Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Θανάσης Απάρτης-Αυτοβιογραφία

Ο γλύπτης Θανάσης Απάρτης (1899-1972) έδωσε στην αυτοβιογραφία του το τίτλο "Από την Ανατολή στη Δύση". Εκδόθηκε αρχικά το 1962 και επανεκδόθηκε το 1984.
Δεν κυκλοφορεί αλλά μπορεί να βρεθεί με λίγο ψάξιμο.

Το πρώτο μέρος καλύπτει από την παιδική ηλικία στη Σμύρνη  με αρκετό χιούμορ και σαρκασμό.έως το 1919 που φεύγει στο Παρίσι.

Το δεύτερο και εκτενέστερο αφορά τις σπουδές του με υποτροφία με δάσκαλο τον διάσημο Αντουάν Μπουρντέλ (Antoine Bourdelle),και την ζωή του εκεί έως το 1939 όπου λόγω της κήρυξης του πολέμου,αποφασίζει να επιστρέψει με την οικογένεια του στην Αθήνα.Και εδώ σταματάει.Δεν συνεχίζει στις κρίσιμες δεκαετίες του '40 και '50.Κατανοητό αφού την εποχή που γράφει τα πάθη είναι νωπά και τα πρόσωπα εν ζωή.
Και έτσι όμως,είναι ενδιαφέροντα και τα γεγονότα και οι απόψεις για την τέχνη.
Να σημειώσουμε και τη βαθιά φιλία του με το χαράκτη Α.Τάσσο παρόλο που δεν αναφέρεται σ'αυτόν καθότι αφορά τα χρόνια μετά τη κατοχή.


  • "Την ημέρα που θα αισθανθείς άδειος,τρέχα στον Ροντέν....Ο Ροντέν την εντύπωση του μεγαλείου τη γυρεύει στο πάθος....Βγαίνει από την παράδοση δίχως νάχει τα εξωτερικά σημάδια της,γιατί έχει το βάθος της..."


1948-Μνημείο για το κολαστήριο της Μέρλιν ,Αθήνα


  • "..Ο Λύσιππος είναι όλος νεύρο,όλος ανδρισμό και οι αναλογίες του απομακρύνονται από τις βαριές αναλογίες του Πολυκλείτου...Τον ξέρουμε από το αντίγραφο στο μάρμαρο του Αγία στους Δελφούς το οποίο είναι πανέμορφο. Τι θάταν όμως το πρωτότυπο!!"







1965-Μικρασιάτες-Ανάγλυφο Ν.Σμύρνη

  • "...κόλλησε με το συμμαθητή μας Άρνο Μπρέκερ που ύστερα γένηκε το χαϊδεμένο παιδί του Χίτλερ,και κείνη σαν σωστή Ρωμιά στις κομπίνες και τις βρωμιές του Γ' Ράιχ..."


1929?-Προμηθέας ξαπλωμένος?

  • "..Εκείνο που μένει είναι η ομορφιά και η σκέψη..."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου