λέω κ'εγω φίλε μου,μα ως αντίδοτο σκέφτομαι πάντα τον ΑΝΩΝΥΜΟΝ ΕΛΛΗΝΑ και τη ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΤΟΥ.Για ποιούς και σε ποιά σκοτάδια ευρισκόμενους έγραψε αυτό το σημαντικό κείμενο?Και η απάντηση είναι ότι γνώριζε πως κάθε εξουσία/απολυταρχία έχει όλους τους μηχανισμούς να φτιάχνει ραγιάδες.Αλλά κάποιοι πάντα ξεφεύγουν από τα δίχτυα της.Κι αυτοί έχουν πλέον υποχρεώσεις....φωτός
      .

      Διαγραφή