Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Πότε θα μάθουμε να μη περιμένουμε τίποτα από κανέναν...

Χάντρες στο κομπολόι τους.....

Παραμερίζουμε ποιητή για να περάσεις

Του Χριστόφορου Κάσδαγλη

Ένα τεράστιο πολιτιστικό γεγονός έλαβε χώρα χθες στην Αθήνα, επισκιάζοντας ακόμα και τη σύναξη του πιο ελπιδοφόρου κομματιού της ελληνικής νεολαίας, ανθρώπων του μόχθου και της βιοπάλης, στο ιστορικό θέατρο Ακροπόλ.

Πάει καιρός τώρα που τριβελίζει το μυαλό μου η σκέψη πως ζούμε σε μια περίοδο παρακμής, έκπτωσης των αξιών και πολιτιστικής κάμψης, πράγμα που μπορεί και να εξηγεί τα δεινά που έχουν επισωρευθεί στον τόπο μας. Οι μεγάλοι ποιητές έχουν λείψει πια και οι ολίγοι εναπομείναντες σιωπούν, ασχολούνται με κάτι παγκάκια στην Κυψέλη ή μεμψιμοιρούν για την έλλειψη ταλέντου των νεωτέρων. Πάνε οι εποχές όπου οι μεγάλοι ποιητές αναγνώριζαν τους διαδόχους τους, όπως ο Κωστής Παλαμάς τον Γιάννη Ρίτσο με τον υπέροχο στίχο «Παραμερίζουμε ποιητή για να περάσεις». Υπάρχουν και άλλα τέτοια παραδείγματα μεγαλοψυχίας των πνευματικών ανθρώπων, αλλά το τελευταίο που προσωπικά θυμόμουν ανάγεται στη μακρινή δεκαετία του ’60, αν όχι του ’50.

Να όμως που χθες διαψεύστηκα παταγωδώς, πράγμα που με γέμισε ελπίδα και αισιοδοξία, υποχρεώνοντάς με να διακόψω προς στιγμήν την άδειά μου και να λύσω τη σιωπή μου. Δύο όντως μεγάλοι ποιητές μας, ο Τίτος Πατρίκιος και ο Μάνος Ελευθερίου, επέλεξαν τη χθεσινή ημέρα για να υποδείξουν -ως άλλοι Παλαμάδες- τον επίγονό τους στο πρόσωπο ενός νέου ομότεχνού τους, του Χρήστου Παναγιωτόπουλου, αναφωνώντας κι εκείνοι με τη σειρά τους «Παραμερίζουμε ποιητή για να περάσεις».

Δεν λογαριάζω καθόλου το γεγονός ότι σ’ αυτή τη λαμπρή αποκάλυψη του αυριανού ελληνικού Νόμπελ, σ’ αυτή τη μεγάλη τελετή παράδοσης-παραλαβής των ποιητικών σκήπτρων του τόπου παρευρέθηκε σύσσωμη σχεδόν η πολιτική ηγεσία και σημαντικό μέρος της μουσικής, της θεατρικής και εν γένει της κοσμικής. Κρατάω μόνο την παρουσία του Ελευθερίου και -φευ- του Πατρίκιου.

Συνέβη δε και το εξής εκπληκτικό: Προτού ακόμα τα ποιήματα του Παναγιωτόπουλου τυπωθούν, είχαν ήδη περάσει στα χέρια της έντεχνης μούσας και είχαν καταλλήλως μελοποιηθεί από δύο γνωστούς συνθέτες, τον Θάνο Μικρούτσικο και τον Δημήτρη Παπαδημητρίου, γεγονός το οποίο καθιστά βέβαιον ότι θα χιλιοτραγουδιστούν από τον ελληνικό λαό ακολουθώντας τη μοίρα στίχων του Διονυσίου Σολωμού, του Ανδρέα Κάλβου, του Γιώργου Σεφέρη, του Οδυσσέα Ελύτη, του Γιάννη Ρίτσου και του Κώστα Βάρναλη. .....

....Θεωρώ πιο σωστό να υποκλιθούμε χωρίς μεμψιμοιρίες στο νέο ποιητικό ταλέντο που μας βρήκε και να αναρωτηθούμε κι εμείς, όπως ο Αραγκόν: «Από πού έρχεται αυτή η ποίηση, από πού έρχεται αυτό το ρίγος;».

και μετά διαβάζω

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ στην ΕΙΝΑΠ Αρνήθηκαν την έμπρακτη συμπαράσταση στην απεργία του ΕΟΠΥΥ

Στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ (9–12-13) οι εκπρόσωποι του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή πρότειναν να προκηρύξει η ΕΙΝΑΠ αποχή των νοσοκομειακών γιατρών από τα τακτικά ιατρεία των νοσοκομείων κατ’ αρχήν τριήμερη (11-12-13 /12) με προοπτική συνέχισης. Η λογική είναι η έμπρακτη συμπαράσταση στους απεργούς γιατρούς των μονάδων του ΕΟΠΥΥ.
Δυστυχώς η πρόταση απορρίφθηκε κατηγορηματικά και χωρίς συζήτηση από τους εκπροσώπους των παρατάξεων ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ (οι εκπρόσωποι των παρατάξεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν πρόλαβαν καν να μιλήσουν !) με το σκεπτικό πως δήθεν … «δεν προλαβαίνουμε να το οργανώσουμε». Το σκεπτικό αυτό είναι τελείως ψευδεπίγραφο: η συζήτηση αυτή έγινε την Δευτέρα  8-12-13 ενώ την Τετάρτη 11-12-13 υπήρχε από πολλές μέρες προκηρυγμένη πανελλαδική απεργία από ΠΟΕΔΗΝ και ΟΕΝΓΕ. Άρα για την αποχή από τα τακτικά ιατρεία 12 και 13 / 12 υπήρχαν δύο ολόκληρες μέρες για την ενημέρωση, την προετοιμασία και για να δοθεί η μάχη να έχει επιτυχία σε πολλά νοσοκομεία.


Πού' σαι νιότη πού'δειχνες,πως θα γινόμουν άλλος...

Το τραγούδι του Μάνου Ελευθερίου ναι,ναι με το Νταλάρα,να μας θυμίζει το ψέμα που έγινε δεύτερη φύση και τους αφελείς....


2 σχόλια:

  1. Είναι βέβαιο ό,τι το 85% των ηλικιωμένων ξεμωραίνονται.Δε κάνω πλάκα.Για ελαφρυντικό το λέω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή