Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Μοναχικοί μαυροντυμένοι περιπατητές...

Κάλβος-Σολωμός.Δύο μεγάλοι ποιητές,με κοινή καταγωγή τη Ζάκυνθο.Για 25 και πλέον χρόνια διαμένουν στη Κέρκυρα,και ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΣΥΝΑΝΤΩΝΤΑΙ.
Υπάρχουν κοινοί γνωστοί,η πόλη μικρή,και οι δυο συνηθίζουν αυστηρά μοναχικούς περιπάτους.
Ένα βιβλίο που είχε εξαντληθεί,κυκλοφορεί και πάλι.Του Σωκράτη Καψάσκη,δημιουργού του ιστορικού κιν/φου STUDIO και μεταφραστή του "Οδυσσέα" του J.JOYCE.
Η μελέτη αυτή συγκεντρώνει,και κρίνει εξαντλητικά τις υπάρχουσες πηγές για τα πρόσωπα,τους ρόλους και αναφορές σχεδόν δύο αιώνων.Ιδιαίτερα σε ότι αφορά τον Α.Κάλβο που είναι λίγες και ασαφείς.Μαθαίνουμε π.χ. για τη συμμετοχή του σε επαναστατικές οργανώσεις καρμπονάρων και τη συνεχή παρακολούθηση του απ' όλες τις μυστικές αστυνομίες των χωρών της Ευρώπης που κατά καιρούς μετακινείται.
Σαφώς αφορά αναγνωστικό κοινό που ενδιαφέρεται για  το έργο και τη ζωή αυτών των θεμελιωτών του Νεο-ελληνικού λόγου.

ΘΕΛΕΙ ΑΡΕΤΗ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ




το χάραμα πήρα του ήλιου το δρόμο



Α.ΚΑΛΒΟΣ-Από το αρχείο της πάλαι ποτέ ΕΡΤ



2 σχόλια:

  1. Απίστευτη σύμπτωση! Αυτό διαβάζω, αφού τελείωσα τις Μέλισσες του Κάλβου της Πόλυς Χατζημανωλάκη που το αναφέρει και αφού ξενύχτησα με τα τεύχη της Νέας Εστίας που αναφέρονται στον Κάλβο! Ετοιμάζω κι εγώ σχετική ανάρτηση... Ξεχωριστή περίπτωση ο Κάλβος, και ο Σολωμός βέβαια, και οι δύο με επιδράσεις από την Ιταλία, και επιδράσεις τζακιών κτλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορεί να σε πρόλαβα Κατερίνα,αλλά είμαι όπως βλέπεις πολύ λακωνικός.Οπότε έχεις ευρύ πεδίο δράσεως και περιμένουμε.
      Με τους δύο δε τελειώνεις ποτέ.Ειδικά με το Σολωμό,έχω ράφια.....Σολωμονικής κι ακόμη ψάχνομαι.Του αξίζει όμως,πήγε μακριά.

      Διαγραφή