Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Οι Επικυρίαρχοι θέλουν αποζημιώσεις κερδών,με δικούς τους δικαστές

Spiegel: Επενδυτές κατά των χωρών της κρίσης

Για προσφυγές ξένων επενδυτών κατά των χωρών της κρίσης στην Ε.Ε. κάνει λόγο δημοσίευμα του Der Spiegel. Όπως σημειώνει το γερμανικό περιοδικό, οι επενδυτές διεκδικούν «αποζημιώσεις για τις κερδοσκοπικές συναλλαγές τους» επικαλούμενοι επίμαχες «ρήτρες προστασίας σε εμπορικές συμβάσεις».
Το Der Spiegel σημειώνει ότι τέτοιες προσφυγές έγιναν κατά της Ελλάδας της Κύπρου και της Ισπανίας και επισημαίνει ότι η εξέτασή τους (σ.σ. των προσφυγών) δεν γίνεται σε τακτικά δικαστήρια αλλά ενώπιον διεθνών επιτροπών διαιτησίας που συνεδριάζουν μυστικά. Το ζήτημα θίγει κοινή μελέτη του Organisation Corporate Europe Observatory και του Transnational Institute.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν είναι λίγοι οι προσφεύγοντες που χρησιμοποιούν διακρατικές εμπορικές συμβάσεις σαν προσοδοφόρα επιχειρηματική ιδέα, κερδοσκοπώντας με μετοχές και ομόλογα επιχειρήσεων και κρατών που βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση.
Μεταξύ των επενδυτών που διεκδικούν αποζημιώσεις αναφέρεται και το όνομα του Ανδρέα Βγενόπουλου, για τον οποίο - όπως σημειώνει το Der Spiegel - «υπάρχει η υποψία ότι με τις αμφίβολες συναλλαγές του συνέβαλε στη χρεοκοπία της Λαϊκής Τράπεζας και στην υπαρξιακή κρίση όλης της χώρας» (σ.σ. της Κύπρου).
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι και η Ελλάδα «δέχεται επιθέσεις από επενδυτές που επικαλούνται τις επίμαχες ρήτρες προστασίας», διεκδικώντας κέρδη που παραγράφηκαν στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Όπως τονίζεται, «το γεγονός ότι η Ελλάδα σύναψε 39 διμερείς συμφωνίες με ρήτρες προστασίας των επενδυτών ανοίγει το πεδίο για νέες προσφυγές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου