Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Νίκος Ζαχαριάδης-Η τελευταία πράξη...

Με απασχόλησε αρκετά ο Νίκος Ζαχαριάδης (όπως και ο Άρης) και ως ιστορικό πρόσωπο και σαν άνθρωπος πολλών τραγωδιών. Αμείλικτη εποχή,αμείλικτοι άνθρωποι,εγκληματίες πολιτικοί και κομματόσκυλα ξεπουλημένα.

40 χρόνια από την αυτοκτονία του Ζαχαριάδη στη Σιβηρία τη 1/8/1973. Από τους "συντρόφους-διώκτες" τότε παρουσιάστηκε ως φυσικός θάνατος.Μετά από πολλά χρόνια, το 1990 και τις αποκαλύψεις του τότε αντισυνταγματάρχη της KGB Αλεξ.Πετρούσιν,και την εμφάνιση των τελευταίων γραπτών του, αναγκάστηκαν να παραδεχτούν την αλήθεια.

 Βιβλιογραφία μεγάλη και μαρτυρίες πολλές, για το πρόσωπο,τα λάθη και τα πάθη. Και χρειάζεται κάθε γεγονός πολλαπλή διασταύρωση. Πολλά βιβλία δεν κυκλοφορούν πια,όμως είναι εξαιρετικά σημαντικά.Τα αναζήτησα σχολαστικά και κάποιες φορές σε υπερβολικές τιμές.
Από τα  ποιο έγκυρα,που έφερνε πολλά νέα στοιχεία από έναν συγγραφέα-ποιητή που έζησε την οδυνηρή ιστορία της αριστεράς στον πόλεμο,τον εμφύλιο.την υπερ-ορία,τη κατάρρευση του υπαρκτού.
Ο Πέτρος Ανταίος (ιδρυτικό μέλος της ΕΠΟΝ -Σταύρος Γιαννακόπουλος) και το βιβλίο του "Ν.ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ,Θύτης και Θύμα".Εδώ και τα τελευταία ιδιόχειρα κείμενα του Νίκου Ζαχαριάδη τις τελευταίες μέρες του και το βράδυ της 31/7/1973.

Είναι εκπληκτικά δυνατά κάποια αποσπάσματα.Το βάθος, η ώρα,η ένταση, οι προεκτάσεις τους, αγγίζουν την λογοτεχνία.

Ως πρωταγωνιστή  τραγωδίας,στο τέλος της πια,στην κάθαρση,πριν τη θηλιά στο λαιμό,τον παρακολουθώ να γράφει αλλά και να ψιθυρίζει ή να φωνάζει στην ερημιά του Σουργκούτ.....

"Λοιπόν ...σκοτείνιασε,πάνω από το Σουργκούτ έχει ξεσπάσει μια θύελλα,ας ελπίσουμε ότι για μένα θα είναι η τελευταία....
..Θα είναι καλύτερα αν δε φέρεις το επίθετο μου.Συγχώρα με,που ήρθαν έτσι αταίριαστα τα πράγματα και μη με θυμάσαι άσχημα"

"Απ' το 1956 με κυνήγησαν σαν αγρίμι στη ζούγκλα...
Κάποτε πήγα σ' ένα ακρινό μαγαζί ν' αγοράσω ψωμί.Η πωλήτρια μου είπε:εσύ είσαι εκείνος που στο σπίτι του στέκουν μιλιτσιονέροι!.Αναγκάστηκα να κλειστώ στο σπίτι.Να βγαίνω μια φορά το μήνα.Για φίλο με είχαν μονάχα οι κοινοί εγκληματίες που σωρηδόν γιομίζουν το Σουργκούτ...

Αποσπασματικές Μνήμες καταγράφει.Κέρκυρα ακτίνα Θ',Μεταξάς,Μανιαδάκης,η μάνα, Νταχάου, επιστροφή.....

...Ο Κολιγιάννης και η παρέα του που καλομέτρησαν όλα τα στυλό μου, αρνήθηκαν να μου δώσουν τη δυνατότητα να βοηθήσω με λίγα χρήματα τη μητέρα στην Ελλάδα....Δεν είχε τα μέσα κι έτρεχε από τη μια κόρη της στη άλλη και στον άλλο γιο για να τα βολέψει.Μια μέρα τη χτύπησε ένα φορτηγό.Βασανίστηκε δυο βδομάδες και πέθανε.Οι αγριάνθρωποι της Αθήνας την ανάγκασαν να με αποκηρύξει για να σώσει το άλλο της παιδί.Ήξερε ό,τι θα τη καταλάβω.....

...Ξανάπιασαν έξω το πόστο τους οι φύλακες άγγελοι μου και ο προβολέας πάλι φωτίζει τις αμαρτίες μου...

..προσθέτω τούτο το στερνόγραφο:το κουφάρι μου το κληροδοτώ στους Μπρέζνιεφ,Φλωράκη και Σία. Χαλάλι τους....Άλλη διέξοδο δε μου άφησαν.Οι απεργίες πείνας αποδείχτηκαν ατελέσφορες και με βασάνισαν και σακάτεψαν ανώφελα.

Ώρα Αθήνας 00.01 βγαίνει ότι ο Λουλές τόχασε το στοίχημα.Εγώ μούλεγε πιστεύω ότι δε θα το κάνεις,ν'αυτοκτονήσεις."





"...Πάνω από τη πόρτα του διαδρόμου,στο κεντρικό σωλήνα θέρμανσης που περνάει σε απόσταση 20 εκατοστών από την οροφή,από κανναβόσχοινο διαμέτρου 12 εκατοστών,πλεγμένο σε τρεις γύρους, κρέμεται το πτώμα του Νικολάγιεφ από μια θηλιά....."
(έκθεση ανακριτή/7886)


σημ
  1. ο πολίτης Νικολάι Νικολάγιεβιτς Νικολάγεφ ήταν για τους Σοβιετικούς ο Ν.Ζαχαριάδης.
  2. Σουργκούτ,στη τοπική διάλεκτο σημαίνει κυριολεκτικά "τόπος εξορίας"
  3. Η αναφορά είναι αυστηρά στις τελευταίες στιγμές,ενός Βεβαρημένου αυτόχειρα ανθρώπου.Δεν είναι κριτική θέση ούτε αθώωση ή καταδίκη για τη ζωή του  και τις πράξεις του.
  4. Η κλίκα του Περισσού προσπαθεί τα τελευταία χρόνια με τελετές υποκρισίας να σβήσει το διάστημα 1957-1990.Για τη ταμπακιέρα της συμπεριφοράς τους στον ΑΝΘΡΩΠΟ,ΕΞΟΡΙΣΤΟ ή ΝΕΚΡΟ, όχι στο Πολιτικό,δε λένε κουβέντα.
UPD
Για τη πληρότητα της αναφοράς,θα ήταν παράλειψη να μη θυμίσουμε την εκπομπή στη ΝΕΤ του Κ.Bαξεβάνη με την επίσκεψη στο σπίτι στο Σουργκούτ,και τις μαρτυρίες του γιού του, Σήφη.




10 σχόλια:

  1. Η λέξη αυτοκτονία δεν υπάρχει πουθενα στις δημοσιεύσεις αυτες τις μέρες του ΚΚΕ και των κομματικών μπλογκ,και απορείς για 1957-90...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ SITE TOY 902...

    1973 Αυτοκτονεί στο Σουργκούτ της Σιβηρίας ο Νίκος Ζαχαριάδης. Στο τελευταίο γράμμα της ζωής του, προς την καθοδήγηση του ΚΚΕ, ο Ν. Ζαχαριάδης θα υπογραμμίζει: «Στη ζωή μου, έκανα πολλά λάθη και στραβά. Ο αναμάρτητος πρώτος το λίθο βαλέτω. Όμως με κατηγόρησαν ότι πρόδωσα το ΚΚΕ και τον αγώνα και με διέγραψαν απ' το Κόμμα... Το ΚΚΕ ήταν και παραμένει το κόμμα μου και κανένας δεν μπορεί να το χτυπήσει και να το λερώσει χρησιμοποιώντας το όνομά μου... Με το ΚΚΕ δεν είχα ούτε έχω ανοιχτούς λογαριασμούς. Ούτε μπορούσα ποτέ να 'χω».

    Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Κόμματος τον Ιούλιο του 2011, εκτιμώντας συνολικά και σε βάθος την πορεία και την προσφορά του Ν. Ζαχαριάδη (στα πλαίσια της συγγραφής του Β’ Τόμου του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ), ακύρωσε όλες τις προηγούμενες αποφάσεις της 6ης και της 7ης Ολομέλειας (1956 και 1957) σε βάρος του, καθώς και τα πορίσματα του 1964 και του 1967, ενώ αποφάσισε την πλήρη αποκατάστασή του στο ΚΚΕ.

    Μεταξύ άλλων εκτιμήθηκε πως «η καθαίρεση του Ν. Ζαχαριάδη και η διαγραφή του ήταν πράξεις άδικες. Η κατηγορία εναντίον του, για συνεργασία με τον εχθρό ήταν πράξη συκοφαντική, ενώ οι κατηγορίες για καλλιέργεια της προσωπολατρίας και για την εγκαθίδρυση στο ΚΚΕ ανώμαλου εσωκομματικού καθεστώτος αποτελούσαν προπέτασμα καπνού και πρόσχημα για να περάσει στην πλειοψηφία των μελών της ΚΕ και του Κόμματος η δεξιά οπορτουνιστική στροφή…

    Η παραπάνω αποτίμηση του Ν. Ζαχαριάδη ως ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ γίνεται ως στοιχείο κρίσης της ωριμότητας και ικανότητας του ΚΚΕ στην καθοδήγηση της ταξικής πάλης σε ιδιαίτερα οξυμένες συνθήκες. Ωστόσο δεν παραβλέπονται οι αρνητικές επιδράσεις της ιδεολογικής κατάστασης και των πολιτικών επιλογών του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος…

    Ο Νίκος Ζαχαριάδης, Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ από το 1931-1935 και Γενικός Γραμματέας της έως το 1956, ήταν ηγέτης αφοσιωμένος στην υπόθεση της εργατικής τάξης, στον προλεταριακό διεθνισμό, στην πάλη για την κοινωνική απελευθέρωση.

    Ηγήθηκε του Κόμματος σε συνθήκες σκληρής ταξικής πάλης, διώξεων, εκτελέσεων, δράσης των κρατικών εγχώριων και ξένων μυστικών υπηρεσιών κατά του ΚΚΕ, ακόμα και διάβρωσης των κομματικών του οργανώσεων στα χρόνια της δικτατορίας του Μεταξά.

    Είχε σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη του ΚΚΕ στα χρόνια 1931-1936, ενώ πρωτοστάτησε στη δημιουργία και στην ηρωική πάλη του ΔΣΕ (1946-1949), της κορυφαίας εκδήλωσης της ταξικής πάλης στην Ελλάδα κατά τον 20ό αιώνα. Έδειξε ακλόνητη επιμονή στην ανάγκη ύπαρξης και ενίσχυσης των παράνομων κομματικών οργανώσεων στα χρόνια 1949-1955, στο συνδυασμό της παράνομης με τη νόμιμη δράση.

    Τον διέκριναν επαναστατική επαγρύπνηση, ταχύτητα στην ανάληψη πρωτοβουλιών, σθένος στην υπεράσπιση της γνώμης του. Ήταν λαϊκός ηγέτης, με διάθεση και πνεύμα ασυμβίβαστο, πρωτοπόρο και μαχητικό.

    Ο Νίκος Ζαχαριάδης έζησε κρατούμενος στα κάτεργα της 4ης Αυγούστου από το 1936 μέχρι το 1941, όταν η ελληνική κυβέρνηση τον παρέδωσε στους Γερμανούς κατακτητές. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Γκεστάπο της Βιέννης και από εκεί στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Νταχάου, μέχρι το Μάη του 1945. Πέρασε την εννιάχρονη δοκιμασία αλύγιστος…».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήλθες ΑΝΤΡΕΑ
      αλλά
      Νομίζω ότι το κομματικό κείμενο που παραθέτεις,ούτε βοηθάει σε διάλογο,ούτε με την ανάρτηση σχετίζεται όπου τονίζεται ότι αφορά ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΣΤΙΣ ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΟΥ.

      Ούτε όμως απαντά σε ιστορικά-ανθρωπιστικά ζητούμενα που θίγονται
      -π.χ.Γιατί η αλήθεια έπρεπε να αποκαλυφθεί το 1990 με το συγκεκριμένο τρόπο,και όχι το 1975,το 1981,1985,1989 από ανθρώπους όπως ο Φλωράκης,ο Λουλές,ο Ιωαννίδης και τόσοι άλλοι που γνώριζαν?

      -Γιατί η περίοδος 1957-1990 εξαφανίζεται?

      -Τι ακριβώς επεδίωκε το ΚΚΕ-όπως ο ίδιος Ν.Ζ.γράφει-και εμπόδιζε με κάθε τρόπο ακόμη και την επαφή με τα παιδιά του?

      -Γιατί η "αποκατάσταση" όπως γράφεις το 2011? Δε γινόταν νωρίτερα?

      Διαγραφή
    2. Άααααασε μας ρε "φίλε" με τα δήθεν αθώα ερωτήματά σου , το δήθεν θαυμασμό σου για το Ζαχαριάδη και τη δήθεν αριστεροσύνη σου....
      Που "ξέρεις τόσα" που αναρωτιέσαι για τον....Ιωαννίδη (που είχε πεθάνει το '67!!!)

      Που αγνοείς ότι τότε το ΚΚΕ ήταν ο Παρτσαλίδης, ο Ζωγράφος, ο Δημητρίου - η κατοπινη ηγεσία του "εσωτερικού", με δυο λόγια οι πρόγονοι του ΣΥΡΙΖΑ...
      Που για ενα ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΗΓΕΤΗ δε σου κάνει ένα ΠΟΛΙΤΙΚΟ κείμενο αλλά δήθεν μας μιλάς για τον άνθρωπο κλπ. Δεν έχεις ΙΔΕΑ, δεν μπορείς καν να νιώσεις τι ήταν και ποιος ήταν ο ΝΖ που μας τον "κλαις" σαν κανα μικροαστό ροκσταρ..

      Βάζεις κι "ερωτήματα" κατακαημένε...

      Μην ασχολείσαι. Ναι βέβαια θα μου πεις ότι έχεις δικαίωμα στη γνώμη κλπ. - λοιπόν για να έχεις δικαίωμα σε γνώμη μάθε ΓΙΑΤΙ ο ΝΖ υπήρξε απ'τους σημαντικότερους κομμουνιστές στην εποχή του, μάθε τι σημαίνει οπορτουνισμός, μάθε - τουλάχιστον - να ελέγχεις τις πηγές σου...

      για να σε δω θα το δημοσιεύσεις?

      Μεραρχία Αόπλων

      Διαγραφή
    3. τα γνωστά έμμισθα τρολ του ΚΚΕ με on-line ανωνυμίες και πολλά ψευδώνυμα,και πάντα εκτός θέματος

      Για να τελειώνουμε
      -Κανένα απολύτως θαυμασμό για το Ζαχαριάδη
      -H λύσσα σας με το ΣΥΡΙΖΑ εκτός ό,τι δεν με αφορά,σας κάνει και γελοίους
      -Κατακαημένοι είστε και το ξέρετε,που φτάσατε στο πάτο
      -Το κουφάρι του πάντως το άφησε στο Συριζαίο ΦΛΩΡΑΚΗ σ'αυτό λες αλήθεια

      Και όπως βλέπεις,δημοσιεύτηκαν οι κουταμάρες σου,ενώ εσύ μόνο λογοκρίνεις.

      ΤΕΛΟΣ ΕΔΩ πήγαινε να πληρωθείς με τα λεφτά των απολυμένων και απλήρωτων δημοσιογράφων του Ρ.και του 902.



      Διαγραφή
    4. Καλά είσαι νούμερο...

      Λοιπόν εκτέθηκες ανεπανόρθωτα με τον Ιωαννίδη ένα το κρατούμενο.
      Λες "Το κουφάρι του πάντως το άφησε στο Συριζαίο ΦΛΩΡΑΚΗ σ'αυτό λες αλήθεια". Πότε έγραψα ή είπα εγώ τέτοιο πράγμα; Είναι τόση η λύσσα σου που οραματίζεσαι πράγματα φουκαρά..

      Όλα τα υπόλοιπα της πλάκας, δεν περίμενα να απαντήσεις επί της ουσίας. Και αυτά με τον 902 τ'ακούμε κι από τους φασίστες , έτσι για να σου θυμίσω ότι ταξικα είστε από την ίδια πλευρά.

      Άοπλη Μεραρχία

      ΥΓ."Ανώνυμος", σιγά μεγάλε επώνυμε...

      Διαγραφή
    5. Λοιπόν αγαπητό τρολ,δεν έχω την όρεξη σου,ούτε θέλω να σε λογοκρίνω.
      Καταλαβαίνω ό,τι βγάζεις το ψωμί σου,και μπορεί να σε απολύσουν και σένα από το desk που σε έχωσε ο θείος σου της Κεντρικής επιτροπής.
      Ας τελείωσουμε.
      Νούμερο ή όχι τι ασχολείσαι μαζί μου?
      -Περί Ιωαννίδη αν θέλεις το δέχεσαι ως παραδρομή(διαγραφής).Σου κάνει ότι γνώριζαν Ο Φλωράκης,ο Λουλές,ο Τσολάκης,ο Φαράκος και πολλοί άλλοι μέχρι το '90 και δεν είπαν κουβέντα?Αν όχι,πες του Κουτσούμπα να με στείλει στο Σουργκούτ.

      -Ειρωνία...ΔΕΝ έγραψα ότι το είπες εσύ.Ο Ζαχαριάδης το έγραψε για το Φλωράκη

      -Ποιές είναι οι ερωτήσεις επί της ουσίας που περιμένεις απαντήσεις? Εγώ μόνο βρισιές βλέπω.

      -Φυσικά και ξέρεις τι είναι ανώνυμος και τι επώνυμος στη μπλογκόσφαιρα. Που γράφεις να σε διαβάζω και να σχολιάζουμε.
      Πότε Αντρέας,πότε μεραρχία,πότε κάτι άλλο...

      -Βλέποντας τις επισκέψεις στη συγκεκριμένη ανάρτηση μπορώ βάσιμα να υποθέσω,πόθεν.Και διαπιστώνω ό,τι στη πηγή έχει χοντρή λογοκρισία
      Σε χαιρετώ και ελπίζω να μη συνεχίσουμε

      Διαγραφή
  3. @Αντρέα και άοπλη μεραρχία

    Το post δε λέει τίποτα αρνητικό για το Νίκο Ζαχαριάδη.

    Ο ίδιος ο Ζαχαριάδης γράφει εναντίον Κολιγιάννη,Μπρέζνιεφ,Φλωράκη,Λουλέ.

    Εσείς δε λέτε γι'αυτούς τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στο "Κρυφό Αρχείο της Εξορίας" ο Ζαχαριάδης γράφει στις 18/9/72,για την Κ.Ε. του ΚΚΕ στο κείμενο το οποίο τιτλοφορείται: "Με καταδίκασαν σε βασανιστικό θάνατο επειδή δεν τους προσκύνησα".

    Μα το καταπληκτικό βρίσκεται αλλού: Δέκα χρόνια (χωρίς να λογαριάσουμε τα 6 χρόνια στο Μπόροβιτς στο καθεστώς 10 χιλιόμετρο) κρατούν αφθαίρετα , παράνομα,χωρίς απόφαση δίκης, καταδίκης άνθρωπο που οι προσκυνημένοι -διορισμένοι- υποχρεώθηκαν να τον κηρύξουν αθώο, τον κρατούν στην Σιβηρία σήμερα γέρο 70 χρόνων και με αγριανθρωπίστικη βάρβαρη ψυχραιμία τον καταδικάζουν στον βασανιστικο θάνατο πείνας, μονάχα γιατί δεν τους προσκύνησε.

    τα εξηγεί όλα αυτό
    ΑΛ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Προδοτης και οπορτουνιστης ηταν ο Ζαχαριαδης

    Ελπιζω να ασχοληθεις καποια στιγμη με τον ΦΥΣΙΚΟ λαϊκο ηγετη, τον 'Αγιο' Πλουμπίδη

    ΑπάντησηΔιαγραφή