Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Σημειώσεις για τον μέλλοντα ιστορικό

.....
Τα δεδομένα είναι γνωστά και εξελίχθηκαν λες και κάθε συντελεστής υλοποιούσε μέρος ενός καλοστημένου σχεδίου.

Η ΕΚΤ, αφού επί εβδομάδες πριμοδότησε το αργόσυρτο bank run, ανέλαβε το βαρύ πυροβολικό με το οποίο έκλεισε τις τράπεζες. Το ΔΝΤ έσπευσε να πιστοποιήσει τη χρεοκοπία, αποκρύπτοντας ταυτόχρονα την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους για μερικές κρίσιμες μέρες. Η Κομισιόν ανέλαβε το μηχανισμό παραπλάνησης, ψεύδους και προπαγάνδας υπέρ του «ναι». Η ηγεσία του ευρωκοινοβουλίου επέλεξε τον διπλό ρόλο του διαμεσολαβητή και του animateur της «φιλοευρωπαϊκής» καμπάνιας. To  Eurogroup κράτησε τον ρόλο του μπράβου που διεκπεραιώνει τον εκβιασμό.

Σχεδόν όλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι καταστρατήγησαν κάθε έννοια συνταγματικού και διπλωματικού πρωτοκόλλου που απαγορεύει την παρέμβαση στη δημοκρατική διαδικασία κυρίαρχης χώρας μέλους της Ε.Ε. Παραβίασαν κάθε σχετική διάταξη των ευρωπαϊκών συνθηκών, επιβάλλοντας ως ερώτημα του δημοψηφίσματος το «μέσα ή έξω από την Ευρώπη». Αποκορύφωμα, η δήλωση Ντάισελμπλουμ ότι με «όχι» δεν υπάρχει προοπτική διαπραγμάτευσης.
Αυτό που ξεπερνάει κάθε προηγούμενο είναι η ανασυγκρότηση και κινητοποίηση του εσωτερικού καθεστώτος. Επιστρατεύτηκε το σύμπαν. Από τον αρχιεπίσκοπο μέχρι τον Ρουβά, από τον ΣΕΒ μέχρι το τελευταίο επαρχιακό επιμελητήριο, από τη ΓΣΕΕ μέχρι τα τελευταία απομεινάρια του εργατοπατερικού συνδικαλισμού, από τον Καραμανλή και τον Σημίτη μέχρι τον παραλίγο έγκλειστο Παπακωνσταντίνου και τον σχεδόν ξεχασμένο ΓΑΠ.

Σε υποδειγματική διάταξη συντονισμένου επικοινωνιακού πολέμου βρέθηκαν τα ΜΜΕ της διαπλοκής, κουρελιάζοντας κάθε έννοια δεοντολογίας, ενώ πολλοί εργοδότες έδωσαν στην υπόθεση μιαν αυθεντική διάσταση ταξικής πόλωσης, αφήνοντας απλήρωτους και εκβιάζοντας με απολύσεις τους εργαζόμενους. Φυσικά, οι συνήθεις παράγοντες του πολιτικού παρασκηνίου δεν παρέλειψαν την επιχείρηση διεμβολισμού και αποδυνάμωσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας, με βασικό και μάλλον εύκολο στόχο τους ΑΝΕΛ, όπως ακριβώς είχε συμβεί τον περασμένο Δεκέμβριο.......


του Γιάννη Κιμπουρόπουλου -  «Δρόμος της Αριστεράς»




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου