Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Σκλάβοι για πάντα


Υπό την επίβλεψη της τρόικας τουλάχιστον μέχρι το 2047 θα παραμείνει η Ελλάδα, όπως προβλέπεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ.

Μέχρι τότε η Ελλάδα θα βρίσκεται υπό διαρκή επιτήρηση και έλεγχο ανά τρίμηνο, με την απειλή κυρώσεων και προστίμων, σε περίπτωση που δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων στο Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ προβλέπεται ενισχυμένη εποπτεία μέσω τριμηνιαίων ελέγχων, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ, μέχρι την αποπληρωμή του 75% των δανείων που έχει λάβει ένα κράτος. Σύμφωνα με τους σημερινούς υπολογισμούς για την Ελλάδα αυτό θα συμβεί το 2047.
 
Υπενθυμίζεται πως τα παραπάνω έχει επιβεβαιώσει και με απάντησή του ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν σε ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Νάντιας Βαλαβάνη. «Η Συνθήκη για τον ESM, η οποία αποτελεί Διακυβερνητική Συνθήκη που έχει συμφωνηθεί από τα 17 κράτη - μέλη της ζώνης του ευρώ,  προβλέπει την συνέχιση της δημοσιονομικής επιτήρησης και μετά το τέλος του προγράμματος και έως ότου αποπληρωθεί το 75% των δανείων που έχει λάβει η χώρα από την ΕΕ», ανέφερε ο Όλι Ρεν, προσθέτοντας πως «το πόσο ακόμα χρόνο (επιτήρηση) θα σημαίνει αυτό για την Ελλάδα, είναι ολοφάνερα ακόμα νωρίς και πρόωρο για να λεχθεί».
Όποτε η Κομισιόν διαπιστώνει απόκλιση στους στόχους για το έλλειμμα και το χρέος τότε θα απευθύνει σύσταση και θα προτείνει μέτρα στο «κράτος παραβάτη». Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης τότε θα υπάρχει δεύτερη σύσταση και στη συνέχεια θα επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 0,01% του ΑΕΠ, το οποίο θα καταθέτει στο Ταμείο Εγγυήσεων.

Σε περίπτωση που το κράτος «συμμορφωθεί» τότε τα χρήματα θα επιστρέφονται. Επίσης αξίζει να σημειωθεί πως η έγκριση για λήψη μέτρων ενάντια στο κράτος που δεν συμμορφώνεται θα γίνεται με τη λεγόμενη αντεστραμμένη πλειοψηφία.Δηλαδή η Κομισιόν θα εισηγείται κυρώσεις, οι οποίες θα πρέπει να εγκριθούν στη συνέχεια πλειοψηφικά από τους υπουργούς Οικονομικών των κρατών μελών.

Τέλος για ένα κράτος που παραβιάζει συστηματικά τους κανονισμούς του Συμφώνου η Κομισιόν θα μπορεί να εισηγείται το «πάγωμα» των κοινοτικών πόρων. Η εισήγησή της και σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να περάσει από το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών των κρατών μελών. Οι πόροι θα δίνονται δίνονται και πάλι προς το «κράτος παραβάτη» με νέα απόφαση. 
TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου