Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Η διαστροφή της ανάγνωσης


Ένα σημαντικό μικρό κείμενο για την ποιότητα της σχέσης μας με τα βιβλία από την Ήντιθ Ουώρτον(1862-1937).
Αν και πρωτοδημοσιεύτηκε το 1903,ο χρόνος το δικαίωσε,και παραμένει ακριβές και επίκαιρο.
Ο ορισμός του "μηχανικού αναγνώστη"(θα το λέγαμε και καταναλωτή αναγνώστη") και η επίδραση του σε δημιουργούς και κριτική και συνεπώς στον πολιτισμό.




  • Απ' όλες τις διαστροφές οι πιο δύσκολες να ξεριζωθούν είναι εκείνες που από πολύ κόσμο θεωρούνται αρετές.Ανάμεσα τους και η ανάγνωση.......
  • Το διάβασμα ως σκόπιμο εγχείρημα-η βουλητική ανάγνωση-δεν είναι διάβασμα περισσότερο απ' όσο η πολυμάθεια είναι κουλτούρα.
  • Η αληθινή ανάγνωση είναι πράξη αντανακλαστική,ο γεννημένος αναγνώστης διαβάζει ασυνείδητα όπως αναπνέει....
  • Η αξία των βιβλίων είναι ανάλογη με αυτό που θα ονομάζαμε πλαστικότητά τους,να διαπλάθονται με διαφορετικούς τρόπους υπό την επίδραση φρέσκων μορφών σκέψης.
  • Τα καλύτερα βιβλία είναι εκείνα από τα οποία οι καλύτεροι αναγνώστες άντλησαν τη μεγαλύτερη αναλογία σκέψεων υψηλής ποιότητας.Συνήθως όμως απ' αυτά ακριβώς τα βιβλία είναι που ο ανεπαρκής αναγνώστης παίρνει τα λιγότερα.
  • Ο μηχανικός αναγνώστης θεωρεί καθήκον του να διαβάσει κάθε βιβλίο που συζητιέται.
  • Αποτελεί μέρος του όλου καθήκοντος του μηχανικού αναγνώστη να εκφέρει άποψη για κάθε βιβλίο που διάβασε...
  • Η βλαπτική επίδραση του μηχανικού αναγνώστη είναι τετραπλή....

4 σχόλια:

  1. Ξέρεις πόσες φορές τα έχω σκεφτεί όλ' αυτά; Το βιβλίο ως καταναλωτικό αγαθό και η ανάγνωση ως να υπηρετεί ένα τέτοιο ρόλο. Με την ευκαιρία, σκέφτηκα τη "Θεωρία της ημιμόρφωσης" του Αντόρνο (προφανές γιατί), αλλά και το "Αναμνήσεις επί χάρτου" του Έκο (με περιγραφές των αναγνωστών κατά κατηγορίες).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλους μας έχει απασχολήσει το θέμα του είδους των αναγνωστών Κατερίνα,με πολλές αφορμές και απ'ότι φαίνεται η ιστορία είναι αρκετά παλιά,τουλάχιστον στη καταναλωτική δύση.Το κείμενο τονίζει ακριβώς τις συνέπειες που έχει η καταναλωτική,ρηχή ανάγνωση οι οποίες δεν είναι ασήμαντες.Το βιβλίο του Αντόρνο δεν το έχω διαβάσει.Στα υπόψη....

      Διαγραφή
  2. Προβάλλουμε και από την πλευρά μας το θέμα σου στη στήλη «ΕΜΦΑΣΗ» του blog «Ευρυτάνας ιχνηλάτης». Η συγκεκριμένη στήλη (σ.σ. είναι αυτή με το σκίτσο που αναπαριστά ένα πιτσιρίκο που μοιράζει εφημερίδες!) βρίσκεται στην κάθετη πλαϊνή μπάρα του ιστολογίου μας και η προβολή γίνεται με απευθείας παραπομπή στο δικό σου ιστότοπο. Καλή συνέχεια…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Ιχνηλάτη.
      Η περιγραφή σου για το που βρίσκεται μήπως πρέπει να σε προβληματίσει για αναδιάταξη, ώστε η ενημέρωση και η προσβασιμότητα να είναι ευκολότερη?

      Διαγραφή