Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Βιβλία-Ευγονικά ή καρναβαλικά ;

Ο εκφυλισμός είναι απόλυτος και μη αναστρέψιμος.
Ο Ορφέας και ο Διόνυσος δε μένουν πια εδώ.Δεν άντεξαν τις αμερικανιές των κωλοελλήνων

Αρχέγονες λατρείες,τελετές και έθιμα πέρασαν από παγανισμό,δωδεκάθεο,χριστιανισμό, έφτασαν  μέχρι την δεκαετία του '50 και έσβησαν.

Υπάρχουν βιβλία που κατέγραψαν και μελέτησαν σε βάθος αυτές τις εκδηλώσεις της ανθρώπινης φύσης.Θα αναφέρουμε δύο,ίσως τα σημαντικότερα,αν και αρκετά παλιά.

Η παρούσα μελέτη του Θάνου Μούρραη-Βελλούδιου πραγματεύεται έθιμα φαλλικά, κατάλοιπα λατρείας του Διονύσου και της Δήμητρας, που επιβίωναν έως τη δεκαετία του '50 και μερικά επιβιώνουν έως τις μέρες μας, αναμειγνυόμενα με σύγχρονα λατρευτικά έθιμα της Ορθοδοξίας.
Ο Θάνος Βελλούδιος ταξίδεψε στα μέρη των εθίμων της Ευγονίας που περιγράφει με τους φίλους του που φωτογράφιζαν - τον Ανδρέα Εμπειρίκο, τον Σουηδό Φινν Στωλ και τον Χ. Γουίνσλω. Στο βιβλίο αυτό τυπώνονται 120 εξαιρετικές φωτογραφίες της δεκαετίας του '50 των Ανδρέα Εμπειρίκου, Φινν Στωλ, Χ. Γουίνσλω και Κατερίνας Κακούρη.
Τα κείμενα της Ευγονίας ακολουθούνται από δύο κείμενα για την ταφή και το βάπτισμα και τη σημαντικότατη μελέτη του για το Ζεϋμπέκικο, που συνοδεύεται από 20 φωτογραφίες μοναδικής έντασης και ομορφιάς
.




Το 1963 ο Παναγής Λεκατσάς πρωτοδημοσίευσε τη μελέτη του «Έρως». Αμέσως άρχισε να επεξεργάζεται ξανά το θέμα του ετοιμάζοντας τη δεύτερη, συμπληρωμένη, έκδοση στη μορφή που δημοσιεύεται σήμερα

Μερικά από τα Περιεχόμενα

 Ορφική Θεοκοσμογονία
 Το Κοσμογονικό Αυγό και ο Φεγγαροθεός Έρως
Ανδρόγυνος Έρως, Ανδρόγυνος Πρωτάνθρωπος και Φεγγάρι
 Έρως Πρωτόγονος, Δημιουργός, Γέρος (και μερικά για το Φεγγαρικό Θείο Βρέφος)

 Φεγγάρι και Αναπαραγωγή
Ο Φεγγαροθεός στην Πρωτοσυζυγική Λειτουργία
 Η Φεγγαρική Φαλλολατρεία
Διόνυσος Χοιροψάλας. Η Λειτουργία του Φαλλικού Διονύσου
Η Φεγγαρική Λιθολατρεία
 Ο Φαλλικός Έρως

Εικονογράφηση
Ευρετήριο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου