Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

"αγορές" και πρόβα τρόμου,


Ακούσαμε και διαβάσαμε τα παπαγαλάκια με τη καθεστωτική προπαγάνδα τους που ήταν από χοντρά ψέματα και καθαρή τρομοκρατία.

Παραθέτουμε τρείς άλλες απόψεις

-------------------
....Βέβαια αυτή η εξήγηση δεν απαντά στο γιατί ανέβηκαν χθες τα αμερικανικά junk ομόλογα και γιατί σήμερα ανεβαίνουν ταυτόχρονα όλα τα junk περιουσιακά στοιχεία διεθνώς ούτε, βέβαια, αγγίζει το ερώτημα γιατί μετά από πέντε χρόνια λιτότητας, μνημονίων και αναδιαρθρώσεων η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας παραμένει στην κατηγορία junk (σκουπίδια) και η χώρα εξακολουθεί να έχει το δεύτερο μεγαλύτερο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ διεθνώς, τη μεγαλύτερη ανεργία μεταξύ των αναπτυγμένων κρατών, το μεγαλύτερο ποσοστό κόκκινων δανείων ως ποσοστό του ΑΕΠ διεθνώς και το μεγαλύτερο ποσοστό φτώχειας στην ευρωζώνη.
Αλλά αυτά δεν έχουν καμία σημασία.
Σημασία έχει πως όταν τα σπρεντ πέφτουν ευθύνεται ο Σαμαράς και όταν ανεβαίνουν ο Τσίπρας, τελεία και παύλα.
---------------------------

Της πλάκας*

by Sotos

Εικόνα Κογιότ
Η ελληνική Οικονομία είναι μια Οικονομία της πλάκας. Οι δυνατότητές της είναι τεράστιες, ναι. Η ίδια, όμως, είναι μια Οικονομία της πλάκας. Βρίσκεται σε στοχευμένη σχέση βαθειάς και μεγάλης εξάρτησης από πολύ ισχυρότερες Οικονομίες. (Εσχάτως κι ευθείας εξάρτησης.) Εννοείται, σε σχέση εξάρτησης όχι απλώς στο βαθμό, που γενικά οι Οικονομίες αλληλεξαρτώνται μεταξύ τους στη διεθνή οικονομική σφαίρα. Όχι, πολύ περισσότερο –πολύ, πολύ περισσότερο. Και τούτο ακριβώς είναι που την κάνει Οικονομία της πλάκας. Όλες αυτού του τύπου οι Οικονομίες είναι Οικονομίες της πλάκας.
Μια Οικονομία της πλάκας, δεν μπορεί παρά να έχει και Χρηματιστήριο της πλάκας. Για να μην το κουράζουμε, όταν λέμε «Χρηματιστήριο της πλάκας», εννοούμε Χρηματιστήριο ξηρών καρπών Καρδασιλάρη… Εξ ου και οι γνωστές συνέπειες (μεταξύ άλλων και για τον ίδιο το φουκαρά τον Καρδασιλάρη…)…
Όταν ένα Χρηματιστήριο της πλάκας πάρει την κατηφόρα, τότε ακόμα και μια κυβέρνηση της πλάκας, όπως η δική μας, είχε ανά πάσα στιγμή τη δυνατότητα να το στηρίξει και να μην το αφήσει να πάρει τη νέα πρόσφατη κατηφόρα του. Ειδικά στα σημερινά χάλια του ελληνικού Χρηματιστηρίου αυτή η δυνατότητα της κυβέρνησης είναι μεγάλη. (Σημειώνω ότι οι τράπεζες που παίζουν στο Χρηματιστήριο είναι κρατικές με διορισμένες διοικήσεις, πράγμα που σημαίνει ότι σπεύδουν ν’ ανταποκριθούν ασμένως στο πρώτο τηλεφώνημα που θα λάβουν. Σημειώνω επίσης ότι η πτώση των τελευταίων ημερών σημειώθηκε με πολύ χαμηλό Όγκο Συναλλαγών, πράγμα που σημαίνει ότι, συν τοις άλλοις, θα ήταν μικρό και το καθαυτόν κόστος μιας στήριξης.) Κι επειδή ακριβώς είναι μεγάλη η δυνατότητα της κυβέρνησης να στηρίξει το Χρηματιστήριο –έστω αυτό το Χρηματιστήριο της πλάκας– η στήριξή του από την κυβέρνηση ήταν κι επιβεβλημένη. Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν το στήριξε.
Όταν η κυβέρνηση της πλάκας δεν στηρίζει το Χρηματιστήριο της πλάκας, δεν το κάνει όχι επειδή δεν μπορεί, αλλά επειδή τη συμφέρει ή νομίζει ότι τη συμφέρει να μην το στηρίξει.
Αντιθέτως, όταν μια κυβέρνηση δεν είναι της πλάκας και μια Οικονομία δεν είναι της πλάκας, άρα, και το Χρηματιστήριο εκεί δεν είναι της πλάκας, και συμβεί το Χρηματιστήριο που δεν είναι της πλάκας να πέφτει σαν να είναι Χρηματιστήριο της πλάκας, τότε η κυβέρνηση που δεν είναι της πλάκας, πέφτει πολύ πιο απότομα από το Χρηματιστήριο που δεν είναι της πλάκας, ακριβώς επειδή δεν στήριξε ή δεν μπόρεσε να στηρίξει το Χρηματιστήριο που δεν είναι της πλάκας. Κατανοητό;
Αφελείς και μίσθαρνοι παπαγάλοι έπαιξαν το παιγνίδι της κυβέρνησης, που άφησε το Χρηματιστήριο να κατρακυλήσει για να μας φοβίσει και να… συνετιστούμε, στο πνεύμα Γεωργιάδη-Βούλτεψη περί απόσυρσης καταθέσεων και άδειων ΑΤΜ.
Όλο τούτο το παιγνίδι, όμως, είχε αυτόματο αντίκτυπο στη διεθνή αγορά ομολόγων, όπου τα πράγματα λειτουργούν διαφορετικά. Εκεί γνωρίζουν ότι η δική μας κυβέρνηση είναι κυβέρνηση της πλάκας κ.τ.λ. Γι αυτό και θα παραμείνουν θορυβημένοι, έως ότου αυτή η κυβέρνηση της πλάκας κόψει τελείως την πλάκα ότι τάχα σκίζει τα μνημόνια «μέρα τη μέρα σελίδα-σελίδα» και μας βγάζει από το Μνημόνιο –αυτά δε την ώρα, παρακαλώ, που, και με την ευκαιρία αυτή, το νέο Μνημόνιο ήδη βαφτίστηκε «απαίτηση για ένα ολοκληρωμένο πακέτο φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων».
Στο μεταξύ, ο πολύς κόσμος ούτε παίζει Χρηματιστήριο, ούτε κοιτάει τα σπρεντ. Δεν έχει δεκάρα, χρωστάει παντού τόσα που έφτασε να χρωστάει ως και της Μιχαλούς, δεν παίζει Χρηματιστήριο, δεν ασχολείται με τέτοια πράγματα και, όσο φοβήθηκε, φοβήθηκε, όταν φοβήθηκε, τότε που φοβήθηκε. (Το δε πόσο είχε φοβηθεί, όταν φοβήθηκε, πάει, μετρήθηκε, κι έχει πια περάσει πολύς καιρός από τότε –πολύς καιρός με πολύ σοβαρότερες σκοτούρες να τον βασανίζουν.)
Ε, τώρα λοιπόν, στον πολύ αυτόν κόσμο προσθέστε και τους χαμένους από το Χρηματιστήριο των τελευταίων ημερών οι οποίοι μπορούν και καταλαβαίνουν τι ακριβώς συνέβη. Κι, εκτός απ’ όσους ανάμεσά τους δεν έχουν καμία γιατρειά, θα της το φυλάνε στο εξής της κυβέρνησης οι χαμένοι το χουνέρι που τους έκανε. Θα της το φυλάνε ακόμα και αφού ρεφάρουν, αν ρεφάρουν. Θα της το φυλάνε, όπου αλλού και αν ρίχνει πολύ πρόστυχα το φταίξιμο η κυβέρνηση.
* «Της πλάκας» δεν σημαίνει ακίνδυνο. Ίσα-ίσα, όσο πιο πολύ εξουσία, τόσο πιο επικίνδυνο.
----------------------------------------
....εκτός και αν όλα όσα συνέβησαν κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις σε ομόλογα και Χ.Α. δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μία κίνηση πίεσης προς την Ελληνική Κυβέρνηση (!) (Εuro2day)
----------------------------------------

Όταν πέφτουν τα spread φταίει ο Σαμαράς, όταν ανεβαίνουν ο Τσίπρας

Εξήγηση

Πάνος Παναγιώτου
Σε προηγούμενα άρθρα μου υποστήριξα ότι το επιχείρημα Ελλήνων κυβερνητικών αξιωματούχων πως οι ελληνικές μετοχές και τα κρατικά ομόλογα ξεπουλιούνται εξαιτίας της πολιτικής αστάθειας που προκαλεί η αντιπολίτευση, υποδεικνύει πως η κυβέρνηση είτε πάσχει από αδυναμία κατανόησης του τρόπου που λειτουργούν οι αγορές είτε απλά ότι εφαρμόζει μία μονότονη πολιτική στρατηγική, η βάση της οποίας είναι η προς πάσα κατεύθυνση και με κάθε ευκαιρία μεταφορά του μηνύματος πως για ό,τι θετικό συμβαίνει ή θα συμβεί στη χώρα ευθύνεται ο Σαμαράς και για ότι αρνητικό ο Τσίπρας.
Στην αναζήτηση ενός ορθολογικού αντίβαρου στις πολιτικά βολικές αλλά λογικά αδύναμες εξηγήσεις της κυβέρνησης, πρότεινα ως πραγματική αιτία για τα αρνητικά χρηματοοικονομικά τεκταινόμενα του τελευταίου διαστήματος, τη διεθνή απομάκρυνση των επενδυτών από επενδύσεις χαμηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης και υψηλών αποδόσεων, παραθέτοντας ως πειστήριο την ταυτόσημη και 100% θετικά συσχετισμένη πορεία των αμερικανικών εταιρικών ομολόγων χαμηλής βαθμολογίας (junk) με αυτήν του ΓΔ του χρηματιστηρίου μετοχών και των 10ετών ελληνικών ομολόγων που επίσης βρίσκονται στην κατηγορία junk (σκουπίδια).
Αν η εξήγηση της κυβέρνησης ήταν η σωστή τότε θα έπρεπε τα ελληνικά ομόλογα και οι ελληνικές μετοχές να καταρρέουν όσο ο παράγοντας "Τσίπρας" παρέμενε στην εξίσωση. Αν πάλι ήταν σωστή η εναλλακτική, πολιτικά άβολη, ερμηνεία, ότι δηλαδή η Ελλάδα είναι μία χώρα ίδιας αξιολόγησης με τις εταιρίες junk και γι’ αυτό οι μετοχές και τα ομόλογα της ανεβοκατεβαίνουν ανάλογα με τα παιχνίδια των πιο κερδοσκοπικών διεθνών κεφαλαίων, τότε θα έπρεπε οι ελληνικές μετοχές και τα ελληνικά ομόλογα να αντιδράσουν ανοδικά μόλις αυτό συμβεί και σε άλλα περιουσιακά στοιχεία υψηλού ρίσκου όπως τα αμερικανικά εταιρικά ομόλογα junk.
Στην εικόνα που συνοδεύει το διάγραμμα αποτυπώνεται η πορεία τιμών του ΓΔ του χρηματιστηρίου Αθηνών (πάνω μέρος – άσπρες μπάρες), των αμερικανικών εταιρικών ομολόγων junk (πάνω μέρος – κίτρινες μπάρες) και των επιτοκίων των 10ετών ομολόγων (κάτω μέρος – γαλάζια καμπύλη).
Μέσα στο άσπρο περίγραμμα πάνω από το κίτρινο βέλος φαίνεται η άνοδος που κατέγραψαν τα αμερικανικά εταιρικά ομόλογα junk στη συνεδρίαση του αμερικανικού χρηματιστηρίου το βράδυ της Πέμπτης, καθώς μετά από μία παρατεταμένη πτώση οι διεθνείς επενδυτές αναζήτησαν ένα εύκολο κέρδος σε τιμές πολύ χαμηλότερες απ’ ότι πριν από λίγες μόλις εβδομάδες.
Όπως ακριβώς προέβλεπε το εναλλακτικό σενάριο, στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση, δηλαδή τη σημερινή, της Παρασκευής, το διεθνές αγοραστικό ενδιαφέρον μεταφέρθηκε και σε άλλα junk περιουσιακά στοιχεία, με τους κερδοσκόπους επενδυτές να αγοράζουν φθηνά, μεταξύ άλλων και ελληνικές μετοχές και ελληνικά ομόλογα.
Αυτό αποτυπώνεται στην άνοδο κατά 7% (ώρα 15:00) του ΓΔ του χρηματιστηρίου Αθηνών (η λευκή μπάρα πάνω από το άσπρο βέλος) και στην υποχώρηση των επιτοκίων των 10ετών ελληνικών ομολόγων από το 9% της Πέμπτη στο 8,28% (ώρα 15:00) την Παρασκευή (το πτωτικό τμήμα της γαλάζιας καμπύλης κάτω από το γαλάζιο βέλος).
Ας ξεχάσουμε, όμως, τώρα την παραπάνω ορθολογική εξήγηση και ας υιοθετήσουμε αυτήν που η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ θα προωθήσουν σήμερα, ότι δηλαδή τα σπρεντ υποχώρησαν και οι μετοχές ανέβηκαν χάρη στις κινήσεις Σαμαρά που πέτυχε να αποσπάσει τις διαβεβαιώσεις των εταίρων μας πως θα μας "στηρίξουν" και την ανακοίνωση της ΤΤΕ ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει το ‘κούρεμα’ που επιβάλλει στα ελληνικά ομόλογα που λαμβάνει ως εγγυήσεις από τις ελληνικές τράπεζες.
Βέβαια αυτή η εξήγηση δεν απαντά στο γιατί ανέβηκαν χθες τα αμερικανικά junk ομόλογα και γιατί σήμερα ανεβαίνουν ταυτόχρονα όλα τα junk περιουσιακά στοιχεία διεθνώς ούτε, βέβαια, αγγίζει το ερώτημα γιατί μετά από πέντε χρόνια λιτότητας, μνημονίων και αναδιαρθρώσεων η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας παραμένει στην κατηγορία junk (σκουπίδια) και η χώρα εξακολουθεί να έχει το δεύτερο μεγαλύτερο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ διεθνώς, τη μεγαλύτερη ανεργία μεταξύ των αναπτυγμένων κρατών, το μεγαλύτερο ποσοστό κόκκινων δανείων ως ποσοστό του ΑΕΠ διεθνώς και το μεγαλύτερο ποσοστό φτώχειας στην ευρωζώνη.
Αλλά αυτά δεν έχουν καμία σημασία.
Σημασία έχει πως όταν τα σπρεντ πέφτουν ευθύνεται ο Σαμαράς και όταν ανεβαίνουν ο Τσίπρας, τελεία και παύλα.
*Ο Πάνος Παναγιώτου είναι οικονομικός αναλυτής και διευθυντής του ΕΚΤΑ  (TVXS)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου