Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Ούγκο φον Χόφμανσταλ-Το παραμύθι της 672ης νύχτας

Ο Αυστριακός Ούγκο φον Χόφμανσταλ ((Hugo von Hofmannsthal, 1874-1929) είναι γνωστός ως σημαντικός ποιητής και θεατρικός δραματουργός.Ο Στέφαν Τσβάιχ τον αναφέρει στην αυτοβιογραφία του ως ίνδαλμα και πνευματικό οδηγό της γενιάς του.
'Εγραψε ελάχιστα και ημιτελή πεζά.Τα τρία διηγήματα αυτού του βιβλίου γράφτηκαν το διάστημα 1896-1898 και είναι τα μόνα ολοκληρωμένα. 
Οι τίτλοι τους
-Το παραμύθι της 672ης νύχτας
-Πολεμική ιστορία
-Ένα περιστατικό από τη ζωή του στρατάρχη ντε Μποσομπιέρ

Λιτός λόγος,πυκνότητα αφήγησης, σημαίνουν τους ομόκεντρους κύκλους νοημάτων κάθε ιστορίας.Το ερωτικό στοιχείο, λανθάνων ή κεντρικός άξονας, παραμένει σκοτεινό.Το όνειρο/εφιάλτης συγχέεται με την πραγματικότητα. Και στα τρία διηγήματα ελλοχεύει ο θάνατος.Θα εμφανιστεί ξαφνικά,θα σημαδέψει τα βασικά πρόσωπα και θα αποχωρήσει αθόρυβα.Δεν αποδίδεται λυρικά αλλά με μια φυσική ξηρότητα και ο αναγνώστης επανέρχεται στη πραγματικότητα.
Αξίζουν όμως και για ένα λόγο ακόμη.Θεωρώ ό,τι είναι πρωτοπορία για την εποχή τους και χωρίς υπερβολή το ένα προλέγει σχεδόν τον Κάφκα.
Η έκδοση είναι του 1994 της ΕΣΤΙΑΣ,σελ.80,φροντισμένη, με εισαγωγή του μεταφραστή Αλέξανδρου Σινιόσογλου,αλλά μάλλον δεν υπάρχει απόθεμα γιατί δεν το βρήκα εύκολα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου