Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

Ιρλανδία,μνημόνια και οι νονοί της Ε.Ε.

Και συνεχίζουν να λένε ότι υπάρχει δημοκρατία στην Ε.Ε.!!

Η απόρρητη επιστολή Τρισέ και οι εκβιασμοί.
Oι αποκαλύψεις του Ιρλανδού κεντρικού τραπεζίτη ότι η χώρα απειλήθηκε με χρεοκοπία το 2010 επαναφέρουν τις κατηγορίες για «οικονομική τρομοκρατία» από την Ε.Ε. και αυξάνουν τις πιέσεις για την εμφάνιση ανώτατων Ευρωπαίων αξιωματούχων σε ειδική εξεταστική επιτροπή στο Δουβλίνο.
Ο Πάτρικ Χόνοχαν αποκάλυψε ότι αξιωματούχοι της Ε. Ε. και της ΕΚΤ απείλησαν την Ιρλανδία με χρεοκοπία σε περίπτωση που η κυβέρνηση αποφάσιζε να μεταφέρει το κόστος της διάσωσης των τραπεζών στους ομολογιούχους.
H απειλή έγινε σε τηλεδιάσκεψη υψηλού επιπέδου, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο κ. Χόνοχαν σε βιβλίο για τον Μπράιαν Λένιχαν, τον εκλιπόντα υπουργό Οικονομικών που διαπραγματεύτηκε το μνημόνιο.
«Οι εκπρόσωποι της τρόικας είπαν με κατηγορηματικό τρόπο στον Μπράιαν ότι αν κάψει τους ομολογιούχους δεν θα υπάρξει πρόγραμμα» γράφει ο κ. Χόνοχαν. Ο ίδιος τονίζει πως έμαθε για αυτήν την συνάντηση μόνο αφότου η τρόικα μετέφερε το τελεσίγραφο στον κ. Λένιχαν. «Για λόγο που δεν γνωρίζω, με ειδοποίησαν για αυτήν την απόφαση μετά από αυτή την επίδειξη δύναμης» σημειώνει ο Ιρλανδός κεντρικός τραπεζίτης.
Όπως γράφει ο Ambrose-Evans Pritchard στην Daily Telegraph, ο κ. Χόνοχαν είχε εκμυστηρευθεί πριν από κάποιο καιρό σε μια ομάδα ξένων δημοσιογράφων όσα είχαν συμβεί σε εκείνη την τηλεδιάσκεψη. Αλλά είναι η πρώτη φορά που ο κεντρικός τραπεζίτης δηλώνει δημόσια ότι η ΕΚΤ ζήτησε να προστατευτούν οι ομολογιούχοι και να μεταφερθεί όλο το κόστος της διάσωσης των τραπεζών στους Ιρλανδούς φορολογούμενους.

Η επιστολή Τρισέ το Νοέμβριο του 2010

Όπως επισημαίνουν οι Sunday Times, οι αποκαλύψεις του κ. Χόνοχαν ενισχύουν τις διαμαρτυρίες στη χώρα για το παρασκήνιο πίσω από το μνημόνιο. Παράλληλα, αναμένεται να εντείνουν τις πιέσεις για να καταθέσει σε ιρλανδική εξεταστική επιτροπή για την διάσωση των τραπεζών ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζαν Κλωντ Τρισέ.
H ΕΚΤ δέχθηκε έντονη κριτική πριν από λίγες ημέρες γιατί αρνήθηκε να δημοσιεύσει επιστολή του κ. Τρισέ προς τον κ. Λένιχαν τον Νοέμβριο του 2010, παρά το σχετικό αίτημα της Ευρωπαίας Συνηγόρου του Πολίτη, Έμιλι Ο' Ράιλι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου