Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Η εσωτερική εξορία (Ισπανία-Ελλάδα βίοι παράλληλοι)

Ο Μιγκουέλ ντε Σαλαμπέρτ (Miguel de Salabert) γεννήθηκε στην Ισπανία το 1931.Το 1958 καταφέρνει να εγκατασταθεί στη Γαλλία και το 1961 εκδίδει το βιβλίο του.
Το λέει μυθιστόρημα,όμως πρόκειται για ένα αυτοβιογραφικό ή μάλλον πολυβιογραφικό χρονικό για τα πλέον μαύρα χρόνια του φασισμού του Φράνκο στη πατρίδα του 1939-1958 περίπου.

Αρχίζει με το τελείωμα του εμφυλίου και την απόλυτη επικράτηση του φασισμού το 1939.
Πατέρας καθηγητής δημοκρατικός στη φυλακή μόλις γλυτώνει την εκτέλεση. Μητέρα θρησκόληπτη προσπαθεί για την επιβίωση όπως και τα δυο παιδιά της οικογένειας και η κακοποιημένη από τους φαλαγγίτες φιλοξενούμενη εξαδέλφη μέσα στην στέρηση και τη φτώχεια.

Τα χρόνια περνούν ο πατέρας βγαίνει από τη φυλακή ισοπεδωμένος χωρίς δικαίωμα εργασίας,θα δέχεται σιωπηλός τις εξευτελιστικές επιθέσεις της συζύγου,και θα δει τον μεγάλο του γιο να έχει γίνει φασιστικό στέλεχος επιθυμώντας τον πλούτο και την κοινωνική αναρρίχηση.Μόνη απαντοχή του η αγάπη του μικρού του γιου,μέχρι να πάρει την απόφαση....

Παρόλο το ζοφερό κλίμα της εποχής που αφορά,ο Σαλαμπέρτ δε παραβλέπει την ειρωνεία και τη γελοιότητα της καθημερινής ζωής.Φανατικός πολέμιος του καθολικού/φασιστικού παπαδαριού δίνει πολλές σελίδες με χιούμορ και σαρκασμό όπως στην περίπτωση του εγκλεισμού του από τη μητέρα του στους Καπουτσίνους.
Η αφήγηση είναι σε πρώτο πρόσωπο και αφηγητής-κεντρικός ήρωας είναι ο μικρός γιος ως παιδί-έφηβος-φοιτητής.

Το βιβλίο εκδόθηκε από το Θεμέλιο το 1982 και μάλλον δεν κυκλοφορεί.Υπάρχει όμως σε χαμηλή τιμή σε παλαιοβιβλιοπωλεία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου