Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

..για τα επόμενα 50, μπορεί και 100 και γιατί όχι και 200 χρόνια..

από μήνυμα στο μπουκάλι

WSJ: Τι περιμένει την Ελλάδα τα επόμενα 50 χρόνια 

Με τίτλο "Τα επόμενα 50 χρόνια στην Ελλάδα", η σύνταξη της εφημερίδας Wall Street Journal, δημοσιεύει εκτενές κύριο άρθρο για τη χώρα, διερωτώμενη πώς θα τερματιστεί το καθεστώς "των αιώνιων, κυλιόμενων δανείων".
οι επισημάνσεις και τα σχόλια είναι απλοϊκές επισημάνσεις πρωτοβουλίας του ναυαγού

Τα κυριότερα σημεία του άρθρου είναι:
1. Το μικρό πλεόνασμα στΟν προϋπολογισμό της ελληνικής κυβέρνησης φέτος, είναι εν μέρει τοαποτέλεσμα της καθυστέρησης στην επιστροφή φόρων και της πληρωμής λογαριασμών σε ιδιώτες εργολάβους και προμηθευτές. (σχόλιο ναυαγού: απλό λοιπόν, δεν πλήρωσαν τα χρέη τους και τους έμειναν κάτι ψιλά στο ταμείο. Αυτό κι είναι success story, φεσώνεις τους πάντες και σου μένουν τα λεφτά.  
Κοινοί απατεώνες)

2. Οι κατασχέσεις περιουσιών μπορεί να είναι ένας από τους λόγους, για τους οποίους το...
ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών προβλέπει υψηλότερα εισοδήματα κατά το προσεχές έτος, χάρη σε μια αύξηση της «φορολογικής συμμόρφωσης».
(σχόλιο ναυαγού: απλό και πάλι.  Κανένα σχέδιο, καμιά αναπτυξιακή πολιτική. Θα αρπάξουν από εμάς ότι μπορούν και ότι μας έχει απομείνει και έτσι θα έχουν λέει υψηλότερα εισοδήματα. 
Κοινοί απατεώνες) 


3. Το πραγματικό μελανό σημείο για το μέλλον της χώρας είναι το ότι φέτος το κρατικό χρέος αναμένεται να φθάσει το 175,5% του ΑΕΠ. (σχόλιο ναυαγού: αν δεν με γελάει το μεσήλικο μυαλουδάκι μου, όταν ξεκίνησε αυτή η ιστορία, μας είχαν πει πως ήταν 140% του ΑΕΠ το χρέος, σήμερα 4-5 χρόνια μετά και με όλα αυτά που έχουμε περάσει, είναι περίπου 30% υψηλότερο, ενώ μας έλεγαν πως θα πέσει το 2014 στο 120%. Μάλλον δεν καταλάβαμε τι εννοούσε ο χαζαντώνης όταν είπε πως η ιστορία της χώρας είναι  success story, Δεν εννοούσε της δικής μας χώρας, αλλά της Μέρκελαντ)

4. Το ΔΝΤ ζητά να παραγράψουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ένα μεγάλο μερίδιο από αυτά που τους χρωστά η Ελλάδα, αλλά για ιδιοτελείς λόγους: επιθυμεί να προβεί η ΕΕ σε "κούρεμα" του ελληνικού χρέους, ούτως ώστε το ίδιο να αποπληρωθεί πλήρως.  
(σχόλιο ναυαγού: γι' αυτό οι ξαφνικές αγαπούλες της κυρά χριστίνας, καταλάβατε τώρα;)

5. Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι το βάρος του ελληνικού χρέους μπορεί να καταστεί υποφερτό, μειώνοντας το μέσο επιτόκιο του χρέους και επιμηκύνοντας το μέσο χρόνο ωρίμανσης. Η εξαγορά χρέους του περασμένου έτους σημαίνει ότι η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών δανείων προς την Ελλάδα ήδη φέρει μέσο χρόνο ωρίμανσης μεταξύ 15 - 30 ετών και ένα μέσο επιτόκιο περίπου 3.5%. (σχόλιο ναυαγού: νομίζω το καταλάβατε κι αυτό, σημασία έχει τι θεωρεί η γερμανική κυβέρνηση, για τη δική μας πάλι, τι θεωρεί και δεν θεωρεί, ουδείς ενδιαφέρεται)


6. Το τρίτο δανειακό πακέτο της Ελλάδας, που αναμένεται τον επόμενο χρόνο, θα περιλαμβάνει περισσότερα δάνεια που θα αποπληρωθούν με αργούς ρυθμούς επί δεκαετίες. Υπάρχει ακόμη και η πρόταση για ανταλλαγή ορισμένων διμερών δανείων κρατών - μελών της ευρωζώνης προς την Ελλάδα για 50ετή ομόλογα(σχόλιο ναυαγού: νομίζω πως και εδώ το συμπέρασμα είναι απλό. Τα δάνεια που συνάπτει τώρα η κυβέρνηση των σαμαροστουρναροβαγγέλα, δεν θα αποπληρωθούν ποτέ, Θα υπάρχει ένα πάγιο χρέος και εσαεί θα κάνουν κουμάντο κατά τα συμφέροντά τους οι δανειστές,  Μάγκες όπως καταλαβαίνετε την έχουμε πατήσει άσχημα)


7. Από την στιγμή που η Ελλάδα θα αρχίσει να αναζητά αποπληρωμή σε 50 χρόνια, γιατί να μην αρχίσει να αναζητά το ίδιο σε 100 ή 200 χρόνια; (σχόλιο ναυαγού: έλα μου ντε, εδώ είναι λοιπόν το μεγάλο κόλπο, αυτό που έγραψα και πριν Το χρέος δεν προβλέπεται να αποπληρωθεί ΠΟΤΕ. Και έχω την αίσθηση πως αυτό είναι το ζητούμενο, να μην αποπληρωθεί.)


8. Οι δανειστές της Ελλάδας ήδη σημειώνουν οικονομική ζημία, καθώς το επιτόκιο των δανείων τους πλησιάζει το μηδέν και η ωρίμανσή τους πλησιάζει το άπειρο, ακόμα κι αν στην πράξη δεν καταγράφουν λογιστική ζημία. Εντούτοις, η προοπτική ενός άμεσου κουρέματος διαφαίνεται ως η πιο διαφανής και δημοκρατική λύση. (σχόλιο ναυαγού: άλλο ένα κόλπο, ναι μεν έχουν ζημία -που στην ουσία δεν έχουν, απλά δεν έχουν κέρδος άμεσο- αλλά αυτό δεν "περνιέται" στα βιβλία. Έτσι, όπως θα δείτε και παρακάτω, αυτό δεν τους ενοχλεί και πολύ, αφού προσδοκούν σε άλλα μακροπρόθεσμα κέρδη, που όμως και πάλι δεν θα "περαστούν" στα βιβλία. Κοινοί απατεώνες και η άλλη μεριά. Κανονική μαφία)

9. Σύμφωνα με το γερμανικό δίκαιο,(σχόλιο ναυαγού: διαβάστε ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ την επόμενη πρόταση) η κυβέρνηση της χώρας δεν έχει το δικαίωμα να προβαίνει σε περαιτέρω δανεισμό δανειοληπτών οι οποίοι, στο πλαίσιο δέσμευσης με τη μορφή δανείου ή εγγύησης από τη γερμανική κυβέρνηση, οδηγούνται στην χρεοκοπία
Ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μπορεί να λάβει χώρα μόνο αν είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί εκ νέου ένα πακέτο διάσωσης. (σχόλιο ναυαγού: πράγμα που όπως είδαμε παραπάνω, δείχνει αναπόφευκτο) Αυτή βέβαια η πιθανότητα μόνο προφανής δεν μπορεί να χαρακτηριστεί τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια. 
Όταν, όμως, η Αθήνα ξεκινήσει με συνέπεια να σημειώνει μικρά πλεονάσματα, τότε το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες θα μπορέσουν πιο εύκολα να σταματήσουν την παροχή πακέτων διάσωσης και να αποδεχτούν το ενδεχόμενο χρεοκοπίας. (σχόλιο ναυαγού: νάτοοοο και το κερασάκι της τούρτας. Πάρτε λεφτά που δεν μπορείτε να μας δώσετε πίσω, αφού όσο πιο πολλά παίρνετε τόσο πιο βαθιά στο λάκκο πέφτετε, οπότε εμείς αφού πέσατε -σας ρίξαμε- πια τόσο βαθιά δεν μπορούμε να σας δώσουμε άλλα. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ, μπορείτε τώρα να επισημοποιήσετε τη χρεοκοπία σας

SUCCESS STORY, όπως το TOY STORY, αλλά το ΤΟΥ δεν είναι τα κουκλάκια της pixar, αλλά οι δυστυχείς Έλληνες)

και
10. Η τραγωδία συνίσταται στο ότι οι πολιτικοί της Ευρώπης προτιμούν την αέναη παροχή κυλιόμενων δανείων, διότι αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους. Στην ουσία, δεν υποχρεούνται ποτέ να παρουσιάσουν στους φορολογούμενους τους στοιχεία για την ελληνική διάσωση. (σχόλιο ναυαγού: αυτό που έγραφα παραπάνω για τα βιβλία) Και ενώ η ελληνική οικονομία ποτέ δεν ανακάμπτει επί της ουσίας, είναι πολύ πιθανό να αποφύγει μια εκ νέου κρίση. (σχόλιο ναυαγού: λογικό, γιατί για να υπάρξει κρίση, πρέπει να υπάρχει οικονομία που θα περιέλθει σε κρίση)  Το πολιτικό στοίχημα είναι να ξεχαστούν οι απερισκεψίες των τελευταίων πέντε ετών. (σχόλιο ναυαγού: ξαφνικά το ΧΑΟΣ, έγινε ΑΠΕΡΙΣΚΕΨΙΕΣ) Αν υποθέσουμε ότι δεν θα υπάρξει μια νέα ύφεση, όλο αυτό θα μπορούσε να δουλέψει για όλους, εκτός ίσως από τους νέους της Ελλάδας που αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον.
(σχόλιο ναυαγού: ΚΑΙ ΦΑΊΝΕΤΑΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΒΡΟΥΝ ΠΟΤΕ, αφού αυτοί που το σχεδίασαν -το μέλλον- ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΔΙΑΣΕΙ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥΣ)

ΤΟ ΘΈΜΑ ΛΟΙΠΌΝ ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ Ή ΤΙ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΑΥΤΟΙ.
ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ 
ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΑΛΑΣΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ

Η φωτό της αρχής είναι του ναυαγού και αναπαριστά την επόμενη Ελλάδα
την Ελλάδα των παιδιών μας, αν εμείς δεν κάνουμε κάτι σήμερα

2 σχόλια:

  1. καλημέρα

    εγώ άλλο σκέπτομαι...

    την έννοια του χρόνου στους "σοβαρούς" ιμπεριαλισμούς και την έννοια του χρόνου στον ψωφοδεή ελληνικό καπιταλισμό... Δηλαδή αν βγάλεις μια δράκα παλαιών τζακιών εφοπλιστών το σύνολο 600 οικογένειες και καμμιά 100???? καπιταλιστών πχ Αγγελόπουλοι κλπ κλπ η έννοια του χρόνου στην χώρα είναι για δέκα άιντα είκοσι έτη...

    Δώσε υμίν σήμερον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ετσι πορευόμαστε τα τελευταία 200 χρόνια και μάλλον και για τα επόμενα 200

    ΑπάντησηΔιαγραφή